Ethereum ve benzeri dijital paraların çığ gibi büyüdüğü ve yaygınlaştığı günümüzde, haliyle para gönderim şekilleri de değişti.
Ethereum ve benzeri kripto paralar dışında bir yerden bir yere para aktarımı yapmak, eski tip sistemlerde, özellikle de para miktarı yüksekse, büyük komisyon oranlarına mal oluyordu, ki hala öyle. Blockchain teknolojisini hayatımıza getiren dijital paralar, para aktarım komisyonlarını da çok aşağı çekmiş durumda.
Normalde göndericiye 5,3 milyon dolarlık bir komisyon ödemesine neden olacak bir multi milyon dolarlık para aktarımı, Ethereum blockchain üzerinde yalnızca 0,06 dolara, yani 6 cent’e hem de anında aktarıldı. Bahsi geçen paranın toplam miktarı ise 183.000.000$.
6556384 numaralı Ethereum bloğu, 5080 adet onaydan geçerek yaklaşık 20 saatlik bir sürede 183 milyon dolar aktarım yapmayı başardı. Bu durum, günlük olarak blockchain üzerinden para aktarımı yapan bir kişiyseniz, size oldukça normal gelebilir. Eğer bu konularda yeniyseniz size cazip gelmesi işten bile değil, zira PayPal, Western Union gibi uluslararası para aktarımı yapan şirketlerde böyle bir senaryo görmek kesinlikle mümkün değil.
PayPal ve Western Union’da para aktarım komisyonları
Böylesine yüklü bir miktarı ünlü para aktarım şirketlerini kullanarak yaptığınızı düşünün. PayPal’da başka bir hesaba 183 milyon dolar aktarabilmek için tam 5,3 milyon dolar komisyon ücreti ödemek zorundasınız. Evet, yanlış okumadınız, tam 5,3 milyon dolar, ve sadece aktarım yapılabilmesi için.
Western Union firmasını da ele alalım. Bu firma da gönderilecek her 3000$’dan 120$ komisyon ücreti alıyor. Bu da bahsettiğimiz miktar için 7,32 milyon dolar aktarım ücreti demek.
Blockchain üzerinden para transferi neden yaygınlaşmıyor?
Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Para aktarım hizmetlerinde blok zinciri teknolojisinin fazla tercih edilmemesinin sebebi, üzerinde işlem yapılan blokların geçici olması. Yani bu parayı aktaran kişinin, 183 milyondan bahsedecek olursak, 13 milyon doları havaya karışabilir. Karşıya aktarılabilecek meblâ 170 milyon dolara kadar düşebilir. Ancak şöyle bir farklı yönü de var; aktarım yapılan miktarın üzerine birkaç milyon dolar da eklenebilir, tabii eğer market o zaman diliminde yükseliş gösteriyorsa.
Bu gibi nedenlerden ötürü blockchain üzerinde para aktarımı yapmak, istikrarlı bir havale yapmak isteyen kullanıcıların gözünü korkutuyor ve sonucunda daha yüklü bir meblağ kaybetmektense yüksek komisyon oranları ödemeyi tercih ediyorlar.
Bir diğer sorun ise likidite. Kripto paranın gönderildiği kişi, bu değeri yerel para birimine çevirmek isteyebilir. Bu durumda da bankalar ve yasal düzenlemeler işin içine giriyor ve genellikle büyük işlemlerde istenen miktarda likidite bulunamıyor.
Daha yolun yarısı
Blockchain teknolojisi, iki aşamalı bir sorunun ilk aşamasını çözdü. Çözülen aşamalardan bahsedecek olursak, değişmezlik, ölçeklenebilirlik ve bir merkezden bağımsız olmayı söyleyebiliriz. Henüz çözülemeyen kısımlar ise yasal düzenlemeler, ekonomik kapsam alanı ve blockchain teknolojisinin gelişmesi için yeterli bir alan.
İlginizi çekebilir: Goldman Sachs Kriptoya Büyük İlgi Gösteriyor