Japonya Merkez Bankası (BOJ) Vali Yardımcısı Masayoshi Amamiya göre, merkez bankaları dijital para birimleri piyasaya sürerek para politikalarını iyileştiremeyecekler.
Nagoya’da akademisyenlerin bulunduğu bir toplantıda Masayoshi Amamiya ‘’Merkez bankasının nominal faiz oranlarının sıfırın altına düşmesini engellemek için toplumu nakit para yerine başka alternatife yönlendirmeleri gerekmektedir. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) dijital para birimleri için bir planları yok.
Japonya’da hala yaygın olarak kullanılan nakit parayı terketmek gibi bir seçenek söz konusu değil. Ödeme ve anlaşmalarda kripto varlıkların mevcut hakim olan para birimleri yerine esas yöntem olarak kullanılmasının önünde ciddi engeller var.
Kripto varlıklar günlük ödemeler ve anlaşmalar için nadiren kullanılıyor ve çoğunlukla spekülatif yatırım için bir hedef olduğu gerekçesiyle destekleniyor.’’ dedi.
Finansal Hizmetler Yetkilisi (FSA)
Japonya’nın finans düzenleyicisi olan Mali Hizmetler Dairesi (FSA), geçtiğimiz günlerde kripto para endüstrisinin “uygun mevzuatta” büyümesini istediğini söyledi.
Reuters ile yapılan bir röportajda FSA denetleme genel müdür yardımcısı Toshihide Endo, düzenlemenin aşırı derecede kısıtlayıcı bir politika olmadığını, kısıtlamak yerine asıl olarak tüketicileri korumak ve bu teknolojik yeniliği teşvik etmek arasında bir denge kurulmaya çalışıldığını iddia etti.
İlk Kripto
Geçtiğimiz yıl, Japonya kripto para borsalarını düzenleyen ilk ülke oldu. Ocak ayında son zamanların en tartışmalı kripto para borsalarından Japonya merkezli Coinheck’te gerçekleşen 411,5 milyon euro tutarında olan dijital para hırsızlığını takip altına aldı. FSA incelemeleri, borsalardaki zayıf yönetimi ve yetersiz iç kontrol olduğunu ortaya çıkardı. Sonuç olarak şüpheli olan borsaların işlemlerinin geçici olarak askıya alınmasına karar verildi.
FSA, tüketiciyi korumak ve yatırımcıların varlıklarını daha güvenli bir seviyeye getirmek için kripto para borsalarına ilişkin düzenlemeleri geliştirmektedir. Ülkedeki yerel yayın olan Sankei’de, FSA ‘Ödeme Hizmetleri Yasası’ altında mevcut olan tüketici koruma prosedürlerinin yetersiz olduğu fikrinde olduklarını iletmişlerdi. İncelemede, kripto para borsalarının Japonya’nın Finansal Araçlar ve Borsa Kanunu alanına getirildiğini görülebiliyor, bu da geleneksel menkul kıymet firmaları ve hisse senedi aracı kurumlarının müşteri varlıklarını ve menkul kıymetleri kurumsal varlıklardan ayrı olarak yönetmesini gerektiriyor.
Bu değişim, kripto paraların bir finansal ürün olarak sınıflandırılmasıyla sonuçlanabilir, bu da kripto paraların ana finans piyasalarından etkilenmesine sebep olabilir.