Resmi açıklamalara göre Ukrayna hükümeti, bölgede kripto parayı yasallaştırmak üzere düzenleyici çerçeveler oluşturma planları olduğunu doğruladı.
Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı, gelişen kripto para teknolojisini es geçmiyor. Kripto paraların yüksek potansiyelinin farkına vararak bir girişimde bulundu ve yeni kamu politikası yayınladı. 2021 yılı sonuna kadar tam olarak faaliyete konulması planlanan politika kapsamında, kripto paralar ile ilgili tüm sektörlerin tam olarak denetlenmesi planlanıyor.
Ukrayna hükümeti İki Kısımlı Planını Açıkladı
Ukrayna hükümeti, yerel kripto para piyasasını sıkı bir şekilde yönetebileceği düzenleyici çerçeveleri 2018 ve 2019 yılları arasında faaliyete geçirmeyi öngörüyor. Bu kapsamda, kripto para borsalarından Müşterini Tanı (KYC) ve Anti Kara Para Aklama (AML) politikalarını yerel yönetimlerin piyasayı daha efektif izlemesine yardımcı olacağı için entegre etmeleri isteniyor. 2020’ye gelindiğinde ise Ukrayna hükümeti; kripto para madenciliği endüstrisinde, akıllı sözleşmeler ve vergilendirmeyi odak noktasında tutmayı, kripto para birimlerinin tanınması politikasının ikinci etabı olarak planlıyor.
Ukrayna hükümeti tarafından yayınlanan belgede ayrıca kripto para sahibi şirket ve bireyler tarafından ödenecek yüzde beşlik bir vergi oranının açıklandığı da görülüyor. Bu oran, Fransa ve Birleşik Krallık bölgelerindeki kripto para yatırımlarından alınan yüzde onluk vergiye göre düşük kalıyor. Ekim ayında, politikacı Yuriy Derevyanko, 2020 yılı sonuna kadar kripto paralar üzerindeki vergilerin tamamen ortadan kaldırılmasını istedi. Derevyanko, kripto paraların Ukrayna’nın en büyük pazarı ve ülke ekonomisinin itici gücü olma potansiyeline sahip olduğunu da belirtti. Halihazırda, Ukrayna’nın iktidar partisi ve muhalif çevreler, kripto paraların ve blockchain teknolojisinin uzun vadede daha da gelişeceğine ve büyüyeceğini düşünüyor.
Ülkedeki yeni varlık sınıfına yönelik olumlu bakış açısının, Ukrayna hükümetinin kripto paralara yönelik devlet politikasını hızlandırabileceği ve politikaların üç yıldan daha kısa sürede tam faaliyete geçirebileceği konuşuluyor.