Kripto para piyasasında an itibari ile 3500’ün üzerinde kripto para bulunuyor. Peki hangi kripto para alınmalı? 2021’de hangi kripto para yükselir?
Piyasada olan binlerce kripto paranın birçoğu aktif değil. Ayrıca çoğu altcoin büyük borsalarda işlem görmediği için işlem hacmi düşük. Dolayısıyla alınabilecek, yatırım yapılabilecek kripto para sayısı aslında çok daha az.
Piyasadaki yüzden fazla kripto parayı inceledik. Bu yazıda 2021’de yükselebilecek, yatırım yapılabilecek kripto paralara yer verdik.
Listede hem getiri potansiyeli yüksek hem de çok riskli olmayan güvenilir kripto paraları bulabilirsiniz.
1- Bitcoin (BTC)
Kripto para piyasasında Bitcoin’i geminin dümeni olarak görebilirsiniz. Piyasadaki çoğu altcoin özellikle fiyat açısından Bitcoin’deki değişimlere bağımlı şekilde hareket ediyor.
Hangi altcoin’lere yatırım yaparsanız yapın mutlaka portföyünüzde bir miktar Bitcoin bulundurmalısınız. Bu oran %20 de olabilir, %40 da veya %80 de. Bu tamamen size bağlı.
Ancak genel olarak sahip olduğunuz Bitcoin’in genel portföyünüze oranı düşük ise daha fazla risk aldığınızı söyleyebiliriz.
Bitcoin kripto para piyasasındaki hem ilk hem de en büyük kripto para. Ancak mutlaka Bitcoin tutmanın arkasında bundan çok daha fazla neden var. Bunlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir:
- Bitcoin’in arkasında çoğu altcoin’de olduğu gibi bir şirket, ekip veya sermaye bulunmuyor. Dolayısıyla Bitcoin’in başarısı bu gibi birçok şirketin / projenin sonunu getiren faktörlere bağlı değil.
- ICO ile piyasaya sürülen birçok token’de olduğu gibi Bitcoin’in başarısı bir şirket tarafından geliştirilen bir projeye / ürüne bağlı değil. Bitcoin’in kendisi benimsenmiş bir proje / ürün.
- Bitcoin yazılım olarak daha stabil, güvenilir bir kripto para.
Kısacası birçok açıdan bakıldığında her zaman belirli bir miktar Bitcoin tutmak riskli kripto para piyasasında bir güvence olarak görülebilir. Ayrıca bazı altcoin’lerdeki 20x, 50x gibi yüksek getiriler sizi yanıltmamalı.
Kısa sürede bu kadar yükseliş yaşayan kripto paralar aynı şekilde büyük kayıplara sebep olabiliyor ve oldu da. Hatta yeni piyasaya çıkan, çok riskli altcoin’ler ile bir anda tüm paranızı da kaybedebilirsiniz.
Bitcoin için 2021 ve ilerisinde 100.000 dolardan 300.000 dolara kadar fiyat tahminleri mevcut. Bitcoin halihazırda kasım ayı içerisindeki yükseliş ile 19.000 dolara kadar yükseldi.
Hem teknik hem de psikolojik açıdan bir sınır olan 20.000 dolar muhtemelen 2021’den önce veya 2021 başında aşılacaktır.
Bitcoin 20.000 doları aştıktan sonra tamamen yeni bir alana giriyor. Dolayısıyla 20.000 dolar altında olduğu gibi net direnç ve destek noktaları belirlemek mümkün değil. Ancak bu fiyattan sonra yeni hedef 30.000-40.000 dolar arası olacaktır.
Bitcoin yerine Bitcoin Cash veya Bitcoin SV gibi Bitcoin zincirinin çatallanması ile oluşturulan kripto paraları tercih etmeniz önerilmez.
Bu coin’ler Bitcoin’e rakip olarak piyasaya çıksa da Bitcoin’in yerini almaları hiçbir açıdan olası görünmüyor. Ayrıca bu coin’ler Bitcoin’e kıyasla daha spekülatif ve riskli.
Bitcoin’e alternatif arıyorsanız Bitcoin’e benzeyen ve aynı zamanda daha az riskli olan Litecoin, DigiByte ve Ravencoin gibi kripto paraları değerlendirebilirsiniz.
2- Ethereum (ETH)
Ethereum, Bitcoin’den sonra piyasadaki en büyük kripto para. Merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesi için de en çok tercih edilen platformlardan biri.
Ethereum; Uniswap, Curve, Aave ve Compound gibi işlem hacmi çok yüksek birçok merkezi olmayan uygulamaya ev sahipliği yapıyor. Merkezi olmayan uygulama (dapp) piyasasının büyümesi de Ethereum’u da fiyat açısından olumlu etkileyecektir.
Ayrıca daha da önemlisi önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak geçilecek Ethereum 2.0 versiyonu ile Ethereum daha hızlı bir platform haline gelecek.
PoW (proof of work) algoritmasının terk edilecek olması ve PoS yani staking temelli bir yapıya geçiş Ethereum’u 2021’de çok daha iyi yerlere getirebilir.
Ethereum 2018’de 1372 dolara kadar yükseldi ve ardından 84-100 dolar civarına kadar düşerek en büyük kaybı yaşan kripto paralardan biri oldu.
Bitcoin kasım ayında yaşanan yükseliş ile 20.000 dolar seviyesine çok yaklaşırken Ethereum hala 2018’deki ATH fiyatından çok uzakta. Bu açıdan Ethereum, Bitcoin’e kıyasla 2021’de daha iyi getiri sağlayabilir.
Ethereum genel olarak hızlı yükselişler yaşayabilen, getiri potansiyeli yüksek bir coin. Piyasadaki yerini de dikkate alırsak güvenilir ve mutlaka alınması gereken bir coin olarak değerlendirebiliriz.
Ethereum ve ETH fiyatı ile ilgili daha fazla bilgi için Ethereum 2021 tahminleri‘ne göz atabilirsiniz.
3- Chainlink (LINK)
Chainlink uzun vadeli baktığımızda kripto para piyasasındaki en başarılı kripto paralardan biri. Kripto para piyasasında şu an ilk sıralarda bulunan birçok coin ilk çıktığında bile yüksek piyasa değerine sahip oluyor.
Yani büyük kripto paraların çoğu piyasa ilk çıktığında hemen fiyatlanıyor. Chainlink ise 50-100 milyon dolar piyasa değerinden 6 milyar dolara çıkarak kripto para piyasasında zirveye gelmiş bir kripto para.
Bu açıdan Chainlink diğer çoğu kripto paraya kıyasla çok daha özel, eşi olmayan bir coin. Chainlink proje olarak merkezi olmayan bir oracle ağı ile akıllı sözleşmelerin harici her türlü sistem, api vs. ile bağlantı kurmasını sağlıyor.
Özellikle DeFi uygulamalarının ve diğer blockchain tabanlı her türlü uygulamanın büyümesi Chainlink’i de olumlu yönde etkileyecektir. Kısacası Chainlink blockchain teknolojilerinin dış dünya ile bağlantısını sağlıyor.
LINK token ise merkezi olmayan sistemin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için bir teşvik mekanizması olarak kullanılıyor. LINK token sistemde hizmet veren node’lar için bir ödül / ceza mekanizması sağlıyor.
Chainlink’in mevcut başarısı ve potansiyeli düşünülürse LINK token 2021 yılında da büyümeye devam edecektir. Şu an piyasada 5. sırada bulunan Chainlink, ileride 4. sırada bulunan XRP’nin yerini alabilir.
Chainlink ile ilgili daha fazla bilgi ve 2021 tahminleri için Chainlink fiyat tahminleri‘ne göz atabilirsiniz.
4 – Polkadot (DOT)
Polkadot, Ethereum’un kurucularından biri olan Gavin Wood tarafından kurulan bir proje.
Polkadot, zincirler arası transferi ve etkileşimi sağlayabilen, hızlı ve güvenli bir şekilde çalışan, fork olmadan güncelleştirme yapılabilen bir protokol ve ağ olarak tanımlayabiliriz.
Polkadot, halka açık ve özel zincirleri, oracle’ları ve diğer teknolojilerin Polkadot relay chain ile bir araya getiriyor ve bunların birlikte çalışabilmesini sağlıyor.
4 temel bileşenden oluşan Polkadot, bağımsız zincirlerin ve token’lerin oluşturulmasını sağlıyor. Ayrıca bu zincirlerin Ethereum gibi dış blockchain’ler ile etkileşime geçmesini sağlıyor.
Polkadot, proje olarak dikkat çekici diyebiliriz. Ancak Polkadot’a yer vermemizin asıl nedeni coin’in şu an piyasadaki yeri, işlem gördüğü borsalar ve arkasındaki ekip.
Kağıt üzerinde proje ve amaçları ne kadar ilgi çekici gözükse de projenin kaderini arkasındaki ekibin becerisi ve coin’in piyasada ne kadar tutulduğu belirliyor.
Bu açıdan şimdiden ilk onda olan Polkadot (DOT) coin projenin gelişmesi ile iyi yükselişler yaşayabilir. Polkadot’u Ethereum’a ek olarak portföyünüzde değerlendirebilirsiniz.
Ancak Ethereum’un piyasadaki konumunu, sahip olduğu ekosistemin büyüklüğünü ve gelecek güncellemeleri düşünürsek Polkadot’u bir alternatif olarak Ethereum’a tercih etmek mantıklı görünmüyor.
5 – Binance Coin (BNB)
Binance, hem dolar bazında hem de Bitcoin ve Ethereum karşısında en iyi performansı gösteren kripto paralardan biri.
Binance Coin (BNB) temelde sadece bir kripto para borsası coin’i olsa da Binance’in işlem hacmi ve farklı girişimleri sayesinde çok iyi yerlere geldi.
Binance Coin’i şu an 144 milyon civarında arzı var. Her çeyrekte Binance kazancının %20’si ile BNB alarak yakıyor. Toplam arz miktarı 100 milyona düşene kadar bu işlem devam edecek.
Binance ayrıca kendi blockchain’i olan Binance Smart Chain’i başlattı. Bu ağda PancakeSwap gibi birçok merkezi olmayan uygulama geliştiriliyor.
Bu ağdaki aktivite de BNB’nin yükselişine katkıda bulunacaktır. Binance Smart Chain ağında transfer işlemleri için BNB ödeniyor.
Ayrıca Binance Coin (BNB) birçok kullanıcı tarafından Binance komisyon oranını düşürmek için kullanılıyor.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açarak ve hesabınızda Binance Coin (BNB) tutarak Binance’te %40 daha az komisyon ödeyebilirsiniz.
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açmak için: Binance TR’ye kayıt ol
Bu şekilde bir Binance hesabı açmak ve komisyon düşürme işlemi için aşağıdaki içeriklere de göz atabilirsiniz:
Ayrıca BNB’yi ve diğer birçok altcoin’i Binance üzerinde stake ederek coin ödülleri kazanmak da mümkün.
Kısacası Binance Coin (BNB); Binance’in piyasadaki yeri, Binance Smart Chain gibi farklı birçok girişimi ve BNB yakma, komisyon düşürme işlemleri ile 2021’de alınabilecek coin’lerden biri olarak ön plana çıkıyor.
6 – Cosmos (ATOM)
Cosmos, coin olarak PoS sistemi ile çalışan, farklı blockchain’lerde çalışabilen akıllı sözleşmeler geliştirilmesini sağlayan bir proje.
Cosmos, blockchain geliştirilmesi ile ilgili en öne plana çıkan kripto paralardan biri. Cosmos temelde farklı blockchain’ler ile uyumluluğa ve hıza yönelik geliştirme araçları sunan bir proje.
Cosmos (ATOM) şu an kripto para piyasasında 23. sırada bulunuyor. Projenin piyasadaki yeri ve kullanım alanı düşünülürse Cosmos (ATOM) 2021’de yatırım yapılabilecek, ön plana çıkan coin’lerden biri.
7 – Uniswap (UNI)
Uniswap, piyasadaki en büyük merkezi olmayan borsalardan biri. Uniswap’ın işlem hacmi çoğu zaman piyasadaki birçok büyük merkezi kripto para borsalarını bile geçiyor.
UNI token yönetim (governance) ve likidite madenciliği gibi işlemler için kullanılan token’i UNI, 2021 için alınabilecek kripto paralardan biri.
Uniswap (UNI) şu an piyasada 31. sırada bulunuyor ve 200 milyon civarında token dolaşımda.
Uniswap’ın merkezi olmayan borsalar arasında ve Ethereum ekosistemindeki yeri düşünülürse 2021 için değerlendirebilir.
Uniswap ve UNI token ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi Uniswap kullanım rehberinde bulabilirsiniz.
8 – Aave (AAVE)
Aave kripto para piyasasındaki en büyük kredi alma / verme platformlarından biri. Merkezi olmayan bir platform olan Aave, dapp piyasasında en ön plana çıkan uygulamalardan biri.
AAVE token’i COMP gibi aynı sınıfta değerlendirebileceğimiz token’lerden ayıran şey AAVE’nin daha merkeziyetsiz olması.
Aave, AAVE token ile ilgili çok detaylı bir mekanizmaya sahip. Bu şekilde token sahiplerinin platform üzerinde governance (yönetim) mekanizması ile tam yetkiye sahip olması ve AAVE tutanlar için sağlanan teşvikler AAVE token’i daha iyi yerlere getirebilir.
Kısacası AAVE token özellikle DeFi ile ilgili kripto paralar arasında alınabilecek en iyi kripto paralardan biri.
Platformun piyasadaki yerini ve token’in popülerliğini düşünürsek AAVE’nin diğer DeFi coin’lerine kıyasla daha az riskli olduğunu da söyleyebiliriz.
9 – Synthetix Network Token (SNX)
Synthetix, sentetik varlıkların Ethereum blockchain’i üzerinde alım satımı için oluşturulmuş bir protokol.
Kısaca açıklarsak sentetik varlıklar sayesinde kullanıcılar normalde blockchain üzerinde bulunmayın gerçek dünyadaki birçok varlığı Ethereum zinciri üzerinde alıp satabiliyor.
Peki sentetik varlıklar derken nelerden bahsediyoruz? Sentetik varlıklar altın gibi emtiaları, forex piyasasını, hisse senetlerini ve indeksleri kapsıyor. Bu protokol ile bu tür birçok varlık Ethereum ağında işlem görebilecek.
SNX sahipleri ise ellerindeki token’leri stake ederek hem enflasyondan kaynaklı ödülleri hem de borsadaki işlemlerden gelen komisyonu elde edebiliyorlar.
Bu açıdan Synthetix Network Token uzun vadede değerlendirilebilecek, dikkat çeken bir kripto para.
Hali hazırda Synthetix Network Token (SNX) piyasada 43. sırada bulunuyor. SNX 2021’de iyi getiri sağlayabilecek kripto paralardan birisi.
10 – Band Protocol (BAND)
Chainlink’in yükselişi kripto paralar ile ilgilenen birçok kişiyi şaşırtmış olabilir. Aynı şekilde birçok kişi de keşke daha önce LINK token alsaydım demiş olabilir.
Piyasada Chainlink’e benzer projelerden birisi Band Protocol. Band Protocol farklı blockchain’ler ile çalışabilen bir veri oracle platformu.
Band Protocol ve Chainlink özellikle akıllı sözleşmeler ile çalışan DeFi uygulamaları gibi birçok merkezi olmayan uygulama için önem arz ediyor.
Band Protocol ile aynen Chainlink’in yaptığı gibi blockchain dışındaki veriler ve API’ler akıllı sözleşmelere bağlanabiliyor. Bu özellikle hızlı bir şekilde büyüyen merkezi olmayan uygulamalar piyasası için çok önemli bir konu.
Band Protocol’ün Chainlink’ten farkından biri Cosmos SDK’si üzerine inşa edilmesi. Bu şekilde BandChain farklı blockchain’ler ile çalışabiliyor olacak.
BAND coin ise staking ve doğrulayıcı olma işlemleri için kullanılabiliyor. BAND tutanlar coin’lerini staking ile doğrulayıcılara delege edilerek komisyon ve enflasyondan getiri sağlanabiliyor.
Chainlink’in yükselişi düşünülürse benzer ve başarılı bir proje olan Band Protocol’ün kripto parası BAND 2021 için değerlendirebilir. BAND token aynen LINK gibi uzun vadede yüksek getiri sağlayabilir.
11 – Aragon (ANT)
Aragon, merkezi olmayan uygulamalar piyasasında ön plana çıkan kripto paralardan biri. Aragon, herhangi bir sınır ve aracı olmadan blockchain üzerinde organizasyonlar oluşturulmasını sağlıyor.
Ayrıca blockchain üzerinde bulunan bu tür organizasyonların yönetimi için uygulama geliştiriliyor.
ANT token ise Aragon Ağı’nın yönetilmesi (governance) ve farklı partiler arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde teminat olarak kullanılıyor.
ANT token şu an Ethereum zinciri üzerinde olan bir ERC-20 token olsa da ekip ileride kendi blockchain’ini piyasaya sürmeyi planlıyor.
Aragon (ANT), 2020 yılı içerisinde oldukça büyük bir yükseliş yaşadı ve devamında piyasa genelinde bir düzeltme oldu.
Ünlü bir kripto para yatırımcısı olan Tim Draper yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırım ile token arzının yaklaşık %2.5’ini satın aldı.
Aragon’u hem proje açısından hem de 2020’de yaptığı yükselişi değerlendirirsek 2021 yılında iyi getiri sağlayabilir.
12 – XRP
XRP uzun yıllardır kripto para piyasasında olan ve an itibari ile 3. sırada bulunan en popüler kripto paralardan biri. XRP, Bitcoin ve Ethereum ile beraber halihazırda piyasadaki en büyük kripto paralardan biri.
Dolayısıyla XRP piyasa değeri çok daha düşük olan ve potansiyeli yüksek altcoin’lere kıyasla çok büyük getiri sağlamayabilir.
Ancak XRP piyasa değeri yüksek olsa da en popüler kripto paralardan biri olduğu için boğa piyasasında çok büyük artış yaşayabilir.
Ayrıca yakın bir zamanda XRP’ye ”Hooks” adında akıllı sözleşme özelliği eklendi. XRP’deki bu gibi yenilikler XRP için yeni kullanım alanları oluşturabilir. Ayrıca şirket bazında Ripple’dan gelen olumlu haberler de XRP’nin yükselişini destekleyecektir.
XRP’yi seven birçok insan olduğu gibi XRP’yi tamamen merkezi, kesinlikle alınmaması gereken bir coin olarak gören büyük bir grup da var.
Ancak kesin olan bir şey varsa o da XRP’nin hype potansiyelinin hala yüksek olduğudur. Bu nedenle XRP 2021’de geçmiş yıllarda olduğu gibi yine iyi getiriler sağlayabilir.
2018 yılında 3 dolar üzerine çıkan XRP, 2021 yılında 2-3 dolar seviyesine ve piyasadaki genel artışa göre 10 dolar civarına kadar çıkma potansiyeline sahip.
XRP yükseliş yaşama ve ”hype” potansiyeli yüksek bir coin olsa da XRP arzının büyük bir kısmı Ripple’ın kontrolü altında. Ayrıca bankacılık alanındaki regülasyonlardan dolayı Ripple’ın potansiyel ortaklıkları çok yavaş ilerliyor.
Bu açıdan Bitcoin veya Ethereum, daha güvenli ve daha az riskli yatırım yapma açısından daha iyi seçenek olarak görülebilir.
Özellikle Ethereum’un 2018’de 1300 dolara kadar yükselmesinin ardından Bitcoin’e kıyasla çok daha fazla düşerek 100 dolarlara kadar çekilmesi ETH için büyük alım fırsatları doğurdu.
Ripple (XRP) fiyat tahminleri ile ilgili daha fazla bilgi için önce hazırladığımız XRP 2021 tahminlerine bakabilirsiniz.
13 – Horizen (ZEN)
Horizen (ZEN) madencilik yapılabilen, gizlilik özelliği bulunan bir kripto para. Horizen (ZEN) şu an piyasada 80. sırada bulunuyor ve 10.4 milyon ZEN coin dolaşımda.
ZEN coin’in maksimum arz miktarı aynen Bitcoin gibi 21 milyon. ZEN piyasadaki popüler kripto paralardan biri aynı zamanda piyasa değeri düşük olduğu için iyi getiri sağlayabilir. ZEN; Binance, OKEx ve HitBTC gibi büyük borsalarda alınıp satılabiliyor.
Piyasadaki en büyük kripto para yatırım fonlarından biri olan Grayscale ”Horizen Trust” adındaki ürünü ile ZEN coin’e de yatırım yapıyor.
ZEN coin’in piyasadaki en büyük Bitcoin fonuna sahip olan Grayscale tarafından benimsenmesi de olumlu bir durum.
ZEN coin’in ilgi çeken diğer bir yanı ise daima gizli şekilde çalışan bir coin olmaması. ZEN coin’de gizlilik özelliği isteğe bağlı.
Bu da coin’i daha kullanışlı bir kripto para yapıyor. Ayrıca ZEN coin şu an piyasadaki en büyük node ağlarından birine sahip.
Yukarıdaki kripto paraların hepsini Binance üzerinden piyasadaki en düşük komisyon oranı ile alabilirsiniz.
Al sat işlemlerinizi Binance üzerinde yapıyorsanız komisyon oranını toplamda %40 düşürerek uzun vadede ciddi anlamda kar edebilirsiniz.
Ayrıca Türk Lirası ile kripto para alma işlemini Binance TR’de yapabilirsiniz. Binance TR’de komisyon oranı %0.1.
Ancak %10 komisyon indirimli hesap açarak bu oranı %0.09’a düşürebilirsiniz. Bu da Binance TR’yi Türk Lirası çiftlerinde Türkiye’deki komisyon oranı en düşük borsa yapıyor.
Daha sonra Binance TR’den aldığınız kripto paraları herhangi bir transfer ücreti olmadan %20+%25 komisyon indirimli Binance hesabınıza aktararak çok daha düşük komisyon ile yukarıdaki kripto paralar dahil yüzlerce altcoin’i alıp satabilirsiniz.
Binance TR’de 30 Eylül 2021’e kadar Türk Lirası (TRY) çiftlerinde piyasa yapıcı komisyon oranı sıfır.
Binance hesabı açma, komisyon düşürme ve %10 komisyon indirimi Binance TR hesabı açmak için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz: