XRP’yi kripto para borsalarında veya kendinize ait kripto para cüzdanlarında saklayabilirsiniz. XRP cüzdanı oluşturmak oldukça kolay ve bunun için kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunuyor.
XRP adresi oluşturmak ve XRP tutmak için kullanabileceğiniz birçok farklı kripto para cüzdanı var. En iyi XRP cüzdanlarına bu içerikte yer verdik.
Bu rehberde Ripple (XRP) cüzdanı açma işlemi için kullanabileceğiniz en iyi siteleri ve cüzdanları bulabilirsiniz.
Ripple (XRP) cüzdanı oluşturma
Ripple (XRP) gönderip almak için bir XRP adresi oluşturmanız gerekiyor. XRP tutmak için kripto para borsalarını kullanabilirsiniz.
Ancak kripto para borsaları hacklenirse borsalarda tuttuğunuz XRP’yi kaybedebilirsiniz. Bu açıdan güvenilir kripto para borsalarını kullanmanız gerekiyor.
Kripto para borsalarından XRP almak ve kendiniz için bir XRP adresi oluşturmak istiyorsanız Binance veya Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR‘yi kullanabilirsiniz.
Bu iki borsa piyasadaki en güvenilir ve komisyon oranı en düşük borsalar. Ayrıca kullanıcıların borsada tuttuğu kripto paraları, kripto para sigorta fonu (SAFU) ile güvence altında.
Ancak yine de XRP’yi kendinize ait bir kripto para cüzdanında tutmak daha iyi bir seçenek. Bu şekilde sahip olduğunuz XRP’nin kontrolü tamamen sizde olacaktır.
Genel olarak kripto para borsalarında sadece al sat yaptığınız kadar kripto para tutmak kalan miktarı da kendinize ait güvenilir cüzdanlarda tutmak daha güvenilir.
Kendinize ait bir XRP adresi oluşturmak için ilk yapmanız gereken hangi kripto para cüzdanını kullanacağınızı belirlemek. Daha sonra cüzdanı kurup XRP’yi ekleyerek bir XRP adresine sahip olabilirsiniz.
Aşağıda Ripple (XRP) için kullanabileceğiniz en iyi masaüstü, mobil ve donanım kripto para cüzdanlarını bulabilirsiniz.
En iyi XRP cüzdanları
Donanım XRP cüzdanları
XRP tutmak ve XRP ödemeleri almak için kullanabileceğiniz en güvenilir cüzdanlar Ledger Nano X ve Ledger Nano S.
Ledger donanım cüzdanlarda özel anahtar cihaz içerisinde güvenli bir çipte korunduğu için saldırganların veya zararlı yazılımların özel anahtarınıza erişmesi mümkün olmuyor.
Ledger gibi donanım kripto para cüzdanları ”soğuk cüzdan” olarak da biliniyor. Donanım cüzdanlar internete bağlı olmadığı için diğer cüzdanlara kıyasla çok daha güvenilir.
Hem Ledger Nano X’te hem de Ledger Nano S’te Ripple (XRP) cüzdanı oluşturabilir ve XRP tutabilirsiniz. Ledger Nano X’te aynı anda 100 kadar kripto para tutabilirsiniz.
Ledger Nano S’in hafızası Nano X’e kıyasla çok düşük dolayısıyla aynı anda en fazla 5-6 kripto para tutulabiliyor. İki cüzdan hakkında özellikler ve fiyat gibi konularda daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
Mobil XRP cüzdanları
Genel olarak mobil kripto para cüzdanları oldukça popüler. Birçok kişi hem XRP tutmak hem de diğer kripto paralar için mobil kripto para cüzdanlarını kullanıyor.
Ancak mobil kripto para cüzdanları devamlı internete bağlı olduğu için ve zararlı yazılımlar bulunabilecek mobil cihazlarda kurulu olduğu için donanım cüzdanlara kıyasla daha az güvenilir.
Yine de birçok mobil cüzdanı hiçbir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Mobil kripto para cüzdanlarında PIN kodu gibi ekstra güvenlik önlemleri de buluyor.
Eğer cüzdanınızda çok yüksek miktarda XRP tutacaksınız Ledger gibi bir donanım cüzdan kullanmanız çok daha güvenli olacaktır.
Tutacağınız XRP’nin değeri sizin için çok büyük bir rakam değilse XRP tutmak için aşağıdaki mobil cüzdanları güvenle kullanabilirsiniz.
1- Trust Wallet
Trust Wallet, 2017 yılında kurulan ve daha sonra Binance tarafından satın alınan bir mobil kripto para cüzdanı.
Trust Wallet oldukça popüler ve güvenli bir mobil kripto para cüzdanı. Ayrıca Trust Wallet Ripple (XRP) dahil birçok farklı kripto parayı destekliyor.
Trust Wallet’te Ripple XRP’ye ek olarak ERC20, BEP20 ve ERC721 gibi farklı formatta kripto paraları da tutabilirsiniz.
Trust Wallet kurulumu ve bilmeniz gereken diğer tüm detaylar için Trust Wallet incelemesine göz atabilirsiniz.
2- Atomic Wallet
Atomic Wallet piyasadaki en popüler kripto para cüzdanlarından biri. Atomic Wallet’te Ripple (XRP) dahil aynı anda birçok farklı kripto para tutabilirsiniz.
Atomic Wallet‘i hem iOS ve Android mobil cihazlarınızda hem de masaüstünde indirip kullanabilirsiniz.
Ayrıca cüzdanda aynen Trust Wallet’te de olduğu gibi staking işlemleri de yapabilirsiniz.
3- Coinomi
Coinomi piyasadaki en eski ve en çok kullanılan kripto para cüzdanlarından biri. Coinomi uzun süre sadece mobil kripto para cüzdanı olarak hizmet veriyordu.
Daha sonra cüzdanın masaüstü versiyonları da piyasaya sürüldü. Coinomi genel olarak Trust Wallet ve Atomic Wallet’e benzer şekilde çalışıyor ve güvenilir bir cüzdan.
Coinomi’de XRP dahil yüzlerce kripto parayı aynı anda tutabilirsiniz. Coinomi kurulumu ve güvenlik gibi konular için Coinomi ile ilgili hazırladığımız içeriğe göz atabilirsiniz.
Masaüstü XRP cüzdanları
Masaüstü Windows veya macOS bilgisayarınızda XRP tutmak için kullanabileceğiniz en iyi iki cüzdan Atomic Wallet ve Coinomi.
Atomic Wallet ve Coinomi’nin mobil versiyonlarına ek olarak masaüstü versiyonları da bulunuyor. Cüzdanların masaüstü versiyonunu resmi siteleri üzerinden indirebilirsiniz.
Bu iki cüzdanı kullanmak oldukça kolay. Ayrıca kripto paralarınızın kontrolü tamamen sizde. Yani özel anahtara (kurtarma anahtarı) sadece siz sahip olduğunuz için sizden başka kimse kripto paralarınıza erişemez.
Ripple (XRP) kağıt cüzdan
Kağıt XRP cüzdanı oluşturabileceğiniz birkaç farklı site bulunuyor. XRP Paper Wallet ve Bithomp gibi siteleri kullanarak XRP kağıt cüzdanı oluşturabilirsiniz.
Bu gibi siteler genellikle direkt tarayıcıda çalışıyor. Dolayısıyla internet bağlantısını keserek daha güvenli bir şekilde kağıt Ripple (XRP) cüzdanı oluşturabilirsiniz.
Yapmanız gereken ilk olarak ”generate” butonundan” cüzdanı oluşturmak. Daha sonra ”print” tuşundan kağıdı yazıcıdan çıkartabilirsiniz.
Ancak kağıt XRP cüzdanı kullanmanız önerilmez. Örneğin cüzdan adresinize XRP gönderdikten sonra bu XRP’yi harcamak için özel anahtarınızı bir kripto para cüzdanına aktarmanız (import etmeniz) gerekecek.
Dolayısıyla devamlı transfer işlemleri yapacaksınız kağıt cüzdanlar çok kullanışlı değil. Ayrıca XRP’nin özel anahtarını direkt her cüzdana import etmeniz mümkün değil.
Kağıt cüzdan yerine bir donanım cüzdanda veya yukarıdaki mobil / masaüstü cüzdanlarda XRP tutmak çok daha kolay ve kullanışlı olacaktır.