Binance Futures üzerinde işlem yaparken kaldıraçlı işlemler tamamen süresiz veya belirli bir süreye tabi olabilir.
Örneğin Bitcoin’de long veya short bir pozisyon açmak istiyorsunuz diyelim. Aşağıdaki şekilde ”perpetual” ve ”delivery” sözleşmelerini kullanabilirsiniz.
”Perpetual” sürekli, vadesiz gibi anlamlara geliyor. Yani sözleşmenin herhangi bir teslim / bitiş tarihi yok.
Dolayısıyla perpetual olarak belirtilen işlem çiftlerinde pozisyon açtığınız zaman pozisyonunuz likidite olmadığı sürece pozisyonu istediğiniz kadar açık tutabilirsiniz.
Örneğin karlı veya zararda bir pozisyonunuz var diyelim. Bu pozisyon likidasyon fiyatında likidite olmadığı sürece aylarca hatta yıllarca herhangi bir süre olmadan açık tutulabilir.
Delivery olarak belirtilen işlem çiftlerinin (sözleşmelerin) ise belirli bir vade / teslim tarihi var. Aşağıda iki farklı delivery çiftinin teslim / bitiş tarihine kalan süresini görebilirsiniz:
İşlem çiftleri (sözleşmeler) Binance üzerinde de görebileceğiniz gibi ”quarterly” yani üç aylık / çeyrek bazında süreye sahip.
Sözleşmeler genellikle üç aylık dönem sonunda yani mart, haziran, eylül ve aralık aylarının sonuna doğru bir teslim tarihine sahip.
Örneğin teslim / bitiş tarihine 48 gün kalan bir delivery çiftinde pozisyon açarsanız 48 gün sonunda pozisyonunuz otomatik olarak kendiliğinden kapanır.
Pozisyonun kapanmasıyla teslim tarihindeki fiyata göre mevcut kar veya zararınız realize edilmiş olur.
Ancak bu teslim / bitiş tarihine kadar beklemeniz gerektiği ve pozisyonu önce kapatamayacağınız anlamına gelmiyor.
Delivery çiftlerinde long veya short pozisyon açtığınızda pozisyonu teslim tarihinden önce istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
Yani pozisyonu açtıktan sonra kapanması için süre sonuna kadar beklemeniz gerekmiyor.
Perpetual ve delivery futures sözleşmeleri (işlem çiftleri) arasındaki diğer bir fark ise fonlama (funding) ödemeleri.
Aşağıda görebileceğiniz funding / countdown süresini yeni başlıyorsanız pozisyon / işlem süresi gibi düşünüp kafa karışıklığı yaşayabilirsiniz.
Fonlama ödemesinin ve kalan sürenin (countdown) pozisyon süresi ile bir alakası yok ve süre sıfıra geldiğinde pozisyonunuz kapanmıyor.
Perpetual işlem çiftlerinde herhangi bir vade tarihi olmadığı için ve sürekli devam ettiği için futures fiyatları spot piyasa fiyatlarından ayrışabiliyor.
Perpetual futures çiftlerindeki fiyatı spot piyasalara yakın tutmak için fonlama (funding) ödemesi mekanizması kullanılıyor.
Her 8 saatte bir long ve short açan kullanıcılar arasında fonlama ödemesi yapılıyor.
Fonlama (funding) oranı pozitif olduğunda long açanlar fonlama ödemesi yapıyor, short açanlar fonlama ödemesi alıyor.
Oran negatif olduğunda ise short açanlar fonlama ödüyor, long pozisyona sahip olanlar fonlama ödemesi alıyor.
Fonlama ödemesi, long veya short açan kullanıcının pozisyon büyüklüğü ve fonlama oranı üzerinden hesaplanıyor.
Örneğin fonlama oranı pozitif veya negatif olarak %0.01 diyelim. 5000 dolar büyüklüğünde (size) pozisyona sahip biri 5000/100×0.01’den 0.5 dolar fonlama öder ya da alır.
Futures (vadeli işlemler) piyasalarında kullanıcılar long açma eğiliminde olduğunda fiyat, spot piyasa fiyatlarından daha yukarı gidebiliyor ya da bu eğilimde oluyor.
Bu tür durumlarda fonlama (funding) oranı genellikle pozitif oluyor.
Oran pozitif olduğunda long açanlar fonlama ödemesi yaptığı için ve short açanlar fonlama ödemesi aldığı için futures piyasadaki fiyatın spottan ayrışıp çok yukarı gitmemesi için bir teşvik oluşturulmuş oluyor.
Aynı şekilde insanların short açma eğiliminde olduğu bir piyasada fiyatların aşağı doğru spot piyasadan çok ayrışmaması için negatif fonlama ile teşvik oluşmuş oluyor.
Delivery / quarterly çiftlerde ise sözleşme sürekli olmadığı için ve belirli bir vade / bitiş tarihi olduğu için fonlama ödemesi bulunmuyor.
Quarterly futures çiftlerinde fonlama olmadığı için fiyat, spot piyasadaki fiyattan ayrışabiliyor. Ancak sözleşme bitiş tarihi (delivery) yaklaştıkça bu fiyatlar spot piyasadaki fiyatlar ile benzer seviyeye geliyor.
Süre sonuna kadar pozisyonu kapatmadıysanız ise pozisyon piyasa alıcı olarak Binance, OKX ve Huobi gibi farklı borsalardaki fiyatın ortalamasından oluşan fiyat (index) üzerinden kapatılıyor.
Long veya short pozisyonunuzun likidite olmadığı sürece açık kalmasını istiyorsanız perpetual çiftleri kullanarak pozisyon açabilirsiniz.
Bir pozisyon açıp birkaç hafta veya birkaç ay açık tutmak istiyorsanız fonlama ödemelerinden negatif etkilenmemek için delivery çiftlerini kullanabilirsiniz.
Delivery çiftleri perpetual kadar yaygın değil. USDS-M kısmında sadece Bitcoin ve Ethereum, COIN-M kısmında ise BTC ve ETH dışında birkaç tane daha altcoin çifti bulunuyor.
Bu açıdan işlem yapacağınız altcoin’e bağlı olarak delivery sözleşmesi olmayabilir.
Kısa vadeli ve sık işlem yapıyorsanız perpetual sözleşmeler (çiftler) daha iyi. Bunun nedeni işlem hacmi ve likiditenin çok daha yüksek olması.
Ayrıca açmak istediğiniz pozisyonun long veya short olmasına bağlı olarak fonlama oranları sizin için avantajlı olabilir.
Bu durumu düşünerek de perpetual çiftlerini kullanarak pozisyon açabilirsiniz.
Bunun dışında özellikle BTC ve ETH için delivery çiftlerinde pozisyon açarsanız perpetual çiftlere göre likidasyon fiyatı long için biraz daha yüksek, short için biraz daha düşük olacaktır.
Yani çok fark olmasa da likidasyon açısından delivery sözleşmeler daha riskli.
Örneğin 1000 dolar maliyet ile 5x kaldıraç kullanarak 25.000 dolar giriş fiyatından yaklaşık 5000 dolar büyüklüğünde bir long Bitcoin pozisyonu açtınız diyelim.
BTCUSDT perpetual çiftinde işlem açtıysanız likidasyon fiyatı yaklaşık 20.080 dolar olacaktır.
BTCUSDT delivery çiftinde işlem için likidasyon fiyatı 20.408 dolar, BTCUSD delivery için ise 20.202 dolar olacaktır.
Bu açıdan Bitcoin ve Ethereum için perpetual sözleşmeler likidasyon açısından biraz daha avantajlı.
Henüz Binance Futures hesabınızı açmadıysanız Futures hesabınızı aktive ederken ”10indirim” kodunu kullanabilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Long ve short işlemler ve likidasyon hesaplama ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atın:
Binance Futures’a ek olarak ayrıca BitMEX ve Huobi Global üzerinde de işlem yapabilirsiniz.
Bu borsalara üye olmak ve nasıl kullanacağınızı öğrenmek için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz: