Chainanalysis‘ten alınan verilere göre Reuters haber ajansı, Bitcoin ile yapılan ödemelerde Eylül ayında %80 oranında düşüş yaşandığını ve herhangi bir toparlanma bulunmadığını kaydetti.
Bu duruma neden olan faktörlerden bazıları Bitcoin işlemlerindeki ölçeklenebilirlik sorunu (dolayısı ile işlemlerin maliyetli olması) ve yüksek volatilite. Perakende ödeme sektöründe Bitcoin ile ödemelerin yaygın kabul görebilmesi için, daha fazla perakendecinin kripto para birimi ile yapılan ödemelere imkan tanıması gerekiyor. Ancak bunun gerçekleşmesi de perakendecilerin bu ödemelerde katma bir değer görmesi ve piyasada uygun koşulların oluşmasına bağlı.
BitPay hizmetlerini daha cazip hale getirebilmek için, satışlarının ABD doları cinsinden değerini korumak isteyen perakendecilere yönelik birtakım önlemler aldı. Mevcut coin’lerine üç tane daha stablecoin ekleyen BitPay, perakendecilere daha fazla esneklik tanımayı ve müşterilerini kripto para piyasasında kalma olasılığını arttırmayı hedefliyor.
Lightning Network Henüz Kendini İspatlamadı
Tüm bunların yanında, bu sorunlara “en azından teoride” çözüm getiren Lightning Network’ten söz etmekte fayda var. Lightning Network yüksek transfer ücretlerini, ağdaki tıkanıklığı ve Bitcoin ağının işleyebileceği maksimum transfer limitini ortadan kaldırıyor. Ödeme kanallarının çalışma şekli ise şöyle; eğer bir perakendeci belirli bir zaman içinde 1 milyar dolarlık işlem yapmak istiyorsa, buna uygun bir kanalı açmak zorunda.
Bitcoin’in fiyatı arttığında bir Bitcoin’in alım gücü de büyük oranda yükseldiği için Bitcoin perakende işlemlerinin sayısında da genellikle artış oluyor. Kullanıcılara, satın alabilecekleri şeylerin miktarında bir artış olmadığı sürece coin’lerini harcamak cazip gelmiyor. Aynı zamanda, kripto paralar ile yapılan her türlü işlemleri düzenleyen yasal mevzuat da henüz oldukça muğlak. Bitcoin ile alışveriş durumunda kullanıcılar “Sermaye Kazançları Vergisi” ile karşı karşıya kalabilirler.
Chainanalysis genel toplamda (veriler BTC cinsinden değil değer bakımından verilmiştir) %80’lik düşüşü belirleyebilmek için 17 büyük Bitcoin ödeme işlemcisi ile görüşmeler gerçekleştirdi. Coinpayments.net üzerinden herkese açık verilerden elde edilen bilgilere göre ise yılın ilk yarısında %50’lik bir düşüş söz konusu.
Gerçekleşen Bitcoin işlem sayısı ise günlük 350.000 üzerinde işlem ile zirveyi gördüğü Ocak ayı dışında genellikle istikrarlı bir tablo çizdi.