USDC nedir? USD Coin nedir?
USD Coin, Coinbase ve Circle tarafından kurulan CENTRE Consortium’ın piyasaya sürdüğü bir stablecoin.
CENTRE’ın stablecoin’ler için oluşturduğu açık kaynak kodlu, şeffaf ve üyelik sistemi bulunan bir yapı üzerine kurulu olan USDC, USDT’den sonra piyasa değeri en yüksek stablecoin.
USD Coin (USDC) bankalarda tutulan dolar ile destekleniyor ve bu şekilde daima 1 dolar değerini koruyor.
Stablecoin’ler kullandıkları çeşitli yöntemler ile kripto paraların değerini 1 dolarda sabit tutmaya çalışıyor. Bu açıdan stablecoin’ler fiat para birimlerinin (USD, EUR) kripto para versiyonu olarak görülebilir.
Stablecoin’ler ile ilgili hiçbir fikriniz yoksa bu içeriğe göz atabilirsiniz: Stablecoin nedir?
Stablecoin’ler değerlerini sabit tutmak için kullandıkları yönteme göre birbirlerinden ayrılıyor. Şu an birçok farklı stablecoin mevcut.
Bunlara kripto para destekli stablecoin’ler, fiat para destekli stablecoin’ler veya değerli metaller ile desteklenen stablecoin’ler örnek olarak verilebilir.
USD Coin (USDC) ise aynen USDT gibi fiat para ile desteklenen bir stablecoin.
Türlerine göre piyasadaki stablecoin’lerden bazıları şu şekilde:
- Fiat para destekli stablecoin’ler: Tether, USD Coin, BUSD, TrueUSD, Paxos Standard ve Gemini Dollar.
- Kripto para ile desteklenen stablecoin’ler: Dai, WBTC & WETH
- Değerli metaller ile desteklenen stablecoin’ler: Digix Gold Token
USDC USDT farkı – USDC vs USDT
Centre’ın resmi sitesindeki bilgilere göre, USD Coin diğer fiat para destekli stablecoin’lerden sağladığı finansal ve operasyonel şeffaflık ile ayrılıyor.
USD Coin, CENTRE’ın stablecoin’ler için oluşturduğu açık kaynak kodlu, şeffaf ve üyelik sistemi bulunan bir yapı üzerine kurulu.
Üyelik sistemi ile başka finansal kuruluşlar da çeşitli şartları sağlamak şartıyla USDC piyasaya sürebilecek. Bu açıdan USD Coin’in arkasında gelişebilecek ve daha fazla büyüyebilecek bir ekosistem var.
USD Coin Tether’e kıyasla daha güvenilir kurumlar ile çalışıyor ve arkasındaki daha güvenilir bir ekip var (Coinbase, Circle).
Tether ise USD Coin’e göre daha kapalı, operasyonel açıdan yeterince şeffaf olmayan ve geçmişi ile ilgili birçok iddia bulunan bir stablecoin.
Tether’in geçmişi ile ilgili Wikipedia’daki özet bilgilere göre Tether’in kendisi (Tether Holdings Limited) bir offshore finans merkezi olan British Virgin Adaları’nda kurulmuş.
Ayrıca Tether’in şu an çalıştığı banka ”Deltec” de Bahamalar merkezli.
Sonuç olarak piyasa değeri en yüksek stablecoin olan USDT’ye kıyasla USD Coin’in temel farkları şu şekilde sıralanabilir:
- Birleşik Devletler’in ilgili yasaları ile uyumlu şekilde çalışıyor.
- Köklü banka ve denetçileri kullanıyor.
- ABD’nin en büyük 6. muhasebe şirketi Grant Thornton LLP tarafından USD Coin’i destekleyen dolar rezervi ile ilgili her ay rapor yayımlanıyor.
USD Coin; Ledger, Coinomi ve Trust Wallet gibi birçok kripto para cüzdanı ve Binance, Huobi Global gibi büyük borsalar tarafından destekleniyor.
Ayrıca USD Coin’i dijital toplanabilir varlıklar (ERC-721) için bir pazar yeri olan OpenSea‘de de kullanmak mümkün.
Eğer al sat yapıyorsanız hem USDT hem de USDC çiftlerinde işlem yapabilirsiniz. Hiçbir şey fark etmeyecektir.
Ancak genelde USDT çiftlerinde daha yüksek işlem hacmi / likidite bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra BUSD’yi de kullanabilirsiniz. BUSD ve USDT arasındaki fark için: BUSD USDT farkı
Yüksek değerde parayı değerini kaybetmemesi için stablecoin olarak tutmak istiyorsanız USDT yerine USDC’yi tercih edebilirsiniz. Ya da paranızın bir kısmı ile USDT bir kısmı ile de USDC alabilirsiniz.
Ancak USDT ile ilgili ciddi iddialar daha çok geçmişte kalmış konular. Bu açıdan USDT şu an geçmişe göre daha güvenilir bir stablecoin.
USDC almak veya USDT’yi USDC’ye çevirmek için Binance’i kullanabilirsiniz. Binance’te USDC/USDT işlem çifti bulunuyor.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Ayrıca aşağıdaki resimli anlatım içeren rehbere giderek de komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
USDC güvenilir mi? USD Coin güvenilir mi?
USD Coin merkezi bir stablecoin olduğu için herhangi bir adresin kara listeye alınması veya adreste bulunan USDC’nin geçici veya kalıcı olarak dondurulması mümkün.
Bu durum Tether dahil diğer fiat para destekli stablecoin’ler için de geçerli.
Ayrıca kullanıcı anlaşmasına göre USDC’yi kontrol eden şirket çeşitli durumlarda birçok farklı aksiyon da alabilir. Bu açıdan stablecoin USDC tamamen merkezi ve kullanıcılar için risk teşkil ediyor.
Ancak bu durum sadece illegal amaçlı kullanımları ilgilendiriyor. Dolayısıyla aslında USDC’yi al sat amaçlı ve değer korumak için kullanan kişiler için bu olumlu bir durum.
Kısacası USDC USDT’ye kıyasla daha güvenilir bir stablecoin. Ancak al sat işlemleri için ikisini de kullanabilirsiniz. Bir şey fark etmeyecektir.
Ancak çok yüksek değerde parayı değer kaybetmemesi için stablecoin olarak saklamak istiyorsanız USDT yerine USDC’yi tercih edebilirsiniz.
Ya da riski dağıtmak için paranın bir kısmını USDT bir kısmını da USDC olarak tutabilirsiniz.
Piyasada USDT ve USDC dışında aklınızda soru işaretleri yaratabilecek birçok farklı stablecoin bulunuyor. Bunlardan bazıları: BUSD, WBTC, WETH ve DAI.
Bu stablecoin’ler ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
Siz hangi stablecoin’i kullanıyorsunuz? Soru, görüş ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.