Binance gibi platformlarda long ve short açmak için kullanabileceğiniz perpetual futures sözleşmeleri sürekli devam eder ve herhangi bir vadesi / bitiş tarihi yoktur.
Bu nedenle futures piyasalarındaki fiyatlar spot piyasadaki fiyatlardan ayrışabilir.
Bunu önlemek için perpetual sözleşmelerde (işlem çiftlerinde) funding (fonlama) ödemesi mekanizması bulunmaktadır.
Futures piyasadaki fiyatlar spot piyasadaki fiyatlardan yukarı yönlü ayrışırsa funding oranı pozitif olur.
Bu şekilde long pozisyon açanlar fonlama öder, short pozisyonlar açanlar da fonlama ödemesi alır.
Böylece long açanlar fonlama ödediği için ve short açanlar da fonlama aldığı için futures piyasadaki fiyatın spot fiyata kıyasla daha da yukarı gitmemesi için bir teşvik/ceza mekanizması oluşmuş olur.
Tam tersi herhangi bir coin’de short eğilimi varsa futures piyasadaki fiyat spot piyasadaki fiyatın aşağısına gidebilir.
Bu durumda funding oranı eksi olur.
Funding eksi olduğunda short açanlar fonlama öder, long açanlar fonlama ödemesi alır.
Dolayısıyla short açanlar ödeme yaptığı için ve tam tersi long açanlar fonlama aldığı için futures piyasadaki fiyatın daha da aşağı ayrışmaması ve spot piyasaya yakın olması için bir teşvik oluşmuş olur.
Kısacası funding oranı eksi olduğunda short pozisyonunuz varsa fonlama ödemesi sizden kesilir. Tam tersi long pozisyonunuz varsa fonlama ödemesi alırsınız.
Fonlama ödemesini pozisyon büyüklüğünüz üzerinden nasıl hesaplayabileceğinizi öğrenmek için Binance Futures rehberimize göz atabilirsiniz.
Ayrıca funding fee hesaplama sayfasındaki hesap makinemizi kullanarak pozisyonlarınızdan kesilecek veya size gelecek funding fee’leri hesaplayabilirsiniz.
Bu bilgileri baz alarak funding eksi olduğunda coin fiyatı daha da aşağı gidecekmiş gibi düşünebilirsiniz. Ancak aslında tam tersi geçerlidir.
Bir coin’in futures fiyatı short eğiliminin artması ile spota kıyasla ne kadar aşağıda olursa funding oranı da negatif olarak yüksek bir oran olacaktır.
Ancak funding oranının negatif yüksek bir değer olması coin’in daha da aşağı gideceği anlamına gelmez sadece mevcut piyasayı yansıtır.
Dolayısıyla aslında piyasadaki işlemler funding oranını belirler ve piyasa her an değişebilir.
Örneğin bir coin’de çok olumsuz bir haber var ve insanlar short açıyor diyelim. Funding oranı da futures piyasadaki fiyat aşağı doğru çok ayrıştığı için -0.15% gibi yüksek bir değer olsun.
Siz bu oranı görüp coin’in düştüğünü düşünerek short açtınız diyelim.
Piyasada coin ile ilgili olumlu bir haber ile coin fiyatı her an yükselişe geçebilir ve bunun sonucunda da funding oranı dengelenir.
Dolayısıyla bir coin’de işlem yaparken funding oranını değil o coin ile ilgili temel ve teknik verileri ve haberleri baz almalısınız.
Ayrıca fonlama oranının sizin pozisyonunuzu nasıl etkileyeceğinizi de düşünmeniz gerekiyor.
Özellikle çok yüksek kaldıraçlı bir pozisyonunuz varsa pozisyon büyüklüğü anaparanıza yani margine kıyasla çok daha büyük olduğu için pozisyon büyüklüğü üzerinden hesaplanan fonlama ödemeleri pozisyonu olumsuz etkileyebilir.
Ayrıca sadece çok yüksek fonlama oranlarından yararlanmak ve fonlama ödemesi alabilmek için çok büyük long ya da short pozisyon açanlar da olabiliyor.
Binance üzerinde futures işlemler ile ilgili bilmeniz gereken tüm konularda ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Binance’e ek olarak BitMEX üzerinde de işlem yapmak için BitMEX kullanımı rehberimize göz atabilirsiniz.
Binance üzerinde henüz Futures hesabınızı açmadıysanız Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu girebilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Binance Futures aktif etme ve henüz Binance hesabınız yoksa Binance referans kodu rehberlerinde komisyon oranları ve hesap açma ile ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Funding oranları, hesaplama ve farklı konularda sorularınız var mı? Aşağıda paylaşın 👇