Binance hesabınızdan kripto para çekerken veya kripto para yatırırken BEP20, BEP2 şeklinde birden fazla ağ seçeneği görebilirsiniz.
Peki BEP20 nedir? Binance’ten kripto para çekerken hangi ağı seçmelisiniz?
Bu rehberde bu soruların cevabını bulabilir; BEP20, BEP2 ve ERC20 gibi ağlar hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Ayrıca yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderilen coin’leri nasıl kurtarabileceğinizi adım adım anlatımla bu rehberde bulabilirsiniz.
BEP20 nedir? BEP20 adresi nedir?
BEP20, Binance Smart Chain ağı üzerinde bulunan token’ler için kullanılan bir token standardı.
Binance Smart Chain, EVM (Ethereum Sanal Makine) ile uyumlu ve Ethereum ile aynı adres formatını kullanıyor.
Ethereum zincirinde bulunan token’ler ise ERC-20 standardını kullanıyor.
ERC-20 ve BEP-20 adres formatı aynı olduğu için yanlışlıkla Ethereum adresine BEP20 olarak token çekebilirsiniz. Aynı şekilde tam tersi bir işlem de yapabilirsiniz.
Binance’te örneğin Ethereum çekerken aşağıdaki şekilde BEP2, BEP20 ve ERC20 seçenekleri var. Peki hangisini seçmelisiniz?
Birçok kripto paranın BEP2 ve BEP20 formatı başka borsalarda işlem görmüyor ve desteklenmiyor. Bu yüzden başka borsalara çekim yaparken Ethereum (ETH) şekilde Ethereum’un kendi ağını seçmelisiniz.
Peki o zaman BEP20 gibi diğer ağlar ne işe yarıyor?
Eğer BEP20 adresinize token çekmeniz gerekiyorsa BEP20 seçeneğini kullanabilirsiniz.
Örneğin BSC ağı üzerinde kurulu olan PancakeSwap‘ta işlem yapacaksınız kendinize ait Binance Smart Chain (BEP20) adresinize BNB ve diğer kripto paraları çekebilirsiniz.
Bunun dışında BEP20 ve BEP2 diğer çoğu borsa tarafından desteklenmediği için BTC, Ethereum (ERC-20) gibi ana ağı kullanmalısınız.
Eğer kripto paraları çekeceğiniz borsanın BEP20 ve BEP2’yi desteklediğine eminseniz bu ağ seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Ancak şu an çoğu borsada böyle bir durum bulunmuyor.
Binance’ten gate.io’ya Ethereum aktaracaksınız diyelim. Gate.io hesabınızda Ethereum yatırma kısmında ağ olarak BSC (BEP20) varsa BSC’yi kullanabilirsiniz.
Aksi takdirde Ethereum (ERC20) veya coin ile ilgili yatırma kısmında gösterilen ağlardan birini kullanmalısınız.
Örneğin Binance’ten Bitcoin çekerken BEP2, BEP20, BTC ve ERC20 seçenekleri bulunuyor. Seçmeniz gereken ağ ”BTC”.
Burada şöyle bir fark var: Bitcoin ve Ethereum / BEP20 adres formatı aynı değil. Dolayısıyla isteseniz de Bitcoin adresine çekim yaparken BEP20 gibi adres formatı farklı olan seçenekleri seçemezsiniz.
Örneğin çekme adresi olarak bir Bitcoin adresi girdiğinizde çekim ağı otomatik olarak Bitcoin olarak seçilecektir. Bunun nedeni diğer ağların zaten adres ile uyumlu olmaması.
BEP2 ve BEP20 gibi diğer ağlarda bulunan Bitcoin, normal Bitcoin ile birebir oranda desteklenen ve Bitcoin’i temsil eden bir tür token.
Benzer şekilde ERC-20 seçeneği de Binance Wrapped BTC (BBTC) için kullanılıyor. Binance Wrapped BTC, Ethereum ağında bulunan ve birebir oranda Bitcoin ile desteklenen bir ERC-20 token.
BBTC aynen WBTC (Wrapped Bitcoin) gibi Bitcoin ile desteklenen ve Bitcoin fiyatını takip eden bir token. Aradaki tek fark BBTC’nin Binance tarafından piyasaya sürülmesi.
BEP2 nedir?
BEP2, Binance’in Binance Smart Chain’den önce oluşturduğu Binance Chain ağındaki token’ler için kullanılan bir token standardı.
- BEP2: Binance Chain
- BEP20: Binance Smart Chain
Trust Wallet gibi bir cüzdanda BEP2 adresinize çekim yapacaksanız, BEP2 ağı seçeneğini kullanabilirsiniz. BEP2 token’leri Binance DEX üzerinde alınıp satılıyor.
Bunun dışında farklı borsalara kripto para çekerken veya kendinize ait BEP2 olmayan adreslere kripto para çekerken BEP2 seçeneğini kullanmamalısınız.
Yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderilen coin’leri kurtarma
Bu rehberde uygulamalı olarak yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderilen USDT’yi nasıl kurtarabileceğinizi göstereceğiz.
Aynı yöntemi kullanarak yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderdiğiniz farklı coin’leri de kurtarabilirsiniz. Eğer yanlışlıkla BEP20 ağıyla çekim yaptığınız adres borsaya ait ise borsa ile iletişime geçmelisiniz.
Gönderdiğiniz adres size ait ise yani kendi kripto para cüzdanınız ise buradaki adımları uygulayarak BEP20 ağındaki coin’leri kurtarabilirsiniz.
Şimdi yanlışlıkla BEP20 ağına USDT çekmek için bir Ethereum adresine ihtiyacım var. MyEtherWallet üzerinden ”Mnemonic Phrase” seçeneği ile kendime bir Ethereum adresi oluşturdum.
Kolay olması için 24 yerine 12 kelime seçeneğini seçtim ve kelimelerden oluşan özel anahtarımı ise bir kağıt üzerine kaydettim.
Daha sonra ”access my wallet” ”software” kısmından kelimelerden oluşan özel anahtarımı kullanarak Ethereum cüzdanımı açıp kendime ait adreslerden birini kaydettim.
Mnemonic phrase (kelimelerden oluşan anahtar) benim için bir sürü farklı adres oluşturuyor. İstediğim tüm adresleri kullanabilirim. Ben bu işlem için ikinci sıradaki adresi kullanıyorum.
Ethereum adresim: 0x1eb20098BcEA84E08B72389fAb165C864Ebfa059
Şimdi Binance’ten Ethereum adresimize yanlışlıkla BEP20 ağını kullanarak Tether (USDT) çekeceğiz. Burada özellikle transfer ücretinin düşük olması da kullanıcıları yanıltabilir.
Email adresimize gelen kod ve 2FA kodu ile çekim işlemini tamamlıyoruz. Bu aşamadan sonra çekim işlemi gerçekleşecek.
Buraya kadar her şey çok güzel. Ancak Ethereum adresimize baktığımızda ya da Etherscan üzerinden adresimizi kontrol ettiğimizde gelen giden bir şey yok.
Ethereum adresimiz (0x1eb2009…….): Etherscan
Görebileceğiniz gibi Etherscan üzerinde çektiğimiz 24.91 USDT görünmüyor. Ancak adresimize BscScan üzerinden baktığımızda gelen USDT’yi görebiliriz.
Ethereum adresimiz (0x1eb2009…….): BscScan
BscScan, Binance Smart Chain için kullanılan bir blockchain tarayıcı. Yani Etherscan’ın BSC ağı için kullanılan versiyonu.
Gelen token’e baktığımızda ”Binance-Peg BUSD-T” olarak geçiyor. BSC ağı üzerinde kullanılan bu token’ler, wrapped ya da pegged olarak biliniyor ve orijinali ile birebir oranda destekleniyor.
Yani BUSD-T, BSC ağı üzerinde kullanılan ve USDT’yi temsil eden bir token. BUSD-T, Binance tarafından birebir oranda USDT ile destekleniyor.
Peki şimdi yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderdiğimiz USDT’yi nasıl kurtaracağız?
Bunun için yapmamız gereken BEP20 token’lerin yani BSC ağının desteklendiği bir kripto para cüzdanına kelimelerden oluşan özel anahtarımızı ”import” etmek.
Kelimelerden oluşan anahtarı (mnemonic phrase) doğrudan aktarmak mümkün değil. Bunun için ikinci bir işlem yapacağız.
Ancak elinizdeki anahtar, özel anahtar veya JSON dosyası şeklinde ise doğrudan BSC ağındaki USDT’ye erişebilirsiniz.
Bu işlem için kullanılabilecek en iyi kripto para cüzdanı Binance’in sahip olduğu Trust Wallet.
Trust Wallet’te kurtarma anahtarı (mnemonic phrase), JSON dosyası ya da özel anahtar ile herhangi bir cüzdanı içe aktarabilirsiniz.
Bu işlem için ilk önce ayarlar kısmında ”cüzdanlar” yazan yere tıklıyorum.
Daha sonra yeni bir cüzdan eklemek için sağ üstteki artı ikonuna tıklamamız gerekiyor.
Artı ikonuna tıkladıktan sonra ”zaten bir cüzdanım var” yazan yere tıklıyoruz. Eğer Trust Wallet’i yeni indireceksiniz cüzdan oluşturmadan direkt bu adımdan başlayabilirsiniz.
Cüzdan aktarma kısmında ”Smart Chain” seçeneğini seçiyoruz. Bu şekilde Binance Smart Chain ağındaki USDT’ye erişebileceğiz.
Smart Chain ağını seçtikten sonra aşağıdaki şekilde farklı özel anahtar formatları ile cüzdanınızı içe aktarmanız gerekiyor. (Bu aşamada ekran görüntüsü almak mümkün değil)
- İfade (kelimelerden oluşan anahtar / Mnemonic phrase)
- JSON dosyası
- Özel anahtar
JSON dosyası aktarmak için JSON dosyasının tüm içeriğini JSON alanına yapıştırmanız ve şifrenizi girmeniz gerekiyor.
Burada dikkat etmeniz gereken ayrıntı 12 veya 24 kelimeden oluşan anahtarınızı Trust Wallet’e aktarırsanız gönderdiğiniz USDT görünmeyecektir.
Bunun yerine ilk önce Mnemonic Code Converter sitesine gidip kelimelerden oluşan anahtarınız ile kullandığınız adresin özel anahtarına erişmeniz gerekiyor.
Mnemonic phrase sizin için bir sürü adres oluşturuyor. Ancak bu adreslerin hepsinin özel anahtarı birbirinden farklı.
Siteyi güvenlik açısından sağ tuş save as / kaydet ile bilgisayarınıza indirip offline olarak da çalıştırabilirsiniz.
Sitede ”BIP39 Mnemonic” kısmına 12 veya 24 kelimeden oluşan anahtarı girmemiz gerekiyor. Coin kısmında ise Ethereum seçeneğini seçiyorum.
Daha sonra aşağıdaki şekilde bu anahtardan oluşturulan adresler ve adreslerin özel anahtarları (private key) gösterilecek.
İkinci adresi kullandığım için karşısındaki özel anahtarı kopyaladım.
Daha sonra bu özel anahtarı kullanarak Trust Wallet’te cüzdanı içe aktarmanız gerekiyor. Cüzdanın Trust Wallet tarafından içe aktarılması bazen uzun zaman alabilir. İşlem gerçekleşene kadar beklemelisiniz.
Smart Chain seçeneğini seçip özel anahtarı Trust Wallet’e aktardığımda aşağıdaki şekilde yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderdiğim token otomatik olarak görülüyor.
Eğer token görünmüyorsa sağ üst kısımdan ismini aratıp BEP20 versiyonundaki token’i cüzdanınıza ekleyebilirsiniz. Ancak yukarıdaki örnekteki gibi buna gerek kalmayabilir.
Peki şimdi cüzdandaki USDT’yi geri nasıl Binance’e aktarabilirsiniz?
Bunun için ilk yapmanız gereken Trust Wallet’teki Smart Chain (BNB) adresinize BEP20 olarak bir miktar BNB göndermek.
BSC ağında transfer işlemleri için BNB kullanılıyor. Dolayısıyla transfer ücretini ödeyebilmek için BEP20 olarak Smart Chain (BNB) adresinize BNB aktarmalısınız.
BSC ağında işlem ücretleri düşük olduğu için minimum miktar olan 0.01 BNB veya 1-2 dolar değerinde BNB çekmeniz yeterli olacaktır.
Daha sonra Binance’teki BEP20 USDT yatırma adresinizi kopyalayıp Trust Wallet’teki BEP20 USDT’yi geri Binance hesabınıza çekebilirsiniz.
Aynı şekilde kalan BNB miktarını da BEP20 BNB yatırma adresinizi kopyalayıp geri Binance hesabınıza aktarabilirsiniz.
Binance komisyon oranını düşürmek ve Binance kullanımı için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz: