Binance Vadeli İşlemler ile long ve short kaldıraçlı işlemler yapabilir ve spot işlemlere kıyasla daha fazla kazanç elde edebilirsiniz.
Vadeli işlemler; pozisyon açma, kaldıraç, komisyon ve fonlama gibi konular ile spot işlemlerden çeşitli farklılıklar gösteriyor.
Bu rehber ile Binance Vadeli İşlemler ile ilgili bilmeniz gerekenleri öğrenebilir ve Binance’te vadeli işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler hesabı açma
Binance’te vadeli işlem yapmak için öncelikle Binance hesabınızda vadeli işlemler hesabınızı açmanız gerekiyor.
Henüz Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak ya da doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
”K7NL7E8G” kodu ile %20 komisyon indirimli Binance hesabı açtığınızda vadeli işlemler için de ayrıca %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Bu şekilde platform üzerinde vadeli işlemler hesabınızı açarken ayrı bir kod girmeniz gerekmeyecek. Maksimum olacak şekilde spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimi kazanacaksınız.
Mevcut bir Binance hesabınız varsa vadeli işlemler hesabınızı açarken aşağıdaki şekilde kod girebileceğiniz bir kısım bulabilirsiniz.
Vadeli işlemler hesabınızı ”10indirim” kodu ile açarak vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Vadeli İşlemler hesabınızı mobilde Futures kısmından, web sitesinde ise Derivatives > USDⓈ-M Futures kısmından açabilirsiniz.
Futures sayfası Türkçe dil seçeneğinde görüntülenmiyor. Bu açıdan Futures hesabınızı açmak için dil seçeneğini İngilizce’ye çevirebilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler testi
Binance Vadeli İşlemler veya diğer adıyla Futures hesabınızı açarken bir test tamamlamanız gerekebilir.
Tüm şıkları işaretleyip testi tamamladığınızda hangi soruları yanlış cevapladığınız ve doğru seçenekler gösteriliyor.
Bu şekilde yanlış cevaplarınızı doğru seçenekler ile düzeltip testi tamamlayabilirsiniz. Soruları yanlış cevaplamanız hesap açmanız için bir engel değil.
Ancak doğru seçenekler gösterildiğinde cevaplarınızı düzeltip testi tamamlamanız gerekiyor. Bu şekilde vadeli işlemler hesabınızı açabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler nedir?
Binance Vadeli İşlemler ya da diğer adıyla Binance Futures temel olarak USDⓈ-M Futures ve COIN-M Futures olmak üzere iki kısımdan oluşuyor.
USDⓈ-M Futures kısmında USDT ve BUSD ile birçok farklı kripto parada kaldıraçlı long ve short işlemler yapabiliyorsunuz.
USDⓈ-M Futures kısmında BTC/USDT, BTC/BUSD ve ETH/USDT gibi birçok farklı işlem çifti bulunuyor.
COIN-M Futures kısmında ise BTC/USD gibi işlem çiftleri bulunuyor ve doğrudan sahip olduğunuz kripto para ile pozisyon açabiliyorsunuz.
Örneğin BTC/USD çiftinde 0.05 BTC ile long veya short pozisyon açarsanız fiyat değişimlerine göre elinizdeki Bitcoin miktarı artar ya da azalır.
Bunun yanında perpetual (uzun vadeli) ve delivery (teslim) olarak farklı vadeli işlem sözleşmeleri bulunuyor.
Uzun vadeli ve teslim işlem türlerine ve birbirlerine göre farklarına pozisyon açma kısmında daha ayrıntılı şekilde değineceğiz.
Binance vadeli işlem nasıl yapılır? Binance long ve short açma
Binance’te hem mobilde Futures kısmından hem de web sitesinde Derivatives > USDⓈ-M Futures / COIN-M Futures kısmından vadeli işlem yapabilirsiniz.
Mobilde long veya short pozisyon açmak için ilk olarak ”Futures” seçeneğine tıklayarak Vadeli İşlemler sayfasına gitmeniz gerekiyor.
Vadeli işlemler sayfasında herhangi bir butona tıkladığınızda karşınıza kod girebileceğiniz bir sayfa çıkıyorsa ”10indirim” kodunu girerek %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance USDS-M ve COIN-M farkı
Long veya short pozisyon açmak için USDS-M veya COIN-M çiftlerini kullanabilirsiniz.
USDS-M çiftlerinde pozisyon açmak için USDT’ye ihtiyacınız olacak. Ayrıca şu an bir tane de BUSD işlem çifti bulunuyor.
COIN-M çiftlerinde ise doğrudan sahip olduğunuz kripto para (BTC, ETH, ADA…) ile pozisyon açıyorsunuz.
Örneğin boğa piyasasında halihazırda Bitcoin tutuyorsanız Bitcoin’i USDT için satıp pozisyon açmak yerine doğrudan COIN-M çiftlerinde pozisyon açabilirsiniz.
Bu şekilde fiyatlar arttığı için pozisyonu kapattığınızda ayrıca tekrar USDT’den Bitcoin’e geçmenize gerek kalmaz.
Bitcoin kullanarak pozisyon açarsınız ve kazanç/kayıp da yine Bitcoin üzerinden olur. Yani pozisyonunuzu kapattığınızda elinizdeki Bitcoin miktarı artmış ya da azalmış olacaktır.
Bunun yanında USDS-M Futures ve COIN-M Futures arasında komisyon farkı bulunmuyor.
USDS-M Futures ve COIN-M Futures için komisyon oranları sırasıyla piyasa yapıcı ve piyasa alıcı olarak %0.02 ve %0.05.
Ancak USDS-M çiftlerinde işlem yaparken cüzdanınıza komisyonlara yetecek kadar BNB aktarabilir ve %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Komisyonları BNB ile ödemek COIN-M çiftlerinde mümkün değil. Dolayısıyla BNB ile %10 indirim sadece USDS-M çiftlerinde geçerli.
Yeni başlıyorsanız ilk etapta USDS-M kısmında işlem yapmak daha kolay olacaktır. Ayrıca USDS-M Futures çok daha fazla işlem çifti içeriyor.
Kazanç/kayıp açısından ise USDS-M veya COIN-M Futures kısmında işlem yapmak çok bir fark oluşturmayacaktır. Bu daha çok bir tercih meselesi.
Çok daha fazla işlem çifti barındırması ve daha çok kullanılması nedeniyle ilk olarak nasıl USDS-M çiftlerinde pozisyon açabileceğinize bakalım.
Binance USDS-M Vadeli İşlemler long ve short açma
İlk olarak USDS-M kısmına tıklayıp ”uzun vadeli” veya diğer adıyla perpetual çiftlerinden birini seçmeniz gerekiyor.
Teslim (delivery) olarak adlandırılan ve sadece birkaç tane bulunan sözleşmelere daha sonra değineceğiz.
Örneğin Bitcoin’de long veya short açmak istiyorsanız aşağıdaki şekilde BTC/USDT çiftini seçebilirsiniz. Daha sonra çapraz ve 2x olarak görülen kısımdan marjin modu ve kaldıracı ayarlamanız gerekecek.
USDS-M Vadeli İşlemler marjin modu
Çapraz marjin modunda likidasyon fiyatınız cüzdan bakiyenize göre hesaplanıyor. Likidasyon durumunda ise açık pozisyonlarınız ile beraber tüm vadeli işlemler cüzdan bakiyesini de kaybedebilirsiniz.
İzole marjin modunda ise likidasyon durumunda sadece pozisyonu açarken kullandığınız parayı kaybedersiniz.
Örneğin izole modda pozisyonu 50 USDT ile açtıysanız likidasyon durumunda maksimum 50 dolar kaybedersiniz. Cüzdanda bakiyeniz varsa bir şey olmaz.
İzole marjin modu hem daha güvenli hem de daha anlaşılır olacaktır. Bu açıdan izole marjin modunda işlem yapmayı tercih edebilirsiniz.
USDS-M Vadeli İşlemler kaldıraç ayarlama
Marjin modunu seçtikten sonra pozisyon açmadan önce kaldıracı ayarlamanız gerekiyor. Şu an maksimum kaldıraç 125x görünüyor. Yeni hesaplar için ise bu oran 20x.
Maksimum kaldıraç oranı işlem çiftine göre değişiklik gösteriyor. Ancak bu oranlar sizi yanıltmasın. 5-10x kaldıraç bile oldukça yüksek bir kaldıraç.
Bu açıdan 2-4x aralığında bir kaldıraç kullanmanız sizin için daha iyi olacaktır. 4-5x kaldıraç ile bile likidasyon riski ile karşılaşabilirsiniz.
Bunun nedeni kripto para piyasasının fiyat açısından aşırı oynak (volatil) olması. Örneğin bugün 30.000 dolar olan Bitcoin birkaç gün içinde 40.000 dolara ulaşabiliyor.
Dolayısıyla olabildiğince düşük kaldıraç kullanmak birçok kullanıcı için daha iyi bir tercih olabilir.
USDS-M Vadeli İşlemler cüzdanına USDT aktarma
Marjin modunu ve kaldıracı ayarladıktan sonra pozisyon açmak için USDS-M çiftlerinde USDT’ye ihtiyacınız var.
Emir girme yerinde kullanılabilir yazan yerin karşısında bulunan, aşağıda da görebileceğiniz transfer ikonuna tıklayabilirsiniz.
Spot cüzdanınızdan USDS-M Vadeli İşlemler cüzdanınıza pozisyon açmak için istediğiniz miktarda USDT aktarabilirsiniz.
USDS-M Vadeli İşlemler cüzdanınıza ayrıca bir miktar (komisyonlara yetecek kadar) BNB aktarabilirsiniz.
Bu şekilde pozisyon açıp kapatırken komisyon olarak BNB kesilir ve %10 daha az komisyon ödersiniz.
USDS-M Vadeli İşlemler long ve short pozisyon açma
Cüzdanınıza USDT aktardıktan sonra al ”long” veya sat ”short” seçimini yapmanız gerekiyor. Al kısmından long, sat kısmından ise short pozisyon açabilirsiniz.
Pozisyona girmek istediğiniz fiyatı belirledikten sonra ”maliyet” kısmına dikkat ederek pozisyon büyüklüğünüzü ayarlayabilirsiniz.
Örneğin 0.001 BTC büyüklüğünde bir pozisyon 39.719 USDT fiyattan yaklaşık 39 USDT eder (0.001×39719).
Kaldıraç seviyemiz 2x olduğu için pozisyon büyüklüğümüzün yaklaşık yarısı yani 19 USDT (maliyet / ana para) ile bu pozisyonu açabiliyoruz.
Örneğin 500 USDT ana para / maliyet ile 5x kaldıraç kullanarak yaklaşık 2500 USDT değerinde pozisyon açabilirsiniz.
Kaldıraç seviyeniz ne kadar yüksek olursa likidasyon fiyatınız yani tüm ana parayı (maliyeti) kaybedeceğiniz fiyat giriş fiyatınıza o kadar yakın olur.
Bunun mantığı ise şu şekilde: Örneğin 10 USDT ile 50x kaldıraç kullanarak 500 USDT değerinde pozisyon açtığınızı düşünün.
Bitcoin fiyatı %1 değişim yaşarsa sizin pozisyonunuz da %1 değişim yaşar ve 505 USDT ya da 495 USDT olur.
Bu durumda ana paranız 10 USDT olduğu için ana paranız 15 USDT ya da 5 USDT olacaktır.
Fiyat değişimi sadece %2 olsa, örneğin Bitcoin 30.000 dolar iken 30.600 dolar olsa, 500 USDT %2 değişimle 510 USDT ya da 490 USDT olur.
Örneğin long açtınız diyelim ve fiyatın %2 aşağı gitmesiyle pozisyon büyüklüğünüz 490 USDT’ye düştü.
Bu durumda pozisyonunuz likidite olur. Çünkü 500 USDT’den 10 USDT yani ana para / maliyet değerinde zarar oluştu.
Diğer taraftan sadece 2x kaldıraç kullandığınızı düşünün. Yani ana paranız (maliyet) 10 USDT, pozisyon büyüklüğü ise yaklaşık 20 USDT.
Aynı şekilde %2 fiyat değişimi olsa 20 USDT, 0.4 USDT (20/100×2) artar ya da azalır. Bitcoin’de %10 fiyat değişimi olsa kazanç ya da kayıp 2 USDT olur.
Dolayısıyla bu fiyat değişimlerinde 0.4 USDT ya da 2 USDT oluşabilecek kayıp 10 USDT maliyet (2x kaldıraç) ile açtığınız pozisyonunuzu likidite edemez.
Likidasyon fiyatının mantığını daha iyi anlamak ve farklı pozisyonlar için likidasyon fiyatını hesaplamak için ayrıca Binance likidasyon hesaplama makinesini kullanabilirsiniz.
Kısaca long veya short pozisyon açmak için yapmanız gerekenler şu şekilde:
- Marjin modu ve kaldıracı ayarla
- Cüzdana USDT aktar
- Long için ”al” kısmını veya short için ”sat” kısmını seç
- Fiyatı ayarla
- Pozisyon büyüklüğünü ayarla
- Maliyeti kontrol et ve al/uzun ya da satış/kısa butonuna tıkla.
Al/uzun veya satış/kısa butonuyla emri piyasaya koyduğunuzda piyasa fiyatına göre emir bir süre açık kalabilir veya pozisyonunuz hemen açılabilir.
Örneğin giriş fiyatınız 35.000 dolar diyelim. Long pozisyon açtıysanız fiyat 35.000’den yukarı çıktıkça para kazanırsınız.
Fiyat 35.000’den aşağı düşerse pozisyonunuzda zarar oluşur. 35.000 yani giriş fiyatının altında olacak belli bir fiyatta (likidasyon fiyatı) ise pozisyonunuz likidite olur yani ana para / maliyet büyüklüğünde zarar oluşur.
Short pozisyon açtıysanız fiyat 35.000’den aşağı düştükçe siz para kazanırsınız. Tam tersi fiyat 35.000’den yukarı giderse short açtığınız için zarar oluşur.
Bu açıdan short pozisyonlarda likidasyon fiyatınız giriş fiyatının üstünde olacaktır. Kaldıraç ne kadar yüksekse likidasyon fiyatı giriş fiyatına o kadar yakın olacaktır. Dolayısıyla risk oranı da daha yüksek olacaktır.
Aşağıda BTC/USDT çiftinde açılmış long bir pozisyonu görebilirsiniz. Şimdi pozisyonda görebileceğiniz farklı göstergelerin anlamlarını açıklayalım.
- Yeşil kutu içindeki A harfi: Al/uzun (pozisyonun long olduğunu ifade ediyor).
- Gerçekleşmemiş PNL: Mevcut piyasa fiyatına göre oluşan kazanç ya da kayıp. Pozisyonu henüz kapatmadığınız için ”gerçekleşmemiş” olarak ifade ediliyor.
- Ünlem işaretleri: Auto deleveraging (ADL). Piyasadaki riske göre bazen pozisyonlar Binance tarafından otomatik olarak kapatılabiliyor. İlk önce en yüksek kaldıraçlı pozisyonlar kapatılıyor ve bu durum çok nadir gerçekleşebiliyor. 2-5x gibi düşük kaldıraç kullanıyorsanız ünlem işaretlerini önemsemenize gerek yok.
- ROE: Kazanç veya kaybın yüzde olarak ifade edilmiş hali.
- Binance uzun vadeli: Perpetual sözleşmeyi ifade eden bir terim. Perpetual sözleşmelerin belirli bir vade süresi olmadığı için ve devamlı olduğu için ”uzun” olarak belirtiliyor. Delivery (teslim) sözleşmeler ise süresine göre üç aylık veya bir aylık olarak ifade ediliyor.
- Büyüklük: Pozisyon büyüklüğünüz.
- Marjin: Ana paranız ya da diğer adıyla maliyetiniz. Pozisyonunuz açık kaldığı sürece marjin miktarı her 8 saatte bir gerçekleşen fonlama ödemeleri ile artabilir ya da azalabilir.
- Giriş fiyatı: Pozisyona giriş yaptığınız fiyat.
- Gösterge fiyatı: Birden fazla veri ve farklı borsalardan alınan fiyat ile oluşturulan fiyat verisi.
- Lik. fiyatı: Pozisyonunuzun likidite olacağı ve kapanacağı yani tüm marjin miktarını kaybedeceğiniz fiyat. Likidasyon durumunda pozisyon kapanır ve pozisyonu açarken kullandığınız parayı kaybetmiş olursunuz.
- Risk: Likidasyon riski. %100 olduğunda pozisyonunuz likidite olmuş olur.
Binance Vadeli İşlemler kaldıracı ayarla özelliği
Kaldıracı ayarla özelliğini pozisyondan marjin yani ana para çıkarmak için kullanabilirsiniz.
Örneğin 50 USDT ile 4x kaldıraçlı 200 USDT değerinde pozisyon açtığınızı düşünelim. Daha sonra bu pozisyonda kaldıracı ayarla kısmından kaldıracı 5x’e çektiniz.
Bu durumda herhangi bir şey değişmez. Çünkü pozisyon büyüklüğünüz yine aynı şekilde 200 USDT ve ana paranız hala 50 USDT.
Ancak kaldıraç 5x olduğu için 200 USDT değerinde pozisyon için yeterli olan marjin miktarı 200/5’ten 40 USDT olur.
Bu durumda marjin yazan yerde bulunan artı (+) işaretinden pozisyondan 10 USDT (50-40) marjin çıkarma imkanınız olur.
Pozisyondan 10 USDT çıkarırsanız ise pozisyon büyüklüğüne kıyasla ana paranız azaldığı için ya da diğer bir deyişle kaldıraç oranınız gerçekten arttığı için likidasyon fiyatınız riski artıracak şekilde değişecektir.
Binance Vadeli İşlemler kar ve zarar stop
”Kar ve zarar stop” butonu ile pozisyonunuz için kar alma (take profit) ve zarar kesme (stop loss) emirleri koyabilirsiniz.
Kar ve zarar stop butonuna tıkladığınızda aşağıdaki şekilde tetikleme fiyatı ve limit fiyat girerek stop loss veya kar al emri koyabilirsiniz.
Örneğin aşağıdaki görselde giriş fiyatımız 39.785 USDT. Bu fiyattan yukarıda bir fiyat ile kar al emri girebiliriz.
Tetikleme fiyatını 45.000 USDT, limit fiyatı ise 45.000 ya da daha yüksek olacak şekilde bir fiyat girerek kar al emri piyasaya koyabiliriz.
Kar al emri 45.000’de tetiklenip piyasaya konacağı için emrin gerçekleşme fiyatının bu fiyata eşit ya da üstünde olması gerekiyor.
Tetikleme fiyatı ve limit fiyatı girip ve istersek miktarı belirleyerek ”onayla” butonu ile emri aktifleştirebilirsiniz.
Zarar kes (stop loss) emri için ise giriş fiyatından daha düşük fiyatlar ile bir emir giriyoruz. Tetikleme fiyatımız 32.000, limit fiyatımız ise 31.995 USDT.
Zarar kes emrimiz için limit fiyatın tetikleme fiyatına eşit ya da tetikleme fiyatının altında olması gerekiyor. Pozisyon 31.995’ten kapanırsa yaklaşık 7.79 USDT zarar oluşacağı belirtiliyor.
Eğer pozisyonumuz long yerine short olsaydı giriş fiyatının üstünde girdiğimiz emir kar al yerine bir stop loss emri gibi çalışacaktı.
Çünkü short pozisyonda fiyat giriş fiyatından yukarı çıktıkça zarar ediyoruz. Tam tersi fiyat giriş fiyatından aşağı giderse kazanç sağlıyoruz.
Dolayısıyla aynen yukarıdaki şekilde giriş fiyatının altında gireceğiniz bir emir de stop loss yerine kar al emri olarak işlev görecektir.
Stop loss ve kar al emirlerini onayladıktan sonra açık emirler kısmında aşağıdaki şekilde tetiklenmeyi ve gerçekleşmeyi bekleyen iki emrinizi de görebilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler marjin ekleme
Long veya short pozisyonunuzu açtıktan sonra istemediğiniz yönde bir fiyat değişimi olursa işlem yaptığınız kripto paranın fiyatı likidasyon fiyatına yaklaşabilir.
Bu durumda likidasyon riskinizi azaltmak yani likidasyon fiyatınızı giriş fiyatınızdan biraz daha uzağa çekmeniz mümkün.
Bu long pozisyonlar için likidasyon fiyatını daha da aşağı çekmek, short pozisyonlar için ise likidasyon fiyatını daha da yukarı çekmek anlamına geliyor.
Marjin miktarının yanındaki artı (+) işaretine tıkladığınızda pozisyonunuza daha fazla marjin ekleyebilirsiniz. Ekleyeceğiniz marjin miktarına göre likidasyon fiyatınız da giriş fiyatından daha da uzaklaşacaktır.
Kaldıraçlı işlem yaparken daha fazla marjin eklemenin mantığı ise şu şekilde:
Örneğin 100 USDT ile 3x kaldıraç kullanarak yaklaşık 300 USDT değerinde bir long pozisyon açtınız diyelim.
Daha sonra aşağı yönlü ciddi bir fiyat değişimi oldu ve pozisyonunuzun likidite olma riski arttı.
Bu durumda pozisyona 25 USDT marjin eklediniz diyelim. 300 USDT değerinde pozisyon belirli bir likidasyon fiyatında 100 USDT değerinde zarar oluşturabilirken artık 125 USDT (100+25) değerinde zarar oluşturması gerecek.
Dolayısıyla yeni eklenen marjin ile 125 USDT değerinde zarar oluşabilmesi için ters yönlü daha yüksek bir fiyat değişimi gerecek ve bu nedenle likidasyon fiyatınız da daha aşağı inmiş olacak.
Binance Vadeli İşlemler pozisyon kapatma
”Pozisyonu kapat” butonuna tıklayarak long veya short pozisyonunuzu limit veya piyasa emir türü ile kapatabilirsiniz.
Tür kısmında ”limit” seçtiğinizde istediğiniz bir fiyat girerek pozisyon kapatma emrini piyasaya koyabilirsiniz.
Piyasa emri ile ise pozisyonunuzu anlık piyasa fiyatından hızlı bir şekilde kapanmasını sağlayabilirsiniz. Bu emir piyasa alıcı olacağı için daha fazla komisyon ödersiniz.
Mevcut piyasa fiyatından hemen gerçekleşmeyecek şekilde bir fiyat belirleyip pozisyon kapatma emri girebilirsiniz.
Bu durumda emir gerçekleştiğinde piyasa yapıcı olarak değerlendirilir ve daha az komisyon ödersiniz.
Örneğin long bir pozisyonunuz var diyelim ve anlık fiyat 45.000 USDT olsun.
45.000 USDT üstünde bir fiyattan satış (pozisyon kapatma) emri girerseniz emriniz piyasaya konur ve gerçekleştiğinde piyasa yapıcı olarak değerlendirilir.
45.000 USDT veya daha düşük bir fiyattan long pozisyonu kapatmak için satış emri girdiğinizde ise emir hemen gerçekleşir ve piyasa alıcı olarak değerlendirilir.
Pozisyonunuzu kapattıktan sonra aşağıdaki şekilde transfer ikonuna tıklayarak USDS-M Vadeli İşlemler veya COIN-M cüzdanınızdan spot cüzdanınıza coin aktarabilirsiniz.
Binance COIN-M Vadeli İşlemler long ve short açma
USDS-M Vadeli İşlemler’e ek olarak COIN-M Vadeli İşlemler kısmında da doğrudan sahip olduğunuz coin’ler ile long ve short açabilirsiniz.
Örneğin BTCUSD çiftinde long veya short açmak için Bitcoin kullanıyorsunuz. Aynı şekilde ETHUSD çiftinde pozisyon açmak için de Ethereum kullanacaksınız.
COIN-M çiftlerinde örnek bir pozisyon açmak için ETHUSD (uzun vadeli) çiftini seçtik. Daha sonra aşağıda görebileceğiniz şekilde marjin modunu izole ve kaldıracı 2x olarak ayarladık.
COIN-M Vadeli İşlemler cüzdanına ETH aktarma
Pozisyon açmak için kullanılabilir kısmındaki transfer ikonu ile COIN-M Vadeli İşlemler cüzdanınıza ETH aktarmalısınız.
Aşağıdaki görselde görebileceğiniz gibi spot cüzdandan COIN-M Vadeli İşlemler cüzdanına ETH aktarıyoruz. Bu şekilde ETHUSD çiftinde pozisyon açabileceğiz.
COIN-M Vadeli İşlemler long ve short pozisyon açma
ETHUSD çiftinde aşağıdaki şekilde ”al” kısmından long, ”sat” kısmından da short pozisyon açabilirsiniz.
COIN-M çiftlerinde pozisyon büyüklüğü sözleşme olarak belirtiliyor ve her sözleşmenin 10 USD veya 100 USD gibi belirli bir değeri var.
ETHUSD çiftinde 1 sözleşme 10 USD olduğu için 5 sözleşme büyüklüğünde açacağımız pozisyonun büyüklüğü USD bazında 50 USD olacak.
Pozisyon büyüklüğümüz 5 sözleşmeden (contract) 50 USD. Kaldıraç 2x olduğu için maliyetimiz yaklaşık 25 USD civarında olmalı.
0.0109 ETH olarak belirtilen maliyeti giriş fiyatımız ile çarparsak yaklaşık 25 USD değeri çıkacaktır: 0.0109×2288.52= 24.94 USD.
Marjin modunu ve kaldıracı belirleyip daha sonra maliyete dikkat ederek pozisyon büyüklüğünü ayarladıktan sonra al/uzun veya satış/kısa butonu ile pozisyonu açabilirsiniz.
ETHUSD veya diğer COIN-M çiftlerinde pozisyon açtığınızda açık pozisyonunuz aşağıdaki şekilde gösterilecektir.
Marjin ekleme/çıkarma, kar & zarar stop ve diğer işlemleri yine USDS-M çiftlerinde olduğu gibi aynı mantıkla yapabilirsiniz.
Aynı şekilde pozisyon kapatma ve likidasyon gibi işlemler de aynı mantıkla gerçekleşiyor.
ETHUSD çiftinde pozisyon açtığımız için pozisyon açarken kesilen komisyon, fonlama ödemeleri ve kazanç/kayıp doğrudan ETH üzerinden olacak.
Pozisyonu kapattığınızda ise oluşan kazanç veya kayba göre pozisyonu açarken kullandığınız ETH miktarı artmış ya da azalmış olacaktır.
COIN-M çiftlerinde kesilecek komisyonu ve fonlamayı hesaplamak USDS-M çiftlerine göre biraz daha farklı. Bu konu ile ilgili bilgiyi aşağıdaki komisyon başlığında bulabilirsiniz.
Binance Vadeli İşlemler teslim nedir? Binance üç aylık nedir?
Uzun vadeli (perpetual) yani süresiz sözleşmelere ek olarak belirli bir vadesi olan teslim (delivery) çiftlerinde de long ve short açabilirsiniz.
Teslim vadeli işlemler çiftleri hem USDS-M kısmında hem de COIN-M kısmında bulunuyor.
Örneğin aşağıdaki şekilde BTC/USDT üç aylık işlem çiftinde long veya short pozisyon açabilirsiniz.
Görselde görebileceğiniz gibi sözleşme 58 gün sonra teslim ediliyor yani kapanıyor. Dolayısıyla şu an açılan bir pozisyon en fazla 58 gün açık kalabilir.
Teslim için kalan süre bitince pozisyon da otomatik olarak kapanacaktır. Ya da bu tarih gelmeden birkaç gün önce siz pozisyonu kendiniz kapatabilirsiniz.
Üç aylık veya diğer delivery (teslim) sözleşmelerin belirli bir süresi olduğu için bu işlem çiftlerinde fonlama bulunmuyor.
Vadeli işlemlerde fonlama ödemesinin nedeni vadeli işlem piyasasındaki fiyatların spot işlemler piyasasından sapmasını önlemek.
Perpetual (uzun vadeli) sözleşmeler sürekli devam ediyor ve sözleşmelerin belirli bir vadesi/süresi bulunmuyor. Bu açıdan fonlama ödemeleri fiyatların sapmaması için gerekli.
Üç aylık sözleşmelerde ise fonlama bulunmuyor. Spot piyasalardan daha farklı seyreden fiyatlar sözleşmenin teslim süresi yaklaştıkça spot fiyatlar ile dengeleniyor.
1-3 ay civarında açık kalacak bir long veya short pozisyon açmak istiyorsanız perpetual (uzun vadeli) sözleşmeler yerine üç aylık sözleşmeleri de deneyebilirsiniz.
Üç aylık sözleşmelerde açtığınız pozisyonları da teslim için kalan süre bitmeden istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
Aşağıda yine aynı şekilde pozisyonu kapat butonundan limit emir ile 40.200 USDT fiyattan verilmiş satış (pozisyon kapatma) emrini görebilirsiniz.
Long pozisyon açtığınızda pozisyon kapatma emriniz satış emri olur. Tam tersi short açtığınızda ise alış emri ile pozisyon kapatırsınız.
Binance Vadeli İşlemler komisyon ve fonlama nedir?
Binance Vadeli İşlemler kısmında kaldıraçlı işlemler yaparken komisyon ve fonlama konusu karmaşık görünebilir. Ancak aslında oldukça basit.
İlk önce USDS-M Futures ve COIN-M Futures için komisyon oranlarına bakalım. Daha sonra örnekler üzerinden komisyon ve fonlamayı nasıl hesaplayabileceğinizi göstereceğiz.
USDS-M Vadeli İşlemler komisyon oranları
Yukarıdaki tabloda görebileceğiniz gibi vadeli işlemlerde son 30 gündeki işlem hacminiz 15 milyon USD altında ise piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.05 komisyon ödeyeceksiniz.
Binance hesabınızı yukarıdaki %20 indirim koduyla açtıysanız veya vadeli işlemler hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullandıysanız %10 indirim kazanabilirsiniz.
Ayrıca USDS-M Vadeli İşlemler cüzdanınıza BNB aktarırsanız komisyonları da BNB ile ödeyerek %10+%10 komisyon indirimi ile işlem yapabilirsiniz.
COIN-M Vadeli İşlemler komisyon oranları
Vadeli işlemler işlem hacminiz (son 30 gün) 15 milyon USD altında ise COIN-M Vadeli İşlemler çiftlerinde piyasa yapıcı işlemler için %0.02, piyasa alıcı işlemler için ise %0.05 komisyon ödeyeceksiniz.
COIN-M Vadeli İşlemler’de komisyonlar doğrudan işlem yaptığınız kripto paradan kesiliyor dolayısıyla BNB indiriminden yararlanmak mümkün değil.
Binance fonlama geri sayım nedir?
Binance’te long veya short pozisyon açtığınızda pozisyon açık olduğu süre boyunca her 8 saatte bir fonlama ödemesi yapacaksınız ya da tam tersi size fonlama gelecek.
Fonlama ödemesi her 8 saatte bir yapılır ve kalan süre de fonlamanın ne zaman gerçekleşeceğini belirtir. Kalan süre devamlı 8 saatten geriye doğru sayar.
Kalan süre sıfırlandığında ise fonlama pozisyonunuzdaki marjin bakiyenizden kesilir ya da tam tersi size geliyorsa üstüne eklenir.
Fonlama oranı %0.01 gibi pozitif bir değer ise long açanlar fonlama ödemesi yapar, short açanlar ise fonlama ödemesi alır.
Fonlama oranı -%0.013 gibi negatif bir değer ise short açanlar fonlama öder, long açanlar ise fonlama ödemesi alır.
Süre sıfıra gelmeden pozisyonunuzu kapatırsanız sizden kesilecek veya size gelecek fonlamadan etkilenmezsiniz.
Binance Vadeli İşlemler komisyon ve fonlama hesaplama
USDS-M Vadeli İşlemler komisyon ve fonlama hesaplama
Örneğin BTC/USDT çiftinde aşağıdaki şekilde bir pozisyon açacağımızı düşünelim. Bu pozisyon açıldığında ne kadar komisyon kesilir?
BTC/USDT bir USDS-M Vadeli İşlemler çifti. Dolayısıyla komisyon oranları piyasa yapıcı ve piyasa alıcı olarak sırasıyla %0.02 ve %0.05.
Yukarıda görebileceğiniz gibi pozisyon büyüklüğümüz 0.001 BTC. Pozisyonu açmak istediğimiz fiyat ise 39.826,42 USDT.
Dolayısıyla pozisyon büyüklüğümüz USDT bazında 0.001×39.826,42’den 39.82642 USDT olacak.
Kesilecek komisyonu hesaplamak için ise pozisyon büyüklüğümüzü 100’e bölüp komisyon oranı (0.02 veya 0.05) ile çarpmamız gerekiyor.
İşlem piyasa yapıcı ise 39.82642/100×0.02’den işlem gerçekleştiğinde 0.007965284 USDT komisyon kesilir.
Örneğin anlık fiyat 42.000 USDT diyelim. 41.950 USDT’den alış (long) emir girerseniz emriniz emir defterine konur ve bir süre gerçekleşmeyi bekler.
İşlem gerçekleştiğinde ise piyasa yapıcı olarak değerlendirilir. 42.000 USDT veya daha yüksek bir fiyattan alış (long) emir girseydiniz emir hemen gerçekleşirdi ve piyasa alıcı olurdu.
Tam tersi yine fiyat 42.000 USDT iken short girmek istediğinizi düşünelim. Bu durumda piyasa yapıcı işlem yapmak için 42.000 üstünde bir fiyattan satış (short) emri girmelisiniz.
Komisyon hesaplarken ana paranızı yani maliyeti değil pozisyon büyüklüğünüzü baz almalısınız. Kazanç/kayıp pozisyon büyüklüğünüz üzerinden oluştuğu gibi komisyon da pozisyon büyüklüğüne göre kesiliyor.
Bu açıdan örneğin çok yüksek kaldıraç kullanırsanız pozisyon büyüklüğünüz ana paranıza kıyasla çok fazla olacağı için kesilecek komisyon sizi daha çok etkiler.
Pozisyon kapatırken de aynı şekilde pozisyon büyüklüğünüzü pozisyon kapatma fiyatı ile çarpıp USDT bazında pozisyon büyüklüğünü hesaplamanız gerekiyor.
Daha sonra pozisyon büyüklüğünüzü 100’e bölüp komisyon oranı ile çarpabilirsiniz. Bu şekilde pozisyon kapattığınızda kesilecek komisyonu hesaplarsınız.
- Komisyon: (Pozisyon büyüklüğü x giriş/çıkış fiyatı) / 100 x komisyon oranı
Pozisyonunuzu açtıktan sonra her 8 saatte bir fonlama ödemesi yapacaksınız ya da tam tersi size fonlama ödemesi gelecek.
Fonlama ödemesi doğrudan long ve short pozisyon açan kişiler arasında yapılıyor. Fonlama oranı pozitif ise long açanlar fonlama ödüyor, short açanlar fonlama alıyor.
Tam tersi fonlama oranı -0.012% gibi negatif bir değer ise short açanlar fonlama ödüyor, long açanlar ise fonlama ödemesi alıyor.
Kesilecek ya da size gelecek fonlamayı hesaplamak için yine ilk önce pozisyon büyüklüğünüzü hesaplamanız gerekiyor.
Bunun için aşağıdaki örnekte pozisyon büyüklüğünü (0.001 BTC) geri sayım bittiği zamanki anlık fiyat ile çarpmanız gerekiyor.
Örneğin geri sayım sıfır oldu ve fonlama ödenecek. Bu anda Bitcoin fiyatı 40.000 USDT diyelim. Bu durumda pozisyon büyüklüğünüz 40000×0.001’den 40 USDT olur.
Geri sayım bittiği anda fonlama oranı %0.01 ise fonlamayı 40’ı 100’e bölüp 0.01 ile çarparak hesaplayabilirsiniz: 40/100×0.01 = 0.004 USDT.
Fonlama oranı (%0.01) pozitif olduğu için pozisyonunuz long ise 0.004 USDT marjin bakiyenizden kesilir ya da short açtıysanız 0.004 USDT marjin bakiyenize eklenir.
Marjin bakiyeniz fonlama ödemeleri ile değiştikçe likidasyon fiyatında da belli ölçüde değişiklikler olacaktır.
COIN-M Vadeli İşlemler komisyon ve fonlama hesaplama
COIN-M Vadeli İşlemler çiftlerinden biri olan ETH/USD çiftinde aşağıdaki şekilde bir pozisyon açacağınızı düşünelim.
Kesilecek komisyonu hesaplamak için yine ilk önce pozisyon büyüklüğünü hesaplamanız gerekiyor.
COIN-M çiftlerde pozisyon büyüklüğü sözleşme olarak ifade ediliyor. ETHUSD çiftinde 1 sözleşme 10 USD değerinde.
Dolayısıyla 5 contract (sözleşme) büyüklüğünde açacağımız pozisyonun değeri 50 USD.
Daha sonra yine USDS-M Vadeli İşlemler’de olduğu gibi pozisyon büyüklüğünü 100’e bölüp komisyon oranı ile çarpabilirsiniz.
İşlem piyasa yapıcı ise 50/100×0.02’den 0.01 USD komisyon kesilir. Ancak komisyon ETH olarak kesilecek.
Dolayısıyla komisyonu hesaplamak için 0.01’i giriş fiyatına bölmeniz gerekiyor: 0.01/2288.52 = 0.00000436963 ETH.
Pozisyonu kapatırken de işlem yine piyasa yapıcı ise 0.01 USD’yi pozisyon kapatma fiyatına bölmeniz gerekiyor.
Örneğin pozisyonu 2300 USD’de kapatırsanız 0.01/2300’ten 0.00000434782 ETH komisyon kesilir.
COIN-M çiftlerde pozisyon büyüklüğü sözleşme bazında belirtildiği ve değişmediği için kesilecek komisyon USD bazında her zaman aynı.
COIN-M Vadeli İşlemler kısmında herhangi bir işlem çiftinde pozisyon açtıktan sonra fonlamayı da komisyona benzer şekilde hesaplayabilirsiniz.
İlk önce pozisyon büyüklüğünüzü hesaplamanız gerekiyor: Sözleşme miktarı x sözleşme değeri
Yani ETHUSD çiftinde 1 sözleşme 10 USD olduğu için aşağıdaki örnekte 5×10’dan 50 USD. COIN-M çiftlerde pozisyon büyüklüğü (USD bazında) fiyata göre değişmiyor.
Daha sonra 50 USD’yi 100’e bölüp geri sayım bittiğindeki fonlama oranı ile çarpabilirsiniz. Geri sayım bittiğinde fonlama %0.0065 diyelim.
50/100×0.0065 = 0.00325 USD. Fonlama kesileceği sırada ETH fiyatı 2300 USD diyelim. Bu durumda 0.00325/2300’ten 0.00000141304 ETH fonlama kesilir ya da size gelir.
Binance Vadeli İşlemler ile ilgili ayrıca aşağıdaki içeriklere de göz atabilirsiniz:
Binance Vadeli İşlemler ve Binance’te kaldıraçlı işlem yapma ile ilgili soru ve yorumlarınızı aşağıda paylaşabilirsiniz.