Bu rehberde Binance komisyon oranları ve Binance transfer ücreti ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.
Ayrıca Binance komisyon hesaplamayı öğrenebilir ve komisyon oranını toplamda %45 düşürebilirsiniz.
Eğer kripto para alım satımı yapmaya yeni başladıysanız Binance ne kadar komisyon alıyor sorusunu sorabilirsiniz.
Bu rehberde Binance al sat komisyonları, komisyon hesaplama ve Binance işlem ücreti gibi bilmeniz gereken tüm konuları ele aldık.
Binance komisyon oranları
Binance’te hem normal alım satım işlemleri yani spot işlemler hem de Futures (vadeli işlemler) kısmında kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.
İlk önce normal alım satım komisyon oranlarına ve komisyon hesaplamaya bakalım. Daha sonra vadeli işlemler (Futures) komisyon oranına da değineceğiz.
Binance alım satım komisyonu
Binance’te alım satım işlemleri için komisyon oranları şu şekilde:
30 günlük alış satış hacmi (USD) / BNB bakiyesi | Piyasa yapıcı (Maker) | Piyasa alıcı (Taker) |
< 1,000,000 USD veya ≥ 0 BNB | %0.10 | %0.10 |
≥ 1,000,000 USD ve ≥ 25 BNB | %0.09 | %0.10 |
Binance komisyon oranı tablosuna göre aylık işlem hacminiz 1 milyon USD’den düşük ise Binance al sat işlemleri için ödeyeceğiniz komisyon oranı %0.10.
Aylık işlem hacminiz ise 1 milyon USD üzerinde ve hesabınızda 25 BNB tutuyorsanız ise oran %0.09’a düşüyor. Ancak %0.1 olan komisyon oranını işlem hacmine gerek duymadan %0.06’ya kadar düşürmek mümkün.
Komisyon oranlarını hesaplamak yeni başlayan kullanıcılar için karışık gelebilir ancak gayet basit. Ayrıca çeşitli yöntemler ile Binance’te daha az komisyon ödemeniz de mümkün.
Binance yukarıda görüldüğü üzere %0.10 ile en düşük komisyon oranına sahip kripto para borsalarından biri.
Ancak isterseniz bu rehberdeki yöntem ile bu oranı çok daha aşağı çekebilirsiniz. Şimdi komisyon hesaplama işlemini bakalım.
Binance komisyon hesaplama
Aylık işlem hacminiz 1 milyon USD’den daha az ise yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi yaptığınız her alım satım işleminden %0.10 komisyon kesilecek.
Peki Binance’te ödeyeceğiniz komisyon nasıl hesaplanır?
Örneğin 30 ETH’niz mevcut ve ETH/BTC çiftinde tüm ETH’lerinizi satarak karşılığında 1 BTC aldınız. İşlem gerçekleştiği anda %0.10 komisyon yani 0.001 BTC kesilecek dolayısıyla 0.999 BTC hesabınıza geçecek.
Hesaplama ise şu şekilde alım satım yaptığınız miktarı 100’e bölüp 0.10 ile çarpmanız gerekiyor. (1/100×0.10=0.001 BTC).
Ya da şöyle anlatabiliriz: Örneğin 1000 USD ile Bitcoin aldığınız zaman %0.10 komisyondan dolayı elinize 999 USD değerinde Bitcoin geçecektir.
Kısacası yaptığınız her alım ve satım işleminin değerinin %.0.10’u komisyon olarak kesilecek.
500 TRY ile herhangi bir alım işlemi yaparsanız %0.10 komisyondan (500/100×0.10) 0.5 TRY komisyon olarak kesilir.
Yani normalde 500 TRY değerinde kripto para elinize geçecekken 499.5 TRY değerinde kripto para almış olursunuz.
Binance komisyon hesaplama işlemini otomatik olarak yapmak için Binance hesap makinesini kullanabilirsiniz.
Bilmeniz gereken diğer bir konu da piyasa yapıcı (maker) işlemler.
Örneğin bir alım emri girdiğinizde fiyatı satış defterindeki fiyatlardan daha düşük girerseniz emir hemen gerçekleşmez ve alım defterine konur. Bu emirler gerçekleştiğinde piyasa yapıcı olarak değerlendirilir.
Diğer türlü örneğin hemen Bitcoin almak istiyorsunuz diyelim.
Satış emirlerindeki en düşük fiyattan veya daha yüksek bir fiyattan alım emri girerseniz emriniz hemen gerçekleşir ve piyasa alıcı işlem yapmış olursunuz.
Örneğin aşağıdaki emir defterinde 17980’den alım emri girerseniz emriniz hemen gerçekleşmez ve alım defterine konur.
Tam tersi en düşük satış fiyatı olan 17982.82 veya daha yukarı bir fiyattan emir girerseniz emir hemen gerçekleşir ve piyasa alıcı işlem yapmış olursunuz.
Ancak piyasa yapıcı ve piyasa alıcı işlem ayrımı Binance’te al sat yapıyorsanız çok önemli değil. Çünkü aylık işlem hacminiz 1 milyon USD altında ise iki işlem türü için de %0.10 şeklinde aynı oranda komisyon kesiliyor.
Bununla birlikte Binance ve Binance TR‘de piyasa yapıcı işlem yaparak zaman zaman mevcut kampanyalara bağlı olarak sıfır ya da daha az komisyon ödemeniz de mümkün olabilir.
Binance transfer ücretleri & Binance çekim ücreti
Binance’te birçok coin ve token ile alım satım işlemleri yapabilirsiniz.
Bu coin’leri başka bir kripto para borsasına veya kendi cüzdanınıza çekmek istediğinizde her coin için belirli bir minimum çekim miktarı ve çekme ücreti bulunuyor.
Blockchain üzerinde yapılan transfer işlemlerinde işlemin ağda onaylanması için ağın yoğunluğuna göre belirli miktarda ücret ödeniyor. Bundan dolayı borsalarda kripto para çekme işlemlerinde çekim ücreti alınıyor.
Örneğin an itibari ile Binance’ten Bitcoin çekme ücreti 0.0005 BTC. Ethereum çekme ücreti ise 0.005 ETH. Ancak bu çekim ücretlerinde ağdaki yoğunluğa göre değişiklik olabiliyor.
Eğer blockchain ağında yoğunluk varsa çekme ücreti borsa tarafından artırılabiliyor. Aynı şekilde yoğunluk düzeldiğinde çekme ücretleri güncelleniyor.
Binance’ten kripto para çekeceğiniz zaman alınacak çekim ücretini cüzdanınızdan coin’i çekerken görebilirsiniz.
Ayrıca bu ücretleri toplu şekilde Binance’in transfer ücretleri (deposit & withdrawal fees) sayfasında da bulabilirsiniz.
Binance’te yatırma işlemleri ise tamamen ücretsiz. Binance’e coin yatırdığınızda herhangi bir kesim olmuyor. Ancak Advcash ile TRY yatırırsanız %1.5 komisyon kesiliyor.
Bunun yerine Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR‘ye banka hesabınızdan para yatırıp daha sonra aldığınız kripto paraları hiçbir transfer ücreti ödemeden Binance hesabınıza aktarabilirsiniz. Bu yöntem Advcash’e göre çok daha avantajlı.
Aynı şekilde Türk Lirası’na geçmek için Binance’ten Binance TR hesabınıza kripto para aktarırsanız da çekim ücreti alınmıyor.
Henüz bir Binance hesabınız yoksa veya komisyon indiriminiz yoksa komisyon indirimli bir Binance hesabı açmak için resimli anlatım içeren aşağıdaki rehbere gidebilirsiniz.
Ayrıca Binance TR ile ilgili komisyon indirimli hesap açma ve para yatırma gibi detayları da aşağıdaki ilgili içerikte bulabilirsiniz:
Binance vadeli işlemler komisyon oranları
Binance’te Türevler (Futures) / USDS-M Futures kısmında veya mobilde vadeli işlemler kısmında kaldıraçlı işlemler yapabilirsiniz.
Bitcoin ile 125x’e kadar kaldıraçlı işlem yapmak mümkün. Ayrıca diğer birçok farklı altcoin’de de long ve short pozisyon açabilirsiniz.
Binance’te vadeli işlemler kısmında USDT çiftleri için komisyon oranları aşağıdaki şekilde:
30 günlük hacim (USD) / BNB bakiyesi | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
< 15,000,000 USD veya ≥ 0 BNB | %0.02 | %0.05 |
≥ 15,000,000 USD ve ≥ 25 BNB | %0.016 | %0.04 |
Örneğin diyelim USDT-M cüzdanınıza 100 USDT aktarıp 5x kaldıraçla 500 USDT değerinde pozisyon açtınız. Ödeyeceğiniz komisyonu hesaplamak için yapmanız gereken 500’ü 100’e bölüp 0.02 veya 0.05 ile çarpmak.
İşlem piyasa yapıcı ise 500/100×0.02’den 0.1 USDT komisyon ödersiniz. Vadeli işlemler komisyon oranını %10 azaltabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken vadeli işlemler hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanmak.
Ayrıca USDS-M cüzdanınıza BNB aktarırsanız komisyonları BNB ile ödeyip ekstra %10 komisyon indirimi daha kazanabilirsiniz. Bu şekilde vadeli işlemlerde toplam %20 daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
Vadeli işlemlerde ayrıca funding (fonlama) ödemesi de bulunuyor. Vadeli işlemler ile ilgili ayrıntılı bilgi için bilmeniz gereken tüm konuları detaylı bir şekilde ele aldığımız Binance vadeli işlemler rehberine göz atabilirsiniz.
Binance komisyon nasıl düşürülür? Binance komisyon oranını %40 (%20+%25) azaltma yöntemi
Aşağıdaki adımları takip ederek %0.10 komisyon oranı yerine toplamda %40 daha düşük komisyon oranı ile Binance’i kullanabilirsiniz.
Binance hesabınızı %20 komisyon indirimi ile açarak ve komisyonları BNB ile ödemek için hesabınızda BNB tutarak mümkün olan en düşük komisyonu ödeyebilirsiniz.
Adım 1: %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açın
Öncelikle yapmanız gereken ”K7NL7E8G” kodu ile veya aşağıdaki butona tıklayarak bir Binance hesabı açmak:
Bu şekilde hesabınızda yapacağınız her alım satım işleminde kesilen komisyonun %20’si anında hesabınıza geri yatırılacak. Bu şekilde %20 daha az komisyon ödemiş olacaksınız.
Hesabınızda al-sat işlemleri yaptıkça hesabınıza geri yatırılan komisyonları referans sayfasının en altına görebilirsiniz.
Adım 2: Komisyon indirimli Binance hesabınızda BNB tutun
İkinci adım olarak yapmanız gereken komisyon indirimi ile açtığınız hesabınızda BNB tutmak. Bunun için açtığınız Binance hesabında bir miktar BNB coin alın ve devamlı hesabınızda BNB bulundurun.
Bu şekilde herhangi bir alım satım işlemi yaptığınızda Binance komisyon olarak BNB alacak ve %25 daha az komisyon ödeyeceksiniz.
Aşağıdaki seçenek otomatik olarak aktif olabilir ve ”dashboard” kısmında görülebilir. Komisyonları BNB ile ödemek istemiyorsanız bunu kapatabilirsiniz.
Komisyonları BNB ile ödeme seçeneğini kontrol etmek ve aktifleştirmek için dashboard (panel) veya fees (komisyon) sayfasını kontrol edebilirsiniz.
%20 komisyon indirimi her zaman geçerli. Ancak ekstra %25 komisyon indiriminden yararlanmak için hesabınızda komisyon kesintilerine yetecek kadar BNB bulundurmanız gerekiyor.
Böylece toplamda %40 daha az komisyon ödeyeceksiniz ve komisyon oranlarınız şu şekilde olacaktır:
30 günlük alış satış hacmi (USD) / BNB bakiyesi | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
< 1,000,000 USD veya ≥ 0 BNB | %0.06 | %0.06 |
≥ 1,000,000 USD ve ≥ 25 BNB | %0.054 | %0.06 |
Bu adımları uygulamadan %0.06 gibi bir komisyon oranı ile işlem yapmak için aylık işlem hacminizin 200 milyon BUSD üzerine çıkması gerekiyor.
Bu iki yöntemi de uygulayarak işlem hacminiz ne olursa olsun her zaman çok daha az komisyon ödeyeceksiniz ve alım satım işlemlerinizde büyük oranda kar edeceksiniz.
Al sat işlemleri yaptığınızda nasıl komisyon kesildiği konusunda kafanızda soru işaretleri varsa aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz.
Rehberde kripto para borsalarındaki alım satım komisyonları ve coin yatırma/çekim ücretlerinin nasıl gerçekleştiği ve mantığı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz:
Binance’te coin tutulur mu?
Binance en güvenilir kripto para borsalarından biri. Ancak geçmişte birçok kripto para borsasında olduğu gibi Binance veya sizin hesabınız hacklenebilir.
Binance SAFU adında kripto para sigorta fonu ile bu durumlarda kaybı kendi telafi ediyor. Ancak genel kural olarak kripto paralarınızın büyük kısmını kendinize ait güvenli bir cüzdanda tutmak en iyi seçenek.
Piyasadaki en güvenli kripto para cüzdanları soğuk cüzdan olarak bilinen donanım cüzdanlar.
Özel anahtarınız donanım cüzdan içindeki çip içinde izole şekilde saklandığı için transfer yaparken veya cüzdanı kullanırken bilgisayardaki veya internetteki tehditler önemsiz hale geliyor.
Donanım cüzdanlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgi ve Ledger Nano X incelemesi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
Eğer yeni başladıysanız ve kripto para cüzdanları ile ilgili çok bilginiz yoksa kripto paralarınızı Binance’te tutmak sizin için daha güvenli olacaktır.
Binance hesap güvenliğinizi artırmak için mutlaka Google Authenticator veya SMS ile iki aşamalı doğrulamayı etkinleştirin.
Binance komisyon oranları, transfer ücretleri ve komisyon hesaplama ile ilgili tüm soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.