Trust Wallet kullanıyorsanız veya kullanmayı düşünüyorsanız Trust Wallet’ın soğuk cüzdan olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Trust Wallet kurtarma ifadesi ve özel anahtar gibi bilgileri internete bağlı olan telefon veya bilgisayar gibi cihazlarda sakladığı için bir sıcak cüzdandır.
En popüler soğuk cüzdan türü olan donanım cüzdanlar ise kurtarma ifadesi ve özel anahtarları cihazdaki çip içerisinde tamamen çevrim dışı ve dış ortamdan izole şekilde saklar.
Peki Trust Wallet güvenilir mi? Yoksa Ledger gibi bir soğuk cüzdan mı almalısınız?
Trust Wallet genel olarak güvenli bir cüzdan. Özellikle mobil cüzdanlar masaüstü cüzdanlara kıyasla daha güvenli.
Ancak sizin için önemli miktarda bir parayı kripto para olarak tutuyorsanız Trust Wallet iyi bir seçenek olmayabilir.
Pek çok kullanıcı cüzdanın hacklenmesi ya da cüzdan ile ilgili güvenlik açıklarından ziyade dolandırıcılık tarzında oltalama (phishing) saldırıları yüzünden kripto paralarını kaybediyor.
Ancak yine de Trust Wallet telefon veya bilgisayar gibi internete bağlı ve dışarıdan gelebilecek tehditlere açık bir ortamda özel anahtarları sakladığı için çok yüksek değerde kripto para saklamak için iyi bir seçenek değil.
Ledger gibi cüzdanlar ise cihazdaki çip içerisinde özel anahtarları tamamen offline tutuyor ve dış ortamdan izole ediyor.
Dolayısıyla cüzdanınızı bilgisayara veya telefona bağlayarak transfer yaparken tamamen güvende oluyorsunuz.
Cihazın donanımsal seviyede getirdiği güvenlik sayesinde bilgisayar veya telefonunuzda zararlı yazılım / virüs olsa bile kurtarma ifadesi gibi bilgilerinize erişilmesi imkansız hale geliyor.
Hem Trust Wallet hem de Ledger gibi soğuk cüzdanlarda kurtarma ifadenizi yine hiç kimse ile paylaşmamalı ve herhangi bir yere girmemelisiniz.
Soğuk cüzdanlar kurtarma ifadesi ve özel anahtarları tamamen çevrim dışı ve izole şekilde cihazdaki çip içerisinde saklıyor ve transferleri güvenilir bir şekilde yapmanızı sağlıyor.
Ancak kurtarma ifadenize başka biri erişirse veya herhangi bir yere girerseniz kripto paralarınız yine çalınır.
Bu açıdan kurtarma ifadenizi tercihen bir kağıt üzerinde offline şekilde yedeklerseniz soğuk cüzdanın amacının dışına çıkmamış olursunuz.
Peki ne kadarlık kripto para için Trust Wallet gibi sıcak cüzdanlar yerine bir soğuk cüzdan kullanmak düşünülmeli?
Örneğin sizin için önemli miktarda bir parayı kripto para olarak tutuyorsanız ve kripto para piyasasına ilginiz geçici değilse bir soğuk cüzdan almanız yararlı olabilir.
Ancak 3000-5000 TL gibi veya sizin için çok da önemli olmayan bir miktarda kripto paraya sahipseniz kripto paralarınızın bir kısmını Binance ve Kraken gibi güvenilir borsalarda bir kısmını da Trust Wallet ve MetaMask gibi cüzdanlarda tutabilirsiniz.
Soğuk cüzdan olarak çalışan bir donanım cüzdan aldığınızda kripto paralarınızın güvende olduğundan daima emin olabilirsiniz.
Bu açıdan hiç risk almak istemiyorsanız ve özellikle yüksek miktarda kripto para tutuyorsanız soğuk cüzdan alabilirsiniz.
Piyasadaki en popüler donanım cüzdan olan Ledger cüzdanları hem bilgisayar hem de telefon ile beraber kullanabilirsiniz.
Ledger Nano X veya Ledger Nano S Plus gibi bir soğuk cüzdan almayı düşünüyorsanız aşağıdaki içeriklerde birçok konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz:
Kripto para cüzdanlarının nasıl çalıştığı ile alakalı hiçbir fikriniz yoksa aşağıdaki içerikleri okuyabilirsiniz:
Trust Wallet Binance ile entegre olduğu için Trust Wallet kullanıyorsanız ayrıca Binance‘i kullanmanız yararlı olabilir.
Henüz bir Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya aşağıdaki butona tıklayarak %20 komisyon indirimli Binance hesabı açabilirsiniz:
Mevcut bir Binance hesabınız varsa Futures hesabınızı açarken ”10indirim” kodunu girebilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
Web sitesinde ve mobilde Futures sayfasını görüntüleyebilmek için dil seçeneğini İngilizce olarak değiştirmeniz gerekiyor.
Trust Wallet veya soğuk cüzdanlar ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa aşağıda paylaşabilirsiniz 👇