BtcTurk işlem hacmi ve kullanıcı sayısı bakımından Türkiye’deki en büyük kripto para borsalarından biri.
BtcTurk’ü kullanarak farklı altcoin’leri; grafikler, derinlik tablosu ve stop emir gibi gelişmiş özellikler ile alıp satabilirsiniz.
Bu rehberde BtcTurk kullanımı ile ilgili BtcTurk’e para yatırma, para çekme, hesap yükseltme, limitler ve komisyon gibi bilmeniz gereken bütün konuları ele aldık.
Ayrıca BtcTurk’ün Türkiye’de kurulu Binance TR ve Paribu gibi borsalarla ve Binance ile karşılaştırmasını bulabilirsiniz.
BtcTurk güvenilir mi?
BtcTurk’ün güvenliği farklı açılardan ele alınabilir. Platform güvenliği, kripto paraların saklanma yöntemi ve kullanıcı hesaplarının güvenliği başlıca konular.
Kripto para borsalarını güvenlik açısından farklı faktörler ışığında sıralayan bir platform mevcut. Buradaki listede BtcTurk C, Paribu DDD, Binance ise AAA puan almış.
Sitedeki siber güvenlik skoru (CSS); sunucu güvenliği, kullanıcı güvenliği, bug ödülleri, sızma testi ve geçmiş hack vakaları dikkate alınarak oluşturulan bir skor.
Genel olarak BtcTurk’ün sunucu güvenliği ve kullanıcı güvenliği açısından gayet iyi bir kripto para borsası olduğunu söyleyebiliriz. Geçmişte de kullanıcıların kripto paralarını etkileyen bir hack vakası yaşanmadı.
Ancak bu gibi sıralamaları veya raporları çok dikkate almanıza gerek yok. Çünkü bugüne kadar piyasadaki birçok büyük kripto para borsası bile hacklendi.
Dolayısıyla BtcTurk de hacklenebilir. Kullanıcıların kripto paralarını kaybetmesi de ihtimal dahilinde olan bir durum.
Örneğin Binance bu gibi durumlarda kullanmak için komisyon gelirlerinin %10’unu ayrı bir cüzdanda biriktiriyor.
SAFU adı verilen bu uygulama ile borsa herhangi bir siber saldırı sonucu kullanıcıların kripto paralarını kaybetse bile kayıp Binance tarafından karşılanıyor.
Aynı şekilde Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR‘de de kullanıcıların kripto paraları SAFU fonu ile güvence altında.
Bu tür bir sigorta mekanizmasının olduğu bir borsa kullanmak isterseniz Binance‘i veya Binance TR‘yi kullanabilirsiniz.
BtcTurk, uzun yıllardır hizmet veren Türkiye’deki ilk kripto para borsası. Bugüne kadar kullanıcıların kripto paralarını veya Türk Liralarını etkileyen olumsuz bir durum yaşanmadı.
Dolayısıyla işlem yapmak için platforma istediğiniz miktarda TL ve kripto para yatırabilirsiniz. Ancak kripto para borsalarını cüzdan olarak kullanmak çok mantıklı bir yöntem değil.
Kripto paralarınızın belli bir miktarını Ledger gibi kendinize ait soğuk cüzdanlarda tutmak daha iyi olacaktır.
Ayrıca kripto para saklamak için MetaMask, Coinomi ve Trust Wallet gibi farklı kripto para cüzdanlarını da kullanabilirsiniz.
BtcTurk’te kripto paraların %97’sinin çevrimdışı çoklu imzalı soğuk cüzdanlarda saklandığı belirtiliyor. Yani kripto paraların neredeyse tamamı internet ile bağlantısı olmayan, yüksek güvenlikli cüzdanlarda saklanıyor.
Aynı şekilde kullanıcılara ait kişisel bilgilerin ve belgelerin de şifreli olarak çoklu katmanlı bir güvenlik sistemi ile korunduğu belirtiliyor.
Kullanıcı güvenliği açısından ise BtcTurk kullanıcılara hesaplarını korumak için farklı birçok yöntem sunuyor. BtcTurk hesabınızın güvenliğini güvenlik kısmındaki seçenekler ile ciddi miktarda artırabilirsiniz
İki aşamalı doğrulama kısmından SMS yerine Authenticator seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. SIM kartınız kopyalanabileceği için SMS ile iki aşamalı doğrulama çok güvenli değil.
Oltalama (phishing) saldırılarını engellemek için oltalama kodu ekleyebilirsiniz. Bu şekilde BtcTurk tarafından gönderilen e-postalara belirlediğiniz kod eklenir.
Böylece BtcTurk tarafından gönderilmiş gibi görünen sahte bir email alırsanız bu durumu kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
Kripto para çekme işlemlerinde ek güvenlik için pin kodu ekleyebilirsiniz. Her çekme işleminde belirlediğiniz pin kodunu girmeniz istenecek.
Ayrıca zaman aşımı kısmından siz aktif değilken belirli bir süre sonunda hesabınızdan otomatik çıkış yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Kısacası BtcTurk’ün geçmişini ve kullanıcılara sağladığı güvenlik önlemlerini dikkate alırsak genel olarak güvenilir bir kripto para borsası olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak BtcTurk de aynen diğer birçok kripto para borsası gibi hacklenebilir ve kullanıcıların kripto paraları bu durumdan etkilenebilir.
BtcTurk bu tür uç konularda doğrudan sorumluluk kabul etmiyor ve herhangi bir güvence sağlamıyor.
Dolayısıyla özellikle işlem yapmadığınız kripto paraları kendinize ait bir kripto para cüzdanında tutmak daha güvenilir olabilir.
Kripto paralarınızın güvence altında olduğu bir kripto para borsası kullanmak isterseniz Binance‘i veya Binance’in Türkiye’de kurduğu bankadan para yatırabileceğiniz Binance TR‘yi kullanabilirsiniz.
BtcTurk mü Paribu mu? BtcTurk mü Binance mi?
BtcTurk ve Paribu, Türkiye’deki en çok kullanılan kripto para borsalarından ikisi. Binance ise global kripto para borsaları arasında en çok kullanılan kripto para borsası.
Çoğu kişi için en önemli konu komisyon oranları. Çok sık alım satım yapmayan kişiler ise komisyon oranlarını çok dikkate almaksızın alışık oldukları, sevdikleri kripto para borsasını kullanabiliyor.
Komisyon oranları açısından BtcTurk’ün en önemli avantajı kripto/kripto çiftlerinde %0.08 ve %0.12 komisyon ile işlem yapma imkanı vermesi.
Ancak piyasa yapıcı işlem yapmak biraz zaman alabileceği için kullanıcılar çoğu zaman piyasa alıcı işlem ile %12 komisyon ödüyor.
Türk Lirası çiftlerinde ise komisyon oranları piyasa yapıcı ve alıcı olarak %0.12 ve %0.20.
Paribu’da ise komisyon oranları %0.25 ve %0.35 (piyasa yapıcı / piyasa alıcı). Bu açıdan Paribu’da kullanıcılar diğer borsalara kıyasla oldukça yüksek komisyon ödüyor.
Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR’de ise komisyon oranı sabit %0.10. Ancak %10 komisyon indirimi ile hesap açarak %0.09 komisyondan işlem yapabilirsiniz.
Ayrıca Binance TR cüzdanınızda BNB tutarsanız komisyon olarak BNB kesiliyor ve %25 komisyon indirimi kazanıyorsunuz.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açarak ve cüzdanınızda BNB tutarak %0.10 yerine %0.0675 komisyon ödeyebilirsiniz. Bu açıdan Binance TR, Türkiye’deki komisyon oranı en düşük kripto para borsası.
Güvenlik ve platform istikrarı açısından Binance ve Binance TR, Türkiye’deki diğer borsalara kıyasla daha önde.
Binance dünyadaki en büyük kripto para borsası olduğu için platform çok daha stabil ve sorunsuz çalışıyor. Aynı şekilde Binance TR de benzer bir altyapı ile çalışıyor.
Güvenlik açısından ise Binance çok daha tecrübeli bir borsa ayrıca kullanıcıların kripto paraları SAFU adındaki fon ile güvence altında.
Bu dört kripto para borsasının komisyon oranları, güvenlik ve yatırma/çekme işlemleri gibi farklı yönlerden daha detaylı şekilde karşılaştırması için aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz.
Ayrıca Binance TR, Paribu ve Binance ile ilgili aşağıdaki rehberlerde her konuda bilgi bulabilirsiniz:
BtcTurk hesabı nasıl açılır?
BtcTurk’e üye olmak için ilk önce BtcTurk sitesine gidin ve sağ üstte başlayın / ”yeni üyelik” yazan yere tıklayın.
Üyelik formunu email, şifre, ad, soyad, telefon numarası ve diğer kişisel bilgileriniz ile doldurun. Daha sonra anlaşmalara tik koyup ”üyeliğimi başlat” butonuna tıklayın.
Bilgilerinizi girip ”üyeliğimi başlat” butonuna tıkladıktan sonra email adresinize onay email’i gelecek. Gelen email’deki linke tıklayarak email adresinizi onaylayın. Daha sonra BtcTurk’e giriş yapabilirsiniz.
Hesabınıza giriş yaptığınızda telefon numaranızı gönderilecek SMS ile telefon numaranızı onaylamanız gerekecek. Bu işlemden sonra hesabınızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
BtcTurk Kolay ile BtcTurk | Kripto’nun farkı
BtcTurk’ün kolay işlem platformu yeni başlayan kişilere yönelik oluşturulmuş bir kripto para alım satım platformu / arayüz.
BtcTurk | Kripto ise BtcTurk’ün daha profesyonel şekilde alım satım yapmak isteyen kişiler için oluşturduğu bir platform.
BtcTurk | Kripto’da limit emir, stop emir ve fiyat grafikleri gibi birçok özellikten yararlanabilirsiniz. BtcTurk’ün kolay alım satım platformunda ise bunlar bulunmuyor.
BtcTurk’te işlem yaparken fiyat belirlemeniz mümkün değil. Yani işlemler limit emir yerine doğrudan piyasa fiyatlarından market emir ile gerçekleşiyor.
BtcTurk sizin için otomatik olarak piyasa fiyatlarından emri gerçekleştirdiği için işlem aslında daha dezavantajlı fiyatlardan gerçekleşiyor ve aradaki farkı BtcTurk komisyon olarak alıyor.
Dolayısıyla gelişmiş özellikleri kullanmak ve ekstra komisyon ödememek için BtcTurk | Kripto’yu kullanmalısınız.
BtcTurk yatırma ve çekme limitleri
BtcTurk hesabınızı açtıktan sonra kripto para çekme işlemleri dışında bütün işlemleri yapabilirsiniz.
Hesabınıza TL ve kripto para yatırabilir, Bitcoin ve diğer kripto paraları alıp satabilir ve TL çekebilirsiniz.
Peki BtcTurk’e ne kadar TL yatırıp çekebilirsiniz? BtcTurk’te günlük TL yatırma ve çekme limiti 10.000.000 TL.
30 günlük yatırma ve çekme limiti ise 40.000.000 TL. TL yatırma işlemi için ise minimum bir tutar bulunmuyor.
Kripto paralar için yatırma ve çekme limitleri bulunmuyor. BtcTurk’e istediğiniz miktarda Bitcoin ve diğer kripto paraları yatırıp çekebilirsiniz.
Ancak bazı kripto paralarda minimum yatırma miktarı bulunuyor. Örneğin hesabınıza en az 0.0001 BTC yatırabilirsiniz.
BtcTurk’te alım satım yaparken yapacağınız işlemler için minimum tatarlar var. Örneğin 1 TL değerinde BTC alamazsınız.
BTC için en az işlem miktarı 100 TL, USDT çiftinde ise 10 USDT. Bu tür minimum limitleri alım satım yaparken görebilirsiniz.
BtcTurk’ten kripto para çekmek için ise hesabınızı 2. seviyeye yükseltmeniz gerekiyor. Hesap sayfasından hesap seviye yükseltme kısmına tıklayarak hesabınızı 2. seviyeye yükseltebilirsiniz.
BtcTurk hesap yükseltme
Merkezi olmayan borsalar hariç neredeyse bütün kripto para borsalarında yüksek limitlerde işlem yapmak veya TL, USD gibi fiat para birimleri yatırmak / çekmek için kimlik doğrulaması yapmak gerekiyor.
Dolayısıyla kripto para borsalarında kimlik doğrulama işlemi standart bir uygulama.
BtcTurk hesabı açarken kimlik bilgileriniz NVİ sistemi üzerinden doğrulansa da kripto para çekmek için kimlik ve dilekçeli fotoğraf yüklemeniz isteniyor.
BtcTurk hesabınızı 2. seviyeye yükseltmek ve kripto para çekme işlemlerini aktifleştirmek için hesap > hesap seviye yükseltme sayfasına gidin. Sayfada ”hesap seviye yükselt” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada kimliğinizin ön yüzü, arka yüzü ve dilekçeli fotoğrafınızı yükleyerek hesabınızı 2. seviyeye yükseltebilirsiniz.
BtcTurk komisyon oranları
BtcTurk genel olarak Paribu gibi borsalara kıyasla komisyon oranı düşük bir kripto para borsası.
BtcTurk’te kripto/kripto işlem çiftleri için komisyon oranı piyasa yapıcı işlemler için %0.08, piyasa alıcı işlemler için ise %0.12.
Kripto/kripto işlem çiftleri BTC ve USDT gibi sadece kripto paralardan oluşan işlem çiftleri anlamına geliyor.
BTC/TRY, ETH/TRY gibi TRY işlem çiftlerinde yapacağınız işlemler için farklı oranda komisyon alınıyor. (%0.12 / %0.20)
Son 30 gündeki işlem hacminize göre TRY çiftlerinde ve kripto çiftlerinde ödeyeceğiniz komisyon oranları aşağıdaki şekilde.
İşlem hacminizi hesaplamak çok basit. Örneğin TRY işlem çiftlerinde 500 TRY ile 3 kere Bitcoin alıp satarsanız işlem hacminiz yaklaşık 1500 TL civarında olacaktır.
BtcTurk kripto/TRY komisyon oranları
30 günlük alış satış hacmi (TRY) | Piyasa yapıcı | Piyasa alıcı |
0 – 1.000.000 | %0,12 (0,0012) | %0,20 (0,0020) |
1.000.000 – 5.000.000 | %0,11 (0,0011) | %0,19 (0,0019) |
5.000.000 – 10.000.000 | %0,10 (0,0010) | %0,18 (0,0018) |
10.000.000 – 40.000.000 | %0,08 (0,0008) | %0,16 (0,0016) |
40.000.000 – 100.000.000 | %0,06 (0,0006) | %0,12 (0,0012) |
Son 30 gündeki işlem hacminiz 1 milyon TL altında ise piyasa yapıcı işlemler için %0.12, piyasa alıcı işlemler için ise %0.20 komisyon ödeyeceksiniz.
Türk Lirası işlem çiftlerinde daha düşük komisyon ödemek isterseniz Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR‘yi kullanabilirsiniz.
Binance TR’de komisyon oranı %0.10. Ancak %10 komisyon indirimli hesap açarak %0.09 komisyon oranından işlem yapabilirsiniz.
Ayrıca hesabınızda BNB tutarsanız al sat yaptığınızda BNB kesilir ve %25 komisyon indirimi ile komisyon oranınız %0.0675’e düşer.
BtcTurk kripto/kripto komisyon oranları
BtcTurk hesabınızı açtıktan sonra kripto/kripto işlem çiftlerinde ödeyeceğiniz komisyon oranları aşağıdaki şekilde:
30 günlük alış satış hacmi (TRY) | Piyasa yapıcı | Piyasa alıcı |
0 – 1.000.000 | %0.08 (0.0008) | %0.12 (0.0012) |
1.000.000 – 5.000.000 | %0.07 (0.0007) | %0.11 (0.0011) |
5.000.000 – 10.000.000 | %0.06 (0.0006) | %0.10 (0.0010) |
10.000.000 – 40.000.000 | %0.05 (0.0005) | %0.08 (0.0008) |
40.000.000 – 100.000.000 | %0.04 (0.0004) | %0,06 (0,0006) |
Peki piyasa yapıcı ve piyasa alıcı işlem nedir? Kripto para borsalarında her işlem çifti için kullanıcıların girdiği alım satım emirlerinden oluşan bir emir defteri bulunur. Bu emir defterlerini al-sat kısmında görebilirsiniz.
Eğer emir defterindeki fiyatlardan bir emir girerseniz girdiğiniz emir anında gerçekleşir ve piyasa alıcı işlem yapmış olursunuz.
Defterde bulunmayan daha düşük ya da yüksek bir fiyattan emir girerseniz emriniz deftere konur ve piyasa yapıcı olarak değerlendirilir.
Bu konuda daha detaylı bilgi için aşağıdaki BtcTurk’te nasıl alım satım yapılır başlığına bakabilirsiniz.
BtcTurk komisyon hesaplama
BtcTurk komisyon hesaplamak oldukça basit.
Örneğin son 30 gündeki işlem hacminiz 1 milyon TL altı ise ve piyasa yapıcı bir işlem yapmış iseniz %0.12 komisyon ödeyeceksiniz. İşlem piyasa alıcı ise oran %0.20.
Eğer kripto/kripto çiftlerinde işlem yaptıysanız komisyon oranı piyasa yapıcı işlemler için %0.08, piyasa alıcı işlemler için ise %0.12’den başlıyor.
Örneğin elinizde 500 TRY var ve Bitcoin aldınız. İşlem piyasa yapıcı ise 500/100×0.12’den 0.6 TRY komisyon ödersiniz.
Elinizde 1 BTC var ve 1 BTC 90.000 TRY değerinde diyelim. BTC’yi TRY için sattığınızda işlem piyasa alıcı ise 1/100×0.20’den 0.002 BTC komisyon ödersiniz.
Yani işlemin toplam değeri 90.000 TRY olduğu için 90000/100×0.20’den 180 TL komisyon.
BtcTurk komisyonlarını hesaplamak için ayrıca BtcTurk hesap makinesini kullanabilirsiniz.
BtcTurk’te şuan sadece 14 altcoin işlem görüyor yani Bitcoin ile beraber toplam 15 kripto parayı alıp satabilirsiniz.
Not: Güncel olarak BtcTurk’te daha fazla altcoin bulabilirsiniz.
Çok daha düşük komisyon oranları ile yüzlerce farklı altcoin’i alıp satmak isterseniz kullanabileceğiniz en iyi kripto para borsası Binance.
Binance’te komisyon oranları %0.10’dan başlıyor. Ancak komisyon oranını %20+%25 şeklinde düşürüp %0.06 gibi çok düşük bir komisyon oranından işlem yapabilirsiniz.
Komisyon indirimli Binance hesabı açmak veya komisyon oranını düşürmek için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
BtcTurk yatırma ve çekme ücretleri
BtcTurk’ü kullanmanın en avantajlı yanlarından biri sıfır kripto para çekim ücreti. Bitcoin ve diğer kripto paraları çekerken işlem için ağda ödenen ücret BtcTurk tarafından karşılanıyor.
Özellikle Bitcoin ve Ethereum ağında transfer ücretleri ağdaki yoğunluğa göre çok yükselebiliyor. Bu ücret kullanıcılardan alınmadığı için bu BtcTurk kullanıcıları için avantajlı bir durum.
Güncelleme: Şu an sadece Bitcoin çekim işlemleri ücretsiz. Diğer kripto paraları çekerken transfer ücreti kesiliyor.
Havale/EFT yöntemi ile Türk Lirası çekme işlemleri için ise bir ücret alınmıyor.
BtcTurk’te hangi coin’ler var?
BtcTurk’te şu an aşağıdaki kripto para birimleri ile işlem yapabilirsiniz:
Bitcoin, Ethereum, Litecoin, XRP, Tezos, Tether, Stellar, Chainlink, Dash, EOS, Cosmos, TRON, DOT, Cardono & Neo.
Güncel olarak BtcTurk’te çok daha fazla altcoin bulabilirsiniz.
BtcTurk’teki coin’leri ve işlem hacmini site üzerinden veya CoinMarketCap üzerinden görebilirsiniz.
Farklı altcoin’ler ile işlem yapmak istiyorsanız neredeyse piyasadaki çoğu kripto paranın işlem gördüğü Binance‘i kullanabilirsiniz.
BtcTurk para yatırma
BtcTurk’e havale/EFT yöntemi ile para yatırabilirsiniz.
BtcTurk’e para yatırmak için yatır kısmından ”havale/EFT” yazan yere tıklayın. Aşağıda görebileceğiniz gibi 5 farklı banka hesabına para yatırabilirsiniz.
Ayrıca güncel olarak Yapı Kredi ve Türkiye İş Bankası da BtcTurk’ün anlaşmalı olduğu bankalar arasında.
BtcTurk’e para yatırma işlemi ile ilgili bilmeniz gerekenler şu şekilde:
- Sadece kendi adınıza açılmış banka hesabından para yatırabilirsiniz. Yani T.C. kimlik numaranızın BtcTurk’teki hesabınız ile eşleşmesi gerekiyor.
- Kullandığınız banka ve para gönderdiğiniz banka farklı ise yani EFT işlemi yapıyorsanız para yatırma işlemi hafta içi belirli saatlerde gerçekleşecektir. Havale işlemi 7/24 gerçekleştirilebilir.
- Türk Lirası yatırma işlemi herhangi bir minimum limit bulunmuyor.
BtcTurk hesabınıza para yatırmak için bankanın üzerine tıklayarak IBAN ve hesap sahibi ismini alabilirsiniz.
BtcTurk ile anlaşmalı olmayan bir banka kullanıyorsanız ve hafta sonu yatırma/çekme yapmak istiyorsanız 100.000 TL ve altında bir transfer ile FAST işlemi yapabilirsiniz.
Ayrıca başka bir kripto para borsası kullanıyorsanız BtcTurk hesabınıza coin’leri transfer ederek BtcTurk’te alım satım yapmaya başlayabilirsiniz.
Paribu’dan BtcTurk’e coin transfer etmek için bu rehbere göz atabilirsiniz.
BtcTurk en az para yatırma limiti
BtcTurk’te para yatırma işlemleri için herhangi bir minimum para yatırma limiti bulunmuyor. Yani BtcTurk hesabınıza istediğiniz miktarda Türk Lirası yatırabilirsiniz.
10 TL, 50 TL veya 100 TL gibi küçük rakamlar yatırarak BtcTurk’te işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken alış satış emirleri için minimum emir tutarı 100 TL olması gerekiyor.
Ayrıca örneğin BtcTurk hesabınızdan başka bir borsaya veya kendi cüzdanınıza kripto para çekmek isterseniz minimum limitler var. Örneğin minimum BTC çekme limiti 0.0005 BTC. Bu da şu an yaklaşık 152 TL yapıyor.
Bu açıdan BtcTurk’e düşük bir miktar yatırmak istiyorsanız en azından 150-200 TL yatırırsanız bu gibi işlemlerde problem yaşamazsınız.
BtcTurk dolar yatırma
BtcTurk’te sadece Türk Lirası (TRY), Bitcoin ve USDT işlem çiftleri bulunuyor. Dolayısıyla BtcTurk’e dolar yatırmak mümkün değil.
BtcTurk’e itibari (fiat) para birimleri arasında sadece Türk Lirası yatırabilirsiniz. Aynı şekilde paranızı dolar olarak çekmeniz de mümkün değil.
BtcTurk’te ve diğer birçok kripto para borsasında işlem gören USDT ise bankalarda tutulan gerçek dolar ile desteklenen ve Tether tarafından piyasaya sürülen dolar destekli bir kripto para.
USDT bu şekilde 1 dolar değerini koruyan bir kripto para. USDT ve USD arasındaki farkı bu içerikte bulabilirsiniz.
Banka hesabınızdan dolar yatırarak Bitcoin ve diğer kripto paraları almak istiyorsanız Binance‘i kullanabilirsiniz. Euro yatırarak kripto para almak için ise Kraken‘i kullanabilirsiniz.
BtcTurk anlaşmalı bankalar
BtcTurk şu an Akbank, Denizbank, Fibabanka, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile çalışıyor.
Ayrıca son olarak BtcTurk’ün çalıştığı bankalara Yapı Kredi ve Türkiye İş Bankası da eklendi.
BtcTurk’ün anlaşmalı olduğu bankalarda hesabınız varsa 7/24 havale işlemi ile BtcTurk hesabınıza para yatırabilirsiniz. Aynı şekilde çekme işlemleri de aynı gün gerçekleşiyor.
Diğer bankaları kullanıyorsanız da aynı şekilde para yatırıp çekebilirsiniz. Ancak paranın BtcTurk’e veya sizin hesaba geçmesi hafta içi işlem saatleri içerisinde mümkün olacaktır.
Farklı bankaları kullanıyorsanız da 100.000 TL ve altında FAST işlemleri yaparak yatırma/çekme işleminin hafta sonu aynı gün gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.
BtcTurk para çekme
BtcTurk hesabınızdan banka hesabına para çekmek için ”çek” yazan yerden havale/EFT kısmına tıklayın. Daha sonra banka hesabı kısmına IBAN numaranızı girmeniz ve hesabınıza bir isim vermeniz gerekiyor.
Sadece kendi adınıza açılmış bir banka hesabına Türk Lirası çekebilirsiniz. BtcTurk’ten Akbank, Denizbank, Fibabanka, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi ve Türkiye İş Bankası hesaplarınıza 7/24 havale ile para çekebilirsiniz.
Diğer bankalara yaptığınız çekim işlemi ise hafta içi iş saatleri içerisinde gerçekleşiyor.
BtcTurk para çekme limiti
BtcTurk’te 24 saatlik para çekme limiti 10 milyon TL. 30 günlük para çekme limiti ise 40 milyon TL. Kripto para çekme işlemlerinde ise herhangi bir üst limit bulunmuyor.
Kripto para çekebilmek için BtcTurk hesabınızı ikinci seviyeye yükseltmeniz gerekiyor. Hesabınızı ikinci seviyeye yükselttikten sonra minimum limitleri dikkate alarak çekim yapabilirsiniz.
BtcTurk’te kripto paralarda minimum çekim limiti bulunuyor. Minimum çekim limiti Bitcoin için 0.0005, Ethereum için 0.001, XRP için 50 ve Tether için 20. Diğer kripto paralar için çekim limitini bu sayfada bulabilirsiniz.
BtcTurk para çekme ücreti
BtcTurk’te TL çekim işlemi için için ücret alınmıyor. Banka hesaplarınıza ücret ödemeden Türk Lirası çekebilirsiniz.
Bitcoin çekim işlemlerinde ise işlemin ağda gerçekleşmesi için gereken transfer ücreti BtcTurk tarafından gerçekleşiyor.
Diğer kripto para çekim işlemlerinde ise belirli bir transfer ücreti kesiliyor.
BtcTurk para çekme süresi
BtcTurk’te Türk Lirası çekme işlemleriniz gün içinde işlem saatleri içerisinde gerçekleşecektir.
Örneğin BtcTurk’te olmayan farklı bir bankaya çekim yapıyorsanız paranın hesabınıza geçmesi hafta içi işlem saatlerinde mümkün olabilir.
BtcTurk’te kripto para çekme süresi ise tamamen blockchain ağına bağlı. Ağda çok fazla yoğunluk varsa kripto paranın gönderdiğiniz adrese gelmesi uzun sürebilir.
Ayrıca başka bir borsaya çekim yapıyorsanız gönderdiğiniz borsanın kripto parayı kaç onaydan sonra hesabınıza tanımladığına göre de transfer süresi uzayabilir.
Kripto para transferlerinin süresi ile ile ilgili Bitcoin ve Ethereum transfer süresine göz atabilirsiniz.
BtcTurk nasıl kullanılır?
BtcTurk’te basit al-sat ve gelişmiş al-sat olmak üzere iki farklı alım satım kısmı bulunuyor.
Grafikler, derinlik tablosu ve stop emir gibi farklı özelliklerden yararlanabilmek için gelişmiş al-sat kısmında işlem yapmanız daha iyi olacaktır.
BtcTurk işlem çiftleri
Gelişmiş al-sat kısmında sol üst tarafta alım satım yapabileceğiniz işlem çiftlerini görebilirsiniz.
İşlem çiftlerinin üzerine tıkladığınızda sayfada işlem çiftine ait grafiği, son işlemleri, emir defterini ve derinlik tablosunu görebilirsiniz.
BtcTurk emir defteri
BtcTurk’te her işlem çiftine tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir emir defteri göreceksiniz. Bu emir defteri kullanıcıların girdiği alım satım emirlerinden oluşuyor.
Örneğin aşağıdaki emir defteri BTC/USDT işlem çiftine ait. En düşük fiyattan Bitcoin satış emri 11.744 USDT. En yüksek fiyattan Bitcoin alım emri ise 11.742 USDT.
Ancak aşağıda görebileceğiniz gibi 11.742 USDT’deki alım emri sadece 43 USDT’lik BTC alım emri.
Örneğin elinizde 0.5 Bitcoin var ve USDT için satmak istiyorsunuz. İşlem için fiyatı 11.742 USDT olarak belirleyip limit emir girerseniz işlemin küçük bir kısmı yani 43 USDT’lik kısmı gerçekleşir, kalan kısım ise satış emirlerinin olduğu kısımda 11.742 USDT’den gerçekleşmeyi bekler.
43 USDT değerinde sattığınız Bitcoin için piyasa alıcı komisyon uygulanacaktır. Bunun nedeni işlemin piyasadaki fiyattan anında gerçekleşmesidir.
Satış için koyduğunuz BTC miktarından kalan miktar (0.5 BTC – 0.0037 BTC) ise satış emirleri kısmına konur ve gerçekleştiğinde piyasa yapıcı komisyon uygulanır.
BtcTurk piyasa ve limit emir
BtcTurk’te piyasa kısmından ya da limit kısmından işlem emri girebilirsiniz. Piyasa kısmında fiyat belirlemeniz gerekmiyor.
Örneğin piyasa kısmından 1 BTC satış emri girerseniz emriniz emir defterinde bulunan en iyi alış emirlerinden sırasıyla gerçekleşir.
Yukarıdaki emir defteri örneği için piyasa olarak 1 BTC satış emrinin çoğunluğu 11.735 TL’den gerçekleşir, kalan kısmı da 11.724 USDT’deki alım emrinden gerçekleşir. Daha yüksek fiyattaki küçük alım emirlerinin hepsine de satılmış olunur.
Fiyatlar arasında uçurum olabileceği için özellikle büyük emirler için limit kısmını kullanmalısınız. Limit emir kısmında belirli bir fiyat belirleyerek işlem emri girebilirsiniz.
Piyasa yapıcı işlem yaparak daha az komisyon ödemek için fiyatı işlemin hemen gerçekleşmeyeceği ve emir defterine konacağı şekilde belirlemeniz gerekiyor.
Örneğin en düşük Bitcoin satış emri 12.000 USDT ise siz 11.990 USDT’ten alım emri girerseniz işleminiz piyasa yapıcı olacak şekilde emir defterine yerleşir.
12.000 USDT veya daha yüksek fiyattan alım emri girerseniz işlem hemen gerçekleşir ve piyasayı almış olursunuz.
BtcTurk stop koyma
BtcTurk’te stop emir ilk başta karışık gibi gelebilir ancak aslında mantığı çok basit. Örneğin elinizde 240 USDT var ve Bitcoin almak istiyorsunuz.
Düşünceniz ise şu şekilde: Bitcoin 12.000 doları kırarsa uçar gider. Dolayısıyla Bitcoin sadece 12.000 doları geçerse Bitcoin’e girmek istiyorsunuz. Bu durumda BtcTurk’te stop emir koyabilirsiniz.
Bu işlem için tetikleme (stop) fiyatını 12.000 USDT ve fiyatı 12.020 USDT olarak belirledik, almak istediğimiz BTC miktarını girip işlemi piyasaya koyduk. Ancak işlem aslında anında piyasaya konmayacak.
İşlem Bitcoin 12.000 USDT olduğunda piyasaya konacak yani aktifleşecek ve fiyat 12.020 olduğunda alım emriniz gerçekleşecek.
Aynı mantık ile stop emir işlemini BTC düşerken BTC almak için de kullanabilirsiniz. Örneğin Bitcoin 6000 USDT altına düşerse Bitcoin almak istiyorsanız tetikleme fiyatı 6000, fiyat da 6000 veya aşağısı olacak şekilde emir girebilirsiniz.
Elinizdeki BTC ile stop limit satış emirleri girerek kar veya zararınızı da koruyabilirsiniz.
Örneğin Bitcoin 14.000 USDT’yi aşarsa satış yapmak istiyorsanız tetikleme fiyatını 14.000 satış fiyatını da bunun üstünde bir fiyat girerek stop limit emri girebilirsiniz.
Zararınızı minimize etmek için Bitcoin düşerken örneğin 11.000 USDT altına düşerse hemen satmak istiyorsanız tetikleme fiyatını 11.000 USDT, fiyatı da 11.000 veya altı bir fiyat girerek BtcTurk’te stop koyabilirsiniz.
BtcTurk tetikleme fiyatı nedir?
Yukarıdaki BtcTurk stop koyma başlığında görebileceğiniz gibi BtcTurk’te stop emir koymak isterseniz tetikleme fiyatı belirlemeniz gerekiyor.
”Tetikleme fiyatı” emrin piyasaya konmasını istediğiniz fiyat. ”Fiyat” ise emrin gerçekleşmesini istediğiniz alış/satış fiyatı.
Örneğin BtcTurk’te stop koyarak zararınızı kesmek istediğinizi düşünelim. Bitcoin’in anlık fiyatı 45.000 USDT olsun.
Sat stop emri için tetikleme fiyatını 38.000, fiyatı da 38.000 veya 38.000’den daha düşük 37.990 gibi bir rakam girebilirsiniz.
Bu durumda Bitcoin 38.000 olduğu anda emriniz piyasaya konur, fiyat 37.990’a düşerse satış emriniz gerçekleşir.
Kısacası tetikleme fiyatı ile alış veya satış emrinizin hangi fiyatta emir defterine konulmasını istediğinizi belirliyorsunuz.