Kripto para piyasasında ICO’ya ek olarak piyasaya kripto para arz etmek için STO da kullanılıyor. STO ile arz edilen kripto paralar security token olarak adlandırılıyor.
Peki STO ve security token nedir? Bu rehberde security token’ler ve security token’lerin halka arz edildiği STO yöntemi ile ilgili detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
STO nedir? Security Token Offering
STO (Security Token Offering) kitlesel fonlama ile menkul kıymet token’lerini (security token) halka arz etme yöntemidir.
Örneğin STO aracılığı ile halka arz edilen token’ler bir şirketin hisse senetlerini temsil edebilir. Yatırımcılar satın aldıkları token’ler ile şirket üzerinde çeşitli haklar elde ederler.
Yeni bir halka arz yöntemi olan STO şu an geleneksel bir yöntem olan IPO ile benzer düzenlemelere tabi olmakla birlikte ABD ve Hong Kong’un sermaye piyasası kurulları STO ile ilgili yasal açıdan bilgilendirici açıklamalar yayımladı.
Bununla birlikte, hem teknik hem de hukuki açıdan menkul kıymet tokeni (security token) kavramı hızlı bir şekilde gelişiyor.
Security token nedir? STO ile ICO’nun farkı
STO ile arz edilen token’ler security token olarak adlandırılırken ICO ile arz edilenlere utility token deniyor.
ICO ile arz edilen utility token’ler STO’ya nazaran, katılımcılara şirket veya kaynakları üzerinde herhangi bir hak vermez. ICO ile arz edilen token’ler genellikle proje ile alakalı çeşitli kullanım alanlarına sahiptir.
Ancak çoğu zaman ICO projeyi geliştirmek için gereken parayı toplamak amacıyla yapıldığı için arz edilen token’lerin kullanılması pek mümkün değildir.
Utility token’lerin kulanım alanlarının uzun vadede token’e herhangi bir değer katıp katmayacağı da ICO katılımcıları için başka bir soru işaretidir.
ICO ile arz edilen token’ler ve kullanım alanları ile ilgili birçok belirsizlik mevcut iken STO ile arz edilen security token’ler hisse senedi gibi çeşitli gerçek varlıkları temsil eder.
STO kısacası hisse senetlerinin veya genel olarak menkul kıymetlerin token şeklinde halka arz edilmesi olarak tanımlanabilir.
STO’nun getirdiği faydalar, STO neden kullanılıyor?
Hisse senedi gibi varlıkların token olarak blockchain üzerinde temsil edilmesi ve STO yöntemi, menkul kıymetler için çeşitli avantajları da beraberinde getiriyor.
Örneğin hisse senedi işlemleri banka gibi aracılara tabi olduğu için yapılan işlemler hem yavaş hem de masraflı. Ayrıca başka ülkelerdeki şirketlere yatırım yapmak yerel piyasada yapılan işlemler kadar kolay değil.
Menkul kıymetlerin token olarak temsil edilmesi, blockchain ile ilgili teknolojilere de erişmek anlamına geliyor.
Token’ler aracılar olmadan akıllı sözleşmeler ile takas edilebileceği için yüksek komisyon oranları gibi aracılardan doğan dezavantajlar ortadan kalkacak.
Merkezi borsalar gibi herhangi bir aracı olsa bile işlemler geleneksel piyasalara nazaran daha hızlı bir şekilde ve düşük komisyon ile gerçekleşecektir.
Token’lerin getirdiği diğer bir avantaj ise dünyanın herhangi bir yerindeki varlığın çok daha büyük kitlelere daha kolay bir şekilde sunulabilecek olması.
Ancak blockchain teknolojisi birçok avantajı getirebilecek potansiyeli sahip olsa da STO ve menkul kıymet token’leri henüz yeni bir konsept.
Dolayısıyla geleneksel piyasalardaki enstrümanların token şeklinde blockchain’e entegre olması için hem teknik hem de hukuki açıdan yeterli zeminin hazırlanması gerekiyor.
Örneğin Polymath projesi menkul kıymet token’leri için özel bir teknik standart oluşturuyor. ERC-20 standardının bir uzantısı olarak geliştirilen ST-20, menkul kıymet tokenlerinin mevcut ve gelecek düzenlemeler ile uyumlu olmasını sağlayacak.
Örneğin ERC-20 token’leri serbest bir şekilde transfer edilebilirken ST-20 tokenlerinin transferi kısıtlanabilecek. Bu da KYC/AML politikalarının işletilmesine olanak sağlayacak.
Menkul kıymet token’leri ile ilgilenen başka projeler de var. Örneğin beta sürümü piyasaya sürülen Tokenomica ile Waves platformu üzerinde menkul kıymet token’leri oluşturulabilecek.
Sonuç olarak, STO (Menkul Kıymet Token’lerinin Arzı) ICO’ya alternatif yeni bir konsept. Bu konu üzerinde çalışan projeler ile beraber düzenlenen STO’ların ve piyasadaki menkul kıymet token’lerinin sayısı hızla artacak gibi görünüyor.