SEC geçtiğimiz hafta yayımladığı basın bülteninde, menkul kıymetlerin kaydı ile ilgili yasaları ihlal eden iki şirketin (CarrierEQ Inc. (Airfox) ve Paragon Coin Inc) toplanan fonları yatırımcılara geri iade etmeyi, tokenleri menkul kıymet olarak kaydetmeyi ve SEC tarafından verilen 250.000 dolarlık cezayı ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.
ICO ile menkul kıymet değerinde olan token’leri piyasaya sürecek şirketlerin menkul kıymetlerin kaydı ile ilgili mevcut yasalara uyması gerekiyor. Çoğu şirket tokenleri bariz bir şekilde menkul kıymet olmasa bile ICO’lar ile ilgili yetersiz düzenleme nedeniyle ileride sorun yaşamamak için Amerikalı yatırımcıları kabul etmiyor. Şirket kurulumu bu konuda yasal düzenlemeler nedeniyle tercih edilen Singapur ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştiriliyor.
Tokenin menkul kıymet olarak değerlendirilmemesi için birçok proje piyasaya sürdüğü tokenlere genellikle platform üzerinde kullanım ile ilgili işlevler veriyor bu da tokenlerin bir değere sahip olup olmadığı ve mevcut işlevlerinin tokenin piyasa değerine katkıda bulunup bulunmayacağı konusunda akıllarda soru işareti yaratıyor.
Tokenize edilmiş hisse senedi veya menkul kıymet değeri taşıyan token olarak adlandırabileceğimiz bu yeni furya bu konudaki yasaların gelişmesi ile ivme kazanacak gibi görünüyor.
Yolculuk yapanlar için bir ödüllendirme platformu tasarlayan ve data üzerine yoğunlaşan bir proje olan DOVU, bu ayın başında blog yazısında STO (Security Token Offering) aracılığı ile menkul kıymet değerinde olan token piyasaya süreceğini duyurdu. DOVU ayrıca utility token olan DOV sahiplerini de geri plana atmayarak düzenleyici makamların onayı ve yasal gerekliliklere dayalı bir şekilde mevcut token sahiplerine de bu tokenlerden bir miktar dağıtacağını belirtti.
XRP ve ETH menkul kıymet mi?
SEC’in olası yaptırımları sadece ICO düzenleyen yeni projeleri veya ICO aşamasını tamamlamış piyasa değeri çok düşük olan projeleri ilgilendirmiyor. Ripple ve Ethereum gibi herkes tarafından bilinen kripto paralar da ayrıca SEC’in radarında. Ethereum’un menkul kıymet olup olmadığı daha önce çok defa konuşulmuştu.
SEC’te çalışan yetkili isimlerden biri Ethereum’un menkul kıymet olmadığını dile getirmişti ancak bu kişisel görüş yasal anlamda bağlayıcı değil. Ripple da bu konuda önlem almaya çalışan kripto paralardan biri.
2013’te sitelerinde XRP’yi Ripple Labs’ın yarattığını yazan şirket, bugün 100 milyar XRP’nin şirket kurulmadan önce yaratıldığı ve daha sonra yaratıcıların şirkete XRP’nin büyük kısmını hediye ettiğini ifade ediyor. Ancak Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ve CMS’si CNBC’ye verdikleri bir röportajda XRP’nin menkul kıymet olmadığından %100 emin olduklarını dile getirdi.