Binance spot işlemler dışında birçok farklı işlem yapabileceğiniz ve farklı piyasaları kullanabileceğiniz çok kapsamlı bir kripto para borsası.
Binance üzerinde spot işlemlere ek olarak margin, derivatives, P2P, OTC, Binance Earn ve Binance NFT gibi birçok farklı piyasa ve ürün bulunuyor.
Binance Futures ise bu geniş yelpazede kullanıcılar tarafından işlem yapmak için en çok kullanılan piyasa ve platform.
Peki Binance Futures nedir, nasıl kullanılır? Bu rehberde Binance Futures ile ilgili bilmeniz gerekenleri ve Binance Futures kullanımını ele alacağız.
Binance Futures nedir?
Binance Futures başlıca USDS-M Futures ve COIN-M Futures olmak üzere farklı işlem türlerinden oluşan bir vadeli işlemler platformu.
Kullanıcılar Binance Futures üzerinde Bitcoin, Ethereum, BNB ve diğer birçok farklı kripto parada long ve short pozisyonlar açabiliyor.
Vadeli işlem sözleşmeleri normalde belirli bir vade süresine sahipken Binance gibi kripto para borsalarında çoğunlukla ”perpetual” olarak adlandırılan sürekli devam eden ve herhangi bir vadesi bulunmayan sözleşmeler yer alıyor.
Bunun dışında az olmakla birlikte ”quarterly” olarak adlandırılan üç aylık vadeli işlem sözleşmeleri de bulunuyor.
Derivatives menüsü veya mobilde Futures sekmesinde bulabileceğiniz Binance Futures sayfasında long ve short açabileceğiniz birçok farklı kripto para işlem görüyor.
Binance hesabınız varsa Futures platformu üzerinde Bitcoin ve diğer kripto paralarda kolay bir şekilde long ve short pozisyonlar açabilirsiniz.
Long ve short işlem açmak yeni başlayanlar için karmaşık ve riskli görünse de işlem yapmak aslında çok basit ve 2x, 3x gibi düşük kaldıraç ile işlem yapabilirsiniz.
İlk olarak Binance Futures hesabınızı nasıl aktif edebileceğinize değinelim. Daha sonra long ve short açma ve komisyon gibi konuları detaylı ve anlaşılır şekilde ele alacağız.
Binance Futures nasıl aktif edilir?
Mevcut kullandığınız bir Binance hesabınız varsa web sitesinde Derivatives > USDS-M Futures sayfasından, mobilde ise Futures sayfasından Futures hesabınızı aktif edebilirsiniz.
Binance hesabınızda Futures kısmını görüntüleyebilmek için dil seçeneğini İngilizce olarak değiştirmelisiniz.
Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanabilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance Futures hesabınızı açarken ayrıca risk ve işlemler ile ilgili bir quiz / test tamamlamanız gerekebilir.
Bu testi şıkları işaretleyip tamamladığınızda yanlış olan cevaplarınız ve doğru şıklar gösteriliyor.
Dolayısıyla ilk başta cevapları bilmeseniz bile testi tamamladıktan sonra yanlış cevaplarınızı doğru şıklar ile düzelterek testi geçebilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa aşağıdaki butona tıklayarak veya ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Bu şekilde spot işlemlerde geçerli %20 komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler için de otomatik olarak %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Ayrıca Futures hesabınızı açarken herhangi bir kod girmenize gerek kalmayacak.
Binance Futures komisyon
Binance üzerinde spot işlemlerde komisyon oranı %0.10 iken vadeli işlemler (futures) için çok daha düşük bir komisyon yapısı mevcut.
USDS-M Futures kısmında USDT kullanılarak (USDT çiftlerinde) yapılan long/short işlemler için piyasa yapıcı komisyon oranı %0.02, piyasa alıcı komisyon oranı ise %0.05.
Binance Futures komisyon oranlarını daha anlaşılır olması açısından aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:
- USDS-M Futures USDT çiftleri: %0.02 / %0.05 (piyasa yapıcı / piyasa alıcı)
- USDS-M Futures BUSD çiftleri: %0.012 / %0.03 (piyasa yapıcı / piyasa alıcı)
- COIN-M Futures çiftleri: %0.02 / %0.05 (piyasa yapıcı / piyasa alıcı)
Örneğin 200 USDT anapara / margin ile 3x kaldıraç kullanarak bir pozisyon açtınız diyelim. Bu durumda pozisyon büyüklüğünüz (size) yaklaşık 600 USDT değerinde olur.
Emir piyasa yapıcı ise 600/100×0.02’den 0.12 USDT komisyon kesilir.
Komisyon daima pozisyon büyüklüğü üzerinden hesaplanır ve komisyonu pozisyon büyüklüğünüzü yukarıdaki şekilde 100’e bölüp komisyon oranı ile çarparak hesaplayabilirsiniz.
USDS-M Futures kısmında pozisyon büyüklüğünüzü hesaplamak için kripto para cinsinden pozisyon büyüklüğünüzü giriş veya çıkış fiyatı ile çarpabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında ise pozisyonunuz kaç contract ise contract miktarını işlem yaptığınız çiftteki contract değeri ile çarpabilirsiniz.
Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanarak kazanabileceğiniz %10 komisyon indirimine ek olarak USDS-M Futures cüzdanınıza BNB aktarabilir ve komisyonları BNB ile ödeyerek ekstra %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Pozisyon açıp kapatırken Binance tarafından kesilen komisyon dışında ayrıca doğrudan long ve short açan kullanıcılar arasında ödenen fonlama ödemeleri bulunuyor.
Binance Futures komisyon oranları, komisyon hesaplama ve fonlama ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki rehberlerimizde bulabilirsiniz:
Binance Futures kullanımı – Long & short açma
Binance Futures platformunu kullanarak long ve short açmak için Futures hesabınızı açtıktan sonra ilk yapmanız gereken Futures cüzdanınıza kripto para aktarmak.
Futures veya cüzdan sayfasında transfer butonuna veya ikonuna tıklayarak spot cüzdandan (fiat and spot) USDS-M Futures veya COIN-M Futures cüzdanınıza kripto para aktarabilirsiniz.
USDS-M Futures kısmında USDT veya BUSD kullanarak pozisyon açacaksanız USDS-M Futures cüzdanınıza USDT veya BUSD aktarabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında işlem yapmak için ise COIN-M cüzdanınıza BTC, ETH gibi işlem yapmak istediğiniz kripto parayı aktararak doğrudan pozisyon açmak istediğiniz coin’in kendisini margin / anapara olarak kullanarak pozisyon açabilirsiniz.
Futures cüzdanınıza USDT, BUSD veya COIN-M kısmı için işlem yapmak istediğiniz kripto parayı aktardıktan sonra emir girme yerinden long veya short emir girebilirsiniz.
Long ve short pozisyon açmak aslında oldukça basit ancak futures kısmında bilinçli bir şekilde işlem yapmak için bilmeniz gereken birçok farklı konu bulunuyor.
Margin modu, kaldıraç, likidasyon, margin ekleme/çıkarma, stop loss, kar alma ve pozisyon kapatma gibi konular bunlardan bazıları.
Long veya short açmak istiyorsanız baştan sona görselli anlatım içeren ve tüm konulara ayrıntılı şekilde değindiğimiz aşağıdaki rehberlerimize göz atın:
Binance long ve short açma rehberlerimizi takip ederek hem işlem yapmayı tüm adımları ile öğrenebilir hem de bilmeniz gereken tüm konularda yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ayrıca likidasyon ile ilgili fikir edinmek ve farklı birkaç önemli konuda bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
Binance Futures ile ilgili aklınızdaki soruları ve işlemlerinizde takıldığınız noktaları aşağıda paylaşabilirsiniz.