Long ve short işlemler yaptığınız platformda ”close position” şeklinde bir buton / seçenek görebilirsiniz.
Peki close position nedir?
Close position pozisyon kapatma anlamına geliyor. Bu seçeneği işlem yaptığınız platformda açık pozisyonunuzun tamamını veya bir kısmını kapatmak için kullanabilirsiniz.
Pozisyon kapatırken emir tipi, kar / zarar ve likidasyon fiyatı gibi konularda aklınızda soru işaretleri olabilir.
Aşağıda vereceğimiz örnekler ve bilgiler close position seçeneği ve pozisyon kapatma ile ilgili soru işaretlerinizi giderecektir.
Close position ve close all farkı
Öncelikle aşağıdaki örnekte gördüğünüz gibi ”close position” butonundan mevcut açık pozisyonu kapatmak için emir girebilirsiniz.
Ayrıca birden fazla açık pozisyonunuz varsa ”close all” seçeneği ile tüm pozisyonları market (piyasa) fiyatından herhangi bir fiyat girmeden kapatabilirsiniz.
Örneğin USDS-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız close all seçeneği USDS-M Futures kısmındaki tüm pozisyonları piyasadaki anlık fiyattan anında kapatır.
COIN-M kısmında pozisyonunuz varsa bu pozisyon USDS-M Futures kısmında yaptığınız close all işleminden etkilenmez. Aynısı tersi için de geçerli.
Close all seçeneği tüm pozisyonları kapatır ve fiyat girmenize veya pozisyonun bir kısmını kapatmanıza izin vermez.
Belirli bir pozisyonu kapatmak istiyorsanız ”close position” seçeneğini kullanmalısınız. Close position seçeneğinden limit emir tipi ile belirli bir fiyattan pozisyon kapatma emri girebilirsiniz.
Örneğin BTCUSDT çiftinde long pozisyonunuz var ve şu an fiyat 25.000 civarında diyelim.
Close position kısmında limit emir tipini seçerek 25.150 gibi istediğiniz herhangi bir fiyattan kapatma emri girebilirsiniz.
Ayrıca market (piyasa) emir tipini seçerek pozisyonunuzun anlık işlem fiyatından anında kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Ancak burada dikkat etmeniz gereken komisyonları önemsiyorsanız market (piyasa) tipi ile pozisyonunuzu kapatmanız önerilmez.
Limit ve market emir komisyon farkı
Market seçeneği ile kapatma emri girdiğinizde pozisyon anında piyasa fiyatından kapanır ve işlem piyasa alıcı (taker) olarak değerlendirilir.
Dolayısıyla aşağıda görebileceğiniz şekilde %0.04 komisyon kesilir. (Güncel piyasa yapıcı komisyon oranı %0.05).
Örneğin 1000 USDT büyüklüğünde bir pozisyona sahipseniz 1000/100×0.05’ten 0.5 USDT komisyon kesilir.
Limit emir ile fiyat belirleyerek pozisyon kapatma emri girerseniz emriniz piyasa yapıcı olabilir ve bu şekilde işlem gerçekleştiğinde 1000/100×0.02’den 0.2 USDT komisyon kesilir.
Pozisyon kapatırken işlemin piyasa yapıcı olabilmesi için girdiğiniz fiyatın long işlem için piyasa fiyatından yüksek, short işlem için ise piyasa fiyatından düşük olması lazım.
Bu şekilde işlem anında gerçekleşmez ve emir defterine konur. İşlem gerçekleştiğinde ise piyasa yapıcı olarak değerlendirilir ve daha az komisyon kesilir.
Örneğin anlık fiyat 25.000 dolar diyelim. Long pozisyonu kapatmak istiyorsanız gireceğiniz fiyat 25.000’den yüksek olmalı.
25.000’den yüksek fiyat girdiğinizde emir kırmızı kısma konur ve hemen gerçekleşmez.
25.000 veya altında fiyat girerseniz emir anında en iyi fiyattan gerçekleşir ve işlem piyasa alıcı olur.
Fiyat 25.000 dolar iken short işlemi piyasa yapıcı olarak kapatmak için ise gireceğiniz fiyat 25.000 dolar altında olmalı.
Long işlemi kapatırken sell/short emri giriyorsunuz ve emir kırmızı kısma konuyor. Short işlemi kapatırken ise tam tersi buy/long emir girmiş oluyorsunuz ve kapatma emri yeşil kısma konuyor.
Pozisyonun tamamını ve bir kısmını kapatma
Şimdi pozisyonunuzun tamamını veya bir kısmını kapattığınızda kar / zarar ve likidasyon fiyatı gibi konularda nasıl bir değişim yaşanacak buna değinelim.
Aşağıda görebileceğiniz gibi yüzde seçerek pozisyonun tamamını (%100) veya %25, %50 gibi bir kısmını kapatabilirsiniz.
Buna ek olarak doğrudan ”amount” kısmında miktar girerek de pozisyonun istediğiniz miktarını kapatabilirsiniz.
Yani pozisyonu kapatırken %25, %50 gibi bir yüzde olması gerekmiyor. Girdiğiniz miktara göre %5, %3 veya %17 gibi bir kısmı da kapanabilir.
Pozisyon büyüklüğünüz çok küçük ise çok az bir yüzdelik kısmını kapatamayabilirsiniz. Örneğin Bitcoin için en az 0.001 BTC gibi bir miktarı kapatmanız gerekebilir.
Böyle bir durumda örneğin pozisyon büyüklüğünüz 0.002 BTC ise en az %50’sini yani yarısını kapatmanız gerekecektir.
Örneğin 2x kaldıraçlı 1000 USDT büyüklüğünde bir pozisyonunuz var diyelim. Anaparanız yani margin de 500 USDT olsun.
Mevcut fiyattan pozisyonda anlık 100 USDT PNL (kar) olduğunu düşünelim. Likidasyon fiyatı ise 15.000 USDT olsun.
Bu pozisyonun tamamını kapatırsanız cüzdanınıza margin (anapara) + kar geçer. Yani 500+100’den 600 USDT cüzdanınıza geçer.
Kolay anlaşılması için pozisyonu kapatırken kesilen alım satım komisyonuna değinmiyoruz.
Aynı pozisyonun %50’sini yani yarısını kapattığınızı düşünelim. Bu durumda cüzdanınıza anaparanın yarısı yani 250 USDT ve mevcut anlık karın (kazancın) yarısı 50 USDT geçer.
Yani pozisyonun yarısı kapandığında cüzdanınıza 250+50’den 300 USDT geçiyor.
Kalan pozisyon ise 250 USDT anapara (margin), 2x kaldıraçtan 500 USDT pozisyon büyüklüğü ve 50 USDT henüz realize edilmemiş yani cüzdanınıza geçmemiş kar (PNL) ile devam eder.
Pozisyonun yarısını veya belirli bir kısmını kapattığınızda likidasyon fiyatınızda bir değişiklik olmaz.
Bunun nedeni pozisyonun belirli bir kısmını kapattığınızda pozisyon büyüklüğünüzün margin miktarınıza oranı diğer bir deyişle kaldıraç değişmez.
Ayrıca pozisyonun bir kısmını kapattığınızda giriş fiyatınızda da bir değişiklik olmaz. Dolayısıyla likidasyon fiyatınız değişmez.
Peki pozisyonun belirli bir kısmını kapattığımızda ne değişir diye düşünüyor olabilirsiniz.
Öncelikle pozisyonun bir kısmını kapattığınızda mevcut kar veya zarar realize edilmiş olur. Yani kar veya zarar kesinleşir ve cüzdanınıza geçer.
Örneğin 500 USDT margin miktarınız ve 100 USDT karınız varsa pozisyonun yarısını kapattığınızda karın yarısını realize etmiş olursunuz ve cüzdanınıza 250+50’den 300 USDT geçer.
Tam tersi pozisyonda zarar olduğunu düşünelim. Aynı şekilde margin 500 USDT ve 100 USDT anlık zarar olsun.
Bu durumda pozisyonun yarısını kapatırsanız zararın yarısını realize etmiş olursunuz ve cüzdanınıza 250 + (-50)’den 200 USDT geçer.
Şu şekilde daha iyi anlayabilirsiniz: Anaparanız 500 USDT idi ve 100 USDT zarar var. Pozisyonun tamamını kapatsanız 400 USDT cüzdanınıza geçecek.
Ancak yarısını kapattığınızda zararın da yarısı realize ediliyor ve cüzdanınıza 200 USDT geçiyor.
Buna ek olarak pozisyonun bir kısmını kapattığınızda pozisyon büyüklüğünüz azalmış olacak.
Dolayısıyla pozisyon büyüklüğünüz örneğin 1000 USDT değerinde iken 500 USDT’ye düşerse fiyat değişimlerinde oluşacak kar veya zarar da daha az olacaktır.
Örneğin mevcut fiyat ikiye katlandığında 1000 USDT büyüklüğünde bir pozisyon 1000 USDT kar getirecekken 500 USDT büyüklüğünde bir pozisyon 500 USDT kar getirir.
Bunun dışında aklınıza takılan herhangi bir nokta varsa aşağıda yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Mevcut açık long veya short pozisyonunuzu close position seçeneği yerine emir girme kısmından da kapatabilirsiniz.
Örneğin long bir pozisyonunuz var diyelim. Emir girme kısmında limit veya market seçip ”reduce-only” seçeneğini işaretleyip ”sell/short” butonu ile satış emri girebilirsiniz.
Reduce-only seçtiğinizde girdiğiniz emir sadece mevcut açık pozisyonunuzu kapatır, yeni bir pozisyon oluşturmaz.
Long pozisyonu kapatacağınız için tam tersi sell/short emri giriyorsunuz.
Kırmızı kısımda olacak şekilde bir fiyat girerseniz emriniz hemen gerçekleşmeyip kırmızı kısma konur ve piyasa yapıcı olarak işlem gerçekleştiğinde daha az komisyon ödersiniz.
Tam tersi short bir pozisyonu kapatıyorsanız ”buy/long” emri girmeniz gerekiyor. Fiyatı emir yeşil kısımda olacak şekilde belirlerseniz işleminiz gerçekleştiğinde piyasa yapıcı olabilir.
Size kısmının altında bulunan çubuğu sağa sola kaydırarak veya doğrudan size kısmına miktar girerek pozisyonunuzun tamamını veya bi kısmını kapatabilirsiniz.
Pozisyonunuzu kapattıktan sonra ”trade history” kısmından kesilen komisyonu, işlemin piyasa yapıcı (maker) mı ya da piyasa alıcı (taker) olarak mı gerçekleştiğini ve realized profit kısmında kar veya zararı görebilirsiniz.
İşlem geçmişi sayfasına mobilde sağ üst üç nokta > history kısmından da ulaşabilirsiniz.
USDS-M Futures cüzdanınızda BNB bulunuyorsa ve komisyonları BNB ile ödeme seçeneği aktif ise komisyon %10 indirimli şekilde BNB olarak kesilir.
Long ve short işlemler ile ilgili ayrıntılı rehber için:
Kripto para cüzdanları ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki rehber ve karşılaştırmalara göz atabilirsiniz: