Rus haber ajansı TASS’ın 15 Kasım’da yayınlanan haberine göre, Moskova’daki Rusya’nın en prestijli sanat galerilerinden Tretyakov Galeri Blockchain üzerinde sanat eserlerinin sahipliği ile ilgili yeni bir projeye başlıyor.
“Benim Tretyakov’um” ismiyle çıkan proje bireysel ya da kurumsal müşterilerin galeri koleksiyonlarının dijitalleşmesi için bağış yapmasını ve o eserin hamisi (koruyucusu) olmasını sağlıyor.
Yenilikçi iş çözümleri sunan RDI Dijital’ın desteğiyle geliştirilen sistem Blockchain teknolojisini kullanıyor. Böylece hem müşterilerin eserlere atanması hem de sürecin kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Galeri yaptığı basın açıklamasında yeni projesini şöyle anlattı:
“Bağış miktarları konusunda görüşmeler devam ediyor. Sistem şu an hangi depolama biriminin (sanat eserinin elektronik kopyası) dijitalleştirileceğini rastgele seçiyor ve bağış yapan kişiyi esere atıyor. Bireysel ya da kurumsal müşterinin ismi ile dijital eser arasındaki bağ da Blockchain teknolojisi kullanılarak sabitleniyor.”
Alınan bilgilere göre benim Tretyakov’um projesinin sunumu bugün 7. Petersburg Uluslararası Kültürel Forumunun “İş Toplantı Salonunda” yapılacak ve proje “toplumun sanata dahil olmasının yeni yolu” adıyla tanıtılacak.
Daha önce dünyada ilk kez Birleşik Krallık’ta bir açık arttırmada kripto para kullanılmıştı. Haziran ayında yapılan açık arttırmada Dadiani Syndicate sanat galerisi 5.6 milyon dolar değerindeki Andy Warhol’un 14 Küçük Elektrikli Sandalyesinin kısmi mülkiyeti de dahil olmak üzere pek çok satış yapmıştı.
Bu açık arttırmada Birleşik Krallık ve Singapur merkezli girişim şirketi Maecenas’ın geliştirdiği Blockchain platformu kullanılmıştı. Sanat eserlerinin Blockchain yoluyla dijitalleştirilmesi üzerine uzmanlaşan şirket eserlerin bu yolla alınıp satılmasını sağlıyor.
Blockchain aynı zamanda dünyada sanat eserlerinin güvenlik, gerçeklik, telif ve mülkiyet hakları doğrulamalarında kullanılıyor.