Kendisini yatırım şirketi olarak gösteren Hint kökenli kripto para Saadet Zinciri, Hindistan Merkez Bankası’nın kripto parayı “yasadışı” ilan etmesinin ardından yakalandı.
Deccan Chronicle Gazetesi bu hafta baba oğul Syed Fareed ve Syed Afaq Ahmed tarafından yönetilen Pazarlama ve Yatırım Şirketi Ambidant’ın Müslümanlar için helal yatırım olanakları sunduğunu ve bu yatırım vaatleri ile aldıkları paralarla kripto para alıp satarak pek çok kişiden ciddi miktarda para topladıklarını açıkladı.
Dolandırıcı Yatırım Uygulamaları
Alınan bilgilere göre şirket Helal iş ve yatırım olanakları ile Müslüman yatırımcılara aylık yüzde 50 Rupi (275$) gibi fantastik faiz getirileri vaat ediyordu. Özellikle de Müslüman yatırımcıları hedef alan şirket piyasadan daha fazla iş almak için yaptığı işleri “Helal” olarak göstermeye başladı. Yatırımcıları bilgilendirmeden aldığı yatırımları kripto paraya çeviren şirket tüm bunlardan bir servet elde ediyor, sonrasında da daha çok kazanmak için müşterilere vaat ettiği faizleri ödüyordu. Böylece şirketin kripto yatırımları müşterilerin kulağına gitmiyor ve ortaya çıkmıyordu.
Daha fazla yatırımcı bu Saadet Zincirine katıldıkça ödeme miktarları önce yüzde 25’e, sonra yüzde 11’e ve en sonunda da son ödemeler 2018 yılının Ocak ayında yüzde 9’a düştü. Ödemeler bitmeden önce bazı yatırımcılar ilk yatırdıkları parayı ikiye katlamıştı (bazı müşteriler 50.000 Rupi / 685 $, bazıları ise 10 milyon Rupi / 137.165 $ kazandı).
Hindistan Merkez Bankası’nın Bitcoin’i “yasa dışı para birimi” olarak ilan etmesinin ardından finansal yasaların uygulanmasını sağlayan Hindistan İcra Müdürlüğü, Ambidant’ın aktivitelerini incelemeye başladı. 4.000’in üzerinde şirket benzeri şekilde denetlendi ancak diğer şirketlerin müşterilerinden farklı olarak Ambidant’ın müşterileri paralarının kripto para yatırımı için kullanıldığını bilmiyordu.
Konu hakkında açıklama yapan Hindistan İcra Müdürlüğü durumu şu şekilde ifade etti:
“Soruşturma sırasında şirketin dolandırıcılık yaptığını ve bir Saadet Zinciri olarak çalıştığını anladık. Hindistan Merkez Bankası’nın açıklamasında olduğu üzere bu davaya daha fazla eğildik ve İslami bankacılık ya da Helal yatırım adı altında iki katı faiz getirisi vaat eden şirketin müşterilerini korumak için bazı önlemler aldık.”
Yatırımcılarını dolandıran ve Saadet Zinciri uygulaması yürüten Ambidant şirketi aslında İslam Hukukuna tamamen aykırı hareket ediyordu. Pek çok İslam alimi kripto para ticaretinin “Helal” olmadığını çünkü kripto paranın gerçek bir değerinin olmadığını ve hükümet tarafından desteklenmediğini ifade ediyor, İslam Hukukuna göre bir para biriminin yasal olması için bu iki kurala da uyması gerekiyor.
Yine de bu konuda henüz bir İslami ortak görüş mevcut değil. Nisan ayında CCN, Cakarta Finans Şirketi Blossom’da çalışan ve aynı zamanda da İslam Hukuku uzmanı olan Muhammad Abu Bakar ile röportaj yaparak bir haber yayınlamış ve röportajda Bakar Bitcoin’in Helal olduğunu düşündüğünü söylemişti. Bu haberin ardından ise Bitcoin’in fiyatı 1.000 $ artmıştı.