Bitcoin’in çok uzun vadedeki geleceği için birçok iyi ve kötü senaryo var. Peki Bitcoin fiyatı ne olur? Bitcoin nereye kadar yükselebilir?
Bu yazıda Bitcoin için görülebilecek en iyi iki senaryoya değineceğiz. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir değer saklama aracı olarak altının yerini alması veya altının piyasa değerini baskılaması. İkinci senaryo ise Bitcoin’in dünya çapında hakim bir ödeme sistemi olması.
Bitcoin mi altın mı? Bitcoin’in dijital altın olması
Bitcoin’in neden altına iyi bir alternatif olabileceğini açıklamak için Bitcoin, altın ve fiat paranın sahip olduğu özelliklerinin karşılaştırılmasına bakalım.
Bitcoin taşınabilir
Bitcoin’in altın karşısında sahip olduğu en bariz avantajlardan biri taşınabilir olması. Altın hem fiziksel olarak hem de yasal nedenlerden dolayı her yere kolay bir şekilde taşınabilecek bir varlık değil.
Ancak miktarı önemsiz bir şekilde 5 dolar veya milyonlarca dolar değerindeki Bitcoin sadece bir USB bellek veya bir kağıt parçası ile her yere taşınabilir. Sahip olduğunuz Bitcoin’i harcamak için gereken tek şey Bitcoin’lerin bulunduğu adresin özel anahtarı.
Bitcoin kıt
Hem altın hem de Bitcoin kıt varlıklar olarak olsa da altının arz miktarı belirsiz. Ancak Bitcoin’in arz miktarı belirli. Dünya’da en fazla olabilecek Bitcoin sayısı 21 milyon. Bu da Bitcoin’i kıt olma durumu açısından bir adım öne çıkarıyor.
Bitcoin doğrulanabilir
Bitcoin’le yapılan işlemler doğrulanabilir. Bir kişinin gerçekten Bitcoin’e sahip olup olmadığı tespit edilebilir. Örneğin Bitcoin adresinizle imzalama işlemi yaparak o adrese sahip olduğunuzu gösterebilirsiniz. Bitcoin’in sahtesi gibi bir şey yok. Ancak altın için birçok farklı sahtekarlık yöntemi söz konusu.
Bitcoin köklü bir geçmişe sahip değil
Altın’ın belki de Bitcoin karşısındaki en büyük avantajı çok köklü bir geçmişe sahip olmasıdır. Altın içeren ilk sikkeler MÖ 600 yıllarına dayanıyor. Ancak Bitcoin daha 2009’da piyasaya sürülen çok yeni bir para birimi.
Bu Bitcoin’in sahip olduğu bir dezavantajdan ziyade mevcut durum. Bitcoin için her şey beklendiği gibi gittiği sürece ilerleyen zaman Bitcoin’e olumlu katkıda bulunacaktır.
Fungibility
Fungible olma durumu her Bitcoin’in birbiri ile eşit bir şekilde takas edilebilmesi anlamına geliyor. Bitcoin gayet fungible olsa da Bitcoin ile yapılan işlemler takip edilebilir olduğu için küçük bir dezavantaj var. Herhangi bir dolandırıcılık, kara para aklama vs. durumunda tespit edilen Bitcoin’ler hiç kimse tarafından kabul edilmeyecektir.
Bitcoin adresleri halka açık olduğu için illegal durumlar ile ilişkilendirilen adreslerden gelen transferler kripto para borsaları ve diğer platformlar tarafından kabul edilmeyebilir.
Bu gibi durumlarda eğer Bitcoin yasal otoriteler tarafından ele geçirilmiş ise tekrar halka satış yöntemi ile başka kişiler tarafından kabul edilmesi mümkün. Altın ise eritilebilir olduğu için farksız bir form alabiliyor. Tabii ki altın altın içeren her nesneyi de eritip kolay bir şekilde piyasaya sürmek mümkün değil.
Sonuç – Bitcoin altının yerini alabilir mi?
Yukarıdaki görselden de görüldüğü gibi Bitcoin’in sahip olduğu iki problem var birincisi dayanıklılık. Binlerce yıl önceden kalan altın bile formunu ve değerini korurken Bitcoin’in yazılımında ileride doğabilecek problemler veya yeni gelişen teknolojiler Bitcoin’in dayanıklılığı konusunda soru işaretleri yaratıyor.
İkincisi de fungible olma durumu. Bitcoin gizlilik odaklı bir coin olmadığı için bu konuda dezavantaja sahip. Bunların yanında Bitcoin’in köklü bir geçmişi yok. Bu durum sadece Bitcoin’in daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
Genel olarak değerlendirdiğimizde Bitcoin’in altına dijital bir varlık olarak rakip olacağı çok açık. Bitcoin’in tek ihtiyacı olan şey zaman. İleride tehdit olabilecek yeni teknolojilerin veya yazılımda ortaya çıkabilecek açıkların ise Bitcoin’in yazılımında yapılacak güncellemeler ile üstesinden gelinebilir.
Altının toplam piyasa değeri şu an 9 trilyon dolar civarında. Bitcoin’in altının piyasa değerine erişmesi durumunda bir Bitcoin’in değeri yaklaşık 400.000-500.000 dolar aralığında olacaktır.
Bitcoin’in dünya çapında bir para birimi olarak kullanılması
Bu Bitcoin için düşünülebilecek en iyimser senaryolardan biri. Ancak en iyimser senaryo olması çok uçuk olduğu anlamına gelmiyor. Öyle ki bu senaryo Satoshi Nakamoto tarafından bile düşünülmüş, Satoshi’nin 2010 yılında Bitcoin geliştiricilerinden biri olan Mike Hearn ile yaptığı e-posta yazışmalarında şu geçiyor:
Satoshi: Bitcoin’in dünya ticaretinin bir kısmı için kullanıldığını hayal edersen toplam arz miktarı 21 milyon olduğu için bir Bitcoin için düşen değer çok fazla olacaktır.
Dolayısıyla bu senaryonun Bitcoin’in geçirdiği 10 yıldan sonra bugün konuşulması aslında gayet mantıklı bir durum.
Aynı olasılık Bitcoin’in ilk kullanıcılarından biri olan ve Satoshi’nin ilk Bitcoin transferini gönderdiği kişi olan Hal Finney tarafından da dile getirilmiş:
Bitcoin’in dünya çapında baskın bir ödeme sistemi olduğunu hayal et, o zaman dünyadaki tüm servetin değeri toplam Bitcoin’in değerine eşit olmalı. Dünyadaki tüm varlıkların değerinin 100-300 trilyon dolar aralığında olduğu tahmin ediliyor bu da 20 milyon arz için bir Bitcoin’in değerini 10 milyon dolar yapar.
Bu olasıklar çoğu kişi için abartı veya imkansız gibi görünse de Bitcoin’in ilk kullanıcıları hatta yaratıcısı tarafından bile düşünülmüş. Bugün Bitcoin ile ilgili bariz olan bir şey varsa o da Bitcoin’in henüz çok erken bir aşamada olduğudur.
Okuduğunuz içeriği beğendiyseniz aşağıdaki butonlara tıklayarak Facebook ve Twitter’da paylaşabilirsiniz. Coinbalina’yı Facebook ve Twitter üzerinde takip etmeyi unutmayın.