Bu rehberde yanlış adrese gönderilen coin’leri kurtarma, yanlışlıkla BSC (BEP20) ağıyla coin gönderme ve destination tag gibi konularda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Kripto paralar ile başarılı bir şekilde transfer gerçekleştirildiğinde blockchain’in yapısı gereği bu işlemler teknik olarak geri alınamaz.
Bir adrese transfer edilmiş kripto paranın kontrolü sadece o adresin özel anahtarına sahip olan kişinin elindedir ve dışarıdan müdahale mümkün değildir.
Transferler kişisel bilgilerden ziyade adresler ile gerçekleştirildiğinden tecrübeli kişiler bile bazen kripto paraları yanlış adreslere gönderebilir. Genellikle farklı bir coin’e ait adrese gönderilen kripto paraları kurtarmak mümkün.
Bu rehberde hatalı coin transferleri, yanlış adrese gönderilen Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ripple (XRP), Ethereum Classic, Stellar, Tether ve tokenler hakkında çözüm bulabilirsiniz.
Hatalı Bitcoin transferi
Bitcoin Cash adresine yanlışlıkla Bitcoin gönderme
Bu durumda yapmanız gereken tek şey Bitcoin Cash adresinizin özel anahtarına erişmek. Eğer Bitcoin Cash adresi bir kripto para borsasına ait ise borsanın desteği ile iletişime geçin.
Eğer Bitcoin Cash adresinizi mobil cüzdan / donanım cüzdan gibi bir kripto para cüzdanından aldıysanız özel anahtarınızı Electrum gibi bir Bitcoin cüzdanına ”import” edebilirsiniz.
Bu şekilde Bitcoin’leriniz cüzdanda görünecektir. Bu işlemi tersi durumlar için de uygulayabilirsiniz.
Yanlış adrese Bitcoin gönderme
Eğer yanlışlıkla göndermek istediğiniz adresten farklı bir adrese Bitcoin gönderirseniz bu durumda yapmanız gereken o Bitcoin adresinin sahibine ulaşmak.
Eğer Bitcoin adresi bir kripto para borsasına ait ise şanslısınız, borsa ile iletişime geçerek Bitcoin’i geri alabilirsiniz.
Ancak adres bir şahsa ait ise o kişiye ulaşmak ve Bitcoin’lerinizi geri istemek çok mümkün değil.
Ethereum adresine yanlışlıkla Bitcoin gönderme
Bitcoin ve Ethereum adres formatı birbirinden farklı olduğu için bu tür işlemler teknik olarak gerçekleşmeyecektir.
Ancak böyle bir hatayı bir kripto para borsasında yaptığınızda gerçekte işlem gerçekleşmemiş olsa bile hesabınızdaki Bitcoin eksilebilir.
Bu durumda borsa ile iletişime geçerek Bitcoin’in hesabınıza yeniden tanımlanmasını sağlayabilirsiniz.
Ethereum adresinize BSC ağını kullanarak Bitcoin çektiyseniz BEP20 ve MetaMask görünmeyen coin içeriklerinde bu konuda çözüm bulabilirsiniz.
Hatalı XRP (Ripple) transferi
Destination tag nedir?
Ripple (XRP) transferlerinde destination tag’i bir tür referans kodu / açıklama olarak görebilirsiniz.
Kripto para borsaları genellikle herkes için tek bir Ripple deposit adresi verdiği için gönderen kişiyi tespit edebilmek için ayrıca destination tag girmenizi istiyor.
Eğer transfer işlemi yaparken size destination tag veya memo gibi ek bilgiler veriliyorsa bunları mutlaka transfer işlemi yaparken girmelisiniz. Aksi takdirde borsa transferin hangi adrese gönderildiğini tespit edemez.
XRP (Ripple) gönderirken destination tag’i yanlış girme
Eğer yanlış bir destination tag girerseniz işlem gerçekleşir ancak XRP gönderdiğiniz borsa transferin kime ait olduğunu bilemediği için XRP’yi hesabınıza tanımlayamaz.
Bu durumda vakit kaybetmeden XRP gönderdiğiniz kripto para borsasının desteği ile iletişime geçmelisiniz.
Destination tag yazmadan gönderilen XRP (Ripple)
Eğer XRP gönderdiğiniz kripto para borsası destination tag girmenizi istiyorsa ve girmeden gönderdiyseniz borsa transferin kime ait olduğu belirleyemez.
Transfer başarılı bir şekilde gerçekleşse bile tag eksik olduğu için XRP gönderdiğiniz borsanın desteğine durumu bildirmeniz gerekiyor.
Destination tag yazmadan XRP (Ripple) çekme
Destination tag, kripto para borsaları gibi bütün transferler için tek bir XRP adresi kullanan kurumlar için gereklidir.
Destination tag ile kripto para borsası transferin kimden geldiğini tespit eder. Dolayısıyla kendinize ait bir cüzdana destination tag girmeden XRP çekebilirsiniz.
Başka bir kripto para borsasına tag olmadan XRP çektiyseniz transfer bilgisi ve diğer detaylar ile XRP’yi gönderdiğiniz borsanın desteği ile iletişime geçmelisiniz.
Hatalı token transferleri, Ethereum adresine yanlışlıkla token gönderme
Kripto para borsasındaki Ethereum yatırma adresinize yanlışlıkla token gönderirseniz gönderdiğiniz token adrese ulaşır ancak hesabınıza tanımlanmayabilir. Bunun iki nedeni olabilir.
Birincisi gönderdiğiniz token borsada işlem görmüyor olabilir. İkincisi ise token borsada işlem görüyor olsa bile farklı bir yatırma adresine göndermeniz gerekiyor olabilir.
Ayrıca tokeni başka bir kripto para borsasından alıcı borsanın desteklemediği bir ağ seçeneği ile çekmiş olabilirsiniz.
Tokeni geri alabilmek için transferi gönderdiğiniz kripto para borsasının destek ekibi ile iletişime geçerek gönderdiğiniz transfere ait bilgileri iletmeniz yeterli olacaktır.
Ethereum transferleri ile ilgili detaylara Etherscan üzerinde arama kısmına adresinizi veya TXID bilgisini girerek ulaşabilirsiniz.
Ayrıca daha önce herhangi bir ICO’ya katıldıysanız çoğunlukla özel anahtara sahip olduğunuz bir Ethereum adresinden gönderim yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur.
Bunun sebebi de aynı şekilde tokenin kripto para borsasında işlem görmemesi.
Hatalı Ethereum / Ethereum Classic transferi
Ethereum ve Ethereum Classic farklı coin’ler olmasına rağmen adres formatları aynı olduğu için bu tür hatalı transferler başarılı şekilde gerçekleşir.
Bu durumda özel anahtarınızı kullanarak yanlış gönderilen ETH ya da ETC’ye erişebilirsiniz.
Ethereum adresine yanlışlıkla Ethereum Classic gönderme
Eğer Ethereum adresi bir kripto para borsasına ait ise destek ile iletişime geçin. Ethereum adresi size ait ise özel anahtarınızı bir ETC cüzdanında kullanarak yanlış gönderilen ETC’ye erişebilirsiniz.
Bunun için MyEtherWallet‘e gidin ve ”access my wallet” yazan yere tıklayın. Daha sonra kelimelerden oluşan anahtarınız veya özel anahtar ile cüzdanınıza giriş yapın.
Ethereum cüzdanınıza giriş yaptıktan sonra sağ üstte network kısmında ETC’yi seçin. Bu şekilde adresinize gelen ETC’yi görüntüleyebilir ve başka adrese transfer edebilirsiniz.
Ethereum Classic adresine yanlışlıkla Ethereum gönderme
Ethereum Classic adresine Ethereum gönderirseniz yukarıda anlatılanların tersini uygulamanız gerekiyor.
Eğer Ethereum’u bir kripto para borsasından aldığınız ETC adresine gönderdiyseniz destek ile iletişime geçmelisiniz.
ETC adresi size ait ise Ethereum Classic cüzdanınızın özel anahtarını MEW veya MetaMask gibi bir Ethereum cüzdanına aktararak gönderdiğiniz Ethereum’a erişebilirsiniz.
Coin’i yanlışlıkla BSC (BEP20) ağıyla gönderme
Binance‘teki veya başka borsalardaki Ethereum veya Ethereum tabanlı ERC20 tokenleri çekerken yanlışlıkla ERC20 ağı yerine BSC (BEP20) ağını kullanabilirsiniz.
Eğer coin’leri çektiğiniz adres size ait ise özel anahtarı Trust Wallet veya Math Wallet gibi Binance’in BSC ağını destekleyen cüzdanlara import ederek coin’lere ulaşabilirsiniz.
Çektiğiniz adres bir kripto para borsasına ait ise coin’lerin kurtarılması için coin’leri çektiğiniz borsa ile iletişime geçmeniz gerekiyor.
Gönderdiğiniz adresin özel anahtarı sizde olmadığı için sizin yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.
Yanlışlıkla BEP20 ağıyla gönderilen coin’lerin kurtarılıp kurtarılmayacağı tamamen coin’leri gönderdiğiniz kripto para borsasına kalmış bir durum.
Farklı ağdaki coin’leri kurtarma işlemi güvenlik nedeniyle hemen yapılabilen bir işlem değil. Teknik olarak mümkün olsa da kullandığınız borsa coin’leri kurtarmayabilir.
Binance kullanımı ve komisyon oranları ile ilgili aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:
BEP20 adresi nedir?
BEP20 adresleri Binance Smart Chain üzerindeki kripto paralar için kullanılıyor.
BTC, ETH ve XRP gibi çeşitli kripto paraların BEP20 versiyonu da bulunuyor. Ancak birçok kripto para borsasında BEP20 kripto paralar işlem görmüyor.
Dolayısıyla Binance’ten başka borsalara çekim yaparken yanlışla BEP20 seçerseniz borsa bu kripto paralara doğrudan erişemez.
Çekim yaptığınız adres Binance Smart Chain ağı üzerinde ise BEP20 olarak token çekebilirsiniz. Ancak birçok kripto para için BTC, ERC20 gibi ana ağı seçmeniz gerekiyor.
BEP20 ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi ve adım adım BEP20 ağıyla gönderilen coin’leri kurtarma işlemini aşağıdaki içerikte bulabilirsiniz:
Hatalı Stellar transferi
Eğer herhangi bir kripto para borsasına örneğin Binance’e Stellar gönderirken memo bilgisini girmezseniz borsa gelen Stellar’ı hangi hesaba tanımlayacağını bilemez.
Kripto para borsaları Stellar transferi için herkese aynı adresi verdiğinden Stellar gönderirken memo bilgisini de eklemeniz gerekiyor.
Eğer memo eklemeden XLM gönderdiyseniz transferiniz başarılı bir şekilde adrese ulaşır ancak hesabınıza tanımlanamaz. Borsanın desteğine durumu bildirmeniz sorunu çözecektir.
Hatalı Tether (USDT) transferi
Bitcoin adresine yanlışlıkla Tether (USDT) gönderme
Tether (USDT), Omni protokolü kullanan Bitcoin blockchain’i tabanlı bir kripto para olduğu için yanlışlıkla Bitcoin adresine Tether göndermeniz mümkün.
Bu durumda Tether kurtarılabilir. Ancak Bitcoin adresi bir kripto para borsasına ait ise bu işlemlerin yapılıp yapılmayacağı borsanın inisiyatifinde olan bir durum.
Tether’e ulaşmak için yapılması gereken Bitcoin adresinin özel anahtarını masaüstü veya web Omni cüzdana import etmek.
Özel anahtar Omni cüzdana import edildikten sonra Tether’e ulaşılıp geri kullanıcıya gönderilebilir.
Bunun için öncelikle OmniWallet sitesine gitmeniz ve ‘Create Wallet’ yazan yere tıklamanız gerekiyor. Cüzdan oluşturduktan sonra adresler kısmından Bitcoin adresinizin özel anahtarını import edebilirsiniz.
Ethereum adresine yanlışlıkla Tether (USDT) gönderme
Birçok kripto para borsası Omni yerine Tether’in Ethereum zincirinde bulunan versiyonunu kullanıyor. Dolayısıyla Tether (USDT) transferleri 0x.. ile başlayan Ethereum adreslerine yapılıyor.
Kripto para borsaları Ethereum ve Tether için farklı yatırma adresleri veriyor olabilir. Bu durumda Tether’i yanlışlıkla Ethereum için verilen yatırma adresine göndermeniz mümkün.
USDT’nin kurtarılması için yapmanız gereken transfer bilgileri ile beraber konuyu USDT aktardığınız kripto para borsasının desteğine iletmek.
Tether zaten Ethereum gibi borsa tarafından kullanılan bir ağda olduğu için gönderdiğiniz USDT sorunsuz şekilde hesabınıza tanımlanacaktır ya da iade edilecektir.
Binance varlık kurtarma başvurusu
Binance hesabınıza XRP ve XLM gibi bir kripto para aktarırken memo/tag gibi bilgileri eksik ya da yanlış girdiyseniz varlık kurtarma başvurusu yapabilirsiniz.
Binance varlık kurtarma işlemi için başvuru sayfasında gerekli bilgileri girerek Binance’e başvurunuzu gönderebilirsiniz.
Binance kaynak adresi nedir?
Binance’e kendinize ait bir kripto para cüzdanından hatalı transfer yaptıysanız harici cüzdan türü kısmında ”kişisel cüzdan”, kaynak adresi kısmında ise coin’i gönderdiğiniz kendi cüzdan adresinizi girmeniz gerekiyor.
Tam tersi Binance’e kendi cüzdanınızdan değil de başka bir kripto para borsasından hatalı transfer yaptıysanız harici cüzdan türü kısmında platform cüzdanı seçmeli ve transfer platformu adı kısmına ise borsanın adını yazmalısınız.
Örneğin Binance’e transferi KuCoin’den yaptıysanız ”KuCoin” ya da Huobi’den yaptıysanız ”Huobi” girebilirsiniz.
Çekim adresinin formatı yanlış hatası
Bir kripto para borsasından coin veya token çekerken çekim adresinin formatı yanlış şeklinde bir hata alabilirsiniz.
Bu durum farklı bir ağdaki adrese veya yanlış/eksik girilmiş bir adrese kripto para çekmeye çalıştığınız anlamına gelir.
Aşağıda örnek bir Bitcoin ve Ethereum adresi görebilirsiniz:
Bitcoin adresi: 13YaqeQN8qgR9HUTMkVQ1MvwLog9YJfrrk
Ethereum adresi: 0x974Ad9c9639803D2E1111DD3176f82F40A7B71A0
Bitcoin ve Ethereum adresleri format olarak birbirinden farklı olduğu için isteseniz de bir Ethereum adresine Bitcoin çekemezsiniz.
Ancak örneğin BSC gibi birçok farklı ağın adres formatı Ethereum ile uyumlu olduğu için Ethereum adresinize yanlışlıkla BSC gibi ağları kullanarak kripto para çekmeniz mümkün.
Çekim adresinin formatı yanlış gibi bir hata alıyorsanız çekme adresi ve ağlar ile ilgili herhangi bir hata yapmadığınızdan emin olmalısınız.
Paribu BSC destekliyor mu?
Paribu şu an BSC ağını desteklemiyor. Paribu herhangi bir kripto para için BSC ağını desteklerse yatırma/çekme kısmında BSC ile ilgili bir seçenek veya bilgi bulabilirsiniz.
BtcTurk BSC destekliyor mu?
BtcTurk yatırma ve çekme işlemleri için şu an BSC ağını desteklemiyor.
BtcTurk herhangi bir kripto para için BSC (Binance Smart Chain) ağını desteklerse yatırma/çekme sayfalarında bununla ilgili bir seçenek bulabilirsiniz.
Kripto paralar nasıl güvenli saklanır? Özel anahtarı kontrol edebileceğiniz güvenli cüzdanlar
Pek çok hatalı coin / token transferlerinde çözüm için ana nokta özel anahtara sahip olup olmadığınız.
Dolayısıyla özel anahtarınızı kontrol edebileceğiniz cüzdanlar ile hem bu tarz durumları kolayca çözebilirsiniz hem de kripto paralarınızın kontrolünü sizin elinizde olur.
Coin ve tokenleri devamlı kripto para borsalarında tutmak güvenli değil. Kripto varlıklarınızın büyük çoğunluğunu kendinize ait güvenli cüzdanlar tutmalısınız.
Piyasada donanım cüzdanlar, mobil cüzdanlar ve masaüstü cüzdanlar gibi birçok farklı seçenek var.
Eğer birçok farklı kripto parayı aynı anda kontrol edebileceğiniz güvenli ve kullanışlı bir cüzdan arıyorsanız donanım cüzdanları tercih etmelisiniz.
Ücretsiz bir kripto para cüzdanı kullanmak istiyorsanız ve cüzdanlar ile ilgili çok bilginiz yoksa ilk önce mobil veya masaüstü cüzdanları kullanabilirsiniz.
Kripto para cüzdanları ile ilgili başlangıç rehberi için kripto para cüzdanı nedir başlıklı içeriği okuyabilirsiniz.
Hacklenme ve kripto paraları kaybetme riskinden kurtulmak için soğuk cüzdan olarak bilinen donanım cüzdanlar en iyi seçenek.
Soğuk cüzdan olarak çalışan Ledger Nano X ve diğer kripto para cüzdanları için aşağıdaki inceleme ve rehberlere göz atın:
Yanlış adrese gönderdiğiniz coin ve tokenleriniz için yukarıda çözüm bulamadıysanız veya çözümü uygularken sorun yaşıyorsanız aşağıdaki yorum kısmında paylaşabilirsiniz.