Vebitcoin nedir
Vebitcoin, Türkiye’de faaliyet gösteren 2017 yılında kurulan bir kripto para borsası. CoinMarketCap verilerine göre 40’dan fazla işlem çiftinde hizmet veren Vebitcoin, an itibariyle 3,055,42 dolarlık günlük işlem hacmi ile Türkiye’deki borsalar arasında ilk üçte yer alıyor. Günlük işlem hacmi bakımından ilk dört borsa (25 Şubat) şu şekilde:
- BtcTurk – 5,221,689 USD
- Paribu – 4,056,412 USD
- Vebitcoin – 3,055,429 USD
- Koineks – 1,394,186 USD
Vebitcoin’de işlem hacmi & Vebitcoin’de hangi coin’ler var
Kripto para borsalarında işlem hacmi, likidite gibi birçok konu açısından en önemli faktörlerin başında geliyor. Diğer bir konu da kripto para borsalarının ne kadar kullanıcıya sahip olduğu, eğer işlem hacmi az miktarda kullanıcı tarafından sağlanıyorsa yeterli likidite yani alım satım fiyatlarında düzgün bir dağılım olmayabilir.
Vebitcoin, işlem hacmi en yüksek 4 kripto para borsası arasında en fazla miktarda coin ve token’i destekleyen borsa. Genelde bütün borsalarda kullanıcılar çoğunlukla Bitcoin ve Ethereum ile işlem yapıyor. Ancak buna rağmen Vebitcoin’deki altcoin çiftlerinin hemen hepsinde pek çok kullanıcıyı tatmin edecek düzeyde işlem hacmi mevcut.
Vebitcoin’de işlem yapabileceğiniz coin ve token’ler şu şekilde:
Vebitcoin’in dün aktardığı haber ile bu kripto paralara ayrıca Bitcoin Cash hard fork’u olan Bitcoin SV de dahil oldu.
Vebitcoin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yanı sıra uluslararası kullanıcılar tarafından da kullanılabiliyor. Platformda İngilizce ve Rusça dil seçenekleri de mevcut. Dolayısıyla Vebitcoin’in diğer borsalara kıyasla çok daha fazla büyüme ve kullanıcılara daha iyi bir market sunma potansiyeli var.
Vebitcoin güvenli mi?
Kripto para borsaları konusunda kullanıcıların en çok önem verdiği konu güvenlik. Çoğu borsa, borsa bazında soğuk depolama, çoklu imzalı cüzdanlar ve kullanıcı bazında 2FA gibi benzer güvenlik önlemlerine sahip. Ancak belirli bir seviyenin üzerindeki borsalar arasında hangi borsanın daha güvenli olduğunu kestirmek zor.
Kullanıcılar bu durumda karar verirken kullanıcı arayüzü, ekip ve borsanın nasıl işlediği gibi borsayı güvenliden ziyade ”güvenilir” kılan unsurlara dikkat ediyorlar.
Birçok borsa güvenli olduğunu iddia etmesine rağmen bu konuda elle tutulur bağımsız bir veri yok. Daha geçtiğimiz haftalarda Türkiye’deki borsalarının birinden 13 milyon liralık kripto para çalındığı ortaya çıktı. Daha önce yine bu gibi olaylar olmuştu.
Burada asıl önemli durum borsaların hacklenmesinden ziyade şeffaf olmayışları, çalınan kripto paralar aslında kullanıcılara ait olmasına rağmen hacklenen kripto para borsaları olay ve ardından yaşanan süreç hakkında kullanıcılarına bilgi sunmadı. Bu da güvenliğin yanında borsaların ne kadar ”güvenilir” olduğunu ortaya koyuyor.
Vebitcoin, kripto para borsaları ile ilgili güvenlik araştırmaları yapan CER tarafından yayımlanan raporda dünyadaki kripto para borsaları arasında 7.01 puanla 30. sırada yer alıyor.
CER’in yaptığı analiz, sunucu güvenliği ve kullanıcı güvenliği ile ilgili konularda kapsamlı bir analizden oluşuyor. Sunucu güvenliği konusunda SSL/TLS sertifikası ve WAF gibi birçok unsur değerlendiriliyor. Kullanıcı güvenliği ise 2FA, şifre gereksinimleri vb. konuları kapsıyor. Bunun yanında bir de borsaların açıklar için herhangi bir bounty programı olup olmadığına bakılıyor.
CER tarafından yayımlanan listede ilk 10’daki borsaların kullanıcı güvenliği konusundaki skoru 9’dan aşağı. Vebitcoin’in kullanıcı güvenliği konusunda aldığı skor ise 10. Genel sıralamada 3. sırada olan Binance ise 7.81 skor almış.
Bug bounty biraz daha farklı bir konu olduğu için bu faktörün çıkarıldığı bir liste de mevcut. Bu listede Vebitcoin, kripto para borsaları arasında 8.15 puanla 24. sırada yer alıyor.
Bunun yanında, Vebitcoin bir blockchain güvenlik şirketi olan BitGo ile çalıştığı için platformdaki kripto paralar 100 milyon dolara kadar sigortalı. Birleşik Krallık merkezli sigorta şirketi Lloyd’s of London ile sağlanan sektördeki en kapsamlı sigorta, BitGo tarafından geçtiğimiz hafta duyurulmuştu.
Vebitcoin’de alım satım işlemleri ve kullanım kolaylığı
Vebitcoin’e kolay bir şekilde üye olabiliyorsunuz, daha sonra sizi sade bir profil sayfası karşılıyor. 2FA ve SMS gibi güvenlik önlemleri kolay bir şekilde alınabilir ve hesap onayı gerçekleştirilebilir.
Vebitcoin‘de diğer borsaların aksine üye olmadan da alım satım kısmı, grafikler vs. görülebiliyor dolayısıyla bu, üye olmak isteyen kullanıcılar için olumlu bir durum.
Alım satım işlemlerinin yapıldığı market kısmında işlem çiftleri ile ilgili detayları grafikleri görmek ve grafikler üzerinde çalışmalar yapmak mümkün. Kullanıcılar ayrıca alım satım yaparken ”stop loss” özelliğini kullanabilir. Bunun yanında alım satım miktarlarını seçmek için %25, %50 gibi seçenekler mevcut, bu da kullanıcılar için faydalı ve pratik bir özellik.
Türkiye’deki kripto para borsalarında toplam işlem hacimleri çok yüksek olmamasına rağmen Vebitcoin’de bulunan altcoin’ler arasında iyi düzeyde bir işlem hacmi dağılımı var gibi görünüyor.
İşlem çiftlerini hacim ve değişime göre sıralamak mümkün değil gibi görünüyor. 40’dan fazla işlem çifti olduğu için bu tür bir özellik faydalı olabilir. Vebitcoin genel olarak bu tür ufak detaylarla kendini geliştirirse ve özellikle kullanıcıların isteklerine ve geri dönüşlerini üzerinde yoğunlaşırsa çok daha iyi bir borsa olabilir.
Kullanım kolaylığı özellikle yeni başlayanlar için en önemli konu. Kullanıcılar komisyon oranı veya güvenliğe dikkat etmeden hızlı ve kolay bir şekilde kripto para satın alabilmek istiyorlar. Bu durumu çoğu yeni kullanıcının kredi kartı ile Bitcoin almak istemesinden anlayabiliriz.
Türkiye’de kripto paralara ilgi çok yüksek olmasına rağmen borsaların hala potansiyelinden çok uzak olduğu açık. Dolayısıyla Vebitcoin, arayüz ve kullanıcı deneyimi üzerinde çalışarak uzun vadede bir adım öne çıkabilir.
Vebitcoin’de komisyon oranları ve transfer ücretleri
Kripto para borsalarındaki komisyon oranları çoğu kullanıcı için önem arz ediyor. Küçük miktarlarda işlem yapan kullanıcılar için komisyon oranları çok fazla fark oluşturmasa da aylık işlem hacmi yüksek olan kullanıcılar için komisyon oranları ciddi bir fark oluşturuyor.
Türkiye’deki işlem hacmi en yüksek ilk dört kripto para borsası arasında piyasa alıcı ve piyasa yapıcı için %0.20 ile en düşük komisyon oranına sahip borsa Vebitcoin. Borsaların komisyon oranları şu şekilde:
Vebitcoin:
30 günlük alış satış hacmi (TL) | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
0 – 999,999,999 | %0,20 | %0,20 |
Paribu:
30 günlük alış satış hacmi (TL) | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
0 – 100,000 | %0.25 | %0.35 |
BtcTurk:
30 günlük alış satış hacmi (TL) | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
0 – 100,000 | %0.20 | %0.30 |
Koineks:
30 günlük alış satış hacmi (TL) | Piyasa yapıcı(Maker) | Piyasa alıcı(Taker) |
0 – 250,000 | %0.20 | %0.30 |
BtcTurk, Koineks ve Paribu’da komisyon oranları yukarıda verilen işlem hacimlerinin üstüne çıkan kullanıcılar için %0.15 gibi değerlere düşüyor. Ancak Vebitcoin işlem hacmi farketmeksizin sunduğu düşük komisyon oranı ile kullanıcılar için en avantajlı borsa.
Örneğin aylık 100.000 TL işlem hacmi yaparsanız, Vebitcoin’de ödemiş olacağınız toplam komisyon 200 TL olacak iken, bu rakam Paribu’da 300 TL, BtcTurk’te ise 250 TL olacaktır. (Piyasa yapıcı ve alıcı oranlarının ortalaması baz alındı)
Kripto para çekim ücretlerinde ise Paribu sadece BTC için çekim ücreti alıyor. BtcTurk ise herhangi bir çekim ücreti almıyor. Aslında bu borsaların kar amacı ile kestiği bir ücret değil, kripto paraların blockchain üzerinde transfer edilebilmesi için küçük bir miktar ücret ödenmesi gerekiyor. Vebitcoin kripto para çekimleri için transfer ücreti alıyor ancak Vebitcoin’de işlem gören kripto paraların miktarı ve çeşitliliği dikkate alınırsa bu normal bir durum.
Sonuç olarak, Vebitcoin Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsaları arasında bir adım öne çıkıyor. Bunu etkileyen faktörler kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek işlem hacmi
- Desteklediği birçok kripto para
- Kripto paralar için 100 milyon dolara kadar sigorta
- Bilinen büyük bir ekip
- Düşük komisyon oranı
- Bağımsız bir kuruluş tarafından hazırlanan güvenlik raporu