Şirket tarafından yapılan duyuru ile Bitmatrix kapanmıştır. Aşağıdaki içeriklere giderek Türkiye’deki diğer kripto para borsalarını ve global kripto para borsalarını inceleyebilirsiniz:
Bitmatrix nedir
Türkiye’de 2019 yılında faaliyete giren bir kripto para borsası olan Bitmatrix, Aktif Bank’ın dolaylı iştiraki Attivo Bilişim A.Ş. tarafından kurulmuştur.
Attivo, blockchain ve kripto paralar ile ilgili Ar-Ge, eğitim ve iş modelleri üzerine odaklanan bir şirket. Kripto para borsası Bitmatrix ise şirketin ilk markası.
Banka seviyesinde güvenlik ve uluslararası en iyi uygulamalar esas alınarak kurgulanan Bitmatrix, dünya genelinde bir banka tarafından kurulmuş olan ikinci kripto para borsasıdır.
Bitmatrix‘e nasıl üye olunur
Bitmatrix’te şu an işlem hacmi çok düşük olduğu için alım satım işlemlerinde sorun yaşayabilirsiniz. Bitcoin ve altcoin alıp satmak için işlem hacmi yüksek olan BtcTurk veya Paribu‘yu kullanabilirsiniz.
Bitmatrix’i denemek ve platformu görmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip ederek üye olabilirsiniz:
1- Linke tıklayarak kayıt sayfasına gidin: Bitmatrix üye ol
2- İlk aşamada kişisel bilgileriniz, e-posta adresi, şifrenizi girin ve bir güvenlik kelimesi belirleyerek devam edin.
3- Telefon numaranızı girin, telefonunuza gelen onay kodu ile doğrulama işlemini gerçekleştirin.
4- E-mail adresinize gelen mail’e tıklayarak hesabınızı onaylayın.
Bitmatrix’e nasıl para yatırılır
Yukarıdaki adımları tamamlayıp Bitmatrix’e üye olduktan sonra Türk lirası yatırmak için hesap doğrulama işlemi yapmanız gerekiyor. E-devlet uygulaması üzerinden ikametgah belgenizin barkod numarası ile hesabınızı doğrulayabilirsiniz. Diğer borsalarda olduğu gibi hesap onayı için herhangi bir kimlik fotoğrafı veya kimlik ile selfie yüklemeniz gerekmiyor.
Kimliğinizi doğruladıktan sonra aşağıdaki görüntüde görüleceği şekilde ÇEK/YATIR kısmına gelerek Türk lirası yatır butonuna tıklayarak Türk lirası yatırabilir ve daha sonra coin alabilirsiniz.
Bitmatrix güvenilir mi
Bitmatrix, 3 ana başlık altında sıraladığı uygulamaları ile banka seviyesinde güvenlik sağladığını belirtiyor:
- Çoklu imzalı soğuk cüzdan güvenliği ve kurumsal yönetim anlayışı
- Yükümlülük karşılama yeterliliği
- Kurumsal düzeyde bilgi sistemleri yönetimi
Bitmatrix, kullanıcıların kripto paralarını çoklu imzalı soğuk cüzdanlarda saklıyor. Bu cüzdanlarda işlem yapılabilmesi için birden fazla kişinin onayı gerekiyor. Bunun yanında, Bitmatrix, soğuk cüzdanlar ile ilgili kurumsal bir yönetim süreci benimsiyor.
Yükümlülük karşılama yeterliliği ile ilgili ise şeffaflık ve güvenilirliği sağlamak için cüzdanlarda bulunan kripto paraların miktarı ile ilgili Bitmatrix’in yıllık bağımsız denetim raporları yayımlayacağı belirtiyor.
Bitmatrix, bilgi sistemleri yönetimi konusunda uyguladığı süreçler ile ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi standardına uygun bir yapıya sahip. Bitmatrix’in bu konudaki uygulamalarından bir kaçı şu şekilde:
”Gerek kullanıcıların gerek çalışanların görevleri icabı yapmış oldukları her türlü işlem için denetim izleri (audit logs) kaydedilmekte ve denetim izlerinin güvenliği sağlanmaktadır. Sisteme veya veritabanına yetkisiz erişim teşebbüsleri proaktif olarak engellenmektedir.”
”Mucbir sebepler dışında, kullanıcılara Site üzerinden veya email yoluyla önceden duyuru yapılmaksızın servis kesintisi yapılmaz.”
Bunun yanında, Bitmatrix sıcak cüzdanlarda bulunan kripto varlık tutarına erişinceye kadar kullanıcılardan alınan her türlü komisyonun %10’unu farklı bir cüzdanda biriktirerek bir kripto varlık güvence fonu oluşturacak (KVGF).
Bu şekilde platformda hacklenme vb. durumlardan dolayı herhangi bir kayıp oluşsa bile kullanıcılar bu durumdan etkilenmeyecek.
Bitmatrix kısacası ISO 27001 bilgi güvenliği yönetim sistemi standardına uygun yapısı, sağlayacağı bağımsız denetim raporları ve KVGF uygulaması ile mevcut diğer borsalardan daha şeffaf ve güvenilir bir borsa olarak görülebilir. Bitmatrix’e aşağıdaki başlığı takip ederek üye olabilir ve işlem yapmaya başlayabilirsiniz.
Bitmatrix kullanıcı yorumları
Ekşi Sözlük yazarları
kimlik selfiesi olmadan kayıt olunuabilen borsa. deneyelim bakalım.
btctürk ile hemen hemen aynı coinleri listeleyen (btc, eth, xrp, ltc) exchange. neo ile eos var, tether ise xlm ise yok. tether olsaydı iyi olurdu usd/try arasındaki dalgalanmadan kaçmak için iyi oluyor.
Twitter kullanıcıları:
Bitmatrix in public api yokmuş 🙂 hımm 🤔 kendi api ımı yazsam yoksa reverse engineering ile bitmatrix in kendi apilarına mı erişsek ne dersiniz hocam 🙂 bu dönemde apisiz borsa olmamış
— CyberSensei (@SenseiCyber) March 11, 2019
Daha evvelden hesap açtığım #bitmatrix i bugün deneme fırsatım oldu hocam. Bir çok kişinin belirttiği üzere, oldukça sade ve kullanışlı menüleri mevcut. Ve fakat, şifremi hatırlayamadığım için bugün öğleden sonra değiştirmek durumunda kaldım. Bir süre sonrada hesabımdan++
— Coinsurance (@Coinsurance10) February 25, 2019
Ayrıca Bitmatrix’in bilgi güvenliği müdürü Serdar Korkmaz’ın Uzman Coin’e verdiği röportajı buradan izleyebilirsiniz.
Bitmatrix’te komisyon oranları ve işlem gören kripto paralar, Bitmatrix’te hangi coin’ler var
Bitmatrix’te şu an Bitcoin, Ethereum, XRP, EOS, NEO ve Litecoin ile işlem yapılabilir. Bitmatrix’in alım satım işlemleri için uyguladığı komisyon oranları ise şu şekilde:
Yıllık İşlem Hacmi (*) | Toplam Komisyon Oranı | Toplam Komisyonun KVGF’ye Aktarılacak Kısmı (%10) |
---|---|---|
100.000 TL’ye Kadar | %0.20 | %0.020 |
100.000 – 250.000 TL Arası | %0.19 | %0.019 |
250.000 – 500.000 TL Arası | %0.18 | %0.018 |
Bitmatrix’in 100.000 TL’ye kadar işlem hacmi için komisyon oranları BtcTurk ve Paribu’dan daha düşük. Diğer Türk kripto para borsaları ve Binance ile ilgili aşağıdaki yazılara göz atabilirsiniz:
Coin’leri borsalarda tutmak güvenli mi?
Bitmatrix ve diğer kripto para borsalarının temel amacı kullanıcıların kripto paralarını birbirleri arasında takas etmesini sağlamak. Bu açıdan kripto para borsaları bir banka işlevi görmüyor. Kripto paralarınız için bir bankaya ihtiyacınız da yok. Dolayısıyla işlem yapmayacağınız coin ve token’leri borsalarda tutmak yerine kendinize ait bir cüzdanda tutmak mantıklı bir seçenek.
Ancak, kripto paralar ve cüzdanlar hakkında tecrübeli değilseniz, kripto paralarınızı kendinize ait bir cüzdanda tutmak sizin için daha riskli olabilir. Bu açıdan bu konudaki bilginizi ve riskleri dikkate alarak kendinize göre bir seçim yapabilirsiniz. Varlıklarınızın bir kısmını borsalarda bir kısmını da kendinize ait bir cüzdanda da tutabilirsiniz.
Kripto paralar ve blockchain, TL, USD gibi paralardan ve banka sisteminden çok farklı olduğu için kripto para cüzdanları kullanıcılar için bir olmazsa olmaz. Kripto para cüzdanları ile ilgili aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz:
Kripto paraları kaybetmemek için güvenilir borsalar ve cüzdanlar, alınabilecek önlemler
Ethereum cüzdanı nasıl oluşturulur? Cüzdanların kullanımı
İçeriği aşağıdaki butonlara tıklayarak Facebook ve Twitter’da paylaşabilirsiniz. Coinbalina’yı Facebook ve Twitter üzerinde takip etmeyi unutmayın.