Binance ve diğer borsalarda long ve short pozisyon açtığınızda pozisyon büyüklüğünü hesaplamak kafa karıştırıcı olabilir.
Bu rehber ile USDS-M ve COIN-M vadeli işlemlerde pozisyon büyüklüğünü nasıl hesaplayacağınızı öğrenebilirsiniz.
Henüz Binance Futures (Vadeli İşlemler) hesabınızı açmadıysanız hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu kullanabilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Mevcut bir Binance hesabınız yoksa aşağıdaki butona tıklayarak veya ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak spot işlemler için %20, vadeli işlemler için ise %10 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Futures hesabınızı açmak için web sitesinde Derivatives (türevler) > USDS-M Futures kısmına, mobilde ise Futures (vadeli işlemler) sekmesine tıklayabilirsiniz.
Binance pozisyon büyüklüğü hesaplama
Vadeli işlemlerde pozisyon büyüklüğü hem emir girme sırasında yani pozisyon açarken hem de pozisyon açtıktan sonra hesaplanabilir.
Örneğin BTCUSDT (perpetual) sözleşmesinde long veya short bir pozisyon açarken aşağıdaki şekilde al ve sat kısmında sırasıyla long ve short pozisyon için pozisyon büyüklüğü (size) görülebilir.
Al/uzun ve sat/kısa butonları altında gösterilen maliyet (cost) ise 0.004 BTC büyüklüğündeki pozisyonu açmanız için gereken anapara (margin) miktarıdır.
Pozisyon büyüklüğünü USDT bazında hesaplamak için ise pozisyon büyüklüğünüzü (0.004), giriş fiyatı (29320) ile çarpabilirsiniz: 0.004×29320 = 117.28 USDT.
Kullanılan kaldıraç 3x olduğu için pozisyon büyüklüğü de maliyetin yani pozisyonu açmak için gereken anaparanın yaklaşık üç katına denk geliyor.
Pozisyonu açtıktan sonra yine hacim (size) kısmında pozisyon büyüklüğünüzü görebilirsiniz.
Pozisyonu açtıktan sonra USDT bazında pozisyon büyüklüğünü hesaplamak için pozisyon büyüklüğünü (size) gösterge fiyatı (mark price) ile çarpabilirsiniz.
Pozisyonunuzu açtıktan sonra kesilecek veya size gelecek fonlama ödemeleri de gösterge fiyatı (mark price) üzerinden hesaplanacak pozisyon büyüklüğü üzerinden hesaplanacaktır.
Yani Bitcoin 30.000 USDT iken 120 USDT’ye denk gelen bir büyüklükte pozisyonunuz varsa fonlama ödemeleri 120 USDT üzerinden hesaplanır.
Bitcoin fiyatı 60.000 USDT’ye geldiğinde ise USDT bazında pozisyon büyüklüğünüz 240 USDT civarında olacağı için kesilecek veya size gelecek fonlama ödemeleri de yaklaşık 2 katına çıkacaktır.
COIN-M vadeli işlemlerde ise pozisyon büyüklüğü contract (sözleşme) miktarı bazında hesaplanıyor.
Örneğin LINKUSD veya başka bir COIN-M sözleşmede long veya short pozisyon açarken 1 sözleşmenin USD bazında değerini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz:
LINKUSD sözleşmesinde 1 contract (sözleşme) 10 USD değerinde olduğu için aşağıdaki şekilde 7 contract büyüklüğünde açacağımız pozisyon 7×10’dan 70 USD değerinde olacaktır.
COIN-M vadeli pozisyonu açtıktan sonra hacim (size) kısmında sözleşme (contract) bazında pozisyon büyüklüğü görülebilir:
Sözleşme miktarı ve bir sözleşme (contract) değeri değişmeyeceği için COIN-M Vadeli İşlemler kısmında açacağınız pozisyonlarda pozisyon büyüklüğü sabit olacaktır.
Yani yukarıdaki pozisyon için pozisyon büyüklüğü USD bazında her zaman 70 USD olacaktır.
Ancak kar/zarar ve fonlama ödemeleri coin bazında olacağı için fiyat değişimleri ile coin bazında daha çok ya da daha az kar/zarar ve fonlama ödemesi oluşabilir.
Örneğin fonlama oranı %0.01 diyelim. 70 USD pozisyon büyüklüğünden 70/100×0.01’den 0.007 USD büyüklüğünde fonlama kesilir ya da size gelir.
Fonlama coin bazında ödeneceği ya da size geleceği için 0.007’yi fonlama ödemesinin yapılacağı zamanki mevcut coin fiyatına bölmeniz gerekir.
Örneğin coin fiyatı 7 USD ise 0.001 LINK fonlama ödemesi oluşur, coin fiyatı 20 USD ise fonlama ödemesi coin bazında 0.00035 olur.
Aynı şekilde coin fiyatı yükseldikçe USD bazında aynı olsa da coin miktarı bazında elde edeceğiniz kar daha az olacaktır.
Long / short açma ve komisyon, fonlama hesaplama ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz: