Birincil kripto para brokerı SFOX’den gelen yeni bilgiler Ethereum ağındaki merkezi olmayan uygulamala (dApp) çalışmaları hakkında net bir tablo ortaya koymayı zorlaştırıyor.
30 milyonun üzerinde Ethereum işlemi üzerinde yapılan bir analiz sonucunda hacim olarak ağdaki ilk 10 akıllı sözleşmenin (smart contracts) yoğunlukla ICO (Initial Coin Offering) ve borsada gerçekleştirilen işlemlerden oluştuğu ve bunlara CryptoKitties’in öncülük ettiği ortaya konuluyor.
Maliyet ve ölçeklenebilirlik ile ilgili yüzleşmekte olduğu ciddi sorunlar nedeniyle Ethereum, akıllı sözleşmeleri uygulamaya sokmak adına dApp geliştiricileri için basit ve güçlü bir araç olma vaadini gerçekleştirmekten şimdilik uzak görünüyor.
Peki Ethereum’un vaat ettikleriyle gerçekler örtüşüyor mu?
Hatırlanacağı üzere Ethereum’un birkaç ay önce 1374 dolarlık tavanı görmesinde spekülatif baskıların önemli bir etkisi vardı ancak Ethereum’u bu tavana ulaştıran önemli faktörlerden biri de akıllı sözleşmeler ve dApps için küresel bir platform olma vaadiydi. Yatırımcıları için Ethereum’un asıl değeri akıllı sözleşmeler adına sunduğu olanaklardan kaynaklanıyor. Bu olanaklar ticaretleri ve işlemleri gerçekleştirmek için yeni çözümler ortaya koymanın yanı sıra dApp geliştiricileri için de mevcut merkezi işletme modellerine rakip olma şansı doğuruyordu.
SFOX bir Jupyter Notebook’u aracılığı ile incelemeye aldığı Google’ın BigQuery’sindeki veri seti, Ethereum’un amaçladıklarının gerçeklikte nasıl bir yer bulduğunu daha iyi ortaya koyuyor. Bu incelemeye göre Ethereum tarafından sağlanan ve hacim olarak ilk 10’da yer alan akıllı sözleşmenin sadece bir tanesi bir dApp’e ait.
Geriye kalan 9 sözleşmeyi ise merkezi ve merkezi olmayan borsa işlemleri ile ERC20 ICO token satışları oluşturuyor. Daha önce belirttiğimiz gibi listede kendine yer bulabilen tek dApp akıllı kontratı Ethereum’un ERC-721 protokolünün sağladığı non-fungible token’ler ile oynanan CryptoKitties. Sonuçlar açık bir şekilde gösteriyor ki Ethereum platformu üzerindeki akıllı sözleşmeler dApp’den daha çok ETH ve ETH tabanlı tokenlerin ticaretini sağlamaya yönelik tasarlanmış durumda.
Ağustosta CNN tarafından hazırlanan raporda Ethereum ve EOS’un 300 ve üzeri aktif kullanıcıya sahip dApp sayısının yalnızca 8 olduğu belirtiliyor. İşlem ağında yaşanan tıkanıklıklar Ethereum adına yüksek gaz maliyeti anlamına geliyor ve bu da dApp uygulamalarındaki düşük aktivitenin Ethereum ağında yaşanan ölçeklenebilirlik ve yüksek maliyetlerden kaynaklı bir problem olduğuna işaret ediyor.