Bitcoin fiyatı piyasa tarafından belirleniyor. Kripto para borsalarında ve diğer platformlarda alım satım yapan kişiler Bitcoin fiyatını belirliyor.
Ayrıca Bitcoin fiyatının oluşmasında alım satım yapmayan sadece Bitcoin tutan kişilerin de etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Bitcoin fiyatı arz talep ilişkisi ile oluştuğu için piyasadaki alınıp satılabilecek Bitcoin miktarı azalırsa talep düşmediği sürece Bitcoin fiyatı artacaktır.
Yani eğer siz de Bitcoin alıp satıyorsanız, Bitcoin’i çeşitli nedenlerden dolayı belirli fiyatlardan alıp sattığınız için Bitcoin fiyatını belirleyen kişilerden biri de sizsiniz.
Bitcoin’in arz miktarı 21 milyon ile sınırlı ve şu an 18 milyon üzerinde Bitcoin üretilmiş durumda. Bitcoin şu an ciddi miktarda elektrik tüketen Bitcoin madenciliği için özel olarak geliştirilen cihazlar ile üretiliyor.
Her yeni kazılan blok için Bitcoin blok ödülü şu an 6.25 Bitcoin. Bu her 210.000 blokta yani yaklaşık 4 yılda bir yarıya düşüyor. En son 11 Mayıs 2020’de 12.5 Bitcoin olan blok ödülü 630.000’inci blokta 6.25’e düştü.
Blok ödülü her 4 yılda bir yarılandığı için Bitcoin arz miktarı çok daha yavaş bir şekilde artacak. Peki bu Bitcoin fiyatı için ne ifade ediyor?
Bitcoin’in büyük çoğunluğu üretildiği için ve kalan miktarda çok daha yavaş bir şekilde piyasaya gireceği için kısıtlı arz miktarı uzun vadede Bitcoin fiyatının artan taleple çok daha fazla yükselmesine neden olabilir.
Ancak uzun vadeli fiyat tahminlerinden ziyade merak edilen konu Bitcoin fiyatının neden devamlı yükselip düştüğü ve neye göre değiştiği.
Bitcoin fiyatı neden yükseliyor & düşüyor?
Bitcoin fiyatında anlık çok yüksek fiyat değişimleri yaşanabiliyor. Örneğin bugün 9.000 USD olan Bitcoin yarın 8000 veya 11.000 USD’de de işlem görebiliyor.
Kripto para borsalarında alınıp satılabilecek Bitcoin miktarı yani likidite diğer piyasalara göre çok daha düşük.
Bundan dolayı Bitcoin alım satımı yapan kişiler diğer piyasalara kıyasla fiyatta aşağı veya yukarı yönlü hızlı ve büyük değişimler yaratabiliyor.
Bitcoin fiyatı neye göre değişiyor?
Arz miktarı ve likidite gibi faktörlerin dışında Bitcoin fiyatını etkileyen diğer bir unsur da Bitcoin’e olan talep.
Bitcoin fiyatını belirleyen kişilerin Bitcoin alım satımı yapan kişiler olduğunu belirtmiştik. Bu açıdan Bitcoin fiyatının neye göre değiştiğini anlamak için öncelikle kendi yaptığınız işlemlere bakabilirsiniz.
Örneğin blok ödülü yarılanması nedeni ile Bitcoin’in yükseleceğini düşünüp Bitcoin aldıysanız blok ödülü yarılanmasının Bitcoin fiyatını etkilediğini söyleyebiliriz.
Benzer nedenler ile milyonlarca kullanıcı alım satım yaptığı için Bitcoin fiyatında değişim yaşanıyor.
Pandemiden dolayı Bitcoin fiyatının düşeceğini düşündünüz ve Bitcoin sattınız? Demek ki pandemi gibi global düzeyde birçok insanı ve ekonomileri etkileyen olaylar Bitcoin fiyatını da etkileyebiliyormuş.
Bu tür faktörlerin dışında insanların kendi fikir ve görüşlerinin de Bitcoin fiyatını etkilediğini söyleyebiliriz. Örneğin birçok kişi yüksek miktarda Bitcoin’i alım satım yapmadan uzun vadeli tutuyorsa bu da fiyat açısından olumlu bir etki yaratacaktır.
Bitcoin fiyatının diğer piyasaların performansına bağımlı olduğunu düşünebilirsiniz. Birçok kişi öyle düşünüyor ve ABD gibi diğer piyasalarda yaşanan değişimlerden dolayı Bitcoin’in düşeceğini düşünüp Bitcoin satıyor ya da tam tersi düşünce ile Bitcoin alıyor.
Ancak tersini düşünen veya farklı faktörleri göz önüne alan birçok kişi de mevcut. Kısacası Bitcoin fiyatını kişisel, teknik ve global düzeyde birçok faktör etkiliyor.
İnsanlar bu faktörler ışığında Bitcoin alıyor ya da satıyor. Milyonlarca kullanıcının farklı platformlar içerisinde toplu şekilde yaptığı alım satım işlemleri Bitcoin fiyatına yön veriyor.
Ancak yukarıda dediğimiz gibi likidite diğer piyasalara kıyasla düşük olduğu için bu fiyat değişimleri ani ve büyük olabiliyor. Bu nedenle küçük olaylar ve akabinde yapılan nispeten düşük hacimli alım satım işlemleri bile Bitcoin fiyatını etkileyebiliyor.
Kripto para borsaları arasındaki fiyat farkı – Bitcoin borsaları fiyat farkı
Kripto para borsaları kullanıcıların Bitcoin ve altcoin’leri alıp satmasını sağlayan birer platform. Bitcoin veya altcoin’ler kripto para borsası tarafından satılmıyor. Kripto para borsaları sadece alıcı ve satıcıları bir araya getiren birer platform.
Kripto para borsalarını birer pazar yeri / alım satım meydanı olarak görebilirsiniz. Birçok kullanıcı Bitcoin alıp satmak için belli bir yerde yani platformda toplanıyor.
Platformda çok az kişi varsa platformda oluşacak alım satım fiyatları arasında uçurum olabilir. Ayrıca herhangi bir kullanıcı küçük hacimli işlemler ile Bitcoin fiyatını istediği yönde değiştirebilir.
Ancak kullanıcılar başka bir platformda da Bitcoin satabileceği için Bitcoin’i piyasa fiyatından uzaklaştıracak işlemler başka kullanıcılar tarafından kısa süre içerisinde düzeltilecektir.
Örneğin şu an Binance‘teki BTC/USDT işlem hacmi 1 milyar dolar civarında. BtcTurk‘te ise BTC/TRY işlem hacmi 20 milyon dolar civarında.
BtcTurk’te Binance’e kıyasla alım satım yapılan Bitcoin miktarı daha az, kullanıcı sayısı daha az ve işlem hacmi daha düşük.
Kripto para borsaları arasındaki fiyat farkı da bu nedenle oluşuyor yani ”likidite”. Ancak arbitraj işleminden dolayı kripto para borsaları arasında oluşacak fiyat farkları kısa sürede dengelenecektir.
Örneğin likiditenin düşük olduğu kripto para borsalarında alım ve satım fiyatları arasında diğer borsalara kıyasla daha büyük fark olabilir.
Binance gibi kullanıcı ve işlem hacminin çok yüksek olduğu borsalarda Bitcoin’i 9100 USDT’den alıyorken 9101 USDT’den de satabilirsiniz.
Birçok kripto para borsasında farklı coin’lerde avantajlı fiyatlar görebilirsiniz. Ancak genellikle ya likidite düşüktür ya da yatırma / çekme işlemleri kapalıdır.
Dolayısıyla işlem yapmanız mümkün değildir. Ayrıca işlem yapsanız bile çekim ücreti ve komisyonlardan dolayı herhangi bir kazanç elde etmeniz mümkün olmayabilir.
BTC/USDT ve BTC/USD fiyatları arasındaki fark
USDT, Amerikan dolarını yani USD’yi temsil eden, bir şirket tarafından piyasaya sürülen bir token. Her USDT token 1’e 1 oranında bankalarda tutulan USD ile destekleniyor.
Bundan dolayı USDT bir miktar risk içeriyor. Bu risk devamlı değişen bir oranda piyasa tarafından kendiliğinden fiyatlanıyor. Dolayısıyla USDT çiftlerindeki fiyatlar USD çiftlerindeki fiyatlardan genellikle daha yüksek.
Örneğin an itibari ile Binance’te BTC/USDT fiyatı 9155 USDT. Coinbase’de ise BTC/USD fiyatı 9147 USD.
Yani 1 Bitcoin satarsanız USDT cinsinden daha fazla para alıyorsunuz çünkü USDT daha riskli.
Aynı şekilde TRY/USDT işlem çiftinde de benzer bir risk fiyatlaması görebilirsiniz. TRY/USDT fiyatı TRY/USD fiyatından daha yüksek olacaktır.
Binance ve Binance TR‘de TRY/USDT çifti dahil birçok TRY ve USDT işlem çiftlerinde alım satım yapabilirsiniz. Binance TR, %10 komisyon indirimi ile %0.09 orandan Türk Lirası çiftlerinde Türkiye’deki komisyon oranı en düşük borsa. İki borsada da komisyon indirimli hesap açmak için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz: