Binance Futures (vadeli işlemler) kısmında kaldıraçlı işlemler yaparken likidasyon fiyatı en önemli konulardan biri.
Binance likidasyon fiyatını hesaplamak için aşağıdaki ücretsiz Binance likidasyon hesap makinesini kullanabilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
”K7NL7E8G” referans kimliği ile Binance hesabınızı açtığınızda spot işlemler için %20 komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler için de otomatik olarak %10 komisyon indirimi (max) kazanacaksınız.
Mevcut bir Binance hesabınız varsa ve vadeli işlemler (Futures) hesabınızı açarken kod girebileceğiniz bir alan bulunuyorsa ”10indirim” kodunu girerek %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance likidasyon nasıl hesaplanır? Hesap makinesi kullanımı
Binance’te izole veya çapraz marjin modunu kullanarak açacağınız long ve short pozisyonlar için yukarıdaki hesap makinemizi kullanarak likidasyon fiyatını hesaplayabilirsiniz.
Binance’te Futures kısmında açacağınız kaldıraçlı pozisyonda likidasyon fiyatını hesaplamak için aşağıdaki adımları takip edin:
Adım 1: Anapara (marjin) ya da diğer adıyla pozisyon için maliyetinizi (cost) girin. Örneğin cüzdanınızda 5,000 USDT var ve 2,000 USDT ile bir pozisyon açmak istiyorsanız 2,000 girebilirsiniz.
Hesap makinesinde binlik için virgül, ondalık için nokta kullanmalısınız. Örneğin 50,000 (elli bin), 50,000.34, 27.2 ya da 50000 (elli bin) gibi hiç virgül koymayabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız margin (cost) değerini kripto para cinsinden girmelisiniz. Örneğin 0.005 BTC margin / cost için kripto cinsinden olacak şekilde 0.005 girmelisiniz.
Adım 2: Long veya short olarak pozisyon türünüzü seçin.
Adım 3: İzole veya çapraz olarak marjin modunu seçin.
Adım 4: Kaldıraç oranını girin. Örneğin 5x kaldıraçlı pozisyon açacaksanız kaldıraç oranı kısmına 5 girebilirsiniz.
Adım 5: Marjin modunuz çapraz ise cüzdan bakiyenizi girin. Örneğin vadeli işlemler cüzdanınızdaki 5,000 USDT’nin 4,000 USDT’si ile pozisyon açacaksanız cüzdan bakiyenizi 1,000 girebilirsiniz (5000-4000). Marjin modunuz izole ise bu alanı boş bırakabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında cross (çapraz) işlem yapıyorsanız cüzdan bakiyesi değerini kripto para cinsinden girmelisiniz. Örneğin bakiyeniz 0.15 ETH ise 0.15 girebilirsiniz.
Adım 6: USDS-M Futures veya COIN-M Futures olarak işlem yaptığınız futures sözleşme türünü seçin.
COIN-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız COIN-M Futures seçtikten sonra contract cinsinden pozisyon büyüklüğünüzü (size) ve USD cinsinden 1 contract değerini girin.
Örneğin BTCUSD için 1 contract değeri 100 USD iken ETHUSD için 1 contract değeri 10 USD. Bu değerleri emir girme kısmında görebilirsiniz.
Örneğin BTCUSD sözleşmesinde 10 contract büyüklüğünde açılan bir long veya short pozisyon için contract miktarı ”10”, contract değeri ise ”100” olarak girilebilir.
Adım 7: Pozisyona giriş fiyatınızı girin.
Adım 8: Kar veya zarar hesaplamak istiyorsanız çıkış (pozisyon kapatma) fiyatını girin. Bu alanı boş bıraktıysanız kar / zarar değerini dikkate almayın.
Adım 9: Maintenance margin oranını seçin ve maintenance miktarını girin. Bu değerler işlem çiftinize ve pozisyon büyüklüğünüze göre değişebilir.
Maintenance margin oranını (rate) ve maintenance miktarını (amount) bu sayfada bulabilirsiniz.
Örneğin BTCUSDT (perpetual) çiftinde 20,000 USDT büyüklüğünde bir pozisyonunuz varsa maintenance margin oranı %0.40, maintenance miktarı (amount) ise 0 olacaktır.
BTCUSDT (perpetual) çiftinde pozisyon büyüklüğünüz örneğin 60,000 USDT gibi 50,000 USDT üstünde ise maintenance margin oranınız %0.50, maintenance miktarı (amount) ise 50 olacaktır.
BNBUSDT (perpetual) çiftinde pozisyon açtıysanız aşağıdaki şekilde örneğin 4,000 USDT büyüklüğünde bir pozisyon için maintenance margin oranı %0.65, maintenance miktarı (amount) ise 0 olacaktır.
10,000 USDT’den daha büyük örneğin 25,000 USDT büyüklüğünde bir BNBUSDT pozisyonu için ise maintenance margin oranı %1, maintenance miktarı (amount) ise 35 olur.
Pozisyon büyüklüğünüzü, anaparanızı (marjin) kaldıraç ile çarparak veya pozisyon büyüklüğünüzü (size) giriş fiyatı ile çarparak bulabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız maintenance miktarı (amount) değerini ilgili sayfada olduğu şekilde kripto para cinsinden girmelisiniz.
Likidasyon fiyatını hesaplarken maintenance margin oranı ve maintenance miktarı kısmını isterseniz boş bırakabilirsiniz.
Bu durumda maintenance margin oranı %0.40, maintenance miktarı ise 0 olarak alınacaktır.
Bu değerler işlem yaptığınız çift ve pozisyon büyüklüğünüz nedeniyle daha farklı ise likidasyon fiyatında küçük bir fark oluşabilir.
Hesap makinesinin likidasyon fiyatınızı tam doğru hesaplamasını istiyorsanız bu sayfada işlem yaptığınız çift ve pozisyon büyüklüğünüze göre değişen maintenance margin oranı (rate) ve maintenance miktarı (amount) değerlerini bulabilirsiniz.
Adım 10: Hesapla butonuna tıklayın.
Likidasyon fiyatı farkı
Binance’te vadeli işlemlerde işlem çifti ve pozisyon büyüklüğüne göre değişen bir maintenance margin oranı bulunuyor.
Örneğin anaparanız (marjin) 100 USDT diyelim. 100 USDT ile 10x kaldıraç kullanarak 1000 USDT değerinde pozisyon açtınız.
Bu durumda düz mantık ile anaparanız yani 100 USDT değerinde zarar oluştuğunda pozisyonunuz likidite olur.
Ancak belirli bir maintenance margin oranı (pozisyonu devam ettirmek için gerekli margin) olduğu için örneğin 100 USDT yerine 96 USDT zarar oluşunca pozisyon kapanabilir.
Bu örnekte maintenance margin değeri 4 USDT diyebiliriz. Yani pozisyonu en az 4 USDT marjin ile devam ettirebiliyorsunuz.
Başlangıç marjin miktarınız olan 100 USDT’den 100 USDT zarar oluşunca değil 96 USDT zarar oluşunca pozisyon likidite oluyor.
Dolayısıyla long pozisyon açtığınızda likidasyon fiyatınız burada hesaplanandan bir miktar daha yüksek olabilir. Tam tersi short pozisyon açtığınızda ise likidasyon fiyatı bir miktar daha düşük olabilir.
Pozisyon büyüklüğünüz 500,000 USDT, 1,000,000 USDT gibi çok büyük bir rakam değilse likidasyon fiyatınız çok farklı olmayacaktır.
Özellikle bazı altcoin çiftlerinde pozisyon büyüklüğünüz düşük olsa bile maintenance margin oranı daha yüksek olabilir.
Açtığınız pozisyonda likidasyon fiyatı burada hesapladığınızdan çok farklı ise işlem çifti ve pozisyon büyüklüğünüze göre maintenance margin oranını bu sayfada kontrol edebilirsiniz.
Hesap makinesi şu an maintenance margin oranını %0.4 olarak alıyor. Bu oran pozisyon büyüklüğünüz ve işlem yaptığınız çifte göre daha yüksek olabilir.
Bu da likidasyon fiyatınızın hesap makinesindeki değere kıyasla long pozisyonlar için daha yüksek, short pozisyonlar için ise daha düşük seviyede olmasına neden olacaktır.
Bu açıdan Binance likidasyon hesap makinesini daha çok fikir almak için kullanmalısınız.
Not: Son güncelleme ile işlem yaptığınız çift ve pozisyon büyüklüğünüze göre değişen maintenance margin oranı (rate) ve maintenance miktarı (amount) değerlerini hesap makinesine girebilirsiniz.
Bu şekilde farklı işlem çiftlerindeki farklı büyüklükteki pozisyonlar için likidasyon fiyatı çok daha doğru şekilde hesaplanacaktır.
Marjin ekleme/çıkarma ve yeni pozisyon girme durumlarında yeni likidasyon fiyatını nasıl hesaplayacağınızı aşağıdaki ilgili başlıklarda bulabilirsiniz.
Binance’te long ve short pozisyon açma ile ilgili komisyon, fonlama ve diğer konularda ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Binance hesabınızda özellikle long işlem açmak istiyorsanız Binance long açma rehberinde bilmeniz gereken tüm detayları bulabilirsiniz.
Binance vadeli işlemler komisyon indirimli işlem yapma
Binance hesabınızda vadeli işlemler (Futures) hesabınızı açarken kod girebileceğiniz bir alan bulunuyor.
Bu kısma ”10indirim” kodunu girerek vadeli işlemler için 1 ay boyunca geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
İkinci işlem olarak ayrıca vadeli işlemler cüzdanınıza bir miktar BNB aktarabilirsiniz. Bu şekilde işlem yaptığınızda komisyon olarak BNB kesilir ve ekstra %10 komisyon indirimi kazanırsınız.
”10indirim” kodundan ve BNB indiriminden yararlanarak %10+%10 komisyon indirimi ile pozisyon açıp kapatırken toplamda %19 daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa aşağıdaki linke tıklayarak veya ”K7NL7E8G” kodu ile %20 komisyon indirimli Binance hesabı açabilirsiniz.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e üye ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Binance hesabınızı ”K7NL7E8G” kodu ile açarak spot işlemler için devamlı geçerli %20 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Ayrıca vadeli işlemler için de ”10indirim” kodunu girmeye gerek kalmadan otomatik olarak %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Binance’in Türkiye’de kurduğu bir kripto para borsası olan Binance TR’de de komisyon indirimli hesap açabilirsiniz:
%10 komisyon indirimli (max) Binance TR hesabı açmak için aşağıdaki butona tıklayabilir ya da ”B4531124” kodunu kullanabilirsiniz:
Binance dışında kullanabileceğiniz diğer global kripto para borsaları ile ilgili komisyon ve para yatırma gibi konularda aşağıdaki içeriklerde bilgi bulabilirsiniz:
Marjin ekleme/çıkarma ve yeni pozisyon girme işlemlerinde hesap makinesi kullanımı
Long ve short pozisyon açtıktan sonra pozisyona istediğiniz miktarda marjin ekleyebilirsiniz ya da pozisyondan belli miktarda marjin çıkarabilirsiniz.
Ayrıca aynı yönde yeni bir emir girerek long veya short pozisyonunuzu büyütebilirsiniz. Bu tür durumları da hesap makinesi ile inceleyebilirsiniz.
Marjin ekleme işlemi hesap makinesi kullanımı
Örneğin anaparamız yani marjin 1000 dolar olsun ve 2x kaldıraç ile long pozisyon açalım. Bu durumda pozisyon büyüklüğümüz de 2000 dolar olur. Giriş fiyatımız ise 30,000 dolar.
Bu durumda likidasyon fiyatımız aşağıdaki şekilde yaklaşık 15,060.24 dolar olur.
Peki pozisyona daha sonra 200 dolar marjin eklediğimizi düşünelim. Bu durumda anaparamız 1200 dolar olur.
Pozisyon büyüklüğümüz ise aynı şekilde 2000 dolar olur (pozisyon büyüklüğü yeni emir girmedikçe veya pozisyonun bir kısmını kapatmadığınız sürece değişmez).
Pozisyon büyüklüğünü dolar bazında hesaplamak için coin bazında pozisyon büyüklüğü değerinizi (size / hacim) giriş fiyatınız ile çarpabilirsiniz.
Yeni likidasyon fiyatını hesaplamak için sadece marjin kısmını 1200 olarak değiştirirseniz hata olur. Çünkü 2x kaldıraçtan pozisyon büyüklüğünüz 2400 dolarmış gibi hesaplanır.
Bu açıdan marjin eklediğimizde gerçek kaldıraç oranı azaldığı için 2000/1200’den kaldıraç kısmına 1.66 yazmalıyız.
Bu durumda aşağıdaki şekilde eklediğimiz marjin ile azalan 11,975.61 dolar likidasyon fiyatı doğru bir şekilde hesaplanacaktır.
Yeni pozisyon girme hesap makinesi kullanımı
Aynı kaldıraç ile yeni emir girme
Yine yukarıdaki şekilde 1000 dolar anapara ve 2x kaldıraç ile 2000 dolar büyüklüğünde bir long pozisyonumuz olsun.
Giriş fiyatımız ise aynı şekilde 30,000 dolar. Likidasyon fiyatımız ise 15,060.24 dolar.
Diyelim işlem yaptığımız kripto paranın fiyatı 30,000 dolardan 28,000 dolara düştü. Biz de 28,000 dolardan 300 dolar (anapara/maliyet) kullanarak 2x kaldıraçlı yeni bir emir girdik.
Bunu hesap makinesine yansıtmak için öncelikle yeni girilen pozisyon ile oluşan ortalama giriş fiyatını hesaplamalıyız.
Birinci pozisyonun büyüklüğü 2000 dolar, giriş fiyatı ise 30,000 dolar. İkinci pozisyonun büyüklüğü 600 dolar (300×2), giriş fiyatı ise 28,000 dolar.
Bu durumda yeni giriş fiyatı ((2000×30000)+(600×28000))/2600’den 29538 dolar olur.
Yeni giriş fiyatını hesaplamak için ilk giriş fiyatını pozisyon büyüklüğü ile çarpın. İkinci giriş fiyatını da ikinci pozisyonun büyüklüğü ile çarpın. Daha sonra ikisini toplayıp toplam pozisyon büyüklüğüne bölün.
Bu durumda 28,000 dolardan girdiğimiz yeni emir ile likidasyon fiyatımız 14,828.31 dolara düşüyor. Ayrıca pozisyon büyüklüğü de 2600 dolara çıktığı için oluşacak kar/zarar da artacaktır.
Kaldıraç artırarak yeni emir girme
800 dolar anapara (maliyet) ve 2x kaldıraç ile 1600 dolar büyüklüğünde bir long pozisyonumuz olsun.
Giriş fiyatımız ise 40,000 dolar. Likidasyon fiyatımız ise bu durumda 20,080.32 dolar olur.
İşlem yaptığımız coin’in fiyatı giriş fiyatımızdan 32,000 dolara düşmüş olsun.
Biz de kaldıracı 3x olarak artırıp 32,000 dolardan 1200 dolar maliyet (anapara) ile 3x kaldıraçlı yeni bir emir girelim.
Yeni likidasyon fiyatını hesaplamak için öncelikle ikinci emir ile oluşacak yeni giriş fiyatını hesaplamalıyız.
Birinci pozisyonun büyüklüğü 1600 dolar, giriş fiyatı ise 40,000 dolar. İkinci pozisyonun büyüklüğü 3600 dolar (1200×3), giriş fiyatı ise 32,000 dolar.
Bu durumda yeni giriş fiyatı ((1600×40000)+(3600×32000))/5200’den 34,461.53 dolar olur.
Yeni giriş fiyatını hesaplamak için ilk giriş fiyatını pozisyon büyüklüğü ile çarpın. İkinci giriş fiyatını da ikinci pozisyonun büyüklüğü ile çarpın. Daha sonra ikisini toplayıp toplam pozisyon büyüklüğüne bölün.
Hesap makinesine kaldıraç oranını 3x yazarsak olmaz. Bunun nedeni ilk emrin 2x, ikinci emrin ise 3x kaldıraç ile açılması.
Dolayısıyla gerçek kaldıraç oranı aslında 2 ile 3x arasında. Bunu hesaplamak da çok kolay.
Birinci pozisyonun büyüklüğü coin bazında 1600/40000’den 0.04 (pozisyon büyüklüğü / giriş fiyatı).
İkinci girilen emrin coin bazında büyüklüğü ise 3600/32000’den 0.1125 (ikinci emir büyüklüğü / emir fiyatı).
Yeni pozisyon büyüklüğü bu durumda 0.04 + 0.1125’den coin bazında 0.1525 olacaktır.
Bu değeri yeni giriş fiyatımız olan 34,461.53 ile çarparsak dolar bazında pozisyon büyüklüğünü 5255.38 olarak bulabiliriz (0.1525×34,461.53).
Dolar bazında pozisyon büyüklüğünü yeni marjin miktarına (800+1200) bölerek gerçek kaldıraç oranına ulaşabiliriz.
5255.38/2000 = 2.62.
Bu yeni değerleri hesap makinesine girersek 3x kaldıraç ile girdiğimiz ikinci emir sonrasında yeni likidasyon fiyatını bulabiliriz.
Bu durumda 32,000 dolardan girdiğimiz 3x kaldıraçlı yeni emir ile likidasyon fiyatımız 21,292.26 dolar seviyesine yükseliyor.
Kaldıraç oranını yukarıdaki görseldeki gibi 2.6 yerine küsüratı da ekleyerek 2.62 şeklinde girerseniz daha doğru bir likidasyon fiyatına ulaşabilirsiniz.
Yeni pozisyon büyüklüğümüz 1600 dolar yerine 5255 dolar olduğu için fiyat değişimlerinde daha fazla kar/zarar oluşacaktır.
Ancak likidasyon fiyatı da 20,080.32 seviyesinden 21,292.26 seviyesine yükseldiği için risk biraz daha artmış olacaktır.
Örneğin 32,000 dolardan girdiğimiz ikinci emri 3x kaldıraç yerine kaldıracı artırmadan 2x kaldıraçlı olarak girseydik yeni likidasyon fiyatı 17,670.68 dolar olurdu.
Binance likidasyon hesaplama ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.