Blockchain, doğruluğu ödüllendirici bir şifreleme protokolü kullanan, node ağı tarafından doğrulanan eşler arası işlemlerin dağıtık, merkezi olmayan bir defteridir.
Bugün blockchain endüstrisinin dışındaki bir çok kuruluş ve şirket bu teknolojinin avantajlarından faydalanabilmek için araştırma üzerine büyük yatırımlar yapıyorlar. Bilindiği gibi blockchain teknolojisinin öne çıkan özelliklerinden biri güvenli olması. Peki blockchain bu güvenliği hangi özellikleri ile sağlıyor? Blockchain güvenilir bir teknoloji mi?
Merkezi Değil
Blockchain verilerin tek bir merkezde tutulduğu sistemlere nazaran tamamen dağıtık bir sistemdir ve binlerce node tarafından kaydı tutulur. Zincire eklenen her yeni blok karmaşık bir matematik problemini çözmek için ilk node’yi ödüllendiren bir ağ protokolü ile değerlendirilir. Verinin doğruluğu bir çok parti tarafından onaylandığında ise veri blok zincirin bir parçası haline gelir.
Değişmezlik
Zincire yeni bir blok eklendiğinde bu blok değiştirilemez ve artık zincirin bir parçası haline gelmiştir dolayısıyla bu özellik, eklenen her yeni verinin güvenilir ve manipüle edilemez olduğunu garanti eder. Bu şekilde aynı zamanda tüm zinciri de güvenilir kılmış olur.
%51 Saldırısı
Eğer ağdaki node’lerin %51’i herhangi bir tutarsızlığı onaylarsa bu zincirin bir parçası haline gelir dolayısıyla tek bir partinin ağ üzerinde büyük bir etkiye sahip olması blockchain’in güvenliği açısından bir olumsuz bir durumdur.
Son olarak, her ne kadar blockchain’e karşı güncel tutumların çoğu olumlu yönde olsa da bu teknolojinin sadece 10 yıllık bir geçmişi olduğunu akılda bulundurmak gerekiyor. Şu an blockchain bir çok farklı yönü, kullanım alanları ve potansiyel olarak hala yeterince keşfedilmemiş durumda. Ayrıca teknik olarak bir çok kısıtlamalara sahip fakat endüstrideki birçok farklı yeni yaklaşım bu teknolojinin geleceğine olumlu bakmamızı sağlıyor.