Bu soruya kısa cevap vermek gerekirse, evet Bitcoin yasal bir dijital varlık. Ancak aynen kripto paraların doğası gibi bu sorunun uzun cevabı da biraz karmaşık…
Bitcoin Yasal mı?
Henüz kripto para birimlerini düzenleyen merkezi bir güç mevcut değil. Onun yerine ağdaki kullanıcılar para transferlerini doğruluyor ve izliyorlar. Bu süreç geleneksel bankacılığa göre biraz daha anonim diyebiliriz.
Geleneksel para birimleri (fiat para) yasal bir çerçeve içinde kullanılıyor ve bankacılık kurumları tarafından düzenleniyor. Bu bankacılık kurumları da genel anlamda hükümetler ya da merkez bankaları tarafından kontrol ediliyor.
Bitcoin’in Hükümetler için Zorlukları
Tüm dünya çapında hükümetler Bitcoin ve diğer kripto paraları anlamaya çalışıyor. Özellikle de yararları ve zararları konusunda araştırmalar yapıyorlar. Bu anlamda hükümetlerin bir yandan yenilikleri, yeni teknolojileri ve endüstrileri desteklemek için çabaladıklarını, bir yandan da tüketiciler için riskleri minimuma indirmek için uğraştıklarını söyleyebiliriz.
Hükümetler bu konuda aynı fikirde değiller bu yüzden bu konuya farklı yaklaşımlar sergiliyorlar.
Bitcoin’in Yasallığı ile ilgili Genel Kanı
Bazı ülkelerde Bitcoin yasadışı kabul ediliyor. Buna karşılık bazı ülkelerde para birimi olarak geçerli sayılıyor ve ülkenin kendi düzenlemeleri altında değerlendiriliyor. Bazı ülkelerde ise Bitcoin alım satımı ve kullanımı tamamen yasal. Bunun dışında birkaç ülkede de Bitcoin kullanımı yasak veya sınırlandırılmış durumda.
Batılı ülkeler bu konuda düzenlemeler yapmaya ve yenilikleri desteklemeye biraz daha ılımlı yaklaşıyorlar. Küresel anlamda baktığımızda köklü ekonomilerin de benzer yaklaşımlar sergilediğini görebiliriz. Ancak Bitcoin kullanımı hakkında keskin fikir ayrılıkları olduğunu da söylemek mümkün.
Avrupa’nın Bitcoin’e Bakış Açısı, Bitcoin Avrupa ülkelerinde yasal mı?
Avrupa Topluluğu Adalet Divanı Bitcoin konusunda ılımlı bir yaklaşım sergiliyor ve şöyle diyor: “Geleneksel para birimleri ile Bitcoin takaslarında sanal para birimi KDV’den muaftır. Avrupa Birliği üye ülkeleri diğer para birimlerinden farklı olarak yasal sayılan para birimi, banknot ve madeni para transferlerinde Bitcoin’i KDV’den muaf tutmalıdırlar.”
Avrupa Merkez Bankası Bitcoin’i tahvili mümkün sanal para birimi olarak kabul ediyor.
Türkiye’de Bitcoin yasal mı? Türkiye’de Kripto Paraların Durumu
Türkiye’de birçok kripto para borsası şu an yasal bir şekilde faaliyet gösteriyor ve insanlar kolay bir şekilde kripto para alıp satabiliyorlar.
Ancak Bitcoin, kripto paralar veya kripto para borsaları ile ilgili özel bir düzenleme yok dolayısıyla Türkiye’de kripto paraların durumunun şu an belirsiz olduğunu söyleyebiliriz. Ancak herhangi bir yasaklayıcı düzenleme olmadığı için Bitcoin yasal bir dijital varlık.
Sonuç olarak Bitcoin yasal mı?
Tüm bunların sonucunda Bitcoin’in Türkiye dahil çoğu ülkede yasal olduğunu söyleyebiliriz. Bu tüm dünyada geçerli bir para birimi olduğu anlamına gelmiyor ama hizmet ya da ürün alımında kullanılmayacağı anlamına da gelmiyor.
Bitcoin şu an Cezayir, Bolivya ve Bangladeş gibi ülkelerde yasa dışı olarak görülüyor. Çünkü düzenlemeler ve para aklama konusunda sıkıntılar yaratacağı düşünülüyor.
Ayrıca Bitcoin’in yasal olduğu ama belli bankacılık yasaklarına ya da sınırlamalarına tabi olduğu ülkeler de mevcut. Mesela, Kanada’da kripto para yasal ama belli bankacılık yasakları var ve Kanada vatandaşları kredi kartları üzerinden kripto para alamıyor.