Binance hesabınızda işlem yaparken açık pozisyonlarda kaldıraç ayarlaması yapabilirsiniz.
İzole (isolated) ve cross (çapraz) pozisyonlarda sonradan kaldıracı nasıl değiştirebileceğinizi ve mantığını adım adım inceleyelim.
Isolated marjin modu kaldıraç düşürme
Aşağıda görebileceğiniz gibi 3x kaldıraçlı izole short pozisyon bulunuyor. Öncelikle kaldıracı değiştirmek için ”adjust leverage” butonuna tıklayalım.
Adjust leverage yani kaldıracı ayarla butonuna tıkladıktan sonra kaldıracı düşürmek istiyorsak mevcut kaldıraçtan (3x) daha düşük bir kaldıraç seçip ”confirm” butonuna tıklayabiliriz.
İzole pozisyonumuz için kaldıracı 2x’e düşürmek istediğimizde aşağıda görebileceğiniz gibi izole marjin modunda kaldıraç düşürmenin mümkün olmadığına dair uyarı veriyor.
Dolayısıyla pozisyonunuzu izole marjin modunda açtıysanız bu yöntemle sonradan kaldıracı düşüremezsiniz.
Ancak pozisyona marjin ekleyerek kaldıracı düşürmeniz mümkün. Bunun dışında birazdan inceleyeceğimiz şekilde kaldıracı artırmanız da mümkün.
İzole pozisyonunuzda riski azaltmak için kaldıracı düşürmek istiyorsanız ”margin” kısmındaki artı işaretine tıklayarak pozisyonunuza marjin ekleyebilirsiniz.
Bu şekilde long pozisyonlar için likidasyon fiyatı düşer, short pozisyonlar için ise likidasyon fiyatı yükselir. Yani kısacası likidasyon riskiniz azalır.
Örneğin 5x kaldıraçlı 100 USDT büyüklüğünde bir pozisyonunuz olsun. 100/5’ten marjin yaklaşık 20 USDT civarında olacaktır.
Pozisyonunuza 10 USDT marjin eklediğinizi düşünelim. Bu durumda yeni marjin miktarı 20+10’dan 30 USDT olur.
Pozisyon büyüklüğünüz hala 100 USDT. Yani sadece anaparayı artırdınız. Dolayısıyla kaldıraç yine 5x görünse de gerçek oran 100/30’dan 3.33x olacaktır.
Kısacası izole pozisyonunuz da gerçek kaldıraç oranını ve likidasyon riskini düşürmek için pozisyona marjin ekleyebilirsiniz.
Şimdi kaldıraç yükseltmeye bakalım.
Isolated marjin modu kaldıraç yükseltme
3x izole pozisyonumuz vardı. Adjust leverage butonuna tıkladık ve kaldıracı 4x’e çekip confirm butonundan onayladık diyelim.
Kaldıracı 4x’e yükselttikten sonra aşağıda görebileceğiniz gibi doğrudan hiçbir şey değişmiyor.
Marjin ve pozisyon büyüklüğü hala aynı. Aynı şekilde likidasyon fiyatı da aynı.
Kaldıracı yükselttiğimizde değişen tek şey pozisyondan çıkarabileceğimiz marjin miktarının artması.
Margin kısmındaki artı işaretine tıklayıp ”remove” çıkar olarak seçim yaptığımızda aşağıdaki şekilde bu değişimi görebiliriz.
Bunun mantığı ise oldukça basit.
Pozisyon büyüklüğümüz 0.005 BTC. Piyasa fiyatını 38550 alırsak pozisyon büyüklüğümüz yaklaşık 192.75 USDT (0.005×38550).
Başlangıçta kaldıraç oranımız 3x idi. 192.75’i 3’e bölersek (192.75/3) 64.25 USDT çıkar. Bu miktar yaklaşık veya aynı değerde marjin miktarımıza denk gelecektir.
Kaldracı 4x’e çektiğimizde ise doğrudan pozisyon büyüklüğümüz veya marjin miktarımız değişmedi.
192.75’i yeni kaldıraç oranına yani 4’e bölersek (192.75/4) 48.1875 USDT çıkar.
Yani kaldıracı 4x’e çektikten sonra pozisyonu 64.25 USDT marjin yerine 48.1875 USDT gibi daha düşük miktarda marjin ile devam ettirebiliyoruz.
Dolayısıyla artık istersek 16.19 USDT marjin çıkarabiliriz. 64.25’ten 48.1875’i çıkarırsak aradaki fark yaklaşık olarak bu değere denk gelecektir.
Yukarıdaki görselde görebileceğiniz gibi kaldıraç yükselttikten sonra pozisyondan marjin çıkarırsanız short pozisyon için likidasyon fiyatı düşecektir.
Long pozisyonlar için ise likidasyon fiyatı yükselecektir. Yani likidasyon riskiniz artacaktır.
Kısacası pozisyondan belirli miktarda marjin (anapara) çıkarmak istiyorsanız kaldıraç seviyenizi yükseltebilirsiniz.
Kaldıraç seviyesini ne kadar yükseltirseniz pozisyondan o kadar fazla marjin çıkarabilirsiniz.
Pozisyondan ne kadar marjin çıkardığınıza bağlı olarak da likidasyon riskiniz o kadar artacaktır. Yeni oluşacak likidasyon fiyatını girdiğiniz miktara göre marjin çıkarma kısmında görebilirsiniz.
Kaldıraç oranını artırdıktan sonra marjin çıkarmazsanız pozisyonunuzda herhangi bir değişiklik olmayacaktır.
Kaldıraç seviyesini yükselttikten sonra aynı yönde yeni bir emir girerseniz hem pozisyon büyüklüğünüz artacaktır hem de gerçek kaldıraç oranı 3x ile 4x arasında bir seviyeye gelecektir.
Kaldıraç oranını adjust leverage butonuna ek olarak üst kısımdaki kaldıraç kısmına tıklayarak da değiştirebilirsiniz.
Kaldıracı 4x gibi daha yüksek bir seviyeye çekip aynı yönde (short) bir emir girdikten sonra pozisyon büyüklüğü, marjin ve diğer değerler aşağıdaki şekilde değişecektir.
İlk pozisyon 3x kaldıraçlı idi. İkinci emri ise 4x kaldıraçlı olarak girdik.
Dolayısıyla büyüttümüz yeni pozisyonda gerçek kaldıraç oranı 3x ile 4x arasında olacaktır.
Yeni pozisyon büyüklüğünü piyasa fiyatı ile çarpıp marjin miktarına bölersek kaldıraç 3.36x olarak çıkacaktır (0.009×38489)/102.82).
Bu gerçek kaldıraç oranını ve likidasyon riskini azaltmak için ise pozisyonunuza doğrudan marjin ekleyebilirsiniz.
Cross marjin modu kaldıraç düşürme
İzole (isolated) marjin modu yerine cross marjin modu ile pozisyon açtığınızı düşünelim ve bu durumda nasıl kaldıracı ayarlayabileceğinize bakalım.
Aşağıda görebileceğiniz gibi 3x kaldıraçlı cross short pozisyon bulunuyor.
Cross marjin modunda adjust leverage butonundan veya kaldıraç oranına tıklayarak kaldıraç oranını düşürmek mümkün.
Kaldıraç oranını 2x’e düşürdüğümüzde aşağıda görebileceğiniz gibi marjin miktarı artıyor. Yani USDS-M Futures cüzdanımızdan pozisyona otomatik olarak marjin aktarmış oluyoruz.
Bu açıdan aslında cross marjin modunda kaldıraç düşürme isolated pozisyondaki gibi aynı mantıkla gerçekleşiyor.
Sadece isolated (izole) pozisyonlarda marjini artı işaretine tıklayarak manuel olarak eklememiz gerekiyor.
Cross marjin modu kaldıraç yükseltme
Yine adjust leverage butonundan cross pozisyon için kaldıracı 4x veya daha yüksek bir seviyeye çekebiliriz.
Bu durumda pozisyon 3x kaldıraçlı iken pozisyonda 64.12 USDT vardı. Kaldıracı 4x’e çektiğimizde ise marjin miktarı 48.09’a düşüyor ve aradaki miktar USDS-M Futures cüzdanımıza geçiyor.
Cross marjin modunda likidasyon fiyatı marjin + cüzdan bakiyesine göre hesaplandığı için bu durumda doğrudan likidasyon fiyatınız değişmez.
Ancak cüzdanınıza marjinden çıkan bakiye geçtikten sonra bu miktarı spot cüzdana aktarırsanız bu durumda likidasyon fiyatınız değişecektir ve riskiniz artacaktır.
Yukarıdaki örnekte cüzdan bakiyesinde değişiklik yapıldığı için kaldıraç ayarından sonra oluşan likidasyon fiyatı değişikliğini dikkate almayın.
Kısacası cross marjin modunda kaldıracı düşürdüğünüzde pozisyona daha fazla marjin aktarmış oluyorsunuz ve cüzdandan spota aktarabileceğiniz miktar ise düşüyor.
Tam tersi kaldıracı yükselttiğinizde ise pozisyondan cüzdanınıza marjin geçiyor ve spot cüzdana aktarabileceğiniz para miktarı artıyor.
Her iki durumda da spot cüzdandan futures cüzdanınıza ya da futures cüzdandan spot cüzdana aktarım yaptığınızda likidasyon fiyatınız değişecektir.
Long ve short açma ve diğer konularda ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz: