Binance ve Binance TR, Bitcoin ve diğer kripto paraları alıp satmak için kullanabileceğiniz iki ayrı kripto para borsası.
Binance TR, Binance tarafından Türkiye’de kurulan ve Türkiye’de ofisi bulunan bir kripto para borsası.
Peki Binance TR mi Binance mi? Binance ile Binance TR farkı nedir?
Aklınızda hangisini kullanmalıyım, ikisinde de hesap açmalı mıyım gibi sorular olabilir. Ayrıca kimlik doğrulama işlemleri, para yatırma ve komisyon konuları da kafanızı karıştırabilir.
Bu rehberde Binance ve Binance TR arasındaki tüm farklara ve bilmeniz gerekenlere değineceğiz. Bu şekilde aklınızdaki tüm soru işaretleri giderilmiş olacak.
Ayrıca iki borsada da komisyon indirimli hesap açarak ve ikinci bir işlem ile en düşük komisyon oranı ile işlem yapabileceksiniz.
Binance ve Binance TR arasındaki farklar
Öncelikle bilmeniz gereken Binance ve Binance TR iki ayrı kripto para borsası. Dolayısıyla aynı email, kimlik bilgileri, telefon numarası vs. ile iki borsada da hesap açabilirsiniz.
Binance TR, Binance tarafından Türkiye’de kurulan bir kripto para borsası ve arkasında Türkiye’de kurulan BN Teknoloji A.Ş. bulunuyor.
Peki Binance neden Türkiye’de Binance TR adında ayrı bir kripto para borsası kurdu?
Binance Türkiye’de kurulu olmadığı için Türkiye’deki kullanıcıların banka hesabından Binance’e para yatırması mümkün değildi.
Binance’e Papara ve Advcash ile Türk Lirası yatırılabiliyor. Ancak bu yatırma işlemlerinden yüksek oranda komisyon alınıyor. (Papara desteği kaldırıldı).
Bu yüzden genelde kullanıcılar Türkiye’deki BtcTurk, Paribu vb. kripto para borsalarına bankadan para yatırıyor.
Daha sonra bu borsalardan aldığı kripto paraları Binance hesabına aktarıp orada işlem yapmaya devam ediyor.
Bu nedenle Binance hem Türkiye pazarına girmek için hem de kullanıcıların daha kolay bir şekilde Binance’e (global) para aktarabilmesi için Binance TR’yi kurdu.
Binance mi Binance TR mi? Hangisini kullanmalıyım?
Eğer en düşük komisyonu ödemek ve işlemlerinizi hızlı yapmak istiyorsanız hem Binance TR’de hem de Binance’te hesap açmalısınız.
Peki bunun mantığı nedir?
Binance komisyon oranı en düşük kripto para borsası ve komisyon oranları %0.10’dan başlıyor.
Ancak %20 komisyon indirimli Binance hesabı açarak ve hesabınızda BNB tutarak %0.10 komisyon oranı yerine %0.06 orandan al sat yapabilirsiniz.
Aşağıdaki butona tıklayarak veya Binance hesap açma rehberine giderek %20+%25 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Ayrıca Binance (global) web sitesinde veya mobil uygulamasında hesap açarken ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak %20 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance hesabı açma ve 2FA kurulumu gibi işlemleri adım adım resimli anlatımla aşağıdaki rehberde de bulabilirsiniz:
Peki neden Binance TR’yi de kullanmalıyım?
Binance TR’yi ise Binance hesabınıza en masrafsız ve en hızlı şekilde para aktarmak için kullanabilirsiniz. Ayrıca para çekme işlemlerini de en masrafsız şekilde yapmak için Binance TR’ye ihtiyacımız var.
Binance TR hesabınıza kendinize ait bir banka hesabından EFT/havale ile Türk Lirası yatırabilirsiniz. Bu işlemden herhangi bir komisyon kesilmiyor.
Örneğin Binance TR’ye 8.000 TL yatırdığınızda hesabınıza 8.000 TL geçecek. Ancak doğrudan Binance’e Papara ile 8.000 TL yatırırsanız %1 komisyon oranından 80 TL komisyon kesilir. (Papara desteği kaldırıldı).
Daha sonra Binance TR’ye yatırdığınız 8.000 TL ile herhangi bir kripto para alıp Binance hesabınıza aktarmanız gerekiyor.
Binance TR’deki TRY (Türk Lirası) bakiyenizi doğrudan Binance’e aktaramıyorsunuz. Öncelikle Binance TR’de Türk Lirası ile herhangi bir kripto para almalısınız.
Eğer yatırdığınız para azsa Binance hesabınıza aktarmak için minimum çekim tutarı düşük olan BNB gibi bir kripto para alabilirsiniz.
Binance TR’ye yatırdığınız Türk Lirası ile bir kripto para alırken %0.10 komisyon kesilecek. Ancak %10 komisyon indirimli hesap açarak %0.09 komisyondan işlem yapabilirsiniz.
Bu durumda 8000 TL değerinde işlem için 8000/100×0.09’dan 7.2 TL komisyon kesilir. Binance hesabı açarken kullanabileceğiniz maksimum komisyon indirimi %20 iken bu oran Binance TR için %10.
Diyelim bu şekilde BNB coin aldınız. Bunu Binance’teki BNB yatırma adresinizi kopyalayarak Binance TR hesabınızdan Binance hesabınıza aktarabilirsiniz.
Not: Binance TR hesabınızı ”Binance transfer” kısmından Binance hesabınıza bağlayabilir ve adresler ile uğraşmadan doğrudan transfer işlemi yapabilirsiniz.
Bu işlem için ise yine komisyon kesilmiyor. Transfer işlemi sırasında transfer ücreti gösteriliyor ancak aktarmak istediğiniz tüm tutar herhangi bir kesinti olmadan Binance hesabınıza aktarılıyor.
Yani 8.000 TL için Papara ile 80 TL komisyon ödemek yerine Binance TR aracılığı ile 7.2 TL komisyon ödeyerek Binance hesabınıza para aktarabiliyorsunuz.
Aşağıdaki butona tıklayarak veya ”B4531124” kodu ile %10 komisyon indirimli Binance TR hesabınızı açabilirsiniz:
Ayrıca aşağıdaki Binance TR rehberinde hesap açma, kimlik doğrulama, para yatırma ve Binance’e kripto para aktarma ile ilgili tüm bilgileri bulabilirsiniz:
Neden Binance’e kripto para aktarmam gerekiyor Binance TR’de işlem yapamaz mıyım diye de soruyor olabilirsiniz.
Binance TR hesabınıza para yatırdıktan sonra Binance’e gerek olmadan Binance TR’de kripto para alım satım işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Ancak Binance’i kullanmanın aşağıdaki şekilde avantajları bulunuyor:
- Binance’te yüzlerce farklı altcoin ve bine yakın işlem çifti var.
- Yeni kripto paralar öncelikle Binance’te listeleniyor.
- Binance’te %20+%25 komisyon indirimi ile daha düşük bir komisyondan (%0.06) işlem yapabilirsiniz.
- Binance’te spot işlemlere ek olarak margin trading, vadeli işlemler ve staking gibi farklı işlem türleri de bulunuyor.
Binance ve Binance TR’de kimlik doğrulama işlemi zorunlu mu?
Binance TR’de işlem yapmak için kimlik doğrulama işlemini yapmanız gerekiyor. 2. seviye kimlik doğrulama işlemini tamamlamadan kripto para çekmeniz mümkün değil.
Sadece kimlik bilgilerinizi girerek seviye 1 doğrulama yapabilirsiniz. Bu şekilde Binance TR’ye TL yatırıp çekebilir ve kripto para yatırabilirsiniz.
Binance’te ise Papara ile Türk Lirası yatırma/çekme yapmayacaksanız kimlik doğrulama işlemi yapmanız gerekmiyor.
Güncelleme: Binance’te artık yeni kullanıcıların yatırma ve alım satım işlemleri için temel ve orta düzey kimlik doğrulama işlemini tamamlaması gerekiyor.
Binance hesabınızı açtığınızda temel seviye kimlik doğrulama işlemi ile günlük kripto para çekim limiti 0.06 BTC.
Yani bir gün içerisinde en fazla 0.06 BTC değerinde kripto para çekebilirsiniz. Diğer gün yine limitiniz 0.06 BTC oluyor.
Eğer bu limiti 100 BTC’ye yükseltmek istiyorsanız veya Papara ile TL yatırmak/çekmek istiyorsanız kimlik doğrulama işlemini yapabilirsiniz.
Aradaki bu farkın nedeni ise şu şekilde:
Türk Lirası gibi para birimleri doğrudan devletlerin kontrolünde ve mali suçların önlenmesi gerekiyor.
Dolayısıyla kripto para borsalarında TL, USD ve Euro gibi para birimlerini yatırıp çekmek için kimlik doğrulama işlemi gerekiyor.
Sadece kripto para işlemlerinde ise kurallar daha esnek olabiliyor ve kimlik doğrulama işlemi yapmadan işlem yapabiliyorsunuz.
Güncelleme: Binance’te işlem yapabilmek için artık limitleri dikkate almadan temel ve orta düzey kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekiyor.
Kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra günlük en fazla 8 milyon BUSD değerinde kripto para çekebilirsiniz.
Binance referans kodu
Binance hesabınızı açarken referans kodu kullanabilir ve komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance hesabı %0, %5, %10, %15 veya %20 komisyon indirimli şekilde açılabiliyor.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için ”K7NL7E8G” kodunu kullanabilir ya da aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz:
Bu şekilde komisyon oranınız %0.10 yerine %0.08 olacak. Ayrıca hesabınızda BNB varsa (miktar önemli değil) işlem yaptığınızda komisyon BNB olarak kesilir.
Bu durumda %0.08 komisyon oranı üzerinden ekstra %25 komisyon indirimi kazanırsınız ve işlemleriniz için nihai oran %0.06 olur.
Komisyonları BNB ile ödemek için minimum tutmanız gereken bir miktar yok ancak komisyona yetecek kadar BNB bakiyenizin olması gerekiyor.
Binance TR referans kodu
Binance TR hesabınızı %0, %5 veya %10 komisyon indirimli şekilde açabilirsiniz. Binance’in aksine Binance TR’de maksimum komisyon indirimi %10.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açmak için ”B4531124” kodunu kullanabilir ya da doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak hesabınızı açabilirsiniz:
Bu durumda %0.10 yerine %0.09 komisyon ödeyeceksiniz. Ayrıca hesabınızda BNB varsa (miktar önemli değil) komisyon olarak BNB kesilir ve ekstra %25 indirimle komisyon %0.0675 olur.
Hesabınızda hiç BNB yoksa işlem yaptığınızda komisyon işlem yaptığınız kripto paradan kesilir ve %25 komisyon indirimi uygulanmaz.
Bu durumda %0.09 komisyon kesilir. Hesabınızı açarken kullandığınız komisyon indiriminin herhangi bir süresi bulunmuyor ve devamlı geçerli.
Binance ve Binance TR komisyon oranı karşılaştırması
Binance’te aylık işlem hacminiz 1 milyon BUSD altında ise %0.10 komisyon kesiliyor.
Bu oranı düşürmek için hem işlem hacmine hem de belirli bir BNB bakiyesine ihtiyacınız var.
Ancak hesabınızı %20 komisyon indirimi ile açtıysanız işlem hacmine gerek duymadan komisyon oranınız %0.10 yerine %0.08 olacak.
Herhangi bir işlem yaptığınızda öncelikle %0.10 komisyon kesilecek daha sonra anında kesilen komisyonun %20’si geri hesabınıza iade edilecek.
Ayrıca hesabınızda BNB varsa işlem yaptığınızda komisyon olarak BNB kesilir ve %25 indirimle toplamda %0.06 komisyon ödemiş olursunuz.
Binance TR’de de USDT ve BUSD gibi kripto çiftlerinde komisyon yapısı aynı. Ancak maksimum komisyon indirimi %10 olduğu için komisyon oranınız %0.09 olacaktır.
Ayrıca hesabınızda BNB varsa işlem yaptığınızda BNB kesilir ve %0.09 oran yerine %0.0675’ten işlem yapmış olursunuz.
Binance TR’de TRY (Türk Lirası) çiftlerinde ise komisyon yapısı aşağıdaki şekilde. Yani son 30 gündeki işlem hacminiz 1 milyon TL altında ise komisyon oranınız yine %0.10.
Ancak işlem hacminiz 1 milyon TL üzerinde ise TRY çiftlerinde %0.09 gibi daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
Hesabınızı komisyon indirimli şekilde açtıysanız ve BNB tutuyorsanız komisyon indirimi de %0.09 veya %0.08 üzerinden hesaplanır.
Bu şekilde işlem hacminiz 1 milyon TL üzerinde ise TRY çiftlerinde %0.0675’ten daha düşük komisyon ödeyerek de işlem yapabilirsiniz.
Binance ve Binance TR çekim ücreti karşılaştırması
Binance ve Binance TR hesabınızdan başka kripto para borsalarına veya kendi cüzdanınıza kripto para çekerken transfer ücreti alınıyor.
Bu transfer ücreti komisyon olarak değil, blockchain ağındaki transfer ücretini karşılamak için alınıyor.
Binance ve Binance TR hesapları arasında yapılan kripto para transferlerinden ise herhangi bir transfer ücreti alınmıyor.
Transfer ücretini kripto para çekimi yaparken veya aşağıdaki sayfalardan görüntüleyebilirsiniz:
Aynı şekilde kripto paralar için minimum çekme limitlerini de bu sayfalarda görebilirsiniz.
BNB, XRP ve TRX gibi kripto paralarda minimum çekim tutarı ve çekim ücreti diğer kripto paralara kıyasla daha düşük.
Dolayısıyla başka kripto para borsalarına para aktarmak için BNB, XRP ve TRX gibi kripto paraları tercih edebilirsiniz.
Binance ve Binance TR çekim limiti karşılaştırması
Binance’te kimlik doğrulama işlemi yapmadıysanız günlük en fazla 2 BTC değerinde kripto para çekebilirsiniz.
Yani günlük 2 BTC çekim limiti bulunuyor. Kimlik doğrulama işlemini tamamladığınızda ise bu limit günlük 100 BTC’ye yükseliyor.
Güncelleme: Binance’te artık yeni kullanıcıların yatırma ve alım satım işlemleri için temel ve orta düzey kimlik doğrulama işlemini tamamlaması gerekiyor.
Papara işlemlerinde ise tek işlemde maksimum 500.000 TL yatırıp çekebiliyorsunuz. (Papara desteği kaldırıldı).
Şu an güncel olarak kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra Binance hesabınızdan günlük en fazla 8 milyon BUSD değerinde kripto para çekebilirsiniz.
Binance TR’de günlük kripto para çekim limitiniz 50 BTC. Yani bir gün içinde 50 BTC değerinde kripto para çektiyseniz yeniden işlem yapmak için diğer günü beklemeniz gerekiyor.
Türk Lirası işlemlerinde ise Binance TR’de günlük yatırma çekme limiti 10 milyon TL, aylık ise 50 milyon TL.
Yani Binance TR’ye 1 gün içinde bankadan en fazla 10 milyon TL yatırabilirsiniz, aynı şekilde banka hesabınıza gün içinde en fazla 10 milyon TL çekebilirsiniz.
Yatırma ve çekme işlemlerinde aylık limit ise 50 milyon TL. Bu limiti tamamlarsanız diğer ayı beklemeniz gerekiyor.
Binance ve Binance TR işlem türleri
Binance TR’de sadece spot trading yani normal alım satım işlemleri yapabiliyorsunuz.
Binance’te ise spot trading dışında margin trading ve vadeli işlemler yapabilirsiniz. Binance’te kaldıraçlı işlem yapmak için aşağıdaki iki rehbere göz atabilirsiniz:
Özellikle yeni başlıyorsanız sadece spot trading yani normal alım satım işlemleri yapmanız önerilir. Çünkü diğer işlemler daha riskli olacaktır.
Vadeli işlemler gibi diğer işlem türlerini öğrenmek ve kullanmak istiyorsanız sizin için çok önemli olmayan küçük miktarlar ile başlamanız daha iyi olabilir.
Mevcut bir Binance hesabınız varsa Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanabilir ve Futures kısmında geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance ve Binance TR güvenilir mi?
Binance dünyadaki en güvenilir kripto para borsalarından biri. Ayrıca kullanıcıların kripto paraları SAFU adındaki fon ile güvence altında.
Binance komisyon gelirlerinin bir kısmını SAFU’ya aktarıyor. Bu fon ile herhangi bir siber saldırı sonucu oluşabilecek kayıpta kullanıcıların kripto paraları Binance tarafından karşılanıyor.
Binance daha önce yaptığı duyuruda aynı şekilde Binance TR’nin de SAFU ile güvence altında olduğunu belirtti.
Binance TR, Binance SAFU fonu tarafından korunmaktadır.
Tabi SAFU güvencesi kripto para borsasına karşı yapılan saldırılar ile ilgili bir durum. Sizden kaynaklanan bir sorun ile kripto paralarınız çalınırsa bu durum için SAFU geçerli olmaz.
Bunun için hem Binance hem de Binance TR’de Google Authenticator veya SMS ile iki aşamalı doğrulama (2FA) kullanmalısınız.
Ayrıca oltalama engelleme kodunu etkinleştirebilirsiniz.
Bu şekilde Binance ve Binance TR tarafından size gönderilen email’ler sizin belirlediğiniz kodu içerir ve sahte email’leri hemen fark edebilirsiniz.
Binance ve Binance TR desteklenen coin’ler
Binance’te neredeyse kripto para piyasasındaki bütün altcoin’leri bulabilirsiniz.
Binance’te işlem gören kripto para sayısı ve farklı kripto para çiftleri o kadar fazla ki burada listelemek mümkün değil.
Binance’te ayrıca USDT, BUSD ve USDC gibi birçok farklı stablecoin, kaldıraçlı token ve Euro gibi fiat para birimleri bulunuyor.
Binance TR’de ise şu an aşağıdaki kripto paralar işlem görüyor. TRY dışında ayrıca USDT ve BUSD çiftlerinde de işlem yapabilirsiniz.
BUSD ve USDT arasındaki fark ve USDT USD farkı için aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz:
Platform istikrarı
Binance genel olarak değerlendirdiğimizde Binance TR’ye kıyasla daha stabil ve sorunsuz çalışan bir kripto para borsası.
Örneğin Binance TR’de al sat yaparken işlemler gerçekleştiğinde bakiyenin cüzdana yansıması biraz gecikmeli olabiliyor. Binance’te ise bu tür işlemlerde herhangi bir gecikme olmuyor.
Binance TR’de Türk Lirası yatırma ve çekme işlemlerinde ise sizden kaynaklanan bir hata olmadığı sürece genelde hızlı bir şekilde gerçekleşiyor.
Binance TR, Binance tarafından kurulan bir borsa olduğu için iki borsa arasında çok fark bulunmuyor. Ancak kullanıcı deneyimi açısından şu an Binance, Binance TR’den daha önde.
Ancak bu Binance TR’yi kullanmanız gerekmiyor anlamına gelmiyor. Binance TR’yi kullanmanın temel mantığı Binance’e hızlı ve masrafsız şekilde para aktarabilmek.
Çok sık al sat yapmıyorsanız sizin için fark eden bir şey olmayacaktır. Ancak devamlı al sat yapan biriyseniz işlemlerinizi Binance’te yapmanız daha iyi olabilir.
Binance ve Binance TR mobil uygulaması var mı?
Hem Binance hem de Binance TR için mobil uygulama bulunuyor.
Aşağıdaki linklere tıklayarak Binance ve Binance TR mobil uygulamalarını Google Play ve App Store üzerinden indirebilirsiniz:
- Binance Android uygulaması
- Binance iOS uygulaması
- Binance TR Android uygulaması
- Binance TR iOS uygulaması
Ayrıca Binance’in masaüstü uygulaması da bulunuyor. Binance’in ana sayfasından Windows, MacOS ve Linux için masaüstü uygulamasını indirebilirsiniz.
Bu şekilde örneğin bilgisayarınızda işlem yaparken web sitesinde bir sorun olursa masaüstü uygulamasını kullanarak işlemlere devam edebilirsiniz.
Binance ve Binance TR kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atın:
Binance ve Binance TR ile ilgili yorumlarınızı ve sorularınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.