UNUS SED LEO (LEO) nedir?
UNUS SED LEO (LEO), iFinex’in yeni oluşturulan yan kuruluşu Unus Sed Leo Limited tarafından özel bir satışla piyasaya sürülen bir token’dir.
10 Mayıs’ta UNUS SED LEO token’in whitepaper’ının yayımlanmasından sonra gerçekleşen özel satış ile Bitfinex, toplam 1 milyar dolar USDt değerinde Bitcoin, USD, ve USDt toplandığını açıkladı. Bu açıklamayı takiben UNUS SED LEO Bitfinex’te listelendi.
UNUS SED LEO, iFinex adlı kuruluşun altında bulunan Bitfinex, Ethfinex ve diğer platformlarda kullanılacak bir token.
UNUS SED LEO (LEO) ne için kullanılıyor, ne işe yarıyor?
UNUS SED LEO (LEO) pek çok kripto para gibi bir utility token. Yani token, platform veya proje ile ilgili çeşitli işlevlere sahip. Security token’ler gibi token sahiplerine şirketin finansal kaynakları üzerinde haklar vermiyor.
Aynı şekilde Binance Coin (BNB) ve bu gibi çoğu token de birer utility token. Peki UNUS SED LEO nasıl kullanılıyor, amacı ne?
UNUS SED LEO, Bitfinex tarafından belirtildiği üzere iFinex ekosisteminin kalbinde yer alan bir token olacak. iFinex ekosistemi yani iFinex Inc, Bitfinex ve diğer bütün ürün, şirketler ve geliştirilme aşamasında olan projeleri kapsıyor.
iFinex ekosistemi mevcut ve geliştirilen projeler ile aşağıdaki şekilde görülebilir, bu liste aynı zamanda UNUS SED LEO’nun kullanım alanının ne kadar geniş olabileceğini gösteriyor.
- Bitfinex
- Ethfinex Trustless (Merkezi olmayan Ethereum borsası)
- Bitfinex Derivatives (Bitfinex türev ürünleri)
- eosfinex (EOS blockchain’de merkezi olmayan borsa)
- iFinex IEO (Bitfinex ve Ethfinex kullanıcılarının token satışlarına katılmasını sağlayan platform)
- Lisanslı security token borsası
- Dazaar (Büyük veri setlerinin paylaşılması ve çekilmesi için açık kaynak kodlu, merkezi olmayan ve şifreli bir pazar yeri)
- Betfinex (online bahis endüstrisine yönelik teknolojiler geliştirilmesi ile ilgili bir proje)
- μFinex (Kripto varlıkların çevrimdışı takası için P2P (eşler arası) borsa ekosistemi
UNUS SED LEO, Binance Coin (BNB) ye benzer şekilde komisyon oranlarında düşüş için kullanılacak. Bunun yanında, margin trading, kripto para yatırma/çekme işlemleri gibi çeşitli alanlarda indirim için kullanılacak. Ayrıca, aylık olarak token yakma işlemleri gerçekleştirilecek.
Şu an Bitfinex ve Ethfinex’te 1 USDT değerinde LEO tutanlar %15 komisyon indiriminden yararlanabilecek. 5000 USDT değerinde LEO tutanlar ise komisyon oranlarında ekstra %10 düşüşten faydalanabilecek.
UNUS SED LEO neden yükseliyor, UNUS SED LEO alınır mı?
Yukarıdaki şekilde çeşitli indirimler, token yakma işlemleri ve zamanla duyurulacak farklı avantajlar UNUS SED LEO token’e olan talepte artış yaratabilir.
Whitepaper’a göre iFinex aylık olarak konsolide brüt gelirlerin en az %27’si ile piyasadan LEO token satın alacak (buy-back).
Bunun yanında, Bitfinex hack’inden kurtarılan fonların kurtarılma tarihini takip eden 18 ay içinde en az %80’i ile LEO token satın alınıp yakılacağı belirtiliyor.
UNUS SED LEO’nun toplam arzı 1 milyar olacak şekilde sabit olduğu için artan talep doğal olarak token’in fiyatında artışa neden olabilir.
iFinex; Bitfinex, Ethfinex ve birçok devam eden projesi ile kripto para piyasasında güçlü bir konumda. Dolayısıyla UNUS SED LEO’nun bu platformlarda kullanılacak olması uzun vadede token için ciddi bir talep yaratabilir. Ancak, herhangi bir işlem yapmadan önce token’in şu an 1 milyar dolar veya daha fazla piyasa değerine sahip olması ve spekülatif yapısı dikkate alınmalı.
UNUS SED LEO hangi borsalardan alınır?
LEO token; Bitfinex, C2CX, Switcheo Network ve OKEx üzerinden alınıp satılabilir.
UNUS SED LEO toplam arz miktarı, UNUS SED LEO ile ilgili bilgiler
Özel satış ile toplam 1 milyar dolar değerinde kripto para ve USD toplanmasının ardından UNUS SED LEO, 660 milyon Ethereum tabanlı token ve 340 milyon EOS tabanlı token olmak üzere iki blockchain’de piyasaya sürüldü.
Bu şekilde toplam 1 milyar arzı olan UNUS SED LEO (LEO) token hem Ethereum zinciri üzerinde de hem de EOS zinciri üzerinde kullanılabilecek. Kullanıcılar Bitfinex aracılığı ile 1 LEO-ERC20 yatırarak 1 LEO-EOS çekebilecekler.
İki zincir arasında 1:1 oranında hızlı ve kolay bir şekilde dönüştürülebilecek olan LEO token, eosfinex borsasında ve diğer EOS uygulamalarında da kullanabilecek.
UNUS SED LEO ve Bitfinex’in Crypto Capital ile kaybettiği 850 milyon dolar arasındaki ilişki
Bitfinex’in bu zararı gidermek için UNUS SED LEO token’i piyasaya sürdüğüne dair çeşitli görüşler mevcut.
Crypto Capital vakasına ilişkin, LEO token’in whitepaper’ında şu belirtiliyor:
Crypto Capital vakasında kaybedilen ve 850 milyon dolar olduğu belirtilen bu miktar, kurtarıldığı takdirde kurtarılan fonların en az %95’i ile kurtarılma tarihini takip eden 18 ay içerisinde LEO token alınacak ve yakılacak. Bu açıdan, UNUS SED LEO’nun bir amacının da bu zararı telafi etmek olduğu söylenebilir.
Diğer altcoin’ler ile ilgili aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
UNUS SED LEO ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıya yazabilirsiniz.