Basit ve anlaşılır bir şekilde Bitcoin nedir?
Bitcoin dünyanın her yerinde herkes tarafından kullanılabilen, internet üzerinde bulunan bir dijital varlık / kripto para birimidir.
Bitcoin 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma isimli gerçek kimliği bilinmeyen biri tarafından bir makale ile tanıtıldı ve birkaç ay sonra 2009 yılında piyasaya sürüldü.
Mevcut finans sistemi; bankalar, kredi kartı şirketleri ve hükümetler gibi birçok aracı ve aktörlerden oluşuyor. Bitcoin ağının getirdiği çözüm sayesinde insanlar Bitcoin’i kullanarak herhangi bir aracıya gerek duymadan başka kişilere veya kurumlara ödeme gönderebiliyor.
Peki Bitcoin tam olarak ne işe yarıyor? İnsanlar neden Bitcoin’e ilgi duyuyor? Bitcoin’in genel olarak talep görmesinin birçok nedeni var. Bunlardan bazıları şu şekilde:
- Bitcoin’in arz miktarı sınırlı dolayısıyla aynen altın gibi değer saklama aracı olarak kullanılıyor.
- Bitcoin herhangi bir kuruluşa veya ülkeye bağımlı olmayan bir dijital varlık.
- Bitcoin’in arz miktarı sınırlı ve piyasada aktif şekilde alınıp satılan Bitcoin miktarı çok daha az. Bu nedenle Bitcoin’e olan talep arttıkça Bitcoin çok fazla değer kazanabiliyor.
Bitcoin’in sahibi kim? Bitcoin’in arkasında kim var?
Normal kullandığımız para birimleri merkez bankaları / hükümetler tarafından kontrol edilirken Bitcoin’in arkasında herhangi bir kurum veya şahıs yok.
Bitcoin tamamen kullanıcılar tarafından kontrol edilen bir ödeme ağı / yazılım. Bitcoin yazılımında yapılacak değişiklikler için kullanıcılar arasında fikir birliği olması gerekiyor. Dolayısıyla Bitcoin yazılımı üzerinde nihai yetkisi olan herhangi bir şahıs/kurum bulunmuyor.
Bitcoin’in değeri nasıl belirleniyor?
Bitcoin’in değeri arz talep mekanizması ile belirleniyor. Piyasada olabilecek en fazla Bitcoin miktarı 21 milyon. Yani Bitcoin altın gibi varlıklara kıyasla maksimum arz miktarı 21 milyon şekilde belirli olan bir varlık.
Bitcoin temelde bir değişim ve değer saklama aracı olarak sunduğu çeşitli avantajlardan dolayı talep görüyor. Ancak spekülatif bir varlık olması, fiyatının çok dalgalanması gibi çeşitli faktörler de Bitcoin’i hem ilgi çeken hem de kolayca benimsenemeyen bir varlık yapıyor.
Şu an piyasada 18.5 milyon civarında Bitcoin bulunuyor. Bitcoin, çok yüksek miktarda elektrik tüketen özel ”madenci” cihazları ile üretiliyor.
Zaman geçtikçe Bitcoin üretimi zorlaşıyor dolayısıyla arz miktarı daha yavaş artıyor. Örneğin Bitcoin’in ilk çıktığı zamanlarda sadece bilgisayarınızın işlemci gücünü kullanarak Bitcoin üretmeniz mümkündü.
Bitcoin yasal mı? nasıl satın alınır?
Türkiye’de Bitcoin veya kripto paralar ile ilgili özel bir yasal düzenleme yok. Ancak bu konuda herhangi bir kısıtlama da yok.
İsteyen herkes kripto para borsalarından kolay bir şekilde Bitcoin satın alabiliyor. Bitcoin 0.14, 0.002 gibi küçük miktarlara bölünebiliyor dolayısıyla 1 Bitcoin almanız gerekmiyor. İstediğiniz miktarda Türk Lirası ile Bitcoin alabilirsiniz.
Bitcoin almak için ilk yapmanız gereken bir kripto para borsasına üye olmak ve kimlik doğrulama işleminden sonra hesabınıza para yatırmak. Türkiye’de şu an kullanabileceğiniz en iyi kripto para borsaları Binance TR, Paribu ve BtcTurk.
Bitcoin neden ilgi çekici?
Bitcoin ve diğer kripto paralar değer değişimi için hızlı, güvenli, ucuz ve evrensel bir yol olma potansiyeline sahip. Dolayısıyla Bitcoin dijital çağda evrensel bir para birimi veya sınırlı arz miktarı ile dijital altın olarak değerlendiriliyor.
Bitcoin’in gelecekteki kullanımı ve değeri için çok farklı senaryolar mevcut. Aşağıdaki yazıda Bitcoin için öngörülen iki senaryoya değindik:
Bitcoin’in Gelecekteki Değeri için En İyi İki Senaryo
Bitcoin güvenilir mi?
Bitcoin açık kaynak kodlu bir yazılım yani herkes Bitcoin’in kodunu inceleyebilir ve denetleyebilir. Bitcoin merkezi olmayan bir ödeme ağı yani hiçbir kurum veya şahıs Bitcoin’i kontrol etmiyor. Bitcoin transferleri hiçbir üçüncü partiye güven duymadan yapılıyor.
Kullanıcılar sahip oldukları Bitcoin ve yapacakları transferler ile ilgili tek yetkili kişi. Kısacası Bitcoin hiçbir güven gerektirmeyen bir ödeme ağı, güvenilir olmasının temel sebebi de buradan geliyor.
Bitcoin sanal mı?
Bitcoin günlük hayatta kullandığımız para birimlerinin aksine sadece dijital ortamda bulunuyor. Ancak dijital ortamda bulunması Bitcoin’e olumsuz anlamda sanal bir form vermiyor. Bütün transferler halka açık, değiştirilmesi mümkün olmayan dağıtık bir defterde (blockchain’de) tutuluyor.
Kullanıcılar Bitcoin’leri üzerinde tam yetkiye sahip. Bitcoin’in bulunduğu cüzdana sahibi dışında hiç kimsenin erişmesi veya müdahale etmesi mümkün değil.
Bitcoin ile para kazanabilir miyim?
Bitcoin madenciliği için geliştirilen özel cihazlar ile Bitcoin üreterek, Bitcoin alıp satarak veya Bitcoin ile ilgili bir iş kurarak para kazanabilirsiniz. Ancak Bitcoin’in yaygınlaşmaya devam edeceğinin veya değer olarak artacağının hiçbir garantisi yok.
Bitcoin, yaşadığı fiyat değişimleri ve çok spekülatif olması nedeniyle riski bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Bitcoin ile ilgilenen kişiler abartılı söylemlere şüphe ile yaklaşmalı ve herhangi bir karar almadan önce mevcut riskleri iyi değerlendirmeli.
Bitcoin alıp satmak için Binance, Binance TR, KuCoin ve Huobi Global gibi kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Bu borsalara üye olmak ve detaylı bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
Bitcoin’in dezavantajları var mı?
Bitcoin’in toplam piyasa değeri hala düşük ve piyasada alınabilecek Bitcoin miktarı az. Dolayısıyla Bitcoin’in fiyatında ani ve büyük değişimler yaşanabiliyor. Bitcoin fiyatındaki bu dalgalanmalar bir dezavantaj olarak görülebilir.
Bunun yanında Bitcoin’in sadece 10 yıllık bir geçmişi olduğunu akılda bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla Bitcoin geliştirilmesi tamamlanmış, kusursuz bir kripto para / yazılım değil.
Bitcoin nasıl üretilir?
Herkes Bitcoin için geliştirilen özel cihazlar ile Bitcoin üretebilir. Bu cihazlar ciddi miktarda elektrik tüketiyor. Bitcoin üretmek riskli ve yatırım gerektiren bir iş ayrıca her zaman karlı olmayabilir.
Maksimum var olabilecek Bitcoin miktarı 21 milyon, bunun 18.5 milyonu üretildi. Madencilerin kazandığı Bitcoin miktarı (blok ödülü) yaklaşık 4 yılda bir yarıya düşüyor. Dolayısıyla Bitcoin miktarındaki artış 10-20 yıl içinde çok daha yavaş hale gelecek.