Funding Fee Nedir? Funding Fee Hesaplama

Funding fee long ve short pozisyona sahip kullanıcılar arasında ödenen ve vadeli işlemler piyasasındaki fiyatların spot fiyatlardan ayrışmasını önleyen bir komisyon türüdür. Funding fee hesaplamak için aşağıdaki hesap makinesini kullanabilirsiniz.

Funding fee hesap makinesi kullanımı

Adım 1: USDS-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız coin bazında pozisyon büyüklüğünüzü girin. Örneğin pozisyon büyüklüğünüz (size) 0.07 ise ”Pozisyon Büyüklüğü (Size) / Contract” kısmına 0.07 girebilirsiniz.

COIN-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız contract miktarınızı (size) girin.

Adım 2: İşlem yaptığınız futures türünü seçin. COIN-M Futures kısmında işlem yapıyorsanız işlem yaptığınız sözleşmede USD bazında 1 contract değerini girin.

Bu değeri aşağıdaki şekilde işlem yaptığınız sözleşmede emir kısmında (size) görebilirsiniz.

Adım 3: Mark fiyatını girin. Bu fiyatı değer / gösterge fiyatı olarak da görebilirsiniz.

Mark (gösterge) fiyatını girerken binlik için virgül, ondalık için nokta kullanmalısınız. Örneğin 35,000 (otuz beş bin) ya da virgül koymadan 35000 (otuz beş bin) girebilirsiniz. Örnekler: 38,000, 38000, 25,740.34, 25740.34 & 27.2.

Funding fee hesaplanırken geri sayım (countdown) sıfıra geldiğindeki mark (değer/gösterge) fiyatı baz alınacaktır.

Bu açıdan hesaplama yaparken anlık mark fiyatını girdiğinizde funding ödemesi zamanında fiyat çok değişmezse yaklaşık bir funding fee değerine ulaşabilirsiniz.

Adım 4: Funding fee oranını girin. Örneğin funding %0.01 ise ilgili kısma yüzde işareti olmadan 0.01 girebilirsiniz.

Funding fee oranında geri sayım sıfıra yaklaştıkça değişiklik olabilir. Bu açıdan funding fee değerini hesaplarken bu durumu dikkate almalısınız.

Kesilen ya da size gelen funding fee ödemesinin hesaplanmasında geri sayım sıfır olduğundaki funding oranı baz alınacaktır.

Funding oranını aşağıdakine benzer şekilde işlem yaptığınız platformda bulabilirsiniz:

Adım 5: Hesapla butonuna tıklayın.

Funding fee nedir & neden kesilir?

Vadeli işlem piyasalarında perpetual olarak geçen sözleşmelerin herhangi bir vadesi yoktur ve bitiş tarihi olmadan pozisyonlar devamlı açık tutulabilir.

Bu durum futures piyasalarındaki fiyatların spot fiyatlardan ayrışmasına neden olabilir. Bunu önlemek için funding fee mekanizması kullanılır.

Örneğin vadeli işlemler piyasasındaki fiyat spot piyasadaki fiyattan yukarı giderse fonlama oranı pozitif olur.

Bu durumda long açanlar fonlama öder ve short açanlar fonlama ödemesi alır. Long açanlar komisyon ödediği için ve short açanlar komisyon aldığı için bu durum fiyatın daha da yukarı ayrışmasının önüne geçer.

Yani funding fee bir ödül / ceza mekanizması olarak fiyatların spot piyasadan ayrışmasını engellemek için kullanılır.

Örneğin vadeli işlemler kısmında fiyat spot fiyattan aşağı düşerse fonlama negatif olur ve short açanlar komisyon öder.

Bu şekilde short açanlar bir nevi cezalandırılır, long açanlar ise negatif funding oranı ile teşvik alır. Fiyatın daha da aşağı ayrışması önlenir.

Kripto paralarda vadeli işlemler yapmak için Binance, Bybit, OKX, Huobi, Kraken ve BitMEX gibi kripto para borsalarını kullanabilirsiniz.

Henüz Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya kayıt sayfasına giderek %20 komisyon indirimli Binance hesabı açabilirsiniz.

Ayrıca Binance TR üzerinde de ”B4531124” kodunu kullanarak %10 komisyon indirimli hesap açabilirsiniz. Ancak Binance TR’de vadeli işlemler bulunmuyor.

Binance TR’yi genel olarak banka hesabınıza para çekmek, para yatırmak ve Binance <> Binance TR arası ücretsiz kripto para transferi yapmak için kullanabilirsiniz.

Binance

%0.02 / %0.04 komisyon

%20 komisyon indirimi

BitMEX

%0.02 / %0.075 komisyon

%10 komisyon indirimi

Funding fee hesap makinesini Facebok, X, Telegram ve WhatsApp üzerinde paylaşmak için aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz: