Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i yaratan kişi veya grup tarafından kullanılan bir takma isimdir.
Aslında günümüzde çoğu kişi Satoshi Nakamoto’yu tamamen bir hayal ürünü veya sadece isimden ibaret olan bir kişi olarak düşünüyor.
Ancak aksine Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in ilk yıllarında internet üzerinde birçok insan gibi çok aktif şekilde yer aldı ama gerçek kimliğini hiçbir zaman paylaşmadı.
Satoshi Nakamoto’nun gayet resmi bir şekilde Bitcoin’i bilimsel bir makale halinde duyurması ve daha sonra yazılımı açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürmesine rağmen en başından beri kendine anonim bir isim seçti.
Ayrıca birçok kişi ile hem forum hem de email üzerinden iletişim halinde olmasına rağmen gerçek kimliğini asla ele vermemesi bunun Satoshi’nin önceden tasarladığı ve önem verdiği bir şey olduğunu gösteriyor.
Satoshi Nakamoto ile ilgili elimizde ne var?
1- Satoshi Nakamoto Bitcointalk forumun kurucusudur.
2- Çeşitli kişiler ile [email protected] ve [email protected] mail adresleri ile iletişim kurdu.
3- Bitcoin’in ilk yıllarında foruma 575 post ile aktif olarak katkıda bulundu.
4- Satoshi’nin Bitcointalk hesabının linkine bakarsanız ”https://bitcointalk.org/index.php?action=profile;u=3” ”u=3” yani Satoshi kendi hesabından önce iki hesap açmış (u=1 ve u=2), ikinci hesap silinmiş ancak ”admin” nickli birinci hesaba buradan ulaşabilirsiniz.
Satoshi Nakamoto nasıl biri? İletişim kurduğu kişiler onun için ne diyor?
Bitcoin ile pizza satın alarak ilk defa gerçek hayatta Bitcoin’i ticari bir işlemde kullanan Laszlo Hanyecz, ayrıca Bitcoin’in ilk zamanlarında geliştirici olarak Bitcoin üzerinde çalışmış birisi.
Satoshi ile 2010 yıllarında yüzlerce email ile iletişim içinde bulunan Hanyecz, Satoshi’yi garip, paranoyak ve patronluk taslayan biri olarak tanımlıyor.
Hanyecz her ne kadar Bitcoin’e tam zamanlı işinin yanında hobi olarak katkıda bulunmak istese de Satoshi’den sürekli şu bug’u düzeltebilir misin, şunu yapabilir misin gibi direktifler aldığını söylüyor. Gerçek kimliği ile ilgili sorduğu birkaç soruyu da Satoshi’nin her defasında geçiştirdiğini dile getiriyor.
Satoshi genellikle email’lere hafta sonu toplu bir şekilde cevap veriyormuş. Bundan dolayı Hanyecz, Satoshi’nin o zamanlar başka bir şey üzerinde çalıştığını düşünüyor.
Ayrıca buna ilişkin Satoshi’nin tamamen ortadan kaybolmadan önce son email’lerinin birinde başka bir şey üzerinde çalışmaya başladığını ve projenin Gavin Andresen ve diğer kişiler sayesinde iyi ellerde olduğunu söylediğini de ekleyelim.
Bunların yanında, Satoshi’nin Bitcointalk forumda attığı post’ların saat aralıklarının incelenmesiyle Kuzey Amerika veya Orta Amerika’da bir yerde yaşadığı düşünülüyor. İngilizce’yi kullanma biçimi de Asya kökenli biri olma ihtimalinden ziyade ABD’li biri olma ihtimalini arttırıyor.
2008 yılında yayınlanan Bitcoin makalesi de Satoshi’nin bilimsel makale yazmayı bildiğini gösteriyor. Bu da en azından onun üniversite veya daha üst düzeyde eğitim almış bir bilgisayar bilimci olma ihtimalini akla getiriyor.
Satoshi Bitcointalk.org domain’ini nasıl kaydetti?
Çoğu kişinin aklına gelen ve bizim de aklımıza takılan diğer bir soru ise Satoshi’nin bitcoin.org domain’ini nasıl kimliğine dair hiçbir iz bırakmadan kaydettiği.
Whois bilgilerini yanlış kaydetmek mümkün ancak ödemeyi nasıl yaptı? Bitcoin.org domain’i Satoshi Nakamoto tarafından ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” isimli makale yayınlanmadan yaklaşık 3 ay önce kaydedilmiş.
Satoshi’nin domain’i nasıl kaydetttiği sorusu daha önce de sorulmuş ve Bitcointalk forum admin’i theymos, Bitcoin.org domain’inin Satoshi tarafından anonim domain, hosting ve email hizmeti veren bir site aracılığı ile kaydedildiğini söylemiş.
Şu anda Bitcointalk.org ve Bitcoin.org domain’leri Satoshi’den sonra ikinci Bitcoin geliştiricisi olan Sirius nick’li Martti Malmi tarafından yönetiliyor.
Satoshi Nakamoto’nun ne kadar Bitcoin’i var?
Bitcoin’in ilk 50.000 bloğu üzerinde yapılan bir analize göre Satoshi Nakamoto’nun toplam 980.000 Bitcoin’i var. Orantılı bir şekilde artan ExtraNonce değeri sayesinde Satoshi’nin ilk bloktan itibaren yaptığı madencilik takip edilebiliyor.
Bitcoin kodundaki değişiklik ile şu an bu mümkün değil. Bu analizin hata payının en fazla %0.1 olduğu söyleniyor.
Satoshi Nakamoto tarafından kazılan Bitcoin’inin büyük bir kısmına şu ana kadar hiç dokunulmamış. Bu miktar toplam 980.000 Bitcoin’e tekabül ediyor.
Satoshi’nin bu adresleri kontrol eden özel anahtarlara hala sahip olup olmadığı belirsiz. Toplam kazılan 980.000 Bitcoin’den sadece 100 Bitcoin harcanmış (iki blok ödülü). 980.000 Bitcoin şu an yaklaşık 3.5 milyar dolar değerinde (BTC: 3613 USD).
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin ile ilgili yaptığı tahminler?
Satoshi Nakamoto ortadan kaybolmadan önce sadece Bitcoin’i geliştirmeye odaklanmış biri değildi. E-postalar ve forum aracılığı ile kullanıcılar ile konuşuyordu ve bu şekilde birçok soruya da cevap verdi.
Satoshi sadece Bitcoin’in teknolojik yanı ile ilgilenen biri değildi. Satoshi’nin e-posta konuşmalarını ve forum yazılarını inceleyen biri Satoshi’nin Bitcoin’in günümüzde fiyatlara ve çok daha fazlasına ulaşabileceğinin farkında olduğunu anlayacaktır.
Satoshi’nin, 2010 yılında bir Bitcoin geliştiricisi ile yaptığı e-posta yazışmalarında Bitcoin’in gelecek değeri hakkında arz ve talep ilişkisine dayanarak bir fikir veriyor. Satoshi’ye göre eğer Bitcoin dünya ticaretin bir kısmı için kullanılırsa arz miktarı sınırlı olduğu için bir Bitcoin çok değerli olacak.
Satoshi, Bitcoin Forum’da yazdığı bir yorumda 20 yıl içinde Bitcoin’de ya çok fazla işlem hacmi olacağını ya da hiç olmayacağını söylüyor. Buna bakarak Satoshi’nin Bitcoin başarılı olduğu takdirde çok büyük kitlelere ulaşacağından emin olduğunu söyleyebiliriz.
Satoshi Bitcoin’in arz miktarını neden 21 milyon seçti?
Satoshi’nin geçmişte bir Bitcoin geliştiricisine verdiği e-posta cevabına göre maksimum arz miktarının 21 milyon olarak seçilmesi üzerine düşünülmüş bir şey.
Bitcoin’in maksimum arz miktarı 21.000.000. Bitcoin’in bölünebileceği en küçük birim ise ”Satoshi” ismiyle biliniyor. 1 Satoshi 0.00000001 BTC ediyor yani Bitcoin virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar bölünebiliyor. 1 BTC ise 10.000.000 Satoshi ediyor.
E-posta yazışmalarına göre, Satoshi Bitcoin’in dünya ticaretinin bir kısmı için kullanılacağını düşünerek bu kararı almış. Bu durumda bir Bitcoin’in değeri çok fazla olacağı için Bitcoin bu kadar bölünebilecek şekilde tasarlanmış.
Bitcoin için 1 milyon dolar hatta 10 milyon dolar gibi tahminler bile mevcut. Bu değerlere ulaşılırsa Satoshi birimi cent, kuruş gibi işlev görebilir. Tabii ki bu değerlerin gerçekleşmesi için Satoshi’nin de belirttiği gibi Bitcoin’in çok büyük kitleler tarafından kullanılması lazım.
Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden biri gerçek Satoshi olduğunu nasıl kanıtlayabilir?
Eğer Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden kişi Satoshi’ye ait olduğu bilinen Bitcoin adreslerinden harcama yapar veya mesaj imzalarsa Satoshi olduğunu kanıtlayabilir. Tabii ki özel anahtarların başka bir kişi tarafından ele geçirilmiş olma ihtimali de mevcut..
Diğer bir seçenek de Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin’den önce oluşturduğu PGP anahtarının kullanılması. PGP anahtarı dosyaları, e-postaları vb. şeyleri imzalamak ve şifrelemek için kullanılıyor. Satoshi’ye ait olduğu bilinen anahtar daha önce herhangi bir şeyi imzalamak için kullanılmamış.
Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu bulmak mümkün mü?
Her ne kadar gerçek kimliğini saklasa da Satoshi Nakamoto ile ilgili belki daha fazla bilgiye ulaşılabilir. Email’lerdeki veya forum post’larındaki küçük bilgi kırıntıları onun hakkında farklı bilgiler elde etmemizi sağlayabilir.
Küçük detaylar her ne kadar bize büyük parçalara ulaşma imkanı verse de Satoshi’nin gerçek kimliğine yönelik küçük araştırmayı bir Sherlock Holmes edasıyla yürütmeyeceğiz.
Bunun yerine teknolojinin olanaklarından faydalanarak Satoshi’nin geride bıraktığı bizi gerçek kimliğine götürebilecek en değerli şeyleri yani yazılarını ele alacağız.
Bunun için Stylometry ya da Türkçe’de Stilometri olarak bilinen anonim dökümanların yazarını tespit etmek için kullanılan tekniği kullanacağız. Stylometry tekniği dökümanlarda yazı tarzı, noktalama işaretlerinin kullanımı, kullanılan kelimelerin sıklığı gibi çeşitli kriterleri dikkate alarak yazarı tespit etmeye çalışıyor.
Bu yöntemin ayrıca Satosi’nin kimliğini tespit etmek için NSA tarafından kullanıldığı söyleniyor.
Bunun için internet üzerinde ücretsiz olarak sunulan bir stylometry yazılımını kullanacağız. Buradaki amacımız Satoshi’nin kimliğine ulaşmaktan ziyade Satoshi Nakamoto hakkında bilgi verirken ayrıca küçük bir ilgi çekici deneme yapmak. Ancak NSA’nın sahip olduğu imkanları ve erişebildiği data’nın büyüklüğünü göz önüne alırsanız Satosi’nin gerçek kimliğini bulmaları çok zaman almamıştır.
Bu araştırmaya Dorian Nakamoto, Craig Steven Wright ve hatta Elon Musk gibi medya tarafından Satoshi olduğu iddiasıyla öne çıkarılan kişileri dahil etmeyeceğiz, siz tabii ki yazılımı kullanarak Satoshi’nin yazılarını istediğiniz kişiyle de karşılaştırabilirsiniz.
Birçok aday olmasına rağmen bize göre en yakın adaylardan biri olan Bitcoin’in öncüsü olan Bit gold’u ve akıllı sözleşme konseptini geliştiren Nick Szabo ile Satoshi’nin yazılarını karşılaştıracağız.
Yazılım: http://www.aicbt.com/authorship-attribution/online-software/ Nick Szabo’nun yazılarını aldığımız blog’u: http://unenumerated.blogspot.com/ Satoshi’nin email, forum post’ları vs. tüm yazıları: https://satoshi.nakamotoinstitute.org/
Yazılımı çalıştırmak için bilinmeyen yazarın dışında iki kişinin daha içeriklerini girmek gerekiyor. Nick Szabo dışında 2. yazar kısmına Bitcoin Core geliştiricisi olan Gavin Andresen’in yazılarını ekledik.
Sonuç
Noktalama işareti kullanımına bakan 3. analiz hariç, bağlaç gibi içerikle alakasız kelime kullanımı, kelime, cümle uzunluğu, farklı kelime kullanımına bakan ilk iki analiz, Satoshi’nin yazım tarzını Nick Szabo’ya yakın buluyor.
Ancak dediğimiz gibi yazılım belli bir seviyede olduğu için ve kullandığımız içerik miktarı çok az olduğu için bu sonuç hiçbir şey ifade etmiyor.
Amacımız sadece kişinin parmak izi niteliğinde olan yazı biçiminin incelenerek Satoshi Nakamoto’nun gerçek kimliğine ulaşmanın mümkün olduğunu göstermekti.
NSA gibi kurumlar internet üzerindeki email’ler dahil çok büyük miktarda data’yı ve kendilerine ait gelişmiş yazılımları kullanarak bu yöntem ile Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu çoktan tespit etmiş olabilir.
Bu konuda, Aston Üniversitesi’ndeki bir grup uzman tarafından yapılan dilbilim analizine göre Nick Szabo ve Satoshi Nakamoto’nun yazıları arasındaki benzerlik çok fazla, araştırmaya dahil edilen Dorian S Nakamoto, Hal Finney gibi kişilerden hiç biri bu kadar yakın sonuç vermemiş.
Ekip, Nick Szabo’nun Bitcoin makalesinin ana yazarı olduğundan emin olduğunu söylüyor. Daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış analizler de Bitcoin’in yaratıcısı olarak Nick Szabo’yu işaret ediyor.
İlginç olan başka bir durum ise Bitcoin makalesinde Wei Dai tarafından yaratılan b-money gibi çeşitli öncülere atıf yapılırken Nick Szabo tarafından yaratılan ve Bitcoin’e benzer olan bit gold’a hiç değinilmemiş olunması.
Ayrıca Bitcoin duyurulduktan sonra, Nick Szabo bit gold ile ilgili makalelerinin tarihini Bitcoin’den sonra görünmesi için ileri bir tarihe değiştirmiş.
Nick Szabo ve Bitcoin arasındaki başka küçük bir bağlantı ise Bitcoin makalesinin dökümanların hazırlanması ve düzenlenmesi için kullanılan LaTeX ile oluşturulmuş olması. Aynı şekilde Nick Szabo da yayımladığı bütün makalelerde LaTeX isimli programı kullanmış.
Sonuç olarak, Satoshi Nakamoto’nun kim olabileceği ile ilgili önemli ipuçları var ancak gerçek kimliği henüz bulunmuş değil.
Bize göre önemli olan şey Satoshi’nin kim olduğundan ziyade onun geride bıraktığı Bitcoin, kendi de daha Bitcoin’in ilk yıllarından itibaren geri planda kalarak ve daha sonra ortadan kaybolarak bu mesajı veriyor.