Kripto paralar ile para kazanmak için kripto paraların yükselmesine ihtiyacınız yok. Binance’te short açarak kripto paralar düşerken de para kazanabilirsiniz.
Binance ve BitMEX gibi borsalarda Bitcoin ve altcoin’lerde short pozisyon açabilir ve fiyatlar düşerken para kazanabilirsiniz.
Bu rehberde adım adım resimli anlatım ile Binance’te nasıl short açabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Ayrıca komisyon, fonlama ve stop loss gibi bilmeniz gereken diğer tüm konulara da değindik.
Öncelikle Binance hesabınız yoksa ilk önce aşağıdaki linke tıklayarak veya Binance hesap açma rehberine giderek toplamda %45 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Binance short pozisyon nasıl açılır? Binance short açmak
Komisyon indirimli vadeli işlemler (Futures) hesabınızı açın
Binance’te short açmak için ilk önce vadeli işlemler ya da diğer adıyla Futures hesabınızın açık olması gerekiyor. Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu girebilir ve %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Vadeli işlemler hesabınızı açmak için mobilde ”Futures” (vadeli işlemler), web sitesinde ise derivatives (türevler) > USDs-M Futures kısmına tıklamanız gerekiyor.
Binance mobilde vadeli işlemler sayfasını görüntüleyebilmek ve hesabınızı açabilmek için sol üst kısımdaki kullanıcı ikonundan Binance Pro arayüzüne geçiş yapabilirsiniz.
Binance hesabınızı yukarıdaki linke tıklayarak açtıysanız vadeli işlemler için ayrı bir kod girmeniz gerekmiyor. Vadeli işlemler için otomatik olarak %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Vadeli işlemler (futures) hesabınızı açarken bir testi tamamlamanız gerekebilir. Şıkları işaretleyip testi tamamladığınızda yanlış cevaplar ve cevapların doğrusu gösteriliyor.
Bu şekilde yanlış cevapları düzeltip hesabınızı açabilirsiniz. İlk başta yanlış şıkkı işaretlediğinizde herhangi bir şey olmuyor.
Short pozisyon açmak için USDs-M cüzdanına USDT aktarma
Binance’te hem USDT çiftlerinde hem de coin-margined yani BTC/USD, ETH/USD gibi çiftlerde short pozisyon açabilirsiniz.
COIN-M kısmında short açarken doğrudan sahip olduğunuz kripto parayı kullanıyorsunuz. Kar/zarar ve komisyon da işlem yaptığınız kripto para bazında oluşuyor.
USDT çiftlerinde short pozisyon açmak için ise USDT’ye ihtiyacınız var. Kar/zarar ve komisyon ise USDT bazında oluşuyor.
Short pozisyon açacağımız için işlem yapacağımız kripto paranın düşeceğini düşünüyoruz. Bu açıdan zaten USDT tutuyor olmak ve USDT ile pozisyon açmak daha mantıklı.
Ayrıca USDs-M kısmında COIN-M kısmına göre çok daha fazla altcoin bulunuyor.
Web sitesinde USDs-M Futures kısmında aşağıdaki görselde görebileceğiniz ikona tıklayarak cüzdanınıza USDT aktarabilirsiniz.
Aynı şekilde mobilde kullanılabilir (bakiye) karşısındaki transfer ikonuna tıklayarak USDs-M Vadeli İşlemler cüzdanınıza USDT aktarabilirsiniz.
Bu rehberde aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi Binance’te short açmak için cüzdanımıza 50 USDT aktarıyoruz.
Ayrıca cüzdanınıza komisyonlara yetecek miktarda BNB de aktarabilirsiniz. Bu şekilde pozisyon açıp kapatırken komisyon olarak BNB kesilecek ve ekstra %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Binance Bitcoin’de short pozisyon açma
Cüzdanınıza USDT aktardıktan sonra short pozisyon açmadan önce ilk olarak marjin modunu (izole/çapraz) ve kaldıracı ayarlamanız gerekiyor.
Daha sonra short (satış/kısa) emriniz ile ilgili fiyat ve pozisyon büyüklüğü gibi bilgileri girerek emrinizi piyasaya koyabilirsiniz.
Binance marjin modu
Çapraz (cross) marjin modunda açtığınız pozisyon likidite olacak olursa cüzdanınızda bulunan miktar da likidasyonu önlemek için otomatik olarak kullanılabilir.
Yani short açtığınız pozisyonda işlem yaptığınız kripto para yükseliş yaşayıp likidasyon fiyatına ulaşırsa hem pozisyonu açarken kullandığınız parayı hem de cüzdanınızda kalan miktarı kaybedebilirsiniz.
İzole marjin modunda ise örneğin 50 USDT ile pozisyon açtıysanız likidasyon ile kaybınız en fazla 50 USDT olur. Bu açıdan izole marjin modunu kullanmak daha güvenli.
Binance kaldıraç ayarlama
Short pozisyon açmadan önce kullanacağınız kaldıracı ayarlamanız gerekiyor. Aşağıdaki görselde görebileceğiniz 4x, 20x gibi kısma tıklayarak kaldıracı seçebilirsiniz.
Kaldıracı 4x olarak seçtik. Dolayısıyla Bitcoin’de 4x kaldıraçlı short pozisyon açacağız. Binance’te Bitcoin için maksimum kaldıraç 125x.
Kaç x kaldıraç kullanmalıyım?
Kullanacağınız kaldıraç seviyesi sizin risk algınıza, yaptığınız analizlere ve düşüncelerinize göre değişebilir. Dolayısıyla herkes için ideal düzeyde bir kaldıraç bulunmuyor.
Ancak kripto para piyasasının ne kadar volatil (oynak) olduğunu düşünürsek 2-5x aralığında bir kaldıraç kullanmak genel itibari ile daha iyi olabilir.
Bitcoin’de short açma (BTC/USDT)
Aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi marjin modunu ”izole” kaldıracı ”4x” işlem çiftini ise BTCUSDT olarak seçtik.
Short açmak istediğimiz için ”sat” kısmında ”satış/sell” işlemi yapmamız gerekiyor. Al kısmından long açılıyor, sat kısmından ise short açılıyor. Dolayısıyla short açmak için emri sat kısmından girmelisiniz.
Pozisyon büyüklüğünü 0.006 BTC ve satış/sell fiyatını ise 32.170 olarak belirledik. Bu şekilde maliyetimiz 48.26 USDT olacak ve cüzdandaki neredeyse bütün parayı kullanmış olacağız.
Toplam pozisyon büyüklüğümüz 0.006 BTC yani 0.006×32170’den 193.02 USDT. Kaldıraç 4x olduğu için cüzdanımızdaki 48.26 USDT ile 193.02 USDT büyüklüğünde pozisyon açabiliyoruz.
Satış/kısa butonuna tıklayarak emri piyasa koyduk ve belirlediğimiz fiyat piyasa fiyatına yakın olduğu için emir kısa sürede gerçekleşti.
Short (satış/kısa) emri gerçekleştikten sonra açtığımız short pozisyon ”pozisyonlar” kısmında aşağıdaki şekilde görülecektir:
Şimdi short pozisyon açtıktan sonra bilmemiz gereken farklı konular bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: stop loss, kar al emri, likidasyon fiyatı, PNL, komisyon, fonlama ve pozisyon kapatma.
Likidasyon fiyatı
Yukarıda açtığımız pozisyonda gördüğünüz gibi likidasyon fiyatımız 40052.29 USDT. Bitcoin’in düşeceğini düşündüğümüz için short açmıştık.
Tam tersi Bitcoin fiyatı yükselir 40052.29 USDT seviyesine ulaşırsa ana paramız (marjin) 48.26 tamamen erimiş oluyor ve pozisyon likidite olup otomatik kapanıyor.
Likidasyon fiyatı nasıl belirleniyor?
Açtığımız short pozisyonun büyüklüğü 0.006 BTC. USDT bazında başlangıçtaki değer ise 0.006×32170’den 193.02 USDT’ydi. (0.006 x giriş fiyatı).
Bitcoin fiyatı 40052.29 USDT seviyesine yükseldiğinde ise pozisyon değeri 0.006×40052.29’dan 240.31374 USDT olması lazım.
Ancak biz short açmıştık dolayısıyla fiyat yükseldikçe bu aradaki fark bize zarar olarak dönecek.
Bu değerden başlangıçtaki değeri çıkarırsak (240.31374-193.02) 47.29374 USDT elde ederiz. Bu da yaklaşık ana paramıza denk geliyor.
Pozisyonumuz short olduğu için Bitcoin giriş fiyatından yukarı çıktıkça zarar büyüyor. Likidasyon fiyatında ise yaklaşık ana paramıza denk gelen bir kayıp oluşuyor. Dolayısıyla bütün paramızı kaybediyoruz ve pozisyon likidite olarak kapanıyor.
Likidasyonu ve kaldıracı daha iyi anlamak için şu şekilde basit bir örnek verebiliriz: Örneğin elinizde 5 TL var. Bu 5 TL ile 100x kaldıraç kullanarak 500 TL değerinde pozisyon açtınız.
Bu durumda kar ve zararınız da 500 TL üzerinden oluşacak. Kaldıraç kullanmanın mantığı da bu. Yüksek değerde pozisyon açıp daha fazla kar etmek.
Örneğin diyelim siz pozisyonu açtıktan sonra Bitcoin fiyatında yukarı yönlü %1 değişim yaşandı.
Yani örneğin giriş fiyatınız 40.000 USDT iken fiyat %1 değişimle 40.400 USDT’ye yükseldi. Bu durumda pozisyon long ise pozisyonunuz %1 değer kazanır ve 505 TL olur. Yani 5 TL ana paranızı ikiye katlamış olursunuz.
Ancak short açtıysanız 5 TL kayıp oluşacağı için pozisyon likidite olur ve ana parayı kaybedersiniz. Bu örnek ile 100x kaldıracın ne kadar riskli olduğunu anlayabilirsiniz.
100x kaldıraç kullandığınızda işlem yaptığınız kripto parada oluşacak ters yönlü %1 fiyat değişimi pozisyonunuzun likidite olması için yeterli.
4x kaldıraç ile açtığımız short pozisyonda ise giriş fiyatı 32.170 iken likidasyon fiyatı 40.052 USDT. Aradaki fark büyük olduğu için risk çok daha düşük.
Likidasyon fiyatını hesaplamak için ayrıca Binance likidasyon hesaplama ile ilgili içerikteki hesap makinesini kullanabilirsiniz.
Likidasyonu önlemek ve zararınızı azaltmak için stop loss emri koyabilirsiniz. Ayrıca belirli fiyattan kar almak için kar al emri de koyabilirsiniz.
Stop loss ve kar al emri
Açtığımız short pozisyonda giriş fiyatımız 32.170 USDT, likidasyon fiyatımız ise 40052.29 USDT.
”Kar ve zarar stop” butonuna tıkladıktan sonra aşağıdaki şekilde bir stop loss emri girebiliriz. Gösterge fiyatı kısmında stop fiyatımızı 36.000 olarak belirledik. Limit fiyatı ise stop fiyata eşit ya da daha yüksek olması gerekiyor.
Bu durumda Bitcoin fiyatı 36.000 olduğu an stop emrimiz piyasaya konacak ve pozisyon 36.005’ten (limit fiyatı) kapanacak.
Tahmini PNL kısmında oluşacak zararı görebiliriz. Pozisyon bu seviyeden stop loss ile kapandığında yaklaşık ana paramızın yarısını kaybediyoruz.
Bu emri short açtığımız için Bitcoin yukarı yönlü giderse pozisyonu daha az zararla kapatabilmek için stop emir koyduk. Ayrıca Bitcoin düştüğünde kar almak için ”kar al” emri de koyabiliriz.
Giriş fiyatımız 32.170 USDT’ydi. Pozisyonu kar alarak kapatmak için aşağıda gösterge fiyatı (stop) kısmını 29.000, limit fiyatı ise 28.995 USDT olarak belirledik.
Bu emir gerçekleşirse oluşacak tahmini kazanç 19 USDT. Short pozisyon için kar al emrinde limit fiyatı, stop (tetikleyici) fiyata eşit ya da daha düşük olması gerekiyor.
Kar al emri Bitcoin stop fiyata yani 29.000’e düştüğünde piyasaya konacağı için limit fiyatımızın bu fiyatın üzerinde olması mümkün değil.
Hem stop loss hem de kar al emri koyduktan sonra açık emirlerinizi aşağıda şekilde pozisyonun yanında bulunan ”açık emirler” kısmında bulabilirsiniz.
Stop loss ve kar al emirlerinin aynısını butonu kullanmadan emir girme kısmında al/uzun emri girerek de yapabilirsiniz.
Short açtıktan sonra stop loss/kar al emri koymak için al/uzun (buy) kısmında stop limit seçeneği ile aynı mantıkla emir girmeniz gerekiyor.
Short açarken satış/kısa (sell) işlemi yaptığımız için tam tersi pozisyon kapatırken al/uzun emri koymamız gerekiyor.
Gerçekleşmemiş PNL nedir?
Pozisyon bilgileri kısmında gerçekleşmemiş PNL, gerçekleşmemiş kazanç ya da kaybınızı gösteriyor. Bu değer anlık fiyata göre devamlı değişiyor.
PNL (profit and loss) değeri gerçekleşmemiş olarak adlandırılıyor. Bunun nedeni pozisyonunuzun hala açık olması.
Dolayısıyla fiyat değişiminden dolayı mevcut kazanç/kayıp kesin değil ve yukarı ya da aşağı yönlü devamlı değişebilir.
Pozisyonu kapattığınızda ise kazanç veya kaybınız gerçekleşmiş olur ve artık oluşan kazanç/kayıp kesinleşmiştir.
Kaldıracı ayarla nedir?
Bu seçenek vadeli işlemlere sonradan eklendi ve pozisyon açıkken kaldıracı ayarlamak için kullanılıyor. Kaldıracı artırırsanız likidasyon fiyatı değişmiyor, sadece pozisyondan çıkarabileceğiniz marjin miktarı artıyor.
Kaldıracı yükselttikten sonra pozisyondan marjin çıkarırsanız ana paranız azalacağı için likidasyon fiyatınız short işlem için daha aşağı düşer.
Sadece kaldıracı yükselttiğinizde pozisyon büyüklüğünüzde ve marjinde herhangi bir değişiklik olmadığı için kar/zarar ve likidasyon fiyatı açısından bir değişiklik olmaz.
Short açtıysanız marjin çıkarttığınızda likidasyon fiyatı daha aşağı düşüyor ve riskiniz artıyor. Özellikle yeni başlıyorsanız bu ayarı kullanmanız önerilmez.
Bunun yerine pozisyon büyüklüğünüzü artırmak istiyorsanız aynı yönde (satış/kısa) yeni bir emir girebilirsiniz.
Ya da short pozisyon için likidasyon fiyatını daha da yükseltip riski azaltmak için pozisyonunuza marjin ekleme kısmından daha fazla marjin ekleyebilirsiniz.
Marjin ekleme
Pozisyon açtıktan sonra marjinin yanında bulunan artı ikonuna tıklayarak pozisyona marjin ekleyebilir ya da marjin çıkarabilirsiniz.
Örneğin short pozisyonunuza sonradan daha fazla margin eklerseniz likidasyon fiyatınız daha yukarı çıkar ve riskiniz azalır.
Bu işlemin mantığı ise şu şekilde: Açtığınız short pozisyonun likidite olması için ana para (marjin) kadar zarar oluşması gerekiyor.
Marjin ekleyerek ana parayı artırdığınız için bu seviyede bir zarar da daha yüksek bir fiyatta oluşabiliyor. Dolayısıyla marjin eklediğinizde eklediğiniz marjinin miktarına göre likidasyon fiyatı da daha yukarı çıkıyor.
Komisyon (Pozisyon açıp kapatırken kesilen komisyon)
USDs-M çiftlerinde işlem yaptığınızda pozisyon açıp kapatırken aşağıdaki oranlardan komisyon kesilecek:
Yani son 30 gündeki hacminiz 15 milyon USD altında ise piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.05 komisyon kesilecek.
Vadeli işlemler hesabınızı ”10indirim” kodunu girerek açtıysanız %10 komisyon indirimi kazanıyorsunuz. Ayrıca cüzdanınıza BNB aktarırsanız komisyon olarak BNB kesiliyor ve ekstra %10 indirim geliyor.
Bu komisyon sadece pozisyon açma/kapatma işlemleri için kesiliyor. Bunun haricinde bir de long ve short açan kişiler arasında her 8 saatte bir yapılan fonlama ödemesi var.
Komisyon nasıl hesaplanır?
Komisyon pozisyon büyüklüğü üzerinden kesiliyor. Bu rehberde açtığımız short pozisyonun büyüklüğü 0.006 BTC, giriş fiyatımız ise 32.170 USDT’ydi.
İşlem piyasa yapıcı ise ve komisyon indirimi yoksa komisyon: (0.006×32170)/100×0.02 = 0.0386 USDT.
Komisyon formülü: (Pozisyon büyüklüğü x pozisyon açma/kapatma fiyatı) / 100 x komisyon oranı
Piyasa yapıcı ve piyasa alıcı işlemin ne olduğunu bilmiyorsanız Bitcoin alım satımı rehberinde bu konuda bilgi bulabilirsiniz.
Komisyon için pozisyon büyüklüğünüzü baz almalısınız. Örneğin elinizdeki 20 dolar ile 100x kaldıraç kullanarak 2.000 dolar değerinde pozisyon açarsanız 2000 dolar üzerinden komisyon kesilir.
Dolayısıyla yüksek kaldıraç kullandığınızda ana paranıza kıyasla oldukça yüksek komisyon ve fonlama ödeyebilirsiniz.
Fonlama oranı (funding) ve geri sayım
Binance’te her 8 saatte bir long ve short pozisyon açanlar arasında fonlama ödemesi yapılıyor. Fonlama Binance’in kestiği bir komisyon değil, ödeme doğrudan long ve short açanlar arasında gerçekleşiyor.
Fonlama ödemesinin yapılmasının nedeni sürekli devam eden sözleşmeler (perpetual contracts) ile spot piyasalar arasında fiyat farkı oluşmasını önlemek.
Geri sayım nedir? Pozisyonum kapanacak mı?
Geri sayım fonlama ile ilgili ve fonlamanın ne zaman yapılacağını gösteriyor. Fonlama her 8 saatte bir yapıldığı için bu süre 8 saatten geriye doğru sayıyor ve süre bittiğinde fonlama kesiliyor ya da size geliyor.
Pozisyonunuz siz kapatmadığınız sürece devamlı açık kalır ve fiyat değişimlerine göre kar/zarar artar ya da düşer. Ayrıca her 8 saatte bir yapılan fonlama da uzun vadede size kar ya da zarar olarak dönecektir.
Fonlama ödemesi nasıl hesaplanır?
Örneğin pozisyon büyüklüğünüz 0.006 BTC diyelim. Ödeyeceğiniz veya tam tersi size gelecek fonlama değerini hesaplamak için ilk önce pozisyon büyüklüğünüzü fonlama kesileceği andaki anlık fiyat ile çarpmanız gerekiyor.
Süre bittiğinde Bitcoin fiyatı 31.000 USDT ise pozisyon büyüklüğü = 186 USDT (0.006×31000).
Kesilecek veya size gelecek fonlama = 186 / 100 x fonlama oranı. Örneğin fonlama oranı %0.01 ise 186/100×0.01’den fonlama 0.0186 USDT olur.
Fonlama oranı negatif ise > Short açanlar ödeme yapar, long açanlar fonlama ödemesi alır.
Fonlama oranı neye göre göre pozitif ya da negatif?
İşlem yaptığınız kripto parada fiyat yukarı yönlü ise ve pozisyon açan kişiler long girme eğiliminde ise fonlama oranı genelde pozitif bir değer olur.
Bu durumda long açanlar fonlama ödemesi yapar ve dezavantajlı durumda olan short açan kişiler fonlama ödemesi alır.
Tam tersi işlem yaptığınız kripto parada fiyat düşüyor ve genel olarak piyasada short açma eğilimi varsa fonlama oranı negatif olacaktır. Bu durumda short’lar ödeme yapar, long’lar ise ödeme alır.
Ayrıca işlem yaptığınız kripto parada aşağı ya da yukarı yönlü hızlı ve büyük fiyat değişimi varsa fonlama oranı yüksek değerlere çıkabilir.
Bu durumda ödeyeceğiniz ya da size gelecek fonlamanın değeri de daha fazla olacaktır. Fonlama ödemesi yapıldıkça uzun vadede ana paranız yani marjin miktarı azalacak ya da artacak.
Çok yüksek kaldıraç kullanırsanız pozisyon büyüklüğünüz marjine kıyasla çok büyük olacağı için fonlama ödemesi pozisyonu kaç gün açık tuttuğunuza göre büyük bir kayıp oluşturabilir.
Binance short pozisyon kapatma
Pozisyonlar kısmında ”pozisyonu kapat” butonuna tıklayarak açtığınız pozisyonu belirlediğiniz fiyattan kapatabilirsiniz.
Pozisyonu kapatma emriniz belirlediğiniz limit fiyattan piyasaya konur ve fiyat limit fiyata geldiğinde kapanır. Ayrıca piyasa emri ile fiyat belirlemeden doğrudan piyasa fiyatından pozisyonunuzu kapatabilirsiniz.
Pozisyonu kapatırken piyasa yapıcı emir yapmaya çalışırsanız daha az komisyon ödersiniz. Satış işlemi ile short pozisyon açtığımız için pozisyonu kapatırken tam tersi al/uzun işlemi yapıyoruz.
Dolayısıyla pozisyonu kapatmak için koyduğumuz emir al emirlerinin bulunduğu yeşil kısma konacak.
Belirlediğiniz fiyat satış emirlerinin bulunduğu kırmızı kısımdaki emirlerinden daha düşük ise emir alım kısmına konur ve gerçekleştiğinde piyasa yapıcı olarak değerlendirilir.
Binance short açma ile ilgili genel olarak bilmeniz gerekenler bu şekilde. Yukarıdaki adımlarla short pozisyon açıp Binance’te kaldıraçlı short işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Binance short açma işlemi ile ilgili aklınıza takılan her türlü soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.
Binance Futures üzerinde yukarı yönlü fiyat değişimlerinde long açmak istiyorsanız tüm detayları aşağıdaki Binance long açma ile ilgili rehberde bulabilirsiniz: