Binance Futures nedir? Binance’te vadeli işlem nasıl yapılır? Bu rehberde Binance Futures ile ilgili aradığınız bütün soruların cevabını bulabilirsiniz.
Aşağıdaki adımları takip ederek toplamda %20 komisyon indirimli vadeli işlemler hesabı açabilir ve Binance’te long ve short açmaya başlayabilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa ilk önce aşağıdaki linke tıklayarak veya Binance hesap açma rehberine giderek komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz.
%10 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
İçerik
Binance Futures nedir? Binance Vadeli İşlemler nedir?
Binance’te Derivatives / USDⓈ-M Futures ve COIN-M Futures kısmından Bitcoin ve diğer kripto paralar ile kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.
Ayrıca mobil uygulamada Türkçe adıyla vadeli işlemler kısmından da Bitcoin ve altcoin’lerde long ve short açabilirsiniz.
Binance’te vadeli işlemler sayfasından Bitcoin ile 125x’e kadar kaldıraçlı işlem yapmak mümkün. Vadeli işlemler USDT, BUSD çiftleri ve COIN-M kısmında direkt kripto paralar ile yapılıyor.
Bitcoin’e ek olarak Ethereum, Chainlink, Polkadot ve diğer birçok altcoin ile de kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.
Binance vadeli işlemleri kullanarak kaldıraçlı işlem yapmak ilk başta karmaşık gözükebilir. Ancak aslında çok basit.
Bu rehber ile Binance vadeli işlemler kullanımı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilir, adım adım anlatım ile Binance’te kaldıraçlı işlemler yapmaya başlayabilirsiniz.
Binance Futures Kullanımı: Binance vadeli işlem nasıl yapılır?
Adım 1: %10+%10 komisyon indirimli vadeli işlemler hesabınızı açın
Vadeli işlemler hesabınızı açmak için bilgisayarınızdan veya mobil uygulamadan Binance hesabınıza giriş yapın ve Derivatives / USDⓈ-M Futures (vadeli işlemler) sayfasına gelin.
Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanın. Bu şekilde vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
İkinci işlem olarak Futures (vadeli işlemler) cüzdanınıza bir miktar BNB aktarın. Böylece komisyon için BNB alınacak ve ekstra %10 indirim ile toplam yaklaşık %20 daha az komisyon ödeyeceksiniz.
Henüz Binance hesabınız yok ise veya komisyon indiriminiz yoksa aşağıdaki içeriğe giderek %35 komisyon indirimli Binance hesabı açabilirsiniz:
Binance Vadeli İşlemler testi
Binance Vadeli işlemler hesabınızı açarken riskler ile ilgili bir testi tamamlamanız gerekebilir. Şıkları işaretleyip testi tamamladığınızda hangi şıkların doğru olduğu gösteriliyor.
Bu şekilde doğru şıkları gördükten sonra yanlış cevaplarınızı düzeltip vadeli işlemler hesabınızı açabilirsiniz.
Kısacası testi yanlış cevapladığınız da bir şey olmuyor. Önemli olan doğru şıkları işaretleyip testi tamamlamak.
Adım 2: Binance Futures cüzdanınıza kripto para aktarın
2. adım olarak yapmanız gereken normal cüzdanınızdan (spot wallet) USDⓈ-M cüzdanınıza USDT aktarmak. USDT çiftlerinde pozisyon açmak için cüzdanınıza USDT aktarmanız gerekiyor.
Doğrudan sahip olduğunuz BTC, ETH gibi kripto paralar ile de long ve short pozisyon açabilirsiniz. Bunun için COIN-M Futures kısmında COIN-M cüzdanınıza kripto para aktarabilirsiniz.
Ancak Binance Futures’ta COIN-M kısmında fazla işlem çifti bulunmuyor. Birçok altcoin USDT çiftleri ile işlem görüyor.
Bu rehberde USDT çiftlerinde işlem yapmayı göstereceğiz. Ancak COIN-M çiftlerinde de benzer şekilde işlem yapabilirsiniz.
USDⓈ-M cüzdanınıza USDT transfer etmek için transfer yazan yere ya da transfer ikonuna tıklayın. Daha sonra aktarmak istediğiniz USDT miktarını girip ”confirm transfer” butonuna tıklayın.
Ayrıca bu adımda USDⓈ-M cüzdanınıza bir miktar BNB de aktarabilirsiniz. İşlemlerde komisyon olarak BNB kesilecek ve ekstra %10 komisyon indirimi ile toplamda yaklaşık %20 daha az komisyon ödeyeceksiniz.
Biz işlem yapmak için Futures hesabına 100 USDT aktardık. Transfer işleminden sonra USDT’yi aşağıdaki gibi hesabınızda görebilirsiniz:
Adım 3: Binance long short açma & Binance’te long ve short nasıl yapılır?
Kripto paralar yukarı yönlü giderken para kazanmak için long açabilirsiniz. Kripto paralar düşüş yaşarken para kazanmak için ise Binance’te short açmanız gerekiyor.
Binance’te short açmak veya long bir pozisyon açmak için ilk önce işlem yapacağınız çifti BTCUSDT yazan yere tıklayarak seçin. Kullanacağınız kaldıracı ise 20x yazan yere tıklayarak seçebilirsiniz.
USDⓈ-M Futures kısmında sadece Bitcoin ile değil birçok farklı altcoin çiftinde kaldıraçlı long ve short işlemler yapabilirsiniz. Şu an Bitcoin’e ek olarak 40’ın üzerinde altcoin’de pozisyon açabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler izole vs çapraz mod
Cross yazan yere tıklayarak margin modunu cross ya da isolated olarak değiştirebilirsiniz. Mobilde ise marjin modunu izole (isolated) veya cross (çapraz) olarak seçebilirsiniz.
Cross (çapraz) margin modunda örneğin pozisyonunuzda likidite olma yani kapanma riski varsa Binance bunu önlemek için diğer pozisyonları ve bütün bakiyeyi kullanabiliyor.
Dolayısıyla çapraz margin modunda herhangi bir pozisyon tehlikeye girerse mevcut bütün bakiyeyi kaybetmeyi göze almış oluyorsunuz.
İzole modda ise her pozisyon sadece pozisyonu açtığınız parayı kullanıyor. Herhangi bir işlemdeki risk diğer pozisyonlarınızı ve bakiyeyi etkilemiyor. Bu açıdan işlemin likidite olması durumunda kaybı minimize etmek için ”isolated” seçmeniz önerilir.
Biz 10x kaldıraçla işlem yapacağız. İşlem yapacağınız coin’in artacağını düşünüyorsanız buy / long, düşeceğini düşünüyorsanız sell / short işlemi yapmanız gerekiyor.
Örneğin Bitcoin’in artacağını düşünüyorsanız BTC/USDT işlem çiftinde buy / long işlemi yapabilirsiniz. Bitcoin’in düşeceğini öngörüyorsanız sell / short işlemi yaparak BTC düştükçe para kazanabilirsiniz.
10x kaldıraç ile 0.1 BTC’lik işlem yapacağız. 10x kaldıraç kullandığımız için işlem için gereken miktar sadece 71.52 USDT yani 0.1 BTC’nin 10’da biri. Price kısmından emrin gerçekleşmesini istediğiniz fiyatı belirleyebilirsiniz.
Pozisyonu açmak istediğimiz fiyatı 7152.29 olarak belirledik. Dolayısıyla işlem piyasa yapıcı olarak gerçekleşecek ve daha az komisyon ödeyeceğiz.
Limit yerine market kısmını seçerseniz fiyat seçeneği bulunmuyor işlem direkt piyasadaki mevcut fiyatlardan gerçekleşiyor. Aynen borsalardaki ”hemen al” seçeneği gibi.
Buy/Long butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi ikinci bir onay ekranı gelecek. Değerleri kontrol edip Buy/Long butonuna tıklayarak işlem emrini piyasaya koyabilirsiniz.
İşlem emri gerçekleştiğinde sol alt tarafta ”positions” kısmında emrinizi görebilirsiniz. Henüz gerçekleşmemiş ise ”open orders” kısmından görüntüleyebilir dilerseniz iptal edebilirsiniz.
Aşağıdaki görselde görebileceğiniz Liq. price BTC hangi fiyatın aşağısına düşürse veya yukarısına çıkarsa pozisyonun likidite edileceğini belirtiyor.
Biz Bitcoin’in yükseleceğini düşünüp long işlem açtık dolayısıyla fiyat 7150 USD civarından 6177’ye kadar düşerse işlemi açtığımız paranın tamamını kaybetmiş oluyoruz ve pozisyon kapanıyor.
Bu işlemin mantığı ise şu şekilde: 10x kaldıraçla işlem yaptığımız için BTC fiyatı %10 değer kaybederse 0.1 BTC’den yaklaşık 70 USD miktarında bir kayıp oluşacak bu da işlemi açtığımız miktara karşılık geliyor. (71.52 USDT).
Tersi durumda BTC, %10 değer kazanırsa 70 USDT kazanıyoruz. Ancak kaldıraçsız işlem yapsaydık 70 USDT 77 USDT olacaktı ve sadece 7 USDT kazanmış olacaktık.
Yukarıdaki görselde görebileceğiniz ”margin ratio” işleminizin mevcut riskini gösteriyor. Bu değer %100’e ulaşırsa işlem likidite oluyor yani kapanıyor.
Binance Vadeli İşlemler pozisyon kapatma
İşlemin kapanmasını istediğiniz fiyatı belirlemek için ”close position” kısmından limit seçeneğine tıklayarak fiyat girebilirsiniz.
Pozisyonu anında kapatmak için market’e tıklayabilirsiniz. Bu şekilde emir piyasa fiyatından kapatılacaktır.
Pozisyonu market seçeneği ile kapatırsanız iki katı komisyon ödersiniz. (%0.02 yerine %0.04). Daha az komisyon ödemek için piyasa yapıcı olacak şekilde bir fiyat girebilirsiniz.
Binance PNL nedir?
Binance’te vadeli işlemler veya diğer adıyla Futures kısmında işlem yaparken bilmeniz gereken diğer bir konuda PNL.
Binance’te long veya short herhangi bir pozisyon açtığınızda pozisyonunuz ile ilgili bilgilerin olduğu kısımda yeşil veya kırmızı şekilde sürekli değişen PNL (ROE) bilgisi görebilirsiniz.
PNL, profit and loss yani kar ve zarar durumunuzu gösteren bir gösterge. Binance’te PNL kısmında anlık fiyat değişimlerine göre hem miktar olarak hem de yüzde olarak kar zarar durumunuzu görebilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler kar al / zarar kes emirleri
Ayrıca aşağıdaki görseldeki görebileceğiniz gibi Binance Futures platformuna yeni eklenen özellik ile herhangi bir pozisyon açarken kar alma (take profit) ve stop loss fiyatı koyabilirsiniz.
Ancak tetikleyici fiyat (trigger price) ve miktar belirlemek istiyorsanız pozisyon açtıktan sonra stop limit seçeneği ile emir koymalısınız.
Daha ayrıntılı bilgiyi aşağıda stop loss kullanımı başlığında bulabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler hedge modu
Binance vadeli işlemlerdeki yeni özelliklerden biri hedge modu. ”Position Mode” kısmından normalde ”one-way mode” olan modu hedge mode olarak değiştirebilirsiniz.
Vadeli işlemlerde hedge modu sayesinde bir işlem çiftinde aynı anda hem long hem de short pozisyon açabileceksiniz.
Pozisyon modunuzu değiştirebilmek için açık bir pozisyonunuz veya işlem emrinizin bulunmaması gerekiyor.
Binance’te kaldıraçlı işlemler yapmak gördüğünüz gibi temelde gayet basit. Ancak ilk aşamada karışık gelebilir ve bu gayet normal.
Bu yüzden size göre düşük bir miktar ile başlayıp düşük kaldıraç oranları ile işlem yapmanız daha iyi olacaktır.
Bu şekilde fazla risk almadan genel olarak işlemlerin nasıl gerçekleştiğini gözlemleyebilir daha sonra yüksek miktarlar ile işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Kaldıraçlı Bitcoin işlemleri yapmak için bilmeniz gereken diğer konu ise stop loss kullanımı.
Binance COIN-M Vadeli İşlemler
Binance’te USDⓈ-M kısmında yapacağınız işlemlere ek olarak COIN-M vadeli işlemler kısmında da işlem yapabilirsiniz. Burada yapacağınız işlemlerde USDT’ye ihtiyacınız yok.
Coin-M vadeli işlemler kısmında işlem çiftleri BTC/USD, ETH/USD şeklinde. Pozisyon açmak için ise işlem yaptığınız çifte göre doğrudan Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paraları kullanıyorsanız.
Coin-M kısmında USDⓈ-M’ye kıyasla fazla altcoin yok. Burada işlem yaptığınızda kazanç kayıp doğrudan işlem yaptığınız kripto para üzerinden oluşuyor.
Aynı şekilde komisyon ve fonlama da işlem yaptığınız kripto para bazında kesiliyor.
USDⓈ-M vadeli işlemler kısmında ise işlemler USDT ile yapıldığı için hem daha anlaşılır hem de birçok farklı altcoin bulunuyor.
Ancak özellikle boğa piyasasında yani piyasa yukarı yönlü iken kripto paralarınızı USDT’ye çevirmek yerine doğrudan COIN-M çiftlerinde long pozisyon açabilirsiniz.
Örneğin piyasa yukarı yönlü iken USDT ile uğraşmak istemiyorsanız doğrudan ETH/USD çiftinde pozisyon açabilirsiniz. Bu durumda kazancınız da doğrudan ETH bazında olur.
USDT çiftlerine kıyasla pozisyonu kapattığınızda USDT bazında ana para + kazancı geri ETH’ye çevirmenize gerek kalmaz. COIN-M çiftlerinde ana paranız ve kazancınız ETH bazında olacaktır.
Aynı mantıkla diyelim bir ayı piyasası içerisindesiniz ve piyasa aşağı yönlü. Böyle bir durumda kripto paralar değer kaybettiği için USDT gibi stablecoin’ler tutmak daha avantajlı.
Elinizde tuttuğunuz USDT ile de doğrudan short pozisyon açabilirsiniz. Bu şekilde değer kaybeden kripto paralar ile uğraşmadan doğrudan USDT çiftlerinde short açmak daha avantajlı.
Genel olarak kazanç / kayıp açısından değerlendirirsek fark eden bir şey olmuyor. Hem USDs-M hem de COIN-M çiftlerinde pozisyon açabilirsiniz. Bu sadece sizin tercihinize kalmış bir durum.
Binance 10x ne demek?
Binance’te normal alım satım (spot) kısmında kripto paraların yanında 3x, 5x ve 10x gibi ifadeler görebilirsiniz.
Bu ifade, bu kripto paralarda 5x, 10x kaldıraçla cross veya isolated şekilde margin trading yapabileceğiniz anlamına geliyor.
Margin trading vadeli işlemlere göre biraz daha karmaşık ve ayrıca daha kısıtlı olabilir. Bunun yerine kaldıraçlı işlemler yapmak için doğrudan vadeli işlemler kısmını kullanabilirsiniz.
Margin trading ile ile ilgili bilgi için Binance’in hazırladığı rehbere göz atabilirsiniz. Vadeli işlemler için bu içerikte yeterli bilgi bulabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler stop loss kullanımı
Stop limit emrini hem pozisyon açmak hem de pozisyon kapatmak yani stop loss veya kar almak için kullanabilirsiniz.
Örneğin Bitcoin fiyatı 10.000 doları aşarsa büyük bir yükseliş yaşanacağını düşünüyorsunuz ve sadece Bitcoin 10.000’i aşarsa long işlem girmek istiyorsunuz. Bu durumda stop limit order kullanabilirsiniz.
Trigger fiyatını 10.000 USDT, alış fiyatını ise 10.050 USDT olarak belirlediğinizde Bitcoin 10.000 dolara ulaştığı an işleminiz otomatik piyasaya konacak.
Fiyat 10.050’ye geldiğinde 10.050 USDT’den alım işlemi gerçekleşecektir. Bu şekilde stop limit emrini pozisyon açmak için kullanmış olursunuz.
Örneğin bir long pozisyonunuz varsa düşüş durumunda kaybı minimize etmek için stop limit kullanabilirsiniz.
8000 USDT’den long işlem girdiniz ancak fiyat 7800 USDT altına düşme ihtimaline karşı stop limit / sell işlemi girmek istiyorsunuz. Bu durumda trigger fiyatı için 7800 USDT, satış fiyatı için ise 7800 veya altı bir fiyat girmeniz gerekecektir.
Aşağıda stop limit emrinin kullanımı ile ilgili iki örnek görebilirsiniz. 8820 USDT’ten 50x kaldıraç ile short pozisyon açtık. Bunun yanında iki tane açık stop limit emri bulunuyor:
Stop limit emirlerinden biri kayıp durumunda belli bir seviyede pozisyonu kapatmak için. Pozisyonu açma fiyatımız 8820 USDT (entry price).
İşlem short olduğu için trigger fiyatı 8870, buy fiyatı ise 8890 olarak belirlendi. Yani Bitcoin ters yönlü hareket yapıp yükselirse stop loss emri 8870 USDT’de aktif olacak ve 8890 USDT’de pozisyon ”buy” işlem ile kapanacak.
Diğer take profit (kar al) emri ise Bitcoin fiyatı istediğimiz gibi düşerse kar ile pozisyonun kapanması için. Trigger fiyatı 8790, ”buy” fiyatı ise 8760 olarak belirlendi.
Pozisyonu açtığımız fiyat 8820 USDT ve işlem short. Bitcoin 8790’a düşerse emir aktif olacak ve 8760 USDT’de kar ile pozisyon kapanacak.
Binance Vadeli İşlemler komisyon oranları – Binance Futures komisyon oranları
Binance USDⓈ-M vadeli işlemler komisyon oranları
30 günlük hacim (BTC) / BNB bakiyesi | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
< 250 BTC veya ≥ 0 BNB | %0.02 | %0.04 |
≥ 250 BTC ve ≥ 50 BNB | %0.016 | %0.04 |
≥ 2500 BTC ve ≥ 200 BNB | %0.014 | %0.035 |
≥ 7500 BTC ve ≥ 500 BNB | %0.012 | %0.032 |
Son 30 gündeki işlem hacminiz 250 BTC altı ise piyasa yapıcı ve alıcı işlemler için sırasıyla %0.02 ve %0.04 komisyon ödeyeceksiniz.
Son 30 gündeki işlem hacminiz 250 BTC üzerinde ise ve hesabınızda 50 ve üstü miktarda BNB varsa daha düşük komisyon oranlarından yararlanabilirsiniz.
Futures hesabınızı ”10indirim” kodu ile açtıysanız %10 daha az komisyon ödeyeceksiniz. Ayrıca Futures (vadeli işlemler) hesabınızda Binance Coin (BNB) tutarsanız komisyon oranı ekstra %10 daha düşecektir.
Bu şekilde vadeli işlem yaparken %10+%10 komisyon indirimi ile toplamda yaklaşık %20 daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
Binance COIN-M vadeli işlemler komisyon oranları
Eğer BTC/USD, ETH/USD gibi COIN-M işlem çiftlerinde pozisyon açarsanız ödeyeceğiniz komisyon oranları aşağıdaki şekilde.
Coin-m işlem çiftlerinde komisyon direkt işlem yaptığınız coin’den kesiliyor. Komisyonu BNB ile ödemeniz mümkün değil. Dolayısıyla coin-m vadeli işlemlerde BNB indiriminden yararlanamazsınız.
30 günlük hacim (BTC) / BNB bakiyesi | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
< 250 BTC veya ≥ 0 BNB | %0.015 | %0.04 |
≥ 250 BTC ve ≥ 50 BNB | %0.013 | %0.037 |
≥ 2500 BTC ve ≥ 200 BNB | %0.011 | %0.035 |
≥ 7500 BTC ve ≥ 500 BNB | %0.010 | %0.030 |
Binance Vadeli İşlemler fonlama oranı – Binance fonlama oranı nedir?
Binance Futures’ta her 8 saatte bir long veya short pozisyon açanlar tarafından funding ödemesi yapılıyor. Bu bir komisyon değil. Ödeme kullanıcıların birbiri arasında gerçekleşiyor.
Her 8 saatte hesaplanan bu değer eksi bir değer ise ve long pozisyonu açmışsanız ödeme sizin hesabınıza yatırılacak.
Binance vadeli işlemlerde fonlama ödemesi ”kalan süre” / geri sayım olarak belirtiliyor. Kalan süre sıfır olduğunda fonlama ödemesi yapılıyor.
Binance Futures’ta görebileceğiniz bu değer artı ise ödemeyi ödemeyi long pozisyonu açanlar yapıyor ve ödeme short pozisyonu açmış kişilere gidiyor. Gelen ve giden ödemeleri ”transaction history” kısmından görebilirsiniz.
Çok yüksek bir kaldıraç ile işlem yaptıysanız ve fiyatlarda hiç değişim yaşanmıyorsa funding ödemesi sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Tam tersi açtığınız pozisyona göre stabil bir piyasada funding ödemesini toplamak avantajlı olabilir.
Bu değer her 8 saatte bir artı ve eksi olarak değişebiliyor. Dolayısıyla pozisyonunuz açık olduğu sürece zaman zaman ödeme yapacaksınız zaman zaman da ödeme size gelecek.
Genelde işlem yaptığınız kripto paranın fiyatı yukarı yönlü ise fonlama oranı pozitif olur. Tam tersi düşüş eğilimi mevcut ise fonlama oranı negatif olacaktır.
Binance Vadeli İşlemler komisyon hesaplama
Örneğin 100 USDT kullanarak 5x kaldıraçlı işlem yaptıysanız pozisyon büyüklüğünüz 500 USDT’dir. Komisyon oranı hesaplarken aynen kazanç ve kaybı hesaplarken yaptığınız gibi 500 USDT’yi baz almanız gerekiyor.
Bu şekilde 100 USDT kullanarak yapılan 5x kaldıraçlı bir işlem için piyasa yapıcı ise 500/100×0.02’den 0.1 USDT komisyon ödersiniz.
Hesabınızda BNB tutarsanız ve Futures hesabınızı ”10indirim” kodu ile açarsanız komisyon toplamda yaklaşık %20 daha az olacaktır.
Binance’te long veya short pozisyon açtıktan sonra her 8 saatte bir fonlama ödeyeceksiniz veya tam tersi size fonlama ödemesi gelecek.
USDⓈ-M kısmında BTC/USDT gibi çiftlerde pozisyon açtıktan sonra fonlamayı hesaplamak için ilk yapmanız gereken pozisyon büyüklüğünüzü USDT bazında anlık fiyat ile çarpmak.
Örneğin BTC/USDT çiftinde 0.3 BTC büyüklüğünde pozisyon açtıysanız ve anlık Bitcoin fiyatı 30.000 USDT ise pozisyon değeriniz 0.3×30000’den 9.000 USDT olacaktır.
Burada 0.3 BTC maliyet (cost) değil kaldıraç ile beraber pozisyonunuzun toplam büyüklüğü.
Fonlama oranı örneğin %0.01 olarak gözüküyorsa 9000/100×0.01’den 0.9 USDT fonlama ödeyeceksiniz ya da size gelecek.
- Fonlama ödemesi: (Pozisyon büyüklüğü (BTC, ETH, vs.) x fiyat (USDT)) / 100 x fonlama oranı
- Pozisyon açma/kapatma komisyonu: (Pozisyon büyüklüğü (BTC, ETH, vs.) x fiyat (USDT)) / 100 x komisyon oranı
USDT çiftlerine ek olarak COIN-M Futures kısmında BTC/USD ve ETH/USD gibi çiftlerde de long ve short açabilirsiniz.
Bu çiftlerde belirli miktarda ”contract” alıyorsunuz ve her contract 10 USD, 100 USD gibi farklı değerde oluyor.
Örneğin diyelim ETH/USD çiftinde 600 contract büyüklüğünde pozisyon açtınız. Bu işlem çiftinde 1 contract 10 USD olduğu için pozisyon büyüklüğünüz 600×10’dan 6000 USD olacaktır.
Pozisyon açarken ödeyeceğiniz komisyon doğrudan 6000’i 100’e bölüp COIN-M Futures komisyon oranları ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Komisyon doğrudan ETH olarak kesilecek.
Pozisyonu açtıktan sonra kesilecek veya gelecek fonlamayı hesaplamak için ise ilk önce 6000’i anlık Ethereum fiyatına bölün. Örneğin ETH fiyatı 1500 USD ise 6000/1500 = 4 ETH.
Daha sonra fonlama oranı %0.01 ise 4/100×0.01’den 0.0004 ETH fonlama olarak kesilir ya da size gelir.
COIN-M çiftlerinde komisyon, fonlama, kazanç/kayıp hepsi işlem yaptığınız kripto para bazında oluyor.
Özellikle yüksek kaldıraçlı bir pozisyon açtıysanız funding oranının artı mı eksi mi olduğunu da dikkate almak faydalı olabilir.
Örneğin işlem miktarı 100.000 USDT gibi yüksek bir miktar ise ve piyasa devamlı durgun ise funding ödemesi yapmak dezavantajlı olabilir.
Durgun bir piyasada yüksek miktarlı bir pozisyon ile funding ödemesi almanız da olası. Örneğin 100.000 USDT için fonlama %0.01 ise funding ödemesi şu şekilde olacaktır: 100000/100×0.01 = 10 USDT.
Binance Vadeli İşlemler komisyon düşürme
Binance vadeli işlemler kısmında toplamda yaklaşık %20 daha az komisyon ödeyerek long ve short işlemler yapabilirsiniz.
İlk olarak yapmanız gereken Futures (vadeli işlemler) hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanmak. Bu size %10 komisyon indirimi sağlayacaktır.
İkinci işlem ise vadeli işlemler (Futures) cüzdanınıza BNB coin aktarmak. Komisyon ödemelerinde BNB kullanılacak ve ekstra %10 daha az ödeyeceksiniz.
Bu şekilde %10 + %10 şekilde Binance Futures komisyon oranlarını düşürebilirsiniz.
Eğer vadeli işlemler hesabınızı kod olmadan açtıysanız aşağıdaki rehbere giderek Binance komisyon oranını toplamda %35 düşürebilirsiniz.
Bu şekilde spot işlemlerdeki komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler için de otomatik %10 komisyon indirimi kazanacaksınız:
Binance Vadeli İşlemler hesap makinesi
Binance vadeli işlemler sayfasında hesap makinesi ikonuna tıklayarak kazanç, likidasyon fiyatı ve maksimum açılabilecek pozisyon büyüklüğü gibi farklı hesaplamalar yapabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler kazanç hesaplama
Binance vadeli işlemlerde PNL kısmından pozisyon büyüklüğü, giriş ve çıkış fiyatlarına göre kazanç ve gereken margin bakiyesini hesaplayabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte 3 BTC büyüklüğünde 15x kaldıraçla bir pozisyon açmak istiyoruz. Pozisyonu açma fiyatımız (entry price) 11.300 USDT.
Pozisyonu kapatma fiyatı (exit price) ise 11.400 USDT. Bu işlem için gereken margin miktarı yani cüzdanımızda olması gereken miktar 2260 USDT. Pozisyon kapandığında oluşan kazanç ise 300 USDT.
Binance Vadeli İşlemler likidasyon hesaplama
Binance vadeli işlemler hesap makinesinde ”liquidation price” kısmını kullanarak açacağınız pozisyon için likidasyon fiyatını hesaplayabilirsiniz. Likidasyon fiyatını hesaplarken açık pozisyonunuz varsa onlar da dikkate alınıyor.
Aşağıdaki örnekte cüzdanımızda (balance) 1200 USDT var. 12.000 USDT’den 10x kaldıraç ile 1 BTC büyüklüğünde long pozisyon açacağız. Dolayısıyla gerekli olan margin miktarı da 1200 USDT. Bu işlem için likidasyon fiyatı 10.843 USDT.
Yani cüzdanımızda 1200 USDT olmasına rağmen 10x kaldıraç ile 12.000 USDT değerinde pozisyon açıyoruz. 1 BTC fiyatı yani giriş fiyatı da 12.000 USDT.
İşlem long olduğu için Bitcoin fiyatı düşer ve 10.843 USDT seviyesine gelirse yaklaşık 1200 USDT para kaybetmiş oluyoruz. İşlemi 1200 USDT ile açtığımız için 10.843 seviyesinde bütün parayı kaybetmiş olacağız ve likidasyon gerçekleşecek.
Binance Vadeli İşlemler maksimum pozisyon büyüklüğü
Binance vadeli işlemlerde 125x’e kadar kaldıraçlı pozisyonlar açabilirsiniz. Ancak her kaldıraç seviyesinde maksimum pozisyon büyüklüğü değişiyor.
Örneğin 125x kaldıraç kullandığınızda en fazla 50.000 USDT değerinde pozisyon açabilirsiniz.
3x kaldıraç ile ise maksimum 200.000.000 USDT değerinde pozisyon açabilirsiniz. Bu miktar kaldıraç seviyesi arttıkça düşüyor. 50x kaldıraç seviyesinde açılabilecek maksimum pozisyon 1.000.000 USDT.
Binance Vadeli İşlemler referans kodu
Yukarıda da değindiğimiz gibi Binance Vadeli İşlemler hesabınızı açarken referans kodu girmeniz istenebilir.
Vadeli işlemler hesabınızı açarken gireceğiniz ”10indirim” kodu size vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi sağlayacaktır.
Ayrıca komisyon indirimi oranınızı toplamda yaklaşık %20’ye çıkarabilirsiniz. Bu işlem için Futures (vadeli işlemler) cüzdanınıza bir miktar BNB aktarın.
Siz USDⓈ-M vadeli işlemler kısmında işlem yaptıkça komisyon için BNB kesilecek ve ekstra %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Binance vadeli işlemler riskli mi? Kaldıraçlı işlemler ile nasıl kazanç sağlanır?
Kaldıraçlı işlemlerde iki risk bulunuyor. Birincisi pozisyonun likidite olma riski. İkincisi ise ters yöndeki fiyat değişimlerinden dolayı para kaybetmek.
Ancak yüksek risk aynı zamanda yüksek kazanç demek. Kaldıraç ile daha yüksek miktarda işlem yapılabildiği için oluşabilecek kazanç da artıyor.
Alınan risk tamamen alım satım yapan kişiye bağlı. Yüksek kaldıraçlı, stop loss olmadan yapılan işlemler riskli olacaktır.
Belli bir analiz ile düşük kaldıraç ve stop loss kullanarak yapılan işlemlerin riski ise çok daha düşük olacaktır.
Öncelikle 100x, 125x gibi kaldıraçlar ile işlem yapıp çok büyük bir kazanç sağlayacağınızı düşünmeyin. Hiçbir tecrübeli trader bu tür riskli işlemler yapmaz.
100x kaldıraç demek Bitcoin fiyatının ters yönlü sadece %1 değişmesi ile pozisyonun anında likidite olması ve ana paranın kaybedilmesi demektir.
Örneğin 1000 USDT ile 100x kaldıraçlı bir işlem 100.000 USDT değerinde olacaktır. Bitcoin fiyatı 8000 dolardı ve long işlem açtınız diyelim.
Bitcoin sadece %1 artarsa yani 8080 dolar olursa pozisyonunuz 101.000 USDT değerinde olacaktır ve işlem long olduğu için 1000 USDT kazanç oluşacaktır.
Ancak işlem short ise sadece 80 dolarlık bir değişim ile pozisyon kapanır ve ana paranız olan 1000 USDT’yi kaybedersiniz.
100x değil 5x-10x gibi kaldıraç kullanmak bile oldukça riskli. Bunun nedeni kripto paralarda çok hızlı bir şekilde büyük fiyat değişimleri yaşanabilmesi.
Örneğin piyasa hızlı bir şekilde yükseliyor olsa bile ters yönlü ani büyük düşüşler pozisyonunuzu neredeyse likidite olacak duruma getirebilir.
Bu açıdan sadece 2x, 3x gibi düşük kaldıraç kullanmak aslında çok daha mantıklı ve az riskli olabilir.
Diğer bir risk ise pozisyon açtıktan sonra görebileceğiniz ADL (auto-deleveraging). Özellikle çok büyük fiyat değişimlerinin olduğu zamanlarda Binance’in sigorta fonu kaybı karşılayamazsa bazı pozisyonlar Binance tarafından otomatik olarak likidite edilebiliyor.
Böyle bir durumda pozisyon sadece otomatik olarak kapatılıyor yani kullanıcılar paralarını kaybetmiyor. Bunun yerine o anki gerçekleşmemiş kar veya zarar gerçekleşmiş oluyor ve pozisyon kapanıyor.
ADL ilk önce en yüksek kaldıraca sahip pozisyonları kapatıyor. Dolayısıyla küçük kaldıraç kullanıyorsanız ADL konusunda endişe etmenize gerek yok. Pozisyonunuz kendiliğinden kapanmayacaktır.
50x, 100x gibi yüksek kaldıraçlarda pozisyon ADL ile otomatik kapanabilir. Ancak bu durum diğer borsalara kıyasla Binance’te çok nadiren hatta hiç gerçekleşmiyor.
Bitcoin fiyatında sadece dakikalar içerisinde %10 üzerinde fiyat değişimleri yaşanabiliyor. Dolayısıyla çok yüksek kaldıraç kullanmak düşündüğünüzden daha riskli olabilir.
Kaldıraçlı işlemleri iki şekilde kullanırsanız riskli işlemler ile para kaybetmek yerine bir trader olarak kazancınızı büyük oranda artırabilirsiniz.
Birinci işlem 2x-3x gibi küçük kaldıraçlar ile kar miktarınızı artırmak. Örneğin yükseleceğini veya düşeceğini düşündüğünüz bir coin ile küçük kaldıraçlar ile işlem yapıp normal kazancınızı ikiye üçe katlayabilirsiniz.
Kaldıraç düşük olduğu için yapacağınız işlemlerin ters yönlü fiyat değişimlerinde likidite olma riski de çok düşük olacaktır. Bu riski de stop limit emirleri kullanarak kontrol altında tutabilirsiniz.
İkinci işlem ise şu şekilde: Örneğin 3 tane coin’in yükseleceğini düşünüyorsunuz ve elinizde 600 USDT var. Bu durumda coin’lerin her birine 200 USDT ayırabilirsiniz.
Peki her coin’den 600 USDT’lik almak nasıl olurdu? Bunun için her coin’de 200 USD ile 3x kaldıraçla işlem yapabilirsiniz. Bu şekilde elinizdeki 600 USD ile 3 farklı coin’de 600 USDT’lik işlem yapmış olursunuz.
Yüksek kaldıraç ile küçük fiyat değişimlerinden büyük kar etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu kripto para piyasası için riskli bir işlem olacaktır.
Örneğin 10-20x gibi bir kaldıraç ile işlem açıp küçük fiyat değişimlerinden sonra pozisyonu kapatarak büyük oranda kar edebilirsiniz.
Ancak siz pozisyonu açtıktan sonra yukarı veya aşağı yönlü büyük bir ani değişim yaşanabilir. Dolayısıyla uzun vadeli herhangi bir öngörü olmadan yapılan bu tür işlemler çok riskli olacaktır.
Çok yüksek kaldıraçlı işlemlerin ne kadar kazanç ve kayıp getirebileceğini ve riskini görmek için aşağıdaki örneğe bakabilirsiniz.
Aşağıda 50x kaldıraç ile 25 dakikada elde edilmiş kazancı görebilirsiniz. 7,122.61 USDT limit fiyattan 3 parçada toplam 5 BTC alındı. Bu da 35,613.05 USDT yapıyor. Ancak kaldıraç 50x olduğu için işlem için yaklaşık 700 USDT gerekti.
Pozisyonun kapanacağı fiyat close position / limit kısmından 7,142.61 olarak belirlendi. Satış işlemi gerçekleştiğinde 5 BTC’den 5×20= 100 USDT kar elde edildi. İşlem için ödenen komisyona da dikkat edin, alım satım toplam 14 USDT.
Normalde 700 dolar ile 100 dolar kar etmek için Bitcoin fiyatının 7122 USDT seviyesinden yaklaşık 1000 dolar artması lazım. 700 USDT ile kaldıraç olmadan işlem yapsaydık yaklaşık 2 dolar kar etmiş olacaktık.
Bu işlemin ne kadar riskli olabileceğini anlamak için tersi durumda neler olabileceğini de düşünebilirsiniz. Aşağı doğru sadece 20-30 USDT’lik düşüşler ile de 100 USDT’den fazla kaybedebilirsiniz.
Bu tür düşüşlerde pozisyonu kapatmadığınız ve işlemin likidite edileceği kadar büyük bir düşüş yaşanmadığı sürece sorun yok. Ancak kripto para piyasasında ani çok büyük değişimler yaşandığını da akıldı bulundurmak gerekiyor.
Fazla risk almadığınızı varsayarsak normalde bu tür durumlar ile karşılaşmamanız gerekiyor. Ancak pozisyonun likidite olma riski ile karşılaşırsanız örneğin pozisyon long ise daha düşük bir fiyattan tekrar bir long işlemi girerek pozisyonu artırıp likidasyon fiyatını daha da aşağı çekebilirsiniz.
Ya da kayıp büyümeden az bir zarar ile işlemi kapatabilirsiniz. Ancak her iki durumda da örneğin işlem long ise kripto paranın fiyatı daha fazla da düşebilir veya düşüş geçici olup hemen düzeltilen bir değişim de olabilir. Dolayısıyla ikinci bir işlem yapmak da belli ölçüde risk içeriyor.
Ya da bunun yerine yukarıda anlattığımız şekilde stop loss kullanabilirsiniz. Stop loss ile ters yönlü hareketlerde pozisyonun istediğiniz miktarda kayıp ile kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıdaki örneği işlemleri açıklamak için koyduk. Yüksek kaldıraçlı işlemler yapmanız önerilmez. Bilinçsizce yapılan ve stop loss olmayan yüksek kaldıraçlı işlemler beklenmedik bir anda pozisyonun likidite olması ile sonlanabilir.
Bunun yerine yukarıda değindiğimiz Binance Futures ile yapabileceğiniz ilk iki işlemi normal alım satım işlemlerinize dahil ederseniz kazancınızı artırabilirsiniz.
Vadeli işlemler ile para kazanmak için en mantıklı ve az riskli yöntem sadece 2x, 3x gibi mümkün olan en düşük kaldıracı kullanmak.
Sonuç olarak, Binance Futures aracılığı ile yapılan kaldıraçlı işlemler doğru kullanıldığı takdirde elimizdeki mevcut parayı daha verimli kullanmamızı sağlar. Ayrıca normal alım satım işlemlerine kıyasla daha fazla kazanç olasılığı yaratır.
Binance Futures (vadeli işlemler) ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz. Ayrıca Coinbalina’yı Facebook ve Twitter üzerinde takip edebilirsiniz.