Kripto para piyasasında hangi coin’ler yükselebilir? 2021’de hangi kripto para alınmalı? 2021’de yükselebilecek coin’leri bu listede bulabilirsiniz.
Listeye geçmeden önce alım satım işlemleri ve kripto paraları seçerken nelere dikkat edileceği konusunda temel birkaç noktaya değinelim.
Kripto paralar ile yapılan alım satım işlemleri şu şekilde ikiye ayrılabilir:
Trading: Coin ve token’lerdeki kısa vadeli fiyat değişimlerinden yararlanarak kâr etmeye çalışmak.
Uzun vadeli yatırım: Belirli coin ve token’lerin satın alındıktan sonra al sat yapmadan uzun vadeli tutulması.
Hem trading hem de uzun vadeli yatırım yapılacak kripto paraların seçiminde en önemli konu kripto paraların hangi borsalarda işlem gördüğü.
Proje veya ekip her ne kadar iyi olursa olsun coin büyük borsalarda işlem görmüyorsa trading ve yatırım daha riskli olacaktır.
Küçük kripto para borsaları yeterli kullanıcı sayısı ve işlem hacmine sahip olmadığı için satın aldığınız kripto paranın yüksek değerlere ulaşmasına beklemek çok mantıklı değil.
Devamlı al-sat yapan kişiler risk alarak küçük fırsatları değerlendirmek isteyebileceği için coin’in arkasındaki ekip, proje vb. konular çoğu zaman fazla önem arz etmeyebilir.
Bu açıdan, trading’i bir kenara bırakarak uzun vadeli yatırım yapılabilecek coin’ler ile devam edelim.
Uzun vadeli yatırım için ise yine coin’in hangi borsalarda işlem gördüğü çok önemli olmakla birlikte diğer önemli faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Proje ekibi, ortaklar ve danışmanlar
- Projenin ne hakkında olduğu, ilerleyişi ve sermaye
- Coin veya token’in kullanım alanı
Ekip borsadan sonra her zaman en önemli konu. Peki neden? Çünkü piyasadaki birçok coin ve token Bitcoin, Ethereum, Litecoin vb. çok büyük kripto paraların aksine projeyi devam ettirecek bir ekibe ihtiyaç duyuyor.
Çoğu token Bitcoin ve Litecoin gibi sadece bir kripto para olarak işlev görmüyor. Yine aynı şekilde çoğu coin ve token örneğin Ethereum gibi hem sermaye hem de geliştirici ekip açısından yeterli kaynaklara sahip değil.
Dolayısıyla özellikle token satın alırken token’in arkasındaki şirketi, ekibi ve projenin kaynaklarını göz önünde bulundurmak çok önemli.
Satın aldığınız token temelde sadece bir kripto para gibi görünürken aslında çoğu zaman kaderi arkasındaki şirkete bağlı. ICO ile para toplayan birçok proje bir ürün geliştirse bile herhangi bir kazanç sağlayamıyor.
Dolayısıyla uzun vadede sermayenin tükenmesi ile proje ve kripto para terk ediliyor. Bu açıdan Bitcoin ve büyük kripto paraların dışındaki token’ler daha riskli.
Peki ortak, danışman gibi arka planda kalan isimler neden önemli? Bu kişiler projeye direkt katkıda bulunmasa da projenin ne kadar iyi olduğu ve potansiyeli açısından bizlere çeşitli sinyaller veriyor.
Şimdi bu ve benzeri faktörleri dikkate alarak hazırladığımız listeye geçelim. 2021’de ön plana çıkabilecek coin ve token’lerden bazıları şu şekilde:
1- 0x (ZRX)
ZRX, 0x projesinin token’idir. ZRX token şu an kripto paralar arasında ilk 100 içinde bulunuyor. 0x (ZRX), Binance ve Coinbase dahil neredeyse bütün büyük kripto para borsalarında işlem görüyor.
0x protokolü, Ethereum blockchain’i üzerinde bulunan token’lerin merkezi olmayan bir şekilde takası için bir altyapı görevi görüyor.
0x protokolün başlıca kullanım alanları şu şekilde:
- ERC-20 token’lerin takası için merkezi olmayan borsalar
- ERC-721 token’lerin takası için pazar yeri geliştirilmesi. (Ethereum’un ERC-721 tabanlı token’leri; oyun içi itemler, sanat eseri, gayrimenkul vb. reel varlıkları blockchain üzerinde temsil etmek için kullanılıyor.)
- Merkezi olmayan tahmin platformları ve kripto türev ürünleri
- Merkezi olmayan kredi & faiz platformları
- Stablecoin’ler
0x, birçok mühendis, araştırmacı ve avukattan oluşan geniş bir ekibe sahip. Ekip buradan görülebilir. Proje ABD merkezli ve ICO’da toplam 24 milyon dolar topladı.
Bu projenin danışmanları arasında bulunan kişiler şu şekilde: Coinbase kurucu ortağı (Fred Ehrsam), eski Coinbase çalışanları ve David O. Sacks (eski PayPal COO’su)
ZRX token ne için kullanılıyor? ZRX token, temel olarak staking ve governance (protokolün yönetimi) gibi konularda kullanılıyor. Ekip token ekonomisi konusunda çalışıyor ve 2019’un üçüncü çeyreğinde staking ile ilgili güncellemeyi protokole ilave etmeyi planlıyordu.
Bu güncelleme aktif oldu ve şu an ZRX tutanlar staking işlemini gerçekleştirebiliyor. ZRX staking işlemini 0x’in sitesi üzerinden yapabilirsiniz.
0x tamamen açık kaynak kodlu bir proje olarak geliştirici aktivitesi en yüksek kripto paralar arasında. Detaylı liste buradan görülebilir. Liste projelere ait GitHub hesabında geliştiriciler tarafından son 1 yılda yapılan katkının miktarına göre oluşturuluyor.
Ayrıca 0x’in 2020 yılı içerisinde piyasaya sürdüğü 0x protokolü kullanan Matcha adında merkezi olmayan bir borsa bulunuyor. Bu borsa 1inch Exchange‘e benzer şekilde çalışıyor.
Kısacası, 0x (ZRX) birçok açıdan piyasada ön plana çıkan, spekülatif olmayan, uzun vadeli güvenilebilecek token’lerden birisi.
2- Ethereum (ETH)
Ethereum piyasada ikinci sırada bulunan Bitcoin’den sonra ilk akla gelen coin. Ethereum, planlanan güncellemeler ile önümüzdeki yıllarda çok daha verimli bir blockchain haline gelebilir.
Ayrıca Ethereum 2.0 ile aşamalı olarak PoS (Proof-of-Stake) algoritmasına geçilecek olması ETH’ye olan talep konusunda olumlu etki yaratabilir.
Ethereum zaten piyasadaki en iyi coin’lerden biri. Bu listede Ethereum’a yer vermemizin nedeni ETH’nin 1200 dolar gibi değerlerden 100 dolar altına kadar düşmüş olması.
Ethereum Bitcoin’den sonra en büyük kripto para olmasına rağmen çok büyük bir düşüş yaşadı. Dolayısıyla Ethereum almak 2021 için iyi bir fırsat olarak görülebilir.
3- Ravencoin (RVN)
Bitcoin’in kodunun fork’lanması ile 2018 yılında ortaya çıkan Ravencoin için Bitcoin’in birçok farklı yönden geliştirilmiş hali diyebiliriz.
Ravencoin pre-mine veya ICO olmadan oluşturuldu ayrıca kurucular için ayrılan bir fon da bulunmuyor. Coin açık kaynak kodlu ve topluluk tarafından yönetiliyor.
Ravencoin blockchain üzerinde security token’ler veya toplanabilir token’ler gibi birçok farklı işleve sahip olabilecek token’ler oluşturulabiliyor.
Ravencoin’in kullandığı X16R algoritması RVN için ASIC madenci cihazlarının geliştirilmesini zorlaştırıyor. Bu şekilde Ravencoin madencilik işlemlerinin Bitcoin’de olduğu gibi merkezileşmesinin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Ravencoin (RVN), Binance, OKEx ve Paribu gibi çeşitli kripto para borsaları üzerinde alınıp satılabilir.
Kripto para alım satım işlemleri için Binance’i kullanıyorsanız komisyon oranını %45 düşürüp çok az komisyon ödeyerek al sat yapabilirsiniz.
4- EOS ve Waves
Bu coin’ler ekip, sermaye, işlem gördükleri borsalar, geliştiricilerin aktivitesi ve projenin gidişatı açısından diğer kripto paralara kıyasla genel olarak ön plana çıkıyor.
Uzun vadeli yatırım açısından bu coin’leri tercihinize göre portföyünüze dahil edebilirsiniz. EOS ve Waves gibi piyasada uzun süredir bulunan kripto paralar ”hype” ile yüksek kazanç elde etmek için pek tercih edilmeyebilir.
Ancak özellikle Waves’te olan gelişmeler 2020 sonlarında Waves’in büyük bir artış göstermesini sağladı.
DeFi gibi alanlarda Waves’in 2021 yılında daha da gelişmesi Waves fiyatını daha da yukarı çekebilir. Topluluk açısından da Waves şanslı bir coin.
Eğer piyasadaki DeFi gibi güncel trendlerden yararlanarak yüksek kazanç elde etmek istiyorsanız DeFi coin’leri gibi popüler aynı zamanda riskli sayılabilecek coin’leri radarınıza alabilirsiniz.
5- Chainlink (LINK)
Chainlink şu an piyasadaki en büyük coin’lerden biri. Chainlink’in ve LINK token’in ne işe yaradığı ile ilgili aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz:
Kısaca açıklamak gerekirse Chainlink, merkezi olmayan bir oracle ağı. Örneğin DeFi uygulamaları gibi blockchain üzerinde çalışan uygulamaların zincir dışı verilere ulaşması için Chainlink kullanılıyor.
Chainlink, blockchain tabanlı uygulamaların zincir dışında bulunan her türlü veri ile bağlantısını sağlıyor. LINK token ise bu ağın yönetimi ve sürdürülmesi için bir teşvik mekanizması olarak kullanılıyor.
Chainlink (LINK) ile ilgili yazının yayımlandığı 6 Ağustos 2018‘de Chainlink 82 milyon dolar piyasa değeri ve $0.23 dolar fiyat ile 91. sırada bulunuyordu.
Chainlink’e bu yazıda yer verdiğimizde ise (1 Haziran 2019) yaklaşık 9 ay içinde piyasada 31. sıraya yükselmişti ve 345 milyon dolar piyasa değeri ile 0.98 dolardan işlem görüyordu.
2020 yılının sonuna gelmemiz ile birlikte Chainlink şu an piyasadaki en büyük kripto paralardan biri.
Merkezi olmayan borsalar ve DeFi uygulamaları gibi blockchain tabanlı uygulamaların gelişmesi ile Chainlink’in geliştirdiği ürün ileriki yıllarda çok daha fazla şirket tarafından kullanılacaktır.
LINK token de Binance ve Bithumb gibi büyük borsalarda işlem görüyor. Her ne kadar LINK token çok yükselmiş olsa da uzun vadeli beklentinize göre Chainlink’i hala değerlendirebilirsiniz.
6- Borsa coin’leri: Binance Coin (BNB), UNUS SED LEO ve diğerleri
BNB gibi borsalara ait kripto paraların genellikle belirli bir amaçları var ve borsa popüler ise bu coin’lerin değeri aynı şekilde artabiliyor.
Birçok kripto para düşerken Binance Coin artmaya devam ederek piyasada ilk sıralara kadar yükseldi. Binance Coin’e olan talepte bir devamlılık söz konusu.
Bu durum şu faktörlerle açıklanabilir: Binance borsasının çok kullanılması, token yakma, buyback (Binance tarafından BNB satın alınması).
Binance ayrıca kendini devamlı olarak geliştirmeye devam eden bir borsa. Binance’in Binance Smart Chain adında yeni bir blockchain kurması ve diğer girişimleri BNB’nin uzun vadede aynı tempoda gitmesini sağlayabilir.
Şu an Binance Smart üzerine kurulu bir sürü merkezi olmayan uygulama bulunuyor. Bunlar arasında PancakeSwap, BSC ağındaki en büyük merkezi olmayan borsa.
Bu açıdan Binance Coin’e benzer potansiyeli yüksek borsa coin’leri değerlendirebilir. Bunlardan bazıları UNUS SED LEO, Uniswap ve Huobi Token.
Bitfinex’in piyasaya sürdüğü UNUS SED LEO token de Binance Coin (BNB) gibi uzun vadede dikkat çekici bir performans gösterilebilir.
Ancak herhangi bir işlem yapmadan önce token’in mevcut piyasa değerinin değerlendirilmesi ve iyi bir alış fiyatının belirlenmesi gerekiyor.
Piyasadaki en büyük merkezi olmayan borsa olan Uniswap‘ın token’i UNI de değerlendirilebilir. Uniswap’ın arz miktarındaki artışı da değerlendirmeniz gerekiyor.
Bunun yanında KuCoin Shares ve Huobi Token gibi diğer borsa coin’lerini de ne amaçla kullanıldığı, borsanın başarısı gibi faktörler ile inceleyebilirsiniz.
7- Basic Attention Token ve Enjin Coin
Basic Attention Token ve Enjin Coin piyasada ilgi çeken kripto paralar arasında.
Bu iki kripto para Binance gibi büyük borsalarda işlem görmenin yanı sıra geçmişte de Bitcoin ve özellikle Ethereum karşısında iyi performans gösterdi.
Enjin, blockchain tabanlı oyunlar ve toplanabilir varlıklar üzerine yoğunlaşan bir proje. Bu açıdan Enjin Coin yükselme potansiyeli olan bir kripto para.
Basic Attention Token ise dijital reklamcılık ile ilgili bir token ve Brave tarayıcı için kullanılıyor. BAT, kripto para piyasasında oldukça benimseniş alınabilecek bir token.
8- THETA
THETA, kripto paralar arasında ilk 100’de bulunan ve Binance ve OKEx gibi işlem hacmi yüksek borsalarda işlem gören bir coin.
THETA coin; proje, işlem gördüğü borsalar ve ekip yönünden öne çıkan bir coin. Bu faktörler ve THETA’nın düşük piyasa değerini dikkate aldığımızda THETA ilerleyen dönem için iyi bir coin seçimi olabilir.
THETA coin ile ilgili detaylı bilgi için:
9- aelf (ELF)
aelf, blockchain için Linux benzeri bir ekosistem olma vizyonuna sahip bir proje. Aelf, ana zincir ve çok katmanlı yan zincirler, zincirler arası iletişim ve başka birçok özellik ile mevcut blockchain’lerin sorunlarına değiniyor.
aelf (ELF) token’in kullanım alanı ise temel olarak DPoS konsensüs protokolü ve platform içi kullanımdan oluşuyor.
aelf birçok borsada işlem görüyor olması, proje ve yatırımcıları açısından ön değerlendirilebilecek bir coin. Ayrıca ELF, geliştiricileri en çok çalışan kripto paralardan biri.
10- Kyber Network (KNC)
Kyber Network (KNC), daha önce 0.25 USD iken başka bir yazıda yer verdiğimiz token. KNC token, Binance, Huobi ve KuCoin gibi pek çok borsada işlem görüyor.
2020 başından itibaren büyük bir yükseliş yaşayan Kyber Network (KNC) şu an ilk 100 arasında.
Peki Kyber ne işe yarıyor? Kyber; likidite havuzları, token sahipleri ve piyasa yapıcılar gibi farklı gruplardan likidite toplayan bir sistem, protokol bu şekilde token’lerin anında ve güvenli bir şekilde takas edilmesini sağlıyor.
Kyber ağı, dapps, cüzdanlar, kripto para borsaları gibi pek çok ayrı platform tarafından kullanılabiliyor.
Likidite sağlayıcılarının KNC token alması gerekiyor ve ağ tarafından komisyon KNC token olarak kesiliyor. KNC olarak alınan komisyonların bir miktarı Kyber tarafından devamlı olarak yakma işlemi ile sirkülasyondan çıkarılıyor.
Ağın Ethereum zincirindeki merkezi olmayan token swap işlemlerindeki popülerliği ve token’in kullanım alanı dikkate alındığında KNC token uzun vadeli iyi bir seçenek olabilir.
Ayrıca Kyber’in 2020 planlarına göre KNC için yeni bir staking mekanizması gelecekti. Şu an KNC tutanlar staking işlemi ve KyberDAO’ya katılarak ağ komisyonlarının bir kısmını kazanabiliyor.
11- Ripple (XRP)
Ripple (XRP) piyasada Bitcoin ve Ethereum’dan en büyük kripto paralardan biri. XRP en büyük kripto paralardan biri olduğu için piyasa değeri diğer coin’lere göre çok daha yüksek.
Bu açıdan Ripple’ın fiyatını ikiye üçe katlaması için milyar dolarlar düzeyinde piyasa değeri artışına ihtiyacı var. Ancak Ripple en popüler coin’lerden biri olduğu için böyle bir artış da bir açıdan mümkün.
Ripple (XRP) ile ilgili yayımladığımız analize göre Ripple 2021 yılı içerisinde 3 dolara kadar yükselebilir. Ripple (XRP) fiyat tahminleri için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz:
12- Horizen (ZEN)
Horizen (ZEN) madencilik işlemleri ile kazılabilen bir gizlilik coin’i. Maksimum arz miktarı 21 milyon olan ZEN coin şu an ilk 100 içerisinde bulunuyor.
ZEN coin’in mevcut sirkülasyondaki arz miktarı ise 10 milyonun üzerinde. ZEN, Binance ve HitBTC gibi büyük borsalarda alınıp satılabiliyor.
Projenin ilgi çeken yanı ise tam gizlilikten ziyade isteğe bağlı gizlilik özelliklerinin bulunması. Bu açıdan ZEN daha kullanışlı bir gizlilik coin’i olarak değerlendirilebilir.
ZEN coin şu an en büyük node ağlarından birine sahip. Ayrıca kripto para piyasasındaki en büyük yatırım şirketi olan Grayscale, ZEN coin’e de yatırım yapıyor.
13- DigiByte (DGB)
DigiByte kripto para piyasasındaki en eski coin’lerden biri. DigiByte şu an 5 farklı madencilik algoritması ile kazılıyor.
Bu şekilde %51 saldırısını zorlaştıran DigiByte, diğer coin’lere kıyasla daha güvenli ve merkeziyetsiz görülüyor.
DigiByte 5 yıldan fazla bir süredir piyasada bulunuyor. Ancak buna rağmen DigiByte’ın piyasadan silinmemiş olması ve hatta ilk 100’de bulunması aslında DigiByte’ın oldukça başarılı bir coin olduğunu gösteriyor.
Transfer işlemlerinin çok hızlı gerçekleştiği DigiByte, hem topluluğu hem de merkeziyetsizliği açısından dikkat çeken kripto paralardan biri.
DigiByte ayrıca Binance gibi büyük kripto para borsalarında da işlem görüyor. Genel olarak değerlendirdiğimizde DigiByte 2021 için alınabilecek kripto paralardan biri.
Hangi kripto para borsalarından alınır?
Yukarıdaki coin ve token’leri Binance, KuCoin, Huobi Global ve Poloniex‘i kullanarak alıp satabilirsiniz. Bu dört borsada da işlem hacimleri yüksek ve farklı altcoin’ler bulunuyor.
Ayrıca Türkiye’deki kripto para borsaları arasında Binance TR, BtcTurk ve Paribu‘yu kullanabilirsiniz.
%10 komisyon indirimli Binance TR hesabı açmak için: Binance TR’ye kayıt ol
%20 komisyon indirimli Binance hesabı açmak için: Binance’e kayıt ol (ekstra %25 indirim için hesabınızda BNB tutun)
Bu borsalara üye olmak ve komisyon oranları gibi birçok konuda detaylı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
İleride daha ön plana çıkacağını düşündüğümüz bu kripto paraları radarınıza alabilirsiniz. Şu an alım satım yaptığınız coin ve token’ler bu listede bulunmuyor olabilir.
Bu durum, o coin’lerin iyi olmadığı anlamına gelmiyor. Piyasada potansiyele sahip olan birçok farklı kripto para mevcut ve burada sadece bazılarını listeledik.
Piyasadaki birçok coin ve token, kullanım amaçlarından bağımsız şekilde spekülatif fiyat değişimleri ile artış ya da düşüş yaşıyor.
Bu yüzden proje ve ekibin önemini ikinci plana atıp öncelikle Binance gibi büyük borsalarda işlem gören kripto paralara yönelmek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.
Bu coin’ler arasında da yukarıda söz ettiğimiz faktörleri ve trading işlemleri için coin’ler ile ilgili güncel haberleri dikkate alarak seçim yaparsanız iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
2021 yılı için hazırladığımız yükselme potansiyeli olan ve aynı zamanda güvenilir kripto paralar için aşağıdaki içeriğe göz atabilirsiniz:
DeFi ile ilgili kripto paraları içeren analiz ve portföy için aşağıdaki iki içeriğe göz atabilirsiniz:
Not: Bu içerik 14 Aralık 2020 tarihinde güncellendi ve 2019 yılından beri içerikte bulunan aşağıdaki kripto paralar çeşitli nedenlerden dolayı yazıdan çıkarıldı:
Lisk (LSK) – Lisk 2016’dan beri piyasada olmasına rağmen geliştirme süreci çok yavaş ve bugün gelinen nokta umut vadetmiyor. Lisk’in hala devam etmesinin tek nedeni ICO ile toplanan yüksek miktarda Bitcoin. Bu fon bitince Lisk ve Lisk’i geliştiren şirket de son bulacaktır.
Insolar (XNS) – Proje swap ve ardından vesting (zorunlu token kilitleme) işlemi ile exit scam’a dönüştü. XNS’nin değeri ise bu nedenle çok büyük düşüş yaşadı.
Grin (GRIN) – %51 saldırıları ve Poloniex’ten delist edilmesi.
Tierion (TNT) – Ekip artık TNT’ye ihtiyaç duyulmadığını ve token’in herhangi bir kullanım alanı kalmadığını söyledi.
OAX – Proje başlangıç yol haritasından çok farklı yönlere gitti ve token’in hiçbir kullanım amacı bulunmuyor.