Binance, işlem hacmi ve kullanıcı sayısı bakımından dünyadaki en büyük kripto para borsalarından biri.
Ayrıca Binance, Türkiye’de Bitcoin ve altcoin alım satım yapan kişilerin de en çok tercih ettiği borsa.
Peki Binance’e nasıl para yatırılır? Binance’e nasıl TL yüklenir? Bu rehberde Binance para yatırma işlemleri ile ilgili bilmeniz gereken bütün detayları bulabilirsiniz.
Binance’e TRY yatırmak ve Binance’ten TRY çekmek için özel bir şey gerekmiyor veya karmaşık işlemler yapmanıza gerek yok.
Aksine Binance hesabınız var ise ve hesabınız onaylı ise Binance’e Papara ile kolay bir şekilde para yatırabilirsiniz.
Ancak Binance’e Papara ile para yatırmanın komisyon oranı %1. Bunun yerine bu rehberde anlattığımız ikinci yöntem olan Binance TR‘yi kullanabilirsiniz.
Binance TR sayesinde çok daha düşük masrafla Türk Lirası ile kripto para alıp Binance’e aktarabilirsiniz.
Binance’e nasıl para yatırılır? Binance TL yükleme
İlk önce Binance hesabınıza Papara’yı kullanarak nasıl Türk Lirası yatırabileceğinize bakalım. İkinci yöntem olarak da Binance TR kullanımını göstereceğiz.
Adım 1: Binance’e kayıt olun & hesabınızı onaylayın
Şu an Binance hesabınız varsa Türk Lirası (TRY) yatırma çekme işlemleri için kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekiyor.
Binance’te kullanıcı ikonunun altındaki kimlik sekmesine tıklayarak kişisel bilgilerin karşısındaki doğrula butonundan kimlik doğrulama işleminizi yapabilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa öncelikle aşağıdaki linke tıklayarak %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açın.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Komisyon indirimli bir Binance hesabı açmak, kimlik doğrulama işlemi ve Binance komisyon oranınızı düşürmek için aşağıdaki içeriklere de göz atabilirsiniz.
Komisyon indirimli hesap açarak bütün alım satım işlemlerinizde çok daha az komisyon ödeyebilirsiniz:
Adım 2: Papara ile Binance’e para gönderme, Binance’e TRY yatırma
Binance’e para yüklemek için hesabınıza girdikten sonra ”şimdi bakiye ekle” kısmına tıklayın. Daha sonra yatırmak istediğiniz miktarı ve ”Papara” seçeneğini seçin.
Bunun haricinde, direkt cüzdan kısmından cüzdan>spot cüzdanı>yatırma>itibari para kısmını takip ederek para yatırma kısmına gidebilirsiniz.
Binance’e şu an Papara, Advcash ve banka kartı ile TL yatırabilirsiniz. Banka kartı ile Binance’e para yatırmak için Advcash kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyor.
En popüler yöntem olan Papara ile Binance’e TL yatırma için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Papara ile Binance’e TL yükleme
Binance hesabınızda yatırma kısmına gelin. Daha sonra itibari para seçeneğini seçin:
Papara ödeme yöntemini seçtikten sonra Binance’e yatıracağınız TL miktarını girin. TC kimlik numaranızı da girip devam et diyerek işlemi onaylayın. Ardından Papara hesabınıza gidip işlemi tamamlayabilirsiniz.
Papara ile en fazla yatırabileceğiniz miktar 50.000 TL. İşlem ücreti ise %1. Örneğin 1000 TL para yatırmak için 10 TL komisyon ödeyeceksiniz. (En fazla yatırma miktarı 500.000 TL olarak güncellendi.)
Papara kullanmak yerine Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR’ye para yatırıp daha sonra coin alıp Binance’e aktarmak çok daha az masraflı.
Binance TR’de komisyon oranı %0.10. Ancak %10 komisyon indirimli hesap açarak %0.09 komisyondan işlem yapabilirsiniz.
Bu da Binance TR‘yi Türk Lirası çiftlerinde Türkiye’deki en düşük komisyon oranlı borsa yapıyor.
Ayrıca Binance TR’de 31 Mart 2021’e kadar TRY işlem çiftlerinde piyasa yapıcı işlemlerde komisyon oranı sıfır. Binance TR’den Binance’e kripto para aktarmak için ise transfer ücreti alınmıyor.
Aynı şekilde Binance hesabınızda bulunan kripto paraları Binance TR’ye aktarırken de herhangi bir transfer ücreti ödemiyorsunuz.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açmak için: Binance TR’ye kayıt ol
Binance TR’den Binance’e kripto para aktarma
İlk önce aşağıdaki rehbere veya Binance TR kayıt sayfasına giderek %10 komisyon indirimli Binance TR hesabınızı açın.
Bu şekilde %0.10 yerine %0.09 komisyon oranından işlem yapacaksınız ve anlık komisyon geri ödemesi alacaksınız.
Yukarıdaki Binance TR rehberinde kimlik doğrulama ve para yatırma gibi tüm detayları bulabilirsiniz. Ayrıca Binance ve Binance TR arasında nasıl kripto para transferi yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.
Örneğin yine 1000 TL yatırdığınızı düşünürsek. Binance TR’ye 1000 TL yatırdığınızda komisyon ücreti alınmayacak. Çünkü yatırma işlemleri ücretsiz.
1000 TL ile Bitcoin alırsanız %0.09 komisyondan 0.9 TL komisyon ödeyeceksiniz. (Piyasa yapıcı işlem yaparsanız 31 Mart 2021’e kadar sıfır komisyon.)
- Komisyon hesaplama: İşlem değeri / 100 x komisyon oranı (1000/100×0.09)
Piyasa yapıcı işlemin ne olduğunu bilmiyorsanız Bitcoin alım satımı rehberinde piyasa yapıcı ve piyasa alıcı işlemler ile ilgili bilgi bulabilirsiniz.
İkinci işlem olarak aldığınız Bitcoin’i Binance TR’den Binance hesabınıza aktardığınızda yine bir transfer ücreti alınmayacak. Transfer ücreti geri iade ediliyor.
Bu şekilde Papara’ya kıyasla neredeyse hiç komisyon ödemeden Binance’e para aktarabilirsiniz.
Binance’te banka kartı ve kredi kartı ile coin alma
Papara ve Binance TR yöntemine ek olarak Binance’te ayrıca banka veya kredi kartınız ile de kripto para alabilirsiniz.
Bu yöntemin dezavantajı komisyon oranlarının çok yüksek olması. Banka veya kredi kartınız ile kripto para aldığınızda diğer yöntemlere kıyasla daha fazla komisyon ödersiniz.
Kredi/banka kartı ile kripto para alma işlemi için net bir komisyon oranı bilgisi yok. Ancak işlem kuru farkı ile yaklaşık %2-3 civarında bir komisyon / fark oluşuyor.
Binance’te banka kartı ile kripto para almak için ilk önce kimlik doğrulama işlemini tamamlamış olmanız gerekiyor. Daha sonra ”kripto al” kısmında kredi/banka kartı seçeneğine tıklayabilirsiniz.
Ardından TRY bazında işlem miktarınızı girip almak istediğiniz kripto parayı seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu yöntem ile BTC, ETH ve USDT gibi farklı kripto paraları alabilirsiniz.
Kur farkını kolay bir şekilde anlamak için USDT seçeneğini seçip Binance’teki USDT/TRY çifti ile karşılaştırma yapabilirsiniz.
Binance’te Türk Lirası (TRY) ile alım satım yapma
Binance’e Türk Lirası yatırmak ve TL ile işlem yapmak mümkün olduğu için yerel borsaları kullanmadan direkt Binance üzerinde bile işlem yapabilirsiniz.
Binance’in alım satım ekranında FIAT kısmından TRY’yi seçerek Türk Lirası ile BTC, ETH, BNB ve XRP gibi çeşitli kripto paraları alıp satabilirsiniz.
Zamanla TRY kısmına farklı işlem çiftleri de eklenecektir. Bu şekilde direkt TRY üzerinden alım satım işlemleri yapmak mümkün.
Binance’te alım satım işlemleri, staking, komisyon oranları ve diğer tüm detaylar için aşağıdaki Binance rehberine göz atabilirsiniz.
Ayrıca Binance’te vadeli işlemler kısmından 125x’e kadar kaldıraçlı işlemler yapmak mümkün. Kaldıraçlı işlemler ile ilgili adım adım rehber için aşağıdaki içeriğe göz atın:
Binance TL çekme
Binance’ten Türk Lirası çekmek için Binance hesabınıza giriş yapın ve cüzdan kısmından çekme sayfasına gelin. Çekme sayfasında itibari para seçeneğine tıklayın.
Ardından Papara veya Advash aracılığı ile Binance’ten TL çekebilirsiniz. Binance’ten TL çekmek için Binance hesabınızın doğrulamasını gerçekleştirmiş olmanız lazım.
Ayrıca Papara için geçerli olan %1 komisyon oranını dikkate almalısınız. %1 oldukça yüksek bir komisyon olduğu için bunun yerine kripto paralarınızı Türkiye’deki borsalara aktarıp çekim yapabilirsiniz.
Binance’ten Binance TR hesabınıza çekim yaparsanız çekim ücreti alınmayacaktır. Binance TR’de de kripto paralarınızı en düşük komisyonla satıp banka hesabınıza çekebilirsiniz.
Binance Türk Lirası (TRY) yatırma çekme limit ve ücretleri
Binance’e Papara ile maksimum TL yatırma limiti 500.000 TL. Papara ile TL yatırırken yatırma miktarının %1’i komisyon olarak kesiliyor.
Yüksek miktarda yatırma işlemlerinde maksimum komisyon 100 TL. Örneğin 50.000 TL yatırırsanız 500 TL değil 100 TL komisyon ödüyorsunuz.
Ancak yine de Binance TR gibi düşük komisyon oranlı bir borsaya TL yatırıp herhangi bir coin alıp Binance’e aktarmak daha çok daha avantajlı.
Binance para yatırma işlemleri ilgili sorularınızı aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Ayrıca Coinbalina’yı Facebook ve Twitter üzerinde takip edebilirsiniz.