Binance’te Futures kısmından Bitcoin ve diğer kripto paralarda long pozisyon açabilir, yukarı yönlü fiyat değişimlerinde kaldıraçlı şekilde para kazanabilirsiniz.
Binance’te USDS-M Futures ve COIN-M Futures olmak üzere vadeli işlemler için iki farklı kısım bulunuyor.
Bu rehber ile hem USDS-M Futures kısmında hem de COIN-M Futures kısmında Bitcoin ve diğer kripto paralarda nasıl long açabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Binance long açma işleminin dışında rehberde stop loss ve take profit emirleri, komisyon, fonlama, pozisyon kapatma, likidasyon düşürme ve USDS-M COIN-M ayrımı gibi bilmeniz gereken tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.
Binance hesabı açma
Binance’te long açmak için öncelikli olarak henüz Binance hesabınız yoksa aşağıdaki butona tıklayarak veya ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Bu şekilde spot işlemler için geçerli %20 komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler için de otomatik olarak %10 (maksimum) komisyon indirimi kazanacaksınız.
Binance Futures hesabı açma
Mevcut bir Binance hesabınız varsa Futures (vadeli işlemler) sayfasından Futures hesabınızı açarken kod girebileceğiniz bir alan bulunabilir.
Bu kısma ”10indirim” kodunu girerek vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Futures hesabınızı açmak için web sitesinde Derivatives (türevler) > USDS-M Futures kısmına, mobilde ise Futures (vadeli işlemler) sekmesine tıklayabilirsiniz.
Binance mobilde vadeli işlemler sayfasını görüntüleyebilmek ve hesabınızı açabilmek için sol üst kısımdaki kullanıcı ikonundan Binance Pro arayüzüne geçiş yapabilirsiniz.
Binance long işlem açma
Binance’te long açmak için ilk olarak web sitesinde Derivatives > USDS-M Futures kısmına veya mobilde Futures sayfasına tıklayın.
Daha sonra Futures cüzdanınıza kripto para aktararak long işlem açabilirsiniz. İlk olarak USDS-M Futures kısmında nasıl Bitcoin’de long açabileceğinize bakalım.
Binance USDS-M Futures long açma
USDS-M Futures kısmında sol üst taraftaki işlem çiftinin üzerine tıklayın. Ardından ”perpetual” kısmında long pozisyon açmak istediğiniz kripto parayı seçin.
Örneğin Bitcoin’de long pozisyon açmak istiyorsanız BTCUSDT (perpetual) işlem çiftini seçebilirsiniz.
Binance perpetual ve delivery farkı
Neden perpetual ancak delivery değil diye soruyor olabilirsiniz. Delivery kısmındaki vadeli işlem sözleşmeleri perpetual (süresiz) sözleşmelerden daha farklı çalışıyor.
Perpetual işlem çiftleri için herhangi bir vade tarihi yok. Yani pozisyonu istediğiniz kadar / likidite olmadığınız sürece açık tutabilirsiniz.
Delivery işlem çiftleri (sözleşmeler) ise üç aylık gibi dönemlere ve belirli vade (teslimat) tarihlerine sahipler.
Bunun dışında risk ve pozisyonu yönetme açısından delivery kısmında işlem yapmak daha çok bilgi ve tecrübe gerektiriyor.
Bu açıdan çok daha fazla kullanılan ve tercih edilen perpetual sözleşmelerde işlem yapmak risk ve kolaylık açısından daha iyi olacaktır.
USDS-M Futures cüzdanına USDT aktarma
BTCUSDT gibi long açmak istediğiniz işlem çiftini seçtikten sonra buy sell butonlarının altında bulunan bakiyenin yanındaki transfer ikonuna tıklayın.
Transfer ikonuna tıkladıktan sonra long açarken kullanmak için spot cüzdanınızdan USDS-M Futures cüzdanınıza USDT aktarın.
Yukarıdaki örnekte spot cüzdandan USDS-M Futures cüzdanına 100 USDT aktarıyoruz.
Long pozisyon açarken 100 USDT’yi kullanarak örneğin 3x kaldıraçla yaklaşık 300 USDT değerinde bir pozisyon açabilirsiniz.
Bu şekilde kaldıraç kullanarak daha büyük bir pozisyon değeri ile işlem yaptığınız için normal spot işleme kıyasla daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.
Aynı şekilde fiyat ters yönlü giderse oluşacak kayıp da spot işleme kıyasla daha fazla olacaktır.
Açtığınız long pozisyonda en fazla ana paranız büyüklüğünde zarar oluşabileceği için ayrıca açtığınız pozisyonun kapanacağı ve ana paranın tümünü kaybedeceğiniz bir likidasyon fiyatı olacaktır.
USDS-M Futures cüzdanınıza USDT aktardıktan sonra long pozisyon açmadan önce ilk olarak marjin modunu ve kaldıracı ayarlamanız gerekecek.
Binance isolated ve cross farkı
Marjin modunu ayarlamak için ”isolated” veya ”cross” yazan yere tıklayın. Daha sonra aşağıdaki şekilde istediğiniz marjin modunu seçip confirm butonundan onaylayabilirsiniz.
İzole marjin modunda pozisyonunuz likidite olursa sadece pozisyonu açarken kullandığınız ana parayı kaybedersiniz.
Cüzdanınızda kalan bakiye varsa bu miktar likidasyon fiyatı hesaplamasında dikkate alınmaz ve pozisyonunuz likidite olursa etkilenmez.
Bu açıdan daha güvenli ve kontrollü olduğu için long pozisyon açarken ”isolated” marjin modunu tercih edebilirsiniz.
Binance kaldıraç ayarlama
Daha sonra 5x, 10x gibi marjin modunun yanında bulunan kaldıraç seviyesinin üzerine tıklayın ve aşağıdaki şekilde long açarken kullanacağınız kaldıraç seviyesini ayarlayın.
Kullanacağınız kaldıraca göre belirli bir maksimum pozisyon büyüklüğü olacaktır.
Örneğin 3x kaldıraç ile maksimum 400 milyon USDT büyüklüğünde pozisyon açabilirken 10x kaldıraç ile en fazla 40 milyon USDT büyüklüğünde pozisyon açabilirsiniz.
Kaç x kaldıraç kullanmanız gerektiği konusunda genel olarak bir fikriniz yoksa 2x ya da 3x kaldıraç kullanabilirsiniz.
125x’e kadar çıkabilen bir kaldıraç seviyesi olduğu için 2x, 3x çok düşük bir kaldıraçmış gibi gözükebilir.
Ancak aslında 5x kaldıraç bile yüksek ve riskli sayılabilir. Bunun nedeni kripto paralarda çok kısa sürede çok büyük fiyat değişimlerinin yaşanabilmesi.
Dolayısıyla oldukça düşük kaldıraç kullansanız bile ters yönlü çok büyük bir fiyat değişimi yaşanırsa pozisyonunuz riskli bir duruma girebilir.
Binance hesabınızda açacağınız long pozisyonlar için likidasyon hesaplamak ve bu konuda fikir almak için Binance likidasyon hesaplama hesap makinesini kullanabilirsiniz.
Buy/long emir girme
Kaldıracı ayarladıktan sonra giriş fiyatı ve pozisyon büyüklüğünü ayarlayarak long pozisyonunuzu açabilirsiniz.
Kaldıracın yanında bulunan ”S” seçeneği ile ilgili bir değişiklik yapmanıza gerek yok.
Bu seçenek sadece cross marjin modunda M (multi-assets mode) olarak değiştirilip birden fazla kripto para marjin olarak kullanılabilir.
İsolated marjin modu ile long pozisyon açıyorsanız bu seçeneği değiştirmeniz zaten mümkün değil.
İşlem çiftini seçme, cüzdana USDT aktarma, marjin modu ve kaldıraç ayarlama işlemlerinden sonra aşağıdaki şekilde long pozisyonuzu açabilirsiniz.
Long pozisyon açacağınız için ”Buy” kısmından emir girmelisiniz. Örneğin herhangi bir açık pozisyonunuz yokken ”Sell” kısmından emir girerseniz short pozisyon açılır.
Buy kısmında öncelikle mavi kutucukta pozisyonu açmak istediğiniz fiyatı girin. Mor kısımda ise pozisyon büyüklüğünüzü ayarlayabilirsiniz.
Pozisyon büyüklüğünüzü ayarlarken ”cost” kısmını kontrol etmelisiniz. USDS-M Futures cüzdanınızda maliyete (cost) yetecek kadar USDT olmalı.
Long işlem açarken kullandığınız ana para ve pozisyon büyüklüğünüz hakkında ise cost kısmına bakarak fikir sahibi olabilirsiniz.
Örneğin ayarladığınız pozisyon büyüklüğü için cost (maliyet) 50 USDT olarak görünüyorsa ve kaldıraç 4x ise 50 USDT ana para ile yaklaşık 200 USDT büyüklüğünde bir pozisyon açmış olursunuz.
Pozisyon büyüklüğünüzü giriş fiyatı ile çarparsanız ise yaklaşık bu değere ulaşabilirsiniz.
Giriş fiyatını ve pozisyon büyüklüğünü ayarladıktan sonra ”Buy/Long” butonundan emrinizi piyasaya koyabilirsiniz.
Emir gerçekleştiğinde long pozisyonunuz açılmış olur ve ”positions” kısmında görünür. Emir henüz gerçekleşmediyse ”open orders” (açık emirler) kısmında görünecektir.
Emrin hemen gerçekleşip long pozisyona dönüşmesini istiyorsanız mevcut piyasa fiyatını dikkate alarak emir girebilirsiniz.
Buy/long kısmından emir girdiğiniz için limit fiyatınız kırmızı kısımdaki en düşük satış fiyatına yakın olursa emir çok kısa sürede gerçekleşebilir.
Piyasaya koyduğunuz emir istediğiniz sürede gerçekleşmez ve fiyat farklı bir yere giderse emri ”cancel” seçeneği ile iptal edebilir ve tekrar emir girebilirsiniz.
Long pozisyonunuzu açarken TP/SL ve Reduce Only kısımları ile ilgili herhangi bir şey yapmadan emri piyasaya koyabilirsiniz.
TP/SL kısmından stop loss ve kar al (take profit) fiyatı belirleyebilirsiniz.
Ancak bunu pozisyon açtıktan sonra likidasyon fiyatınızı vs. görüp daha ayrıntılı şekilde ayarlamanız mümkün.
Binance reduce only nedir?
Reduce only seçeneğini pozisyon açarken değil pozisyon kapatma emri veya stop loss/kar al emri girerken kullanabilirsiniz.
Örneğin bir long pozisyon açtınız ve ayrıca ”sell” kısmından belirli bir fiyatta kar almak için satış emri girdiniz diyelim.
Satış emrinizi girerken ”reduce only” seçeneğini işaretlerseniz mevcut long pozisyonunuz likidite olursa veya siz başka bir fiyattan kapatırsanız girmiş olduğunuz satış emri de pozisyon ile birlikte otomatik olarak kapanır.
Ancak reduce only seçeneğini işaretlemeden satış (sell) emri girdiyseniz long pozisyonunuz kapanırsa satış emri hala açık kalır.
Satış emri için ”reduce only” (sadece azalt) ibaresi olmadığı için emir gerçekleşirse yeni bir short pozisyonunuz olmuş olur.
Yani girdiğiniz satış emrinde sadece mevcut long pozisyonu azaltma ibaresi olmadığı için pozisyon ortadan giderse emrin daha sonra gerçekleşip bir pozisyona dönme riski bulunuyor.
Reduce only seçeneğine ayrıca stop loss ve take profit emirleri girme kısmında da değineceğiz.
Şimdi tekrar long işlem açmaya dönelim.
Fiyat ve pozisyon büyüklüğünü ayarlayıp buy/long butonundan emrinizi girdiğinizde emir gerçekleştiğinde pozisyonunuz ”positions” kısmında görünecektir.
Liq. price, margin, size, PNL ve risk nedir?
Pozisyonunuzu açtıktan sonra birçok farklı değer ve gösterge olacaktır. Aşağıda bunların açıklamasını bulabilirsiniz:
- PNL: Profit and loss (Kar/zarar) (fiyat değişimlerine göre artıp azalacaktır, eksi ise zararı ifade eder)
- Margin: Ana para (maliyet)
- Entry price: Giriş fiyatınız (pozisyonun açıldığı fiyat)
- Mark price: Piyasa fiyatı
- Liq. price: Likidasyon fiyatı (piyasa fiyatı bu fiyatı gelirse pozisyonunuz likidite olur ve kapanır). Likidasyon fiyatında ana paranıza (margin) yakın büyüklükte bir zarar oluşmuş olur
- Risk: Likidasyon riski (%100’e ulaştığında pozisyon likidite olur)
- ROE: Yüzde olarak kar/zarar
- Yeşil B işareti: Buy kısaltması (pozisyonun long olduğunu gösteriyor, short için S işareti olur)
- Ünlem işareti: Auto-deleveraging (ADL) (Piyasadaki aşırı fiyat değişimleri sırasında sistem kendini korumak için bazı pozisyonları otomatik olarak kapatabiliyor. Pozisyonlar likidite olmuyor ancak mevcut kar veya zararı ile kapanıyor. İlk önce en yüksek kaldıraçlı ve karlı pozisyonlar kapanıyor. Ünlem işaretlerinin yanması ise sizin pozisyonun kapatılma riski olup olmadığını gösteriyor. 2x, 3x gibi düşük kaldıraç kullanıyorsanız dikkat etmenize gerek yok)
Binance margin ekleme ve likidasyon düşürme
Long pozisyonunuzu açtıktan sonra işlem yaptığınız kripto paranın fiyatı giriş fiyatınızdan aşağı düşebilir.
Bu durumda zarar oluşur ve piyasadaki fiyat likidasyon fiyatınıza daha da yaklaştığı için likidite olma riskiniz artar.
Ters yönlü fiyat değişimi olur ve fiyat giriş fiyatınızdan çok fazla aşağı düşerse likidasyon riskini azaltmak için pozisyonunuza marjin ekleyebilirsiniz.
Margin ekleyerek likidasyon düşürme
Pozisyona marjin eklemek için ”margin” miktarının yanındaki artı işaretine tıklayabilirsiniz.
Örneğin yukarıdaki pozisyon için marjin miktarı 56 USDT iken 10 USDT marjin ekleyince aşağıdaki gibi likidasyon fiyatı 15362 USDT’ye düşüyor.
Margin ekleyerek likidasyon fiyatını düşürmenin mantığı çok basit. Örneğin 50 USDT ana paranız var diyelim.
3x kaldıraç kullanarak yaklaşık 150 USDT büyüklüğünde bir pozisyon açtınız.
150 USDT pozisyon normalde yaklaşık 50 USDT’ye yakın bir zarar oluşturduğunda pozisyon likidite olur.
50 USDT’ye yakın zararın oluştuğu fiyat ise likidasyon fiyatı olacaktır.
Ancak siz pozisyonunuzu açtıktan sonra ana paranız yani marjinin üstüne ekleme yaparsanız, örneğin 50 USDT’yi 75 USDT’ye çıkarırsanız, 150 USDT değerindeki pozisyonun likidasyon için 75 USDT zarar oluşturması gerekir.
50 USDT zarara kıyasla 75 USDT’ye yakın zararın oluşacağı fiyat da tabii ki önceki likidasyon fiyatından daha aşağıda olacaktır.
Bu şekilde long pozisyonunuza margin eklediğinizde likidasyon fiyatı da daha aşağı düşmüş olur.
Yeni emir girerek likidasyon düşürme
Aklınıza gelebilecek diğer bir soru da fiyat giriş fiyatından aşağı düştüğünde marjin eklemek yerine yeniden bir long emir girmek olabilir.
Daha düşük bir fiyattan aynı kaldıraç oranı ile yeni bir buy/long emir girerseniz ortalama giriş fiyatınız aşağı düşer ve dolayısıyla likidasyon fiyatınız da aşağı düşer.
Ayrıca pozisyon büyüklüğünüz de artacağı için artık önceki pozisyona kıyasla fiyat değişimlerinde daha fazla kazanç/kayıp oluşacaktır.
Ancak yeni emir girmek için kullanacağınız parayı doğrudan marjin olarak eklerseniz likidasyon fiyatında daha büyük bir düşüş yaşanacaktır.
Bu tür farklı senaryoları ücretsiz Binance likidasyon hesap makinesini kullanarak hesaplayabilirsiniz.
Binance margin çıkarma
Tam tersi ekleme (add) yerine pozisyondan marjin çıkarırsanız long pozisyonunuzda likidasyon fiyatı yükselir ve giriş fiyatınıza yaklaşır.
Dolayısıyla likidasyon riskinizi artırmış olursunuz. Pozisyonun anlık durumuna göre çıkarabileceğiniz marjin miktarı değişecektir. Bazen hiç çıkarmanız mümkün olmayabilir.
Binance adjust leverage nedir?
Isolated margin modu ile long bir pozisyon açtıktan sonra adjust leverage butonuna tıklayarak kaldıracı yükseltebilirsiniz.
Ancak kaldıracı yükselttiğinizde pozisyon büyüklüğünüz artmaz. Mevcut pozisyonunuzu büyütmek istiyorsanız long pozisyonunuz için buy kısmından yeni emir girmelisiniz.
Peki o zaman adjust leverage ne işe yarıyor?
Long pozisyonunuzdan daha fazla margin çıkarabilmek istiyorsanız adjust leverage butonundan kaldıracı artırarak bunu yapabilirsiniz.
Örneğin 100 USDT margin ve 5x kaldıraçla yaklaşık 500 USDT büyüklüğünde bir pozisyonunuz var diyelim.
Adjust leverage butonundan kaldıracı 10x’e çekerseniz doğrudan herhangi bir şey değişmez.
Bunun nedeni kaldıracı artırdığınızda margin miktarı ve pozisyon büyüklüğünün hala aynı kalması.
Ancak kaldıraç 10x olduğu için 500 USDT büyüklüğünde pozisyon için gerekli olan margin miktarı yaklaşık 50 USDT (500/10) olur.
Dolayısıyla 100 USDT yerine aynı pozisyonu yaklaşık 50 USDT civarında margin ile devam ettirebilirsiniz.
Bu değişimi de margin ekleme kısmında seçeneği remove (çıkar) olarak değiştirdiğinizde görebilirsiniz. Pozisyondan öncekine kıyasla daha fazla margin çıkarabilirsiniz.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken kaldıracı yukarı çekseniz bile henüz pozisyondan margin çıkarmamış olmanız.
Dolayısıyla pozisyonda değişen bir şey olmayacaktır. Ancak kaldıracı yükseltip ardından da belirli miktarda margin çıkarırsanız likidasyon fiyatınız yani riskiniz de yükselir.
Kısacası adjust leverage özelliğini pozisyondan daha fazla margin çıkarmak istiyorsanız kullanabilirsiniz. Pozisyondan margin çıkardığınızda ise likidasyon fiyatı long pozisyon için yükselir.
Amacınız daha fazla kar sağlamak ise aynı yönde yeni emir girerek pozisyonunuzu büyütebilirsiniz.
Binance Futures stop koyma
Stop Profit & Loss butonuna tıklayarak long pozisyonunuz için stop loss (zarar kes) ve take profit (kar al) emirleri girebilirsiniz.
Örneğin mevcut pozisyonumuz için giriş fiyatımız 37306 USDT.
Stop loss emir için 32000 tetikleyici fiyat (trigger price) ve limit price olarak da 32000 ya da 32000’den daha düşük bir fiyat girebiliriz.
Long pozisyonda fiyat giriş fiyatının altına düştüğünde zarar oluşacağı için trigger ve limit fiyatlarımız giriş fiyatının altında olmalı.
Stop loss emri ilk olarak trigger (tetikleyici) fiyatta tetiklenip piyasaya konacağı için limit kısmında gireceğimiz fiyat trigger fiyata eşit ya da daha düşük olmalı.
Stop loss emri trigger fiyatta aktif olup piyasaya konur, limit fiyat olarak belirlediğimiz fiyatta ise satış gerçekleşir.
Estimated PNL kısmında ise bu stop loss emri gerçekleşirse oluşacak tahmini zarar gösteriliyor.
Amount kısmında ise %100 olarak pozisyonun tamamını ya da daha az bir miktarını kapatmayı seçebilirsiniz.
Confirm butonuna tıklayarak stop loss emrinizi açabilirsiniz.
Yine aynı şekilde Stop Profit & Loss butonuna tıklayarak stop loss emrine ek olarak take profit (kar al) emri girebilirsiniz.
Pozisyon long olduğu için kar al emrinde belirlediğimiz fiyatlar giriş fiyatının üstünde olmalı. Örneğin trigger price 40500, limit price 40502 gibi bir değer olabilir.
Trigger price kar al emrinin aktifleşip piyasaya konacağı fiyat olduğu için emrin gerçekleşeceği limit fiyat, trigger fiyata eşit ya da trigger fiyatın üzerinde olmalı.
Yine aynı şekilde pozisyonun ne kadarını satmak istediğinizi seçip oluşacak tahmini kazancı da gördükten sonra confirm butonu ile emri açabilirsiniz.
Stop loss ve take profit emirlerini girdiğinizde emirler ”open orders” (açık emirler) kısmında aşağıdaki şekilde gözükecektir.
Yukarıda görebileceğiniz gibi stop loss ve take profit emirlerinde ”reduce only” kısmı true olarak belirtiliyor.
Yani Stop Profit & Loss butonuna tıklayıp TP/SL emirleri girdiğinizde otomatik olarak emirler reduce only (yalnızca azalt) olarak işlem görecek.
Pozisyonunuz kapanırsa iki emir de otomatik olarak kapanacak. Bu şekilde emirlerden ikisinin veya herhangi birinin açık kalıp sonradan pozisyon oluşturma riski bulunmuyor.
TP/SL emirlerini pozisyon açarken TP/SL seçeneğine tıklayarak da girebilirsiniz. Ancak belirli bir miktar girmeniz mümkün olmaz.
Ayrıca long pozisyon açtığınızda buton yerine ”Sell” kısmından emir türünü stop limit olarak değiştirip stop loss veya take profit emri girebilirsiniz.
Bu şekilde sell kısmından zarar kesme veya kar al emri girerseniz ”reduce only” seçeneğine tik koyabilirsiniz.
Binance pozisyon kapatma, Binance close position ne demek?
Açık long pozisyonunuzu belirli bir fiyattan veya hemen kapatmak istiyorsanız ”Close Position” butonuna tıklayarak bu işlemi yapabilirsiniz.
Close position butonuna tıkladığınızda market (piyasa fiyatı) seçeneği ile anlık piyasa fiyatından pozisyonun hemen kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Limit seçeneği ile ise pozisyonu kapatmak istediğiniz fiyatı girip kapatma emrinin belirli bir fiyattan piyasaya konmasını sağlayabilirsiniz.
Amount kısmından yine diğer işlemlerde olduğu için pozisyonun tamamı (%100) yerine belirli bir miktarının kapanmasını da sağlayabilirsiniz.
Miktarı ve limit emir için fiyatı girdikten sonra ”confirm” butonu ile kapatma emrini onaylamanız gerekiyor.
Emir türü olarak market seçerseniz fiyat girmeniz gerekmeyecektir, pozisyon anlık fiyattan hemen kapanır.
Binance COIN-M Futures long açma
COIN-M Futures kısmında ise USDT, BUSD gibi stablecoin kullanmadan doğrudan kripto paranın kendisi ile örneğin (BTC, ETH, SOL, vs.) ile pozisyon açabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında long açmak için ilk olarak Futures sayfasında üst kısımdaki COIN-M seçeneğine tıklayın.
Daha sonra sol üstteki işlem çiftine tıklayarak perpetual kısmında işlem yapmak istediğiniz çifti seçebilirsiniz.
Örneğin BTCUSD (perpetual) işlem çiftinde Bitcoin bakiyeniz ile long pozisyon açabilirsiniz.
Bu şekilde Bitcoin kullanarak long açtığınızda fiyat yukarı çıktıkça kazancınız BTC bazında olacak yani Bitcoin miktarınız artacak.
Düşüş olursa da kayıp aynı şekilde Bitcoin bazında olacak.
COIN-M Futures USDS-M Futures kısmına göre daha az tercih ediliyor.
Yeni başlayanlar için USDS-M Futures kısmında USDT veya BUSD ile işlem yapmak daha anlaşılır ve kolay olacaktır.
Komisyon açısından ise USDS-M Futures ve COIN-M Futures kısmında piyasa yapıcı ve piyasa alıcı komisyon oranı %0.02 ve %0.05.
Yani COIN-M Futures kısmında pozisyon açıp kapatırken kesilen komisyon piyasa yapıcı işlemler için daha düşük. Ancak bu çok fark oluşturmayacaktır.
Özellikle yeni başlıyorsanız daha anlaşılır olacağı için USDS-M Futures kısmını tercih edebilirsiniz.
Ayrıca USDS-M Futures kısmında USDT bakiyeniz ile tüm kripto paralarda long açabilirsiniz. COIN-M kısmında long açmak için ise işlem yapacağınız kripto paraya sahip olmanız gerekiyor.
Kazanç/kayıp açısından ise USDS-M Futures ve COIN-M arasında çok bir fark bulunmuyor.
Örneğin BTCUSD çiftinde Bitcoin ile long açtığınızda fiyat yükseldikçe BTC bazında (BTC miktarı olarak) daha az kazanıyorsunuz.
Dolayısıyla Bitcoin miktarınızı doğru orantıda artırmak mümkün değil. USD bazında kazançlar yine benzer seviyeye geliyor.
Ancak örneğin elinizde Bitcoin varsa ve piyasa da yukarı yönlü ise USDT’ye dönüştürmeden doğrudan BTCUSD çiftinde long açıp yükselişte BTC miktarınızı artırabilirsiniz.
COIN-M Futures cüzdanına Bitcoin aktarma
COIN-M Futures kısmında long açmak için BTCUSD veya başka bir çifti seçtikten sonra transfer ikonuna tıklayarak COIN-M Futures cüzdanınıza kripto parayı aktarmanız gerekiyor.
Bitcoin ile long açmak için aşağıdaki şekilde spot cüzdanınızdan COIN-M Futures cüzdanınıza BTC aktarabilirsiniz.
COIN-M Futures long emir girme
COIN-M Futures cüzdanınıza Bitcoin aktardıktan sonra marjin modu ve kaldıracı ayarlayıp yine USDS-M Futures kısmında olduğu gibi buy kısmından emir girebilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında pozisyon contract (sözleşme miktarı) bazında açılıyor. BTCUSD çifti için 1 sözleşme 100 USD değerinde.
Pozisyon miktarı değerini contract bazında veya BTC bazında görüntüleyerek long işlem açabilirsiniz.
COIN-M Futures çiftlerinde pozisyon büyüklüğü contract miktarı olarak belirtildiği için ”Cont” seçip değerleri contract bazında görmeniz kafanızın karışmaması için daha doğru olacaktır.
Örneğin 37000 dolar fiyattan 2x kaldıraçla 2 contract büyüklüğünde yani 200 USD (2×100) büyüklüğünde pozisyon açmak istiyorsunuz diyelim.
Bu durumda kaldıraç 2x olduğu için ana para 100 USD civarında olmalı. Bu da 100/37000’den yaklaşık 0.0027 BTC’ye ihtiyacınız olacağı anlamına geliyor.
COIN-M kısmında long pozisyonunuzu açtığınızda aşağıdaki şekilde görünecektir.
Marjin ekleme, stop loss/take profit emirleri ve pozisyon kapatma gibi tüm işlemleri yine USDS-M Futures kısmındaki gibi aynı mantıkla yapabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında pozisyonunuzu kapattıktan sonra transfer ikonuna tıklayarak kripto paranızı COIN-M Futures cüzdanınızdan geri spot cüzdanınıza aktarabilirsiniz.
Binance Futures komisyon
Binance Futures’ta 30 günlük işlem hacminiz 15 milyon BUSD altında ise USDS-M kısmında USDT çiftlerinde piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.05 komisyon kesiliyor.
Bu komisyon aynen spot işlemlerde olduğu gibi pozisyon açarken ve pozisyon kapatırken kesiliyor.
BUSD işlem çiftlerinde ise piyasa yapıcı işlemler için %0.012, piyasa alıcı işlemler için ise %0.03 komisyon kesiliyor.
Binance Futures komisyon hesaplama
USDS-M Futures kısmında pozisyon açarken ve pozisyon kapatırken kesilecek komisyonları hesaplamak ise çok basit.
Örneğin 0.08 BTC büyüklüğünde (size) bir pozisyonun açacaksınız veya bu büyüklükte bir pozisyonu kapatacaksınız diyelim.
Pozisyon açma veya kapatma fiyatını 38500 USDT olarak alırsak. (0.08×38500)/100×0.02’den 0.61 USDT komisyon olarak kesilir.
Komisyon = (Pozisyon büyüklüğü x giriş/çıkış fiyatı) / 100 x komisyon oranı
İşlemi piyasa yapıcı olarak varsayıp komisyon oranını %0.02 aldık.
Piyasa alıcı komisyon oranı %0.05 olduğu için işlem piyasa alıcı ise komisyon 1.54 USDT kesilir.
Örneğin BUSD çiftinde aynı şekilde piyasa yapıcı işlem ile pozisyon açarsanız (0.08×38500)/100×0.012’den 0.3696 USDT komisyon kesilir.
Daha az komisyon ödemek istiyorsanız USDS-M Futures cüzdanınıza BNB aktarabilirsiniz.
Bu şekilde pozisyon açıp kapatırken komisyon USDT veya BUSD olarak değil doğrudan BNB bakiyenizden kesilir.
Komisyonları BNB ile ödediğiniz için ise %10 komisyon indirimi kazanırsınız.
Ayrıca Futures hesabınızı ”10indirim” kodu ile açtıysanız kesilen komisyondan sonra %10 komisyon geri ödemesi alacaksınız.
Bu şekilde %10+%10 komisyon indirimi ile işlem yapabilirsiniz. Komisyonları BNB ile ödeme sadece USDS-M Futures için geçerli.
COIN-M Futures çiftlerinde ise 30 günlük işlem hacminiz 15 milyon BUSD altında ise piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.05 komisyon kesiliyor.
Örneğin BTCUSD çiftinde 5 contract büyüklüğünde bir pozisyon açacaksınız veya kapatacaksınız diyelim. Giriş veya çıkış fiyatınız ise 38500 USD olsun.
BTCUSD çiftinde 1 contract 100 USD değerinde olduğu için pozisyon büyüklüğünüz 500 USD olacaktır.
Pozisyon açarken veya kapatırken (500/38500)/100×0.02’den 0.0000025974 BTC komisyon olarak kesilir.
Komisyon = ((Contract miktarı x contract değeri ) / giriş/çıkış fiyatı)) / 100 x komisyon oranı
COIN-M Futures kısmında kar/zarar işlem yaptığınız kripto para bazında oluştuğu gibi kesilen komisyonlar da kripto para bazında kesiliyor.
Örneğin Binance Futures mobilde sağ üstteki üç noktaya tıklayıp işlem geçmişinizi (history) görebilirsiniz.
Aşağıdaki işlem geçmişi için de aynı şekilde komisyon hesaplamasını tekrarlayabiliriz.
Sell kısmındaki satış (long pozisyonu kapatma) emri için contract büyüklüğü 2. Dolayısıyla 200 USD büyüklüğünde bir pozisyon.
Satış fiyatı ise 36941.9 USD. Komisyon ise (200/36941.9)/100×0.05’den 0.00000270695 BTC olacaktır. (İşlem piyasa alıcı gerçekleşmiş).
Binance funding countdown nedir?
Binance long açma işlemi için pozisyon açarken ve kapatırken kesilen komisyonun dışında her 8 saatte bir funding (fonlama) ödemesi gerçekleşiyor.
Pozisyon açık olduğu sürece her 8 saatte bir gerçekleşen bu ödeme funding oranının pozitif veya negatif olmasına göre sizden de alınabilir tam tersi size de gelebilir.
Fonlama oranı negatif ise short açanlardan fonlama kesilir, long açanlar fonlama ödemesi alır. Tam tersi fonlama pozitif bir değer ise long açanlar fonlama öder, short açanlar fonlama alır.
Funding (fonlama) bu şekilde long ve short açan kullanıcılar arasında yapılan bir ödeme. Binance’in aldığı bir komisyon değil.
Örneğin yukarıdaki fonlama oranı negatif dolayısıyla long bir pozisyonunuz varsa countdown (geri sayım) bittiğinde size fonlama ödemesi gelecek.
Countdown (geri sayım) devamlı 8 saatten geriye doğru sayıyor. Bu geri sayım sadece funding ödemesinin ne zaman yapılacağı ile ilgili.
Geri sayım bitince pozisyonunuz kapanmıyor.
Binance funding hesaplama
Pozisyonunuz açık olduğu sürece her 8 saatte bir size gelecek veya sizden kesilecek fonlamayı hesaplamak aynen komisyon gibi oldukça basit.
Diyelim USDS-M Futures kısmında 0.25 BTC büyüklüğünde bir pozisyonunuz var. Fonlama oranı ise süre bittiğinde -%0.105 olsun.
Bu durumda geri sayım sıfıra geldiğinde örneğin BTC fiyatı 45000 USDT ise fonlamayı şu şekilde hesaplayabilirsiniz:
(0.25×45000)/100×0.0105 = 1.18 USDT.
Yani long pozisyonunuz olduğu için ve fonlama negatif olduğu için size 1.18 USDT fonlama ödemesi gelecek. Bu miktar margin miktarınıza eklenecek.
Fonlamayı hesaplamak için pozisyon büyüklüğünüzü anlık fiyat ile çarpıp bulduğunuz değeri 100’e bölmeniz gerekiyor. Daha sonra fonlama oranı ile çarpabilirsiniz.
COIN-M Futures kısmında 3 BTCUSD contract büyüklüğünde long pozisyonunuz var diyelim. 1 contract 100 USD değerinde olduğu için pozisyon 300 USD değerinde olacaktır.
BTC fiyatı örneğin 39000 USD ise fonlama (300/39000)/100×0.0105’den 0.00000080769 BTC olacaktır.
Bu BTC değerini 39000 USD ile çarparsak 0.00000080769×39000 = 0.03149991 USD değerine ulaşırız.
Ancak COIN-M kısmında long açtığınız için fonlama BTC bazında kesilecektir.
Fonlama ödemeleri devamlı gerçekleştikçe long pozisyonunuzda margin miktarı azalabilir ya da artabilir.
Margin miktarı fonlama nedeniyle düşerse likidasyon fiyatınız da long pozisyon için yukarı çıkacaktır.
Fonlama pozisyon büyüklüğü üzerinden hesaplandığı için özellikle yüksek kaldıraç kullandığınızda fonlama ödemeleri margin miktarınızı hızlı bir şekilde azaltabilir.
Bu tür durumlarda margin ekleme kısmından pozisyonunuza margin ekleyerek likidasyon fiyatını istediğiniz seviyelere çekebilirsiniz.
Binance hedge mode nedir?
Binance hesabınızda Futures kısmında mobilde sağ üstteki üç noktaya tıkladığınızda aşağıdaki sayfayı görebilirsiniz.
Bu kısımda history seçeneğinden işlem geçmişinize, kesilen komisyonlara ve kazaçlara vs. ulaşabilirsiniz. Ayrıca preferences (tercihler) kısmından pozisyon modunu değiştirebilirsiniz.
Preferences (tercihler) sayfasında ”order confirmation” kısmından emir girerken onay alınıp alınmamasını ayarlayabilirsiniz.
Onay almayı kapatırsanız buy/sell gibi butonlara bastığınızda emir onay alınmadan doğrudan piyasaya konacaktır.
Ayrıca position settings kısmından pozisyon modunu değiştirerek aynı anda hem long hem de short pozisyon açabilirsiniz.
Pozisyon modunu one-way mode (tek yönlü mod) yerine hedge mode olarak değiştirirseniz aynı anda hem long hem de short pozisyon tutabilirsiniz.
Bu ayarı değiştirebilmek için açık pozisyonunuz veya emriniz bulunmaması gerekiyor.
Binance short açma, likidasyon hesaplama ve Binance TR kullanımı için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Binance long açma ile ilgili sorularınızı aşağıda yorum kısmında paylaşabilirsiniz.