Kripto para piyasasında BUSD ve USDT gibi farklı birçok sabit değerli kripto para (stablecoin) bulunuyor.
Kripto paralar ile işlem yapıyorsanız BUSD ve USDT gibi stablecoin’ler arasındaki farkları ve hangisinin daha iyi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.
BUSD ve USDT arasındaki farkları ve USDT gibi stablecoin’lerin USD’den farkını detayları ile inceleyelim.
BUSD nedir?
Binance USD (BUSD), Binance ve Paxos ortaklığı ile piyasaya sürülen ve Amerikan doları (USD) ile desteklenen bir stablecoin.
BUSD bir ERC20 token ve FDIC sigortalı ABD merkezli bankalarda tutulan dolarla ile destekleniyor. BUSD bu şekilde 1 dolar değerini koruyan bir stablecoin.
BUSD ayrıca BNB Beacon Chain, BNB Smart Chain (BSC) ve Polygon gibi farklı ağlar üzerinde de bulunuyor.
Yani BUSD’nin BEP2 ve BEP20 versiyonu da var.
BUSD genel olarak sadece Binance’te işlem görüyor. Binance hesabınız varsa BUSD alabilir ve BUSD çiftlerinde işlem yapabilirsiniz.
Ayrıca KuCoin‘de de BUSD’yi USDT’ye karşı alıp satabileceğiniz BUSD/USDT işlem çifti bulunuyor.
BUSD dışında piyasada USDT ve USDC gibi birçok farklı stablecoin bulunuyor. Bu rehberde BUSD ve USDT arasındaki farkları ve USD USDT farkını bulabilirsiniz.
BUSD USDT farkı – BUSD ve USDT arasındaki fark nedir?
Hem BUSD hem de USDT birer stablecoin yani sabit değerli coin. İki coin de banka hesabında tutulan dolarlar ile destekleniyor ve bu şekilde dolara karşı 1:1 değerini koruyor.
BUSD, Binance ve Paxos iş birliği ile piyasaya sürülen bir stablecoin. USDT ise piyasadaki ilk stablecoin ve Tether tarafından piyasaya sürülüyor.
Piyasada BUSD ve USDT dışında birçok farklı stablecoin bulunuyor. Bunlardan bazıları TUSD ve USDC.
Bu stablecoin’ler arasında teknik olarak bir fark bulunmuyor. Hepsi 1 dolar değerini korumak için tasarlanmış durumda.
BUSD ve USDT arasındaki en önemli fark BUSD’nin Amerika merkezli bankalar ve denetçiler ile çalışıyor olması.
Ayrıca bankada tutulan ve BUSD’yi destekleyen paranın BUSD arz miktarını karşıladığına dair aylık denetim raporu yayımlanıyor.
USDT’de ise böyle bir bağımsız rapor en son 2018’de yayımlanmış. Tether’in sitesinde günlük olarak bankada tutulan paranın miktarı gösteriliyor. Ancak bu veriler bağımsız bir kuruluşun değil şirketin kendi sunduğu veriler.
USDT’nin güncel olarak 2018’den daha yeni raporları da var. Ancak bu raporlar hala BUSD’nin raporları kadar düzenli ve planlı değil.
Ancak sadece kripto para alıp satıyorsanız bu detaylar çok önemli değil. Hem BUSD hem de USDT 1 dolar değerini koruyan stablecoin’ler. Dolayısıyla iki stablecoin çiftinde de al sat yapabilirsiniz.
Genelde Binance ve Binance TR‘de USDT çiftlerinde işlem hacmi daha yüksek. Dolayısıyla USDT çiftlerinde daha hızlı ve etkili şekilde al sat yapabilirsiniz.
Eğer çok büyük bir miktarda parayı değerini koruması için stablecoin olarak tutmak istiyorsanız daha güvenilir ve şeffaf olduğu için BUSD’yi tercih edebilirsiniz.
Ya da riski dağıtmak için hem BUSD hem de USDT tutabilirsiniz.
Örneğin cüzdanınızda 5000 USDT tutmak yerine 2500 USDT ve 2500 BUSD tutabilirsiniz. Bu şekilde riski dağıtmış olursunuz.
Ancak devamlı al sat yapıyorsanız iki stablecoin çiftlerinde de işlem yapabilirsiniz. Herhangi bir şey fark etmeyecektir.
Binance’te BUSD/USDT işlem çiftinden USDT’yi BUSD’ye veya BUSD’yi USDT’ye çevirebilirsiniz. Aynı şekilde bu tür farklı stablecoin çiftleri de bulunuyor.
Ayrıca örneğin Binance’te vadeli işlemler kısmında kaldıraçlı işlem yapıyorsanız USDT çiftleri yerine COIN-M çiftlerini kullanabilirsiniz.
Bu şekilde kripto paranızı USDT’ye çevirmek yerine doğrudan Bitcoin, Ethereum gibi tuttuğunuz kripto para ile long veya short pozisyon açabilirsiniz.
Buna ek olarak USDS-M Futures kısmında BUSD çiftleri de mevcut ve USDT çiftlerine kıyasla komisyon oranı daha düşük.
Dolayısıyla BUSD kullanarak USDS-M Futures kısmında Bitcoin ve farklı coin’lerde pozisyon açmanız da mümkün.
Binance ve Binance TR kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için aşağıdaki rehberlere göz atabilirsiniz:
Binance hesabınız yoksa ”K7NL7E8G” kodunu kullanarak veya doğrudan aşağıdaki butona tıklayarak %20 komisyon indirimli Binance hesabınızı açabilirsiniz:
Mevcut bir Binance hesabınız varsa Binance Futures aktif etmek için ”10indirim” kodunu girebilir ve vadeli işlemlerde geçerli %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz.
USDT USD farkı – USDT ve USD arasındaki fark nedir?
USDT, Tether tarafından piyasaya sürülen ve Tether’in bankalarda tuttuğu dolar ile desteklenen bir stablecoin.
USDT, arz miktarına eşit veya daha yüksek miktarda dolar ile desteklendiği için daima 1 dolar değerini koruyor.
Stablecoin’lerin nasıl çalıştığını anlamak için şu şekilde düşünebilirsiniz:
Örneğin 5000 adet coin piyasaya sürdünüz ve bu 5000 adet coin için bankada 5000 dolar tutuyorsunuz.
Bu şekilde her 1 coin 1 dolar ile desteklenmiş oluyor. Böylece piyasada kullanıcılar bu coin’leri 1 dolar olarak alıp satabiliyor.
Aynı şekilde örneğin şu an piyasada 18.9 milyar adet USDT coin bulunuyor. Buna karşılık USDT’yi piyasaya süren şirket Tether, banka hesaplarında 18.9 milyar dolar veya daha fazla para tutuyor.
Peki USD varken neden USDT gibi stablecoin kullanılıyor diyebilirsiniz. Dolar veya Türk Lirası gibi paralar regülasyonlardan dolayı bankadan her borsaya yatırılamıyor.
Örneğin Amerika’da kurulu olan Coinbase’e USD yatırılabilirken Binance’e bankadan USD yatırmak mümkün değil. Bunun için Binance Amerika’da Binance.US şeklinde yeni bir borsa kurdu.
Aynı şekilde Binance’e banka hesabınızdan Türk Lirası yatıramazsınız. Sadece Advcash ile TL yatırılabiliyor. Binance’in Türkiye’de kurduğu Binance TR borsasına ise banka hesabınızdan para yatırabilirsiniz.
Ayrıca herhangi bir bankaya USD veya TL yatırdığınızda bu paraları kendi cüzdanınıza veya başka borsalara aktaramazsınız.
Ancak USDT gibi stablecoin’ler birer kripto para olduğu için kripto paraların sahip olduğu tüm avantajlardan yararlanabilirsiniz.
BTC/USDT BTC/USD fiyat farkı
Kripto para borsalarında BTC/USDT fiyatı BTC/USD fiyatından bir miktar yüksek olabilir. Örneğin 1 Bitcoin 17.980 dolar iken USDT bazında fiyat 17.990 USDT olabilir.
Bunun nedeni USDT’nin gerçek dolardan ziyade dolar ile desteklenen bir kripto para olması.
Bundan dolayı USDT ve diğer stablecoin’ler normal dolara kıyasla daha riskli. Bu risk de kripto para piyasalarında otomatik olarak fiyatlanıyor.
Yani örneğin elinde 1 BTC olan biri bunu 17.980 dolara satabiliyor. Ancak USDT için satmak istediğinde 17.990 gibi daha yüksek bir rakam istiyor çünkü USDT daha riskli.
Mantıken böyle olsa da yatırma/çekme işlemleri ve komisyon gibi birçok farklı faktör de devrede olduğu için USDT ve USD çiftlerinde borsalarda her iki yönde fiyat farkı olabilir.
Burada temel olarak bilmeniz gereken USD bir fiat para birimi. USDT ise stablecoin olarak tasarlanan bir kripto para. Dolayısıyla ikisi aynı değil.
Kripto para piyasasındaki farklı stablecoin’ler ile ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki içeriklere göz atın: