Binance’te vadeli işlemler sayfasından veya kaldıraçlı token alarak kaldıraçlı işlem yapabilirsiniz. Peki Binance kaldıraçlı işlem nedir? Binance’te kaldıraçlı işlem nasıl yapılır?
Binance’te USDⓈ-M / COIN-M Futures veya mobilde Futures sayfasında kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.
Ayrıca Binance’in BTCUP, ETHDOWN gibi 1.25-4x kaldıraçlı token’leri bulunuyor. Bu token’lerde işlem yaparak da kaldıraçlı şekilde kazanç sağlayabilirsiniz.
Bu rehberde ilk önce vadeli işlemleri daha sonra kaldıraçlı token’leri ele alacağız. İki farklı işlemi de kullanarak Binance’te kaldıraçlı işlemler yapabilir ve daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa ilk önce aşağıdaki linke tıklayarak veya adım adım resimli anlatım içeren Binance hesap açma rehberine giderek %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Binance Vadeli İşlemler
Binance’te kaldıraçlı işlem yapmak için Futures hesabınızın açık olması gerekiyor. Futures hesabınızı açmak için Binance’te Derivatives / USDⓈ-M Futures sayfasına tıklayın, mobildeyseniz Futures sekmesine tıklayın.
Türkçe dil seçeneğinde Futures sayfası bulunmadığı için dil seçeneğini İngilizce olarak değiştirmeniz gerekebilir.
Futures hesabınızı daha önce açmadıysanız aşağıdaki şekilde kod girecek yer bulabilirsiniz. Bu kısma ”10indirim” kodunu girerek vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Hesabınızı açtıktan sonra ikinci bir işlem ile komisyon indirimi oranını %20 civarına çıkaracağız.
Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
”K7NL7E8G” referans kimliği ile Binance hesabınızı açtığınızda vadeli işlemler için ayrıca kod girmenize gerek kalmayacak.
Spot işlemler için %20 komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler için de %10 komisyon indirimi (max) kazanacaksınız.
Vadeli işlemler hesabınızı açarken bir testi geçmeniz gerekebilir. Şıkları işaretleyip testi tamamladığınızda cevapların doğrusu otomatik olarak gösteriliyor.
Yanlış cevapları düzeltip testi tamamlayabilirsiniz. İlk başta yanlış şıkkı seçseniz bile bir şey olmuyor önemli olan yanlışları düzeltip testi tamamlamak.
Hesabınızı açtıktan sonra Binance’te 125x’e kadar kaldıraçlı işlem yapmak için ilk yapmanız gereken spot cüzdanınızdan USDⓈ-M cüzdanınıza istediğiniz miktarda USDT aktarmak.
Ayrıca hesabınızda BNB varsa USDⓈ-M cüzdanınıza bir miktar BNB de aktarın. Bu şekilde işlem yaptığınızda komisyon olarak BNB alınacak.
Böylece BNB ile gelen ekstra %10 komisyon indirimi ile toplamda %20’ye yakın daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
USDⓈ-M cüzdanına USDT ve BNB aktarma
Mobilde aşağıda kare içinde gösterdiğimiz yere tıklayarak spot cüzdanınızdan USDⓈ-M cüzdanınıza USDT ve BNB aktarabilirsiniz.
Masaüstünde ise vadeli işlemler sayfasında ”transfer” ikonuna tıklayarak veya cüzdan kısmında transfer yazan yere tıklayarak aktarma işlemini yapabilirsiniz.
Margin modu (İzole / çapraz)
Cüzdanınıza USDT aktardıktan sonra işlem çiftini ve kullanacağınız kaldıracı seçerek kaldıraçlı işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Vadeli işlem yaparken izole (isolated) veya çapraz (cross) modunu kullanabilirsiniz.
Çapraz marjin modunda herhangi bir pozisyonunuz likidite olacak olursa bunu önlemek için cüzdanınızda bulunan miktar da Binance tarafından kullanılabiliyor.
Bu açıdan çapraz marjin modu daha riskli. Bunun yerine izole marjin modunda işlem yapabilirsiniz.
İzole marjin modunda likidasyon durumunda en fazla pozisyonu açarken kullandığınız parayı kaybedersiniz. Cüzdanınızda kalan miktara bir şey olmaz.
Binance long ve short pozisyon açma – Binance kaldıraç hesaplama
Vadeli işlemlerde long (uzun) veya short (kısa) işlem yapabilirsiniz. Örneğin BTCUSDT çiftinde long pozisyon açtığınızda Bitcoin yükselirse para kazanırsınız, Bitcoin düşerse para kaybedersiniz.
Short (kısa) pozisyon açarak ise tam tersi Bitcoin düşerken para kazanabilirsiniz.
Örneğin diyelim USDⓈ-M cüzdanınıza 100 USDT aktardınız ve kaldıracı 5x olarak ayarladınız. Daha sonra istediğiniz işlem çiftinde long veya short pozisyon açabilirsiniz.
Kaldıraç 5x olduğu için tüm ana parayı kullanırsanız açacağınız pozisyonun büyüklüğü 500 USDT olacak.
Örneğin fiyat 18.000 dolar iken Bitcoin’de long pozisyon açtınız diyelim. Daha sonra Bitcoin fiyatı %10 değer kazanarak 19.800 dolar oldu.
Sizin 500 USDT değerinde pozisyonunuz %10 değer kazanır ve 50 USDT kazanç elde edersiniz.
PNL kısmında görebileceğiniz kazanç fiyata göre devamlı değişir ve gerçekleşmemiş kazanç olarak adlandırılır. ”Close position” kısmından pozisyonu kapattığınızda kazanç cüzdanınıza geçmiş olur.
Örneğin Bitcoin %10 değer kazandığında 500 USDT’lik pozisyonu kapatırsanız toplam paranız 100 USDT+50 USDT’den (ana para + kar) 150 USDT olur.
Kaldıraçlı işlem yapmasaydınız 100 USDT’niz %10 değer kazanarak sadece 110 USDT olurdu.
”Liq.price” ise pozisyonun ne zaman likidite olacağını yani işlem yaptığınız kripto para hangi fiyata gelirse tüm ana paranızı kaybedeceğinizi gösteriyor.
Örneğin Bitcoin 18.000 USDT iken ana paranız 100 USDT ile 5x kaldıraçla 500 USDT long pozisyon açtınız diyelim.
Bitcoin ters yönlü gidip %20 değer kaybederse yani fiyat 14.400 USDT olursa (18000-3600) pozisyonunuzun değeri 500 USDT’ten %20 kayıpla 400 USDT olur.
Ancak ana paranız 100 USDT’ydi. Dolayısıyla 500 USDT pozisyonunuz %20 değer kaybettiğinde 100 USDT kayıpla pozisyon likidite olur ve ana paranızı kaybetmiş olursunuz.
Böyle bir işlem için likidasyon fiyatınız 14.400 USDT civarında olur ve pozisyon açtığınızda ”liq.price” kısmında görebilirsiniz.
Short (kısa) pozisyon açtığınızda ise işlem yaptığınız kripto para değer kaybederken siz para kazanırsınız. Fiyat yukarı yönlü giderse para kaybedersiniz. Dolayısıyla short işlemlerde likidasyon fiyatı pozisyonu açtığınız fiyatın yukarısında olur.
Likidasyon fiyatını hesaplamak için Binance likidasyon hesaplama ile ilgili içerikteki hesap makinesini kullanabilirsiniz.
Komisyon oranı ve Binance fonlama / geri sayım
Bilmeniz gereken diğer bir konuda komisyon oranları. Binance’te kaldıraçlı işlem yaptığınızda iki farklı komisyon ödeyeceksiniz. Birincisi normal alım satım komisyonu ikincisi ise funding (fonlama) ödemesi.
Binance USDⓈ-M vadeli işlem komisyon oranları aşağıdaki şekilde:
Yani 30 günlük işlem hacminiz 15 milyon BUSD’den düşük ise piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.04 komisyon ödeyeceksiniz.
Örneğin ana paranız 100 USDT ile 5x kaldıraçla 500 USDT pozisyon açtığınızda ödeyeceğiniz komisyonu şu şekilde hesaplayabilirsiniz: 500/100×0.02= 0.1 USDT.
Komisyon hesaplaması için ana parayı değil pozisyon büyüklüğünü baz almanız gerekiyor. ”10indirim” kodu ile hesabınızı açar ve BNB kullanırsanız ödeyeceğiniz komisyon yaklaşık %20 daha az olacak.
İkinci komisyon ise funding (fonlama) ödemesi. Funding Binance’e ödenen bir komisyon değil. Funding ödemesi long ve short pozisyon açan kişiler arasında her 8 saatte bir yapılıyor.
Yani her 8 saatte bir komisyon da ödeyebilirsiniz tam tersi komisyon da alabilirsiniz. Funding kısmındaki komisyon oranı pozitif ise long pozisyon açanlar short pozisyon açanlara ödeme yapıyor. Oran negatif ise short pozisyon açanlar long’a ödeme yapıyor.
Örneğin yukarıdaki görselde funding oranı pozitif ve %0.0744 değerinde. 500 USDT değerinde long pozisyon açtıysanız 500/100×0.0744’den geri sayım (countdown) bitince 0.372 USDT komisyon ödeyeceksiniz.
Pozisyonu açtıktan sonra USDT cinsinden pozisyon büyüklüğünüzü hesaplamak için pozisyon büyüklüğünüzü işlem yaptığınız coin’in anlık fiyatı ile çarpmanız gerekiyor.
Örneğin BTC/USDT çiftinde 0.25 BTC büyüklüğünde bir pozisyon açtıysanız ve anlık fiyat 45.000 USDT ise aşağıdaki gibi:
Pozisyon büyüklüğü (USDT): 0.25×45000 = 11.250 USDT.
Fonlama oranı da örneğin %0.05 ise kesilecek veya size gelecek fonlama 5.62 USDT olur (11250/100×0.05).
Bu komisyon her 8 saatte bir ödeniyor ve oran devamlı piyasaya göre değişiyor. Genellikle işlem yaptığınız coin’de piyasa yukarı yönlü ise bu oran pozitif oluyor.
Örneğin yukarıdaki %0.0744 fonlama oranlı örnek için short pozisyon açmış olsaydınız tam tersi size 0.372 USDT komisyon gelecekti.
Özellikle yüksek kaldıraçlı pozisyon açtığınızda fonlama ödemelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Pozisyon ana paraya kıyasla çok büyük olacağı için fonlama da büyük kayıp yaratabilir.
Stop loss – Kar al / zarar kes emirleri
Kaldıraçlı işlem yaparken fiyat yukarı veya aşağı yönlü çok büyük bir değişim yaşarsa kullandığınız kaldıraca göre pozisyonunuz likidite olabilir.
Pozisyonunuz likidite olmasını önlemek için stop loss ( zarar kes) emri kullanabilirsiniz.
Stop loss (zarar kes) ve take profit (kar al) emirlerini TP/SL kısmından hem pozisyon açarken hem de pozisyon açtıktan sonra açabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte Bitcoin fiyatı 21.500’e çıkarsa pozisyonum otomatik olarak kapanacak ve kar almış olacağım.
Bitcoin düşerse pozisyon likidite olmadan yani tüm paramı kaybetmeden daha az zararla çıkmak istiyorum. Bunun için de ”stop loss” kısmını 14.500 USDT olarak girdim.
Binance’te kaldıraçlı işlemler yapmaya başlamadan önce pozisyon kapatma, stop loss kullanımı ve kaldıraç / kazanç hesaplama gibi bilmeniz gereken bütün konuları daha ayrıntılı şekilde ele aldığınız Binance Vadeli işlemler rehberine göz atın.
Ayrıca USDT yerine doğrudan BTC, ETH gibi kripto paralar ile COIN-M Futures kısmında da işlem yapabilirsiniz. COIN-M ile ilgili detaylı bilgiyi de Binance Futures rehberinde bulabilirsiniz.
Binance’te long ve short açmak arasında yapılan işlemler açısından çok bir fark yok.
Ancak Binance’te short açmak istiyorsanız aşağıdaki baştan sona detaylı anlatım içeren ve tüm konuları ele alan Binance short açma rehberine göz atabilirsiniz.
Short açma rehberinde ayrıca kaldıraç ayarlama ve marjin ekleme gibi diğer özellikler ve fonlama ile ilgili ayrıntılı bilgiler bulabilirsiniz:
Binance kaldıraçlı token’ler
BTCUP, BTCDOWN ve XRPUP gibi coin’leri görüp nedir bunlar diye merak etmiş olabilirsiniz. Bu tür coin’ler kaldıraçlı token olarak adlandırılıyor.
Binance’te Bitcoin’e ek olarak XRP, LINK ve ADA gibi birçok altcoin için oluşturulmuş kaldıraçlı token’ler mevcut.
Kaldıraçlı token çiftlerini masaüstünde Derivatives / Leveraged Tokens kısmından, mobilde ise ETF sayfasında bulabilirsiniz.
Kaldıraçlı token’ler 1.25-4x arasında devamlı değişen bir kaldıraca sahip. Yani örneğin BTCUP alarak Bitcoin yükselirken 4x’e kadar daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.
Örneğin Bitcoin 100 dolar yükseldiğinde 1 Bitcoin tutan biri 100 dolar kazanç sağlarken 1 BTCUP tutan biri 150-300 dolar arasında değişen miktarda para kazanabilir.
”UP” token’ler long işlem için ”DOWN” token’ler ise short işlem için. Örneğin BNB’nin yükseleceğini düşünüyorsanız BNBUP almalısınız. BNB’nin düşeceğini düşünüyorsanız ise BNBDOWN almalısınız.
BNBDOWN aldığınızda BNB düşerken para kazanırsınız. BNB yükselirken ise para kaybedersiniz. Kaybınız da aynen kazancınız gibi 1.25-4x aralığında normalden daha fazla olacaktır.
Kaldıraçlı token’lerde de aynen vadeli işlemler gibi funding (fonlama) ödemesi bulunuyor. Bu komisyon Binance’e giden bir komisyon değil. Fonlama ödemesi direkt UP ve DOWN token alan kişiler arasında takas ediliyor.
Fonlama oranı pozitif ise UP token alan kişiler fonlama ödemesi yapıyor DOWN token alanlar ise ödeme alıyor. Oran negatif olduğunda ise UP token alanlar ödemeyi alıyor.
Kaldıraçlı token’ler de yapılan al sat işlemlerinde komisyon oranı normal spot işlemler gibi %0.1. Buna ek olarak ayrıca günlük yönetim ücreti bulunuyor. Kaldıraçlı token tuttuğunuzda günlük %0.01 yönetim komisyonu kesiliyor.
Kaldıraçlı token’ler de vadeli işlemlere kıyasla likidite olma yani paranızı kaybetme riskiniz bulunmuyor. Binance bu riski önlemek için aşağıda görebileceğiniz gibi 1.5-3x arasında değişen dinamik bir kaldıraç modeli kullanıyor.
Not: Kaldıraçlı token’ler artık 1.25-4x aralığında değişken bir kaldıraç yapısına sahip.
İkinci önemli fark ise günlük yönetim ücreti. Kaldıraçlı token’lerde günlük yönetim ücreti alındığı için piyasa durgun iken kaldıraçlı token almak çok mantıklı olmayabilir.
Bunun yerine belirli bir coin’de yukarı ve aşağı yönlü değişim varsa likidasyon riski olmadan daha fazla kazanç sağlamak için fiyat değişiminin yönüne göre UP veya DOWN token alabilirsiniz.
UP DOWN token’ler günlük yönetim ücreti ve rebalancing nedeniyle en fazla birkaç gün tutmak için uygun. Dolayısıyla aldığınız UP DOWN token’leri uzun vadeli tutmamalısınız.
Eğer bir coin’de uzun vadeli long veya short kaldıraçlı işlem yapmak istiyorsanız UP / DOWN token almak yerine vadeli işlemler kısmını kullanın.
Aynı şekilde kullanmak istediğiniz kaldıraç 5x, 10x gibi 1.25-4x üzerinde ise yine vadeli işlemler kısmında long veya short pozisyon açmalısınız.