Chainlink, merkezi olmayan oracle ağı ile akıllı sözleşmelerin zincir dışı verilere erişmesini sağlıyor.
Özellikle DeFi uygulamaları gibi merkezi olmayan uygulamalar Chainlink ile zincir dışı fiyat verilerine erişim sağlayabiliyor.
LINK token ise merkezi olmayan oracle ağının sorunsuz bir şekilde işletilmesini sağlayan node’lar için bir ödül/ceza mekanizması sağlıyor.
Peki Chainlink 2021’de ne olur? Bu içerikte Chainlink 2021 tahminlerini ve Chainlink’in 2021’de ulaşabileceği fiyatları bulabilirsiniz.
Chainlink 2021 tahminleri
Chainlink, şu an gün içerisinde $11.3 ve $12.3 dolar arasında değişen bir fiyat grafiğine sahip. (1 Ocak 2021).
Chainlink 16 Ağustos 2020 tarihinde ise yaklaşık $19.29 gibi bir değer ile ATH fiyatına ulaştı.
Chainlink 16 Ağustos 2020 tarihinde yaklaşık $19.29 iken kripto para piyasasında Bitcoin, Ethereum ve Chainlink’in piyasa hakimiyeti aşağıdaki grafikteki gibiydi.
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti %58 civarındayken Ethereum %12, Chainlink ise %1.75 piyasa hakimiyetine sahipti.
Şu an ise Chainlink 12 dolar civarında ve piyasa hakimiyeti %0.63. Ethereum’un piyasa hakimiyeti ise %10.87 (1 Ocak 2021).
Bitcoin’in piyasa hakimiyetine baktığımızda ise %70.49 gibi bir değer ile büyük bir yükseliş yaşadığını görüyoruz.
Yani geçtiğimiz aylarda başlayan yükseliş ile Bitcoin değer kazanırken diğer kripto paraların Bitcoin’in hızına yetişemediğini görüyoruz.
Bitcoin $30.000 dolar sınırına kadar yükseldi. Ancak piyasa hakimiyetindeki değişimlere baktığımızda altcoin’lerde henüz Bitcoin’de olduğu kadar büyük bir artış söz konusu olmadığını söyleyebiliriz.
Ancak geçmiş yıllardaki fiyat grafiklerine ve genel olarak boğa piyasalarına bakarsak bu çok normal bir şey.
Genelde Bitcoin’in tek başına artış gösterdiği ve altcoin’lerin eridiği ya da altcoin’lerin benzeri boyutta yükseliş göstermediği dönemler oluyor.
Bu tür bir piyasa içerisinde para bazen Bitcoin’den altcoin’lere akarken bazen de altcoin’lerden Bitcoin’e akıyor.
Ancak boğa piyasalarının zirve dönemlerine baktığımızda hem Bitcoin’de hem de çoğu altcoin’de ciddi bir oranda fiyat yükselişi görebiliriz.
Bitcoin şu an %70.49 gibi yüksek bir piyasa hakimiyetine sahip olsa da bu oranı devamlı sürdürmesi mümkün değil.
Altcoin’lerin yükseliş döneminin başlaması ile para Bitcoin’den ziyade daha çok altcoin’lere akacaktır. Geçmiş senelere baktığımızda Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin %30 gibi çok düşük bir orana düşebildiğini görüyoruz.
Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin %70’den %30 civarına düşmesi çok olası görünmüyor. Ancak Bitcoin’in sadece %60, %50 gibi seviyelere çekilmesi bile diğer altcoin’leri çok farklı yerlere getirebilir.
Örneğin Chainlink ulaştığı en yüksek seviye olan $19.29 dolar civarında iken Bitcoin %58 gibi bir piyasa hakimiyetine sahipti.
Chainlink 2021 fiyat tahmini için cevaplanması gereken çeşitli sorular bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Kripto para piyasasındaki yükseliş trendi devam edecek mi?
- Chainlink’te işler nasıl gidiyor?
- SEC Chainlink’i hedefleyebilir mi?
- Bitcoin piyasa hakimiyetini kaybedecek mi?
Bitcoin’de yükseliş trendi devam edecek mi?
Kripto para piyasasında genelde Bitcoin’deki blok ödülü yarılanmasına bağlı olarak gerçekleşen 4 yıllık trendler oluşuyor.
Özellikle blok ödülü yarılanmasından sonraki süreçte Bitcoin’in yavaş yavaş boğa piyasasına girdiğini söyleyebiliriz.
Tabii Bitcoin yükseliş yaşarken altcoin’ler de Bitcoin’i takip ediyor. Ancak örneğin XRP gibi neredeyse çoğu altcoin büyük ölçüde merkezi kripto paralar.
Dolayısıyla altcoin’lerin arkasındaki şirket, ekip, sermaye, ortaklıklar ve proje ile ilgili gelişmeler gibi birçok konu bazı altcoin’lerin yükseliş trendi içerisinde geride kalmasına neden olabilir.
Genel olarak baktığımızda Bitcoin $20.000 dolar sınırını geçmiş ve hatta $30.000 dolar sınırına dayanmış iken gerçek bir boğa piyasasında olmadığımızı söylemek çok güç.
Bitcoin ile ilgili iyimser analizlere baktığımızda Bitcoin için $100.000 dolardan $300.000 dolara kadar fiyat tahminleri mevcut.
Piyasadaki mevcut trende bakarsak Bitcoin’in 2021 yılı içerisinde 100.000 dolar seviyesine kadar yükselmesi mümkün görünüyor.
Ancak bu tür bir yükseliş oluşması herkesin çok para kazanabileceği anlamına gelmiyor. Örneğin Bitcoin $40.000 dolara yükselmiş iken geri $30.000 dolara büyük bir düşüş yaşayabilir.
Dolayısıyla Bitcoin yükseliş trendinde olsa bile hem aşağı hem de yukarı yönlü büyük değişimler yaşayabiliyor.
Özellikle devamlı alım satım yapıyorsanız hangi fiyatlardan giriş yaptığınıza bağlı olarak bu gibi durumlarda ciddi para kaybedebilirsiniz.
Chainlink ile ilgili gelişmeler
Chainlink için kripto para piyasasındaki en iyi projelerden biri diyebiliriz. Piyasadaki birçok ICO ile başlatılan projelerin aksine Chainlink gerçekten bir işe yarıyor.
Blockchain ekosistemindeki birçok ürün ve servis, Curve, 1inch ve Aave gibi merkezi olmayan uygulamalar Chainlink oracle’larını kullanıyor.
Aynı şekilde birçok şirket veri sağlayıcısı olarak Chainlink ağında yer alıyor. Chainlink’i kullanan tüm ürün ve servisleri bu sayfada görebilirsiniz.
Kripto para piyasasındaki hiçbir işe yaramayan proje ve kripto paraların yoğunluğunu düşünürsek Chainlink bu açıdan gerçekten çok olumlu bir kripto para.
SEC Chainlink’i hedefleyebilir mi?
Chainlink (LINK) token, kullanım amacı ve sahip olduğu oracle ağı ile XRP’den çok farklı bir kripto para.
Chainlink özellikle büyüyen DeFi ve merkezi olmayan uygulama ekosisteminin tam merkezinde olan bir ağ.
XRP ise gerçek anlamda hiç kimsenin ihtiyaç duymadığı hatta Ripple’ın bile adını Ripple’dan XRP’ye değiştirerek dışlamak zorunda kaldığı bir kripto para.
XRP’nin menkul kıymet olup olmadığı ile ilgili her zaman bir tartışma mevcuttu. Bu yüzden Ripple tarafından coin’in isminden Ripple atıldı.
Ayrıca Ripple’ın XRP ile ilgili söylemleri her zaman çelişkiliydi ve SEC gibi ortaya çıkan risklere göre değişiklik gösterdi.
Geçmişte Ripple şirketi, XRP’yi kendisinin yarattığını söylerken bugün XRP’nin geliştiriciler tarafından şirketten önce oluşturulduğu ve şirkete XRP hediye edildiği söyleniyor.
Kısacası XRP’nin bu açıdan durumu her zaman çelişkili ve karmaşıktı. Chainlink’te ise bu konuda durumlar çok daha açık.
Chainlink’in 2017 whitepaper‘ında LINK token’in menkul kıymet olmadığı ve diğer uyarılar açıkça belirtiliyor.
Tabii pratikte ne olduğu da önemli. Ancak bu konudaki tartışmalara baktığımızda Chainlink’in SEC tarafından hedeflenmeyeceğini söyleyebiliriz.
Böyle bir durum gündeme gelse bile Chainlink XRP gibi değer kaybetmez. Çünkü Chainlink, merkezi olmayan oracle ağı ve sahip olduğu ekosistem ile çok daha güçlü, işe yarayan bir kripto para.
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti düşer mi?
Bitcoin şu an %70 gibi oldukça yüksek bir piyasa hakimiyetine sahip. Peki bu ne anlama geliyor?
Bitcoin’in piyasa değeri toplam kripto para piyasasının %70’ini temsil ediyor. Yani Bitcoin piyasanın %70’ini oluştururken diğer tüm altcoin’ler sadece %30’lık kısma denk geliyor.
Peki bunun Chainlink ile alakası ne?
Bitcoin piyasa hakimiyetini kaybedecek olursa bu pay öncelikle Ethereum, Litecoin ve Chainlink gibi büyük altcoin’lere gidecektir.
Şu an kripto para piyasasında potansiyeli olan birçok farklı kripto para ve DeFi gibi paranın akışını değiştiren akımlar bulunuyor.
Örnek vermek gerekirse:
- Ehereum, EOS ve TRON gibi blockchain coin’leri
- Binance Coin, UNUS SED LEO, Huobi Token gibi borsa coin’leri
- Uniswap, Aave, Compound ve yearn.finance gibi merkezi olmayan uygulama/DeFi kripto paraları
Bunlara ek olarak daha birçok farklı kategoride dikkat çeken kripto paralar sayılabilir.
Dolayısıyla Bitcoin’in devamlı olarak %70 gibi bir piyasa hakimiyetini koruması çok mümkün görünmüyor. Ancak bu Bitcoin’in geçmiş yıllarda olduğu gibi çok düşük seviyelere inebileceği anlamına da gelmemeli.
Piyasadaki birçok token gerçekten hiçbir işe yaramıyor ve sadece projeyi ve ekibi fonlama amacıyla oluşturulmuş kripto paralar.
Dolayısıyla böyle bir piyasada Bitcoin’in %70 piyasa hakimiyetine sahip olması çok mantıksız görünmüyor. Bitcoin her zaman çok daha güvenilir bir kripto para.
Ancak altcoin’lerde yükseliş olması ile Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin %50, %60 gibi seviyeleri çekilmesi de oldukça olası.
Chainlink’in dolaşımdaki arz miktarı şu an 399 milyon ve arz miktarındaki artış ile ilgili net bir mekanizma söz konusu değil.
Dolayısıyla fiyat tahmini için arz miktarını doğrudan 400 milyon şeklinde alacağız. Arz miktarında oluşabilecek büyük bir yükseliş fiyat tahminlerini de daha geriye çekecektir.
Bitcoin’in ise mevcut trend göz önünde bulundurulursa 100.000 dolar gibi bir seviyeye ulaşabileceğini dile getirmiştik.
Bu durumda kripto para piyasasının toplam değeri 2.6 trilyon dolar gibi bir değere ulaşabilir (2,600,000,000,000).
Bitcoin’in piyasa hakimiyetinin artması, sabit kalması veya düşmesine bağlı olarak Chainlink aşağıdaki fiyatlara ulaşabilir.
Chainlink 2021 fiyat tahminleri – Tüm faktörler dikkate alındığında
Bitcoin mevcut piyasa hakimiyetini (%70) korumaya devam ederse,
2021 Chainlink (LINK) fiyat tahmini: $39 – $56 USD. (3-5x potansiyel)
Bitcoin piyasa hakimiyetini artırırsa,
2021 Chainlink (LINK) fiyat tahmini: $17 – $28 USD. (2x potansiyel)
Bitcoin’in piyasa hakimiyeti düşerse,
2021 Chainlink (LINK) fiyat tahmini: $75 – $101 USD. (6-8x potansiyel)
Chainlink ile işlem yapmak için en iyi borsa
Devamlı al sat işlemi yapıyorsanız en önemli konulardan biri de ödediğiniz komisyon oranları. İşlem başına ödenen komisyon düşük gibi görünse de uzun vadede ciddi bir kaybınız olabilir.
Komisyon oranı en düşük kripto para borsası Binance. Binance’te komisyon oranı %0.10. Ancak çok daha az komisyon ödemeniz mümkün.
Binance komisyon oranını düşürmek veya Binance hesabı açmak için aşağıdaki iki içeriğe göz atabilirsiniz:
Binance’e doğrudan banka hesabından para yatırmak mümkün değil. İlk önce Türkiye’deki borsalardan kripto para alıp Binance’e aktarmak en iyi seçenek.
Türkiye’de Türk Lirası çiftlerinde komisyon oranı en düşük borsa Binance TR. Binance TR’de komisyon oranı %0.10. Ancak %10 komisyon indirimi ile %0.09 gibi çok düşük bir orandan işlem yapabilirsiniz.
Ayrıca Binance TR’de 30 Eylül 2021’e kadar Türk Lirası çiftlerinde piyasa yapıcı komisyon oranı sıfır. Binance ve Binance TR arasındaki transferlerde ise ücret kesilmiyor.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açma ve para yatırma gibi tüm detaylar için aşağıdaki rehbere göz atın: