Binance TR ve Paribu, Türkiye’deki en çok kullanılan ve tercih edilen iki kripto para borsası.
Paribu 2017’den beri hizmet veren bir kripto para borsası. Binance TR ise Binance tarafından Türkiye’de kurulan ve 2020’den beri hizmet veren bir kripto para borsası.
Peki hangi kripto para borsası daha iyi? Binance TR mi Paribu mu?
İki borsayı komisyon, yatırma/çekme ücretleri, desteklenen coin’ler, limitler ve güvenlik gibi farklı yönlerden karşılaştırdık.
Binance TR ve Paribu’nun birbirine göre avantaj ve dezavantajlarını kendi tercihlerinizle beraber dikkate alarak hangi borsayı kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Komisyon
Kripto para borsaları genellikle işlem hacminize göre değişen komisyon oranlarına sahip.
Paribu’da komisyon oranları piyasa yapıcı işlemler için %0.25, piyasa alıcı işlemler için ise %0.35’den başlıyor.
Binance TR’de ise piyasa yapıcı ve piyasa alıcı komisyon oranları %0.10 ve %0.15’den başlıyor ve işlem hacminize göre aşağı düşüyor.
Paribu komisyon oranları
Binance TR komisyon oranları
Binance TR ve Paribu’ya yeni kayıt olduysanız veya genel olarak işlem hacminiz düşük ise Paribu’da Binance TR’ye kıyasla ortalama iki üç kat daha fazla komisyon ödersiniz.
Binance TR’de komisyon oranları %0.10 ve %0.15’den başlarken ayrıca %10 komisyon indirimli hesap açmanız ve komisyonları BNB ile ödeyerek ekstra %25 komisyon indirimi kazanmanız da mümkün.
Bu da %0.10 / %0.15 olan başlangıç komisyon oranını işlem hacmine ihtiyaç duymadan %0.0675 gibi çok daha düşük bir komisyon oranına çekiyor.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açmak için aşağıdaki butona tıklayabilir veya Binance TR (trbinance.com) kayıt sayfasında ya da mobil uygulamada referans kimliği kısmına ”B4531124” kodunu ekleyebilirsiniz:
Binance için maksimum %20 komisyon indirimi kullanabilirken Binance TR için bu oran maksimum %10.
Henüz Binance hesabınız yoksa %20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için ”K7NL7E8G” kodunu kullanabilir ya da aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz:
Eğer çok fazla alım satım yapan ve işlem hacmi yüksek bir kullanıcı iseniz Paribu’da 30 günlük 100.000 TL işlem hacmi sonrasında komisyon oranı piyasa yapıcı ve piyasa alıcı olarak %0.20 ve %0.25’e düşüyor.
Bu durumda bile Binance TR %0.10 komisyon oranı ile daha avantajlı olacaktır.
İki platformda da 30 günlük işlem hacminiz 1-10 milyon TL arasında olursa komisyon açısından Binance TR yine daha avantajlı.
Binance TR hesabınızı %10 komisyon indirimi ile açtıysanız ve hesabınızda komisyonları BNB ile ödeme seçeneği aktif ise karşılaştırma gerektirmeyecek şekilde komisyon açısından Binance TR çok daha avantajlı oluyor.
Yukarıdaki Binance TR komisyon tablosu sadece TRY işlem çiftleri için geçerli. TRY barındırmayan BTC/USDT, MATIC/BUSD gibi ”kripto” çiftleri için de komisyon oranı %0.10’dan başlıyor.
Ancak kripto çiftlerinde %0.10 komisyonu aşağı düşürmek için işlem hacminizin 50 BTC üzerinde olması gerekiyor.
%10 komisyon indirimi + %25 BNB indirimi ile kripto çiftlerinde de %0.10 yerine %0.0675 komisyon oranı ile işlem yapabilirsiniz.
Bu açıdan kripto çiftlerinde %0.10’dan daha düşük komisyon ödemek için 50 BTC gibi bir işlem hacmi yapmanız gerekmiyor.
Paribu’da ise Türk Lirası işlem çiftlerine ek olarak BTC/USDT gibi USDT işlem çiftleri bulunuyor ve USDT çiftlerinden komisyon alınmıyor.
Ancak Paribu’da USDT işlem çiftlerinde işlem hacminin çok düşük olması gibi bir problem mevcut. Dolayısıyla USDT çiftlerinde komisyon sıfır olsa bile etkili şekilde alım satım yapmanız mümkün değil.
Örneğin yazı anı itibariyle Paribu’da BTC-TL çiftinde 384 BTC hacim varken BTC-USDT çiftinde sadece 5 BTC hacim var.
Dolayısıyla USDT çiftlerinde emir defterinde çok daha az alım satım emri var ve fiyatlar arasında büyük bir uçurum var.
Kısaca özetlemek gerekirse komisyon sizin için önemli bir öncelik ise ve mümkün olduğunca az komisyon ödemek istiyorsanız Binance TR’yi tercih etmelisiniz.
Binance TR’yi kullanacaksanız %10 komisyon indirimli hesap açmanız ve komisyonları BNB ile öde seçeneğini aktifleştirip cüzdanınızda komisyonlara yetecek miktarda BNB tutmanız çok daha az komisyon ödemenizi sağlayacaktır.
Az komisyon ödemek istiyor ancak farklı bir nedenle Binance TR’yi tercih etmiyorsanız BtcTurk’e de göz atabilirsiniz.
BtcTurk de Binance TR gibi düşük komisyon oranlarına sahip. Paribu için ise kullanılabilecek kripto para borsaları arasında komisyon oranı en yüksek borsa diyebiliriz.
Desteklenen kripto paralar
Hem Binance TR’de hem de Paribu’da popüler ve birçok kişi tarafından alınıp satılan kripto paraları bulmanız mümkün.
Örneğin Bitcoin, Ethereum, Shiba Inu, Avalanche, USDT, XRP, Chainlink, Polkadot ve Polygon gibi kripto paralar her iki borsada da işlem görüyor.
Binance TR ve Paribu‘nun web sitelerine veya mobil uygulamalarına göz atarak da hangi kripto paraların işlem gördüğünü doğrudan görebilirsiniz.
Buna ek olarak Binance TR’de işlem gören ancak Paribu’da işlem görmeyen ya da tam tersi Paribu’da işlem gören ancak Binance TR’de işlem görmeyen coin’ler mevcut.
An itibari ile Binance TR’de işlem gören ancak Paribu’da bulunmayan kripto paralar:
BNB, Terra (LUNA), BUSD, Swipe (SXP), ARPA, SLP, COCOS, Bella Protocol (BEL), Lazio Fan Token (LAZIO), FC Porto Fan Token (PORTO), Santos FC Fan Token (SANTOS), Ethereum Classic (ETC), PancakeSwap (CAKE), Harmony (ONE), Oasis Network (ROSE), TrueUSD (TUSD), Trust Wallet Token (TWT), DODO, BakeryToken (BAKE), Litentry (LIT).
An itibari ile Paribu’da işlem gören ancak Binance TR’de bulunmayan kripto paralar:
Keep Network (KEEP), Waves, Curve DAO Token (CRV), Ethereum Name Service (ENS), Audius (AUDIO), Orchid (OXT), OMG Network (OMG), Bat, Ankr, Origin Protocol (OGN), Clover Finance (CLV), Balancer (BAL), Uniswap (UNI), Theta, Zilliqa (ZIL), Livepeer (LPT), Internet Computer (ICP), Aave, TRYC, Injective Protocol (INJ), Axie Infinity (AXS), Maker (MKR), Ceek VR (CEEK), Radio Caca (RACA), Terra Virtua Kolect (TVK) + Birçok farklı fan token (aşağıdaki görselde).
Hem Binance TR hem de Paribu’da yeterli sayıda coin listelemesi mevcut ve kripto para piyasasında en çok işlem gören coin’leri iki platformda da bulabilirsiniz.
BNB ve Binance Smart Chain ekosistemi ile ilgileniyorsanız Binance TR’yi kullanabilirsiniz. BSC projeleri ve ilgili kripto paralar Binance TR’de listelenebiliyor.
Fan token konusunda ilgili iseniz Paribu’yu tercih edebilirsiniz. Paribu özellikle fan token piyasasına eğilmiş durumda ve platformda birçok farklı fan token işlem görüyor:
Bunun dışında sadece Binance TR’de ya da Paribu’da bulunan belirli bir kripto para ile ilgilenmiyorsanız iki borsayı da tercih edebilirsiniz.
Birçok kişi tarafından alınıp satılan, piyasa değeri yüksek, popüler coin’ler iki borsada da işlem görüyor.
Yatırma ve çekme ücretleri
Kripto para borsaları yatırma işlemlerinden herhangi bir ücret almıyor. Hem Binance TR’ye hem de Paribu’ya ücretsiz Türk Lirası ve kripto para yatırabilirsiniz.
Türk Lirası çekim işlemlerinde ise Binance TR herhangi bir ücret almıyor. Paribu’da ise 3 TL çekim ücreti mevcut.
Kripto para çekme ücretlerini ise Paribu için bu sayfadan, Binance TR için ise bu sayfadan inceleyebilirsiniz.
Kripto para çekme ücretleri borsa tarafından kesilen bir komisyon değil. Ücret transferin blockchain ağında gerçekleşmesi için alınıyor.
Bazı kripto para borsaları belirli coin’ler için transfer ücretini kendi karşılayabiliyor.
Örneğin şu an Bitcoin ve Ethereum için iki borsada da 0.0005 BTC ve 0.005 ETH olmak üzere aynı değerde çekim ücreti mevcut.
Çekim ücretlerinde ağdaki duruma göre değişiklik olabilir. Bu ücretleri iki borsada da ücretler ile ilgili sayfadan kontrol edebilirsiniz.
Binance TR hesabınızdan Binance hesabınıza kripto para çekimi yapacaksanız herhangi bir transfer ücreti ödemeden çekim yapabilirsiniz.
Binance TR – Binance arası transferler dahili transfer olarak geçiyor ve kripto para transferlerinden herhangi bir ücret alınmıyor.
Bunun dışında Binance TR hesabınızda bulunan kripto paraları BSC (BEP20) ağı ile de çekebilirsiniz.
Örneğin PancakeSwap ve benzeri BSC ağında bulunan platformlarda işlem yapmak istiyorsanız kişisel cüzdanınıza Binance TR’den BEP20 token çekebilirsiniz.
Binance TR’den başka bir kripto para borsasına BEP20 token çekerken alıcı borsanın BSC ağını desteklediğinden emin olmalısınız. Örneğin şu an Paribu’ya BSC ağı ile aktarma yapmak mümkün değil.
Herhangi bir kripto para borsasına coin yatırırken desteklenen ağları görebilirsiniz.
Yatırma ve çekme limitleri
Binance TR’de günlük Türk Lirası yatırma üst limiti 10 milyon TL. Aylık Türk Lirası yatırma üst limiti ise 50 milyon TL.
Aynı şekilde Türk Lirası çekme üst limiti de günlük ve aylık olarak sırasıyla 10 milyon TL ve 50 milyon TL.
Paribu’da ise TL yatırma/çekme limiti günlük 1 milyon TL, aylık ise 5 milyon TL.
Kripto para yatırma/çekme limitlerinde ise Paribu’da herhangi bir limit yok. Binance TR’de ise günlük en fazla 50 BTC değerinde kripto para çekebilirsiniz.
50 BTC limit de anlık fiyattan ($47,310) günlük en fazla 2.3 milyon dolar değerinde kripto para çekebileceğiniz anlamına geliyor. Aylık herhangi bir limit ise bulunmuyor.
İki platformda da kripto para ve Türk Lirası yatırma işlemlerinde herhangi bir minimum limit bulunmuyor.
Türk Lirası çekme işlemlerinde ise Paribu’dan minimum 10 TL, Binance TR’den ise minimum 4 TL çekebilirsiniz.
İşlem hacmi
Genel olarak hem Binance TR’de hem de Paribu’da yeterli seviyede işlem hacmi mevcut. Yani iki borsada da işlem hacmi kötü denecek bir seviyede değil.
Yazı anı itibariyle CoinMarketCap’te bulunan verilere ve iki borsadaki hacim bilgilerine bakarsak Binance TR’de Paribu’ya kıyasla daha fazla işlem hacmi olduğunu söyleyebiliriz.
Binance TR’de işlem hacminin yüksek olmasının önemli bir nedeni de USDT çiftlerinde emir defterlerinin Binance ile ortak olması.
Ayrıca TRY çiftlerinin emir defterleri de aynı şekilde Binance’te de bulunuyor ve ortak.
Özellikle USDT işlem çiftlerinde Paribu’da işlem hacmi yok denecek kadar az. USDT çiftlerinde komisyon sıfır olmasına rağmen işlem hacmi çok düşük olduğu için bir avantajı kalmıyor.
Binance TR’de ise özellikle USDT çiftlerinde oldukça yüksek işlem hacmi ve iyi emir defterleri mevcut. Aynı şekilde TRY çiftlerinde de işlem hacmi iyi durumda.
Genel olarak baktığımızda işlem hacmi açısından Binance TR Paribu’dan daha iyi.
Ayrıca Türk Lirası yerine BTC/USDT, ETH/USDT gibi ”USD” bazlı çiftlerde işlem yapmak istiyorsanız Binance TR çok daha iyi bir seçenek olacaktır.
Türkiye’deki en çok kullanılan kripto para borsalarından biri olarak Paribu’da da yeterli seviyede işlem hacmi mevcut.
Ancak kripto paraların USD bazında değişimine göre işlem yapmak istiyorsanız USDT çiftlerinde yeterli hacim bulunmuyor.
Platform istikrarı
Kripto para borsalarında donma, takılma, planlı/plansız bakım gibi birçok aksaklık meydana gelebiliyor.
Genel olarak kullanıcıların yorumlarına ve bizim deneyimimize göre Paribu’da bu konuda daha çok sorun yaşayabilirsiniz.
Paribu’daki kullanıcılar donma ve alım satım yapmanın mümkün olmaması gibi genellikle yoğunluktan meydana gelen problemlerden daha şikayetçi.
Binance TR’de ise bu tür bir sorun ile karşılaşmanız daha az olası.
Buna ek olarak Binance TR’de işlem yaparken girdiğiniz ve gerçekleşen alım satım emirlerinin ekranda görünmesi daha hızlı bir şekilde oluyor.
Paribu’da ise emir girerken ve emir gerçekleştiğinde yaptığınız işlemlerin ekranda görünmesi daha yavaş şekilde gerçekleşiyor.
Bu açıdan Binance TR’de daha hızlı ve akıcı şekilde işlem yapmak mümkün.
Güvenlik
Paribu ve Binance TR kripto paralar ile ilgilenen kişilerin genel olarak güvenilir bulduğu iki kripto para borsası.
Güvenlik konusu kripto varlıkların güvenliği, Türk Lirası varlığın güvenliği ve kimlik bilgilerinin güvenliği gibi üç farklı başlıkta ele alınabilir.
Binance TR’ye ve Paribu’ya yatırdığınız Türk Lirası varlıklarınız şirketlerin Türkiye’de bulunan bankalardaki hesaplarında tutuluyor.
Bu açıdan Türk Lirası cinsinden varlıklarınızın güvenliği konusunda endişe etmeniz gereken özel bir durum bulunmuyor.
Binance TR ve Paribu gibi kripto para borsaları kullanıcıların kripto paralarının büyük çoğunluğunu internetle bağlantısı olmayan ve daha güvenli olan soğuk cüzdanlarda tutuyor.
İki borsada da şu ana kadar kullanıcıların kripto para varlıklarını etkileyen bir güvenlik zafiyeti oluşmadı.
Binance’te bu tür durumlarda kullanılabilecek ve kullanıcıların zarar görmemesini sağlayacak bir sigorta fonu (SAFU) bulunuyor.
Binance bu fonun aynı şekilde Binance TR’yi de koruma altına aldığını açıklamıştı.
Yani borsa kaynaklı herhangi bir neden ile oluşabilecek kripto para kayıplarında zarar bu fondan karşılanıyor ve kullanıcılar zarar görmüyor.
Paribu’da ise bilinen bu şekilde bir fon yok. Ancak bu tür borsadan kaynaklı durumlarda iki borsanın da zararı karşılayıp kullanıcıları yansıtmaması çok daha olası bir senaryo.
Bunun dışında Türkiye’deki kripto para borsalarının şu an bu tür durumlarda yasal açıdan zararı karşılama veya sigorta fonu tutma gibi herhangi bir yükümlülüğü olmadığını da belirtelim.
Genel olarak güvenlik açısından iki kripto para borsasını da rahat bir şekilde tercih edebilirsiniz.
Kripto paralarınızın güvenliği konusunda herhangi bir endişeniz varsa kripto paralarınızın bir kısmını MetaMask, Trust Wallet gibi cüzdanlarda veya daha güvenli, Ledger gibi soğuk cüzdanlarda tutabilirsiniz.
Binance TR’nin Binance tarafından kurulduğunu ve yönetildiğini düşünürsek platform ve cüzdan güvenliği gibi konularda Binance TR’nin daha önde olduğunu düşünebiliriz.
Ancak konu kripto para olduğunda tüm platformlarda ciddi sorunlar yaşanabiliyor.
Bu açıdan bilgi ve tecrübenizle orantılı miktarlarda parayı kripto paralara yatırarak ve kripto paralarınızın bir kısmını kişisel cüzdanlarda tutarak riski kontrol edebilirsiniz.
Anlaşmalı bankalar
Paribu; Ziraat Bankası, VakıfBank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Fibabanka, Türkiye Finans, Şekerbank, N KOLAY, Anadolubank, Odeabank ve Akbank ile çalışıyor.
Binance TR ise Ziraat Bankası, Akbank, VakıfBank, İş Bankası, Şekerbank, Türkiye Finans ve Fibabanka ile çalışıyor.
Kripto para borsalarının hangi bankalar ile çalıştığının havale transferleri açısından bir önemi bulunuyor.
Örneğin Ziraat Bankası hesabınız varsa hem Binance TR’ye hem de Paribu’ya 7/24 havale transferi ile para yatırabilir ve çekebilirsiniz.
İki borsanın da Ziraat Bankası hesabı bulunuyor.
Kullandığınız borsanın aynı şekilde sizin kullandığınız herhangi bir bankada hesabı varsa havale transferi ile 7/24 yatırma/çekme işlemleri yapabilirsiniz.
Ancak örneğin Garanti BBVA hesabınız varsa havale yapmanız mümkün olmaz. Bunun yerine iki borsanın da herhangi bir bankadaki IBAN bilgisine EFT yapabilirsiniz.
EFT işlemleri de sadece hafta içi işlem saatleri içerisinde gerçekleşiyor. Örneğin cumartesi bir EFT yaptıysanız para borsa hesabınıza ya da çekim işlemlerinde kendi hesabınıza pazartesi geçer.
Bu açıdan örneğin sadece Yapı Kredi Bankası kullanıyorsanız ve borsadaki hesabınıza 7/24 transfer yapabilmek istiyorsanız Binance TR yerine Paribu’yu tercih edebilirsiniz.
Diğer türlü hafta sonu ya da işlem saatleri dışında transfer yapmak sizin için çok önemli değilse ya da kullandığınız banka iki borsa ile de anlaşmalı ise istediğiniz borsayı kullanabilirsiniz.
Kimlik doğrulama işlemleri
Kimlik doğrulama işlemleri kripto para borsalarında standart bir uygulama.
Türkiye’deki kripto para borsalarının size işlem yapma imkanı vermek için yasal nedenlerle kimlik bilgilerinizi doğrulaması gerekiyor.
Bu açıdan Binance TR’de veya Paribu’da işlem yapmak için kimlik doğrulama işlemini tamamlamanız gerekiyor.
Paribu’da kimlik doğrulama işlemi oldukça kolay ve hızlı gerçekleşiyor. Kimliğinizde bulunan bilgileri girerek kimlik doğrulama işlemini tamamlayabilirsiniz.
Binance TR’de de aynı şekilde kimlik bilgilerinizi girerek kimlik doğrulama işlemini yapabilirsiniz.
Ancak TL yatırma/çekme ve kripto yatırma işlemleri dışında kripto para çekebilmek için seviye 2 doğrulama da yapmanız gerekiyor.
Seviye 2 kimlik doğrulama işlemi için ise kimlik fotoğrafı ve selfie yüklemeniz gerekiyor.
Bu açıdan iki borsada da kimlik doğrulama gerekli ve standart bir uygulama iken Paribu’da kimlik doğrulama işlemi daha kolay ve hızlı.
Binance TR’de ise seviye 2 doğrulama için belge yüklemeniz gerekeceğinden işlem bir miktar daha teferruatlı görünebilir.
Ancak yüklediğiniz belgeler ile ilgili herhangi bir sorun yoksa doğrulama işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.
Kullanım kolaylığı
Kripto para borsaları; alım satım işlemleri, yatırma/çekme işlemleri ve diğer konularda benzer şekilde çalışan platformlar.
Bu açıdan kripto para borsaları ve işlemler ile ilgili biraz bilginiz ya da aşinalığınız varsa Binance TR ve Paribu dahil tüm platformları kolay bir şekilde kullanabilirsiniz.
Ancak yeni başlıyorsanız ve alım satım işlemleri / yatırma çekme gibi tüm konulara yeniyseniz Paribu kullanımı daha kolay görünecektir.
Paribu, Binance TR ve Türkiye’deki diğer kripto para borsalarına kıyasla daha sade ve anlaşılır bir kullanıcı arayüzüne sahip.
Bu açıdan özellikle yeni başlayan kişiler için Paribu’nun kullanımı daha kolay bir kripto para borsası olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun dışında alım satım işlemleri ve yatırma/çekme işlemleri hem Paribu’da hem de Binance TR’de aynı mantıkla gerçekleşiyor.
Dolayısıyla işlemleri öğrendikten sonra kullanım kolaylığı açısından iki kripto para borsası arasında önemli bir fark olmayacaktır.
Alım satım işlemlerini ise Binance TR’de daha akıcı şekilde yapmak mümkün. Paribu’da bir alım satım emri girdiğinizde ya da emir gerçekleştiğinde işlem ekranda daha geç görünebiliyor.
Kaldıraç
Binance TR ve Paribu’da kaldıraç bulunmuyor.
Genel olarak Türkiye’deki kripto para borsalarında kaldıraç bulunmadığını söyleyebiliriz. Aynı şekilde BtcTurk’te de kaldıraç bulunmuyor.
Kripto paralarda kaldıraçlı işlem yapmak istiyorsanız Binance, BitMEX ve benzeri global kripto para borsalarını kullanabilirsiniz.
Henüz Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak ya da doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak %20 komisyon indirimli Binance (binance.com) hesabı açabilirsiniz:
Spot işlemler için geçerli olan %20 komisyon indirimine ek olarak vadeli işlemler (futures) için de otomatik olarak %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Mevcut bir Binance hesabınız varsa Futures hesabınızı açarken kod girebileceğiniz bir alan bulunuyorsa ”10indirim” kodunu girerek %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Kaldıraçlı işlemler ile ilgileniyorsanız Binance Futures ile ilgili aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Özellikle yeni başlıyorsanız sizin için önemli olmayan miktarlar ile 2-5x gibi mümkün olduğunca düşük kaldıraç ile işlem yapmanız önerilir.
Mobil uygulama
Hem Binance TR’nin hem de Paribu’nun iOS ve Android işletim sistemli cihazlar için mobil uygulaması bulunuyor.
Aşağıdaki linklere tıklayarak Binance TR veya Paribu mobil uygulamasını telefonunuza indirebilirsiniz:
- Binance TR Android uygulaması
- Binance TR iOS uygulaması
- Paribu Android uygulaması
- Paribu iOS uygulaması
Müşteri desteği
Paribu yazılı olarak ve telefon üzerinden kullanıcılara destek hizmeti veriyor.
Binance TR’de ise 7/24 canlı destek bulunuyor.
Bu açıdan yaşadığınız sorunlar ile ilgili Binance TR’de daha kolay ve hızlı bir şekilde destekten cevap alabilirsiniz.
Sonuç
Binance TR ve Paribu arasındaki en bariz ve önemli fark komisyon oranları.
İşlem hacminiz düşükse Paribu’da Binance TR’ye kıyasla 2-3 kat daha fazla komisyon ödersiniz.
İşlem hacminiz 50.000 TL, 100.000 TL veya 1 milyon TL üzerinde ise Paribu’da komisyon oranları düşmesine rağmen komisyon açısından yine Binance TR avantajlı.
Ayrıca Binance TR hesabınızı %10 komisyon indirimi ile açarsanız ve komisyonları BNB ile öderseniz komisyon açısından çok daha fazla avantaj elde edebilirsiniz.
Sizi etkileyebilecek diğer bir konu da platformlarda yaşanan donma ve erişim hatası gibi sorunlar.
Bu tür sorunlar Paribu’da daha çok yaşanıyor ve kullanıcılar tarafından dile getiriliyor.
Bu açıdan sık alım satım yapıyorsanız veya yükseliş/düşüş gibi kritik zamanlarda bu tür sorunlardan muzdarip olmak istemiyorsanız Paribu yerine Binance TR’yi tercih edebilirsiniz.
Yatırma/çekme ücretleri ve limitler açısından ise Paribu ve Binance TR arasında önemli bir fark bulunmuyor.
Halihazırda Binance hesabınız varsa ya da Binance hesabı açmayı da düşünüyorsanız Paribu yerine Binance TR’yi kullanmanız sizin için daha iyi olabilir.
Binance ve Binance TR arası kripto para transferleri ücretsiz. Ayrıca işlemler dahili olduğu için ve blockchain ağı üzerinde yapılmadığı için transferler anlık gerçekleşiyor ve beklemeniz gerekmiyor.
Binance ve Binance TR hesabınızı birbirine bağlayıp adreslere vs gerek duymadan çok daha hızlı şekilde kripto para transferi yapmanız da mümkün.
Güvenlik açısından ise iki borsayı da tercih edebilirsiniz, gerçek anlamda bir farklılık olmayacaktır.
Kripto paralarınızın güvenliği konusunda bir endişeniz varsa özellikle alım satım yapmadığınız kripto paraları borsa yerine kendinize ait güvenilir cüzdanlarda tutabilirsiniz.
Binance TR ve Paribu ile ilgili aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Binance TR ve Paribu ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.