Bitcoin bir kripto para. Peki Bitcoin ne işe yarıyor? Kendinden önceki kripto para projelerinden ve normal para birimlerinden farkı ne?
Bitcoin neyi çözüyor? Bitcoin’in işlevi
Bitcoin’den önce Bit gold ve b-money gibi merkezi olmayan kripto para projeleri vardı. Bitcoin de bu projelerin bir devamı olarak görülebilir. Peki Bitcoin nasıl bir çözüm getirdi ve bu kadar başarılı oldu?
Bitcoin ile ilgili Satoshi Nakamoto’nun 2008 yılında yayımladığı makaleyi incelediğimiz zaman aslında öne çıkan noktanın Satoshi Nakamoto’nun çifte harcama için getirdiği çözüm olduğunu görüyoruz. Bitcoin, ödemelerin herhangi bir üçüncü partiye gerek duyulmadan bir partiden diğer bir partiye gönderilmesini sağlıyor. Dijital imzalar da çözümün bir parçası.
Ancak Satoshi Nakamoto’nun da makalede belirttiği gibi sistemin asıl kilit noktası çifte harcama sorununun üçüncü bir partiye gerek duymadan çözülebilmesi. Akademik olarak bakıldığında makale çifte harcama problemini çözmek için bir öneri getiriyor.
2008 yılında yayımlanan makaledeki bu çözümün ardından Satoshi’nin yazılımı açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürmesiyle 2009 yılında doğmuş olan bitcoin ve arkasındaki sistemin bugün başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Çifte harcamaya getirilen çözüm ile sistem, saldırganların işlem gücünden daha fazla güce sahip bir node grubu olduğu sürece güvenli durumda bunun dışında Satoshi Nakamoto sistemde işlemlerin geriye alınması mümkün olmadığı için tarafları korumak için escrow mekanizmaları kullanılabileceğine de değiniyor.
2008 yılında sadece Satoshi’nin makalesindeki bir konsept olan Bitcoin, 3 Ocak 2009 tarihinde Satoshi’nin genesis olarak bilinen ilk bloğu kazmasıyla hayata geçti, o dönem madencilik ödülü 50 bitcoin’di. 2010 yılında ortadan kaybolana kadar Satoshi’nin bitcoin’i kazmaya devam ettiği biliniyor.
Tabi ki Bitcoin’in ilk dönemlerindeki topluluğun büyüklüğü ve insanların kripto paraya ve blok zinciri teknolojisine olan ilgisi bugünkü ile karşılaştırılamaz ancak bitcointalk’da bulunan bir mesajdaki ifadeye bakarak Satoshi’nin o dönem küçük bir proje olan Bitcoin’in geleceğinden birçok kişiden daha fazla emin olduğu söylenebilir.
I’m sure that in 20 years there will either be very large transaction volume or no volume.
Yani Satoshi bundan 8 yıl önce, 20 yıl içinde ya hiç işlem hacmi olmayacağını yani Bitcoin’in öleceğini ya da çok yüksek işlem hacminin olacağını düşünüyordu.
Bugün geldiğimiz noktada geçmişte yaşanan bir çok düşüşe, hacklenmelerden kaynaklanan bir çok kayba ve fikir ayrılıklarına rağmen bitcoin güçlenerek büyümeye devam ediyor.