Satoshi Nakamoto takma isimli Bitcoin’in yaratıcısının, kurucusu olduğu ve 2009-2010 yılları arasında Satoshi nick’i ile katkıda bulunduğu Bitcoin Forum’dan bazı sorulara verdiği cevapları derledik.
Bitcoin emtia mı yoksa para mı?
Bitcoin’in emtia mı, para mı yoksa menkul kıymet mi olduğu uzun süredir tartışılıyor, bu konuda Bitcointalk’da açılan bir konuda konuyu açan kişi her bir Bitcoin’i Bitcoin ağının hisse senedi olarak düşündüğünü söylüyor. Bu konuda Satoshi şu şekilde cevap veriyor:
Bitcoin temettü dağıtmıyor veya gelecekte potansiyel bir temettü söz konusu değil dolayısıyla hisse senedinden ziyade Bitcoin daha çok ”collectible” yani toplanabilir bir varlık veya emtia olarak görülebilir. Orijinal post
Satoshi ayrıca p2p foundation adlı sitenin forumuna üye olarak 2009 yılında Bitcoin’i tanıtan bir yazı paylaşmış, yazıda Bitcoin’i genel olarak tanıtmanın yanı sıra bankaların genel giderleri yüzünden mikro ödemeler için uygun olmadığını belirtmiş.
Ayrıca o forumda Satoshi Nakamoto’nun profil bilgilerini 43 yaşında, erkek ve ülke olarak Japonya şeklinde doldurduğunu belirtelim. Profilini halen buradan ulaşabilirsiniz.
Zorluk seviyesi çok fazla arttığında ne olacak?
Başka bir konuda laszlo isimli üye ileride zorluk seviyesi çok fazla arttığında Bitcoin kazabilecek güce sahip cihazların Bitcoin üretmek yerine özel anahtarı kayıp olan cüzdanları veya her türlü cüzdandaki Bitcoin’i çalmak için çalışmasının daha mantıklı olup olmayacağını sormuş.
Satoshi bu soruya böyle bir sorunun ortaya çıkması için bilgisayarların önce 2 üzeri 200 katında daha hızlı çalışabilecek düzeye erişmesi gerektiğini ve bu tarz bir güce sahip birinin Bitcoin çalmaya uğraşmak yerine Bitcoin üreterek daha çok para kazanabileceğini belirterek cevap vermiş.
Ayrıca konudaki kaybedilen Bitcoin’ler için olan soru için kayıp coin’lerin sirkülasyonda olanlarının değerini bir miktar arttırdığını bunun herkese yapılan bir bağış gibi düşünülebileceğini belirtmiş. Orijinal post
Bitcoin’in üretim maliyeti
Madencilik ile ilgili bir konuda Satoshi, mevcut arz miktarına oranla kazılabilecek çok az miktarda Bitcoin kaldığında Bitcoin’in market fiyatının üretim maliyetini en çok etkileyen unsur olacağını söylemiş. Orijinal post
Blok ödülü düştüğünde madenciler ne yapacak?
Blok ödülü ile ilgili Bitcointalk forum admin’i theymos tarafından açılan bir konuda Satoshi, birkaç on yıl içinde ödül miktarı çok düştüğünde işlem ücretlerinin node’lerin ana kazancı olacağını söylemiş ayrıca Satoshi, 20 yıl içinde ya çok büyük işlem hacmi ya da hiç işlem hacmi olmayacağını düşünüyormuş. Orijinal post
Satoshi Nakamoto Kimdir? Satoshi’nin Gerçek Kimliği
Bitcoin anonim mi?
Bitcoin’in ne kadar anonimlik sağladığı ile ilgili bir konuda Satoshi, daha fazla gizlilik için Bitcoin adreslerini sadece bir defa kullanmanın daha iyi olduğunu söylemiş. Orijinal post
Bitcoin node’ları
Başka bir konuda Satoshi gelecekteki node miktarı ile ilgili bir tahminde bulunarak asla 100.000’den fazla node olmayacağını ve daha fazla node’ın sisteme katılmasının karlı olmayacağı bir denge durumuna ulaşılacağını söylemiş. Orijinal post. Şu an toplam 10.041 adet node olduğunu belirtelim.
Tek bir kişi bütün Bitcoin’leri satın alırsa?
Kendine ”user” nick’ini seçen bir üye, birisi bütün Bitcoin’leri satın almaya kalkarsa ne olur sorusunu sormuş. Satoshi bunun finansal piyasalarda ”cornering the market” olarak bilindiğini ve böyle bir durumda Bitcoin’in fiyatının artık satın alınamayacak dereceye kadar artacağını ve bazı kişilerin de hala daha yüksek fiyatta satmak için Bitcoin’i elinde tutacağını söylüyor. Orijinal post
Finansal piyasalarda bu tarz girişimler geçmişte genellikle başarısızlık ile sonuçlanmış. Şu an zaten piyasa değerini dikkate alırsak Bitcoin için böyle bir şey mümkün değil.
Bitcoin logosunun değişimi
Son olarak tasarımla ilgili bir konudan yani Bitcoin’in logosundan bahsedelim. Bu post‘da Satoshi sadece B harfi olan 2. logo üzerinde yaptığı renk değişikliklerinden bahsediyor. Bitcoin’in ilk logosunda ”BC” yazıyordu.