Blockchain teknolojisine yönelik iş olanakları arttıkça, üniversitelerde de bu konu hakkında dersler verilmeye başlandı.
Artık Blockchain dersleri vermeyen üniversiteler geride kalıyor. Daha da önemlisi, bu üniversitelerden mezun olan öğrenciler de iş ararken diğer adayların gerisinde kalıyor.
Coinbase‘in yakın zamanda yürüttüğü bir araştırmaya göre dünyanın en iyi üniversitelerinin yüzde kırkı artık Blockchain ya da kripto paralar hakkında dersler veriyor. Raporda Bilgisayar Mühendisliğinden tutun Antropoloji’ye kadar bir çok bölümde bir çok öğrencinin bu konulara ilgi duyduğundan bahsedilmekte.
Berkeley Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde profesör olan Dawn Song şöyle diyor:
“Blockchain bir çok alanda bir çok yeni buluşa yol açabilecek teoriyi ve pratiği bünyesinde barındırıyor. Bir çok sektörde, toplum üzerinde gerçekten derin etkiler bırakabilir”
İşte o üniversitelerden bazıları:
Cornell Üniversitesi
Cornell Üniversitesi, Amerika’nın en iyi sekiz üniversitesinin oluşturduğu Sarmaşık Ligi’nin en yeni üyelerinden biri. En son teknolojiye kendini adamak amacıyla kurulmuş olan Cornell Üniversitesi, aynı zamanda dünyadaki en etkili araştırma üniversitelerinden biridir. Bilgisayar Bilimleri ve İşletme bölümlerinde lider konumdadır. Cornell, Blockchain’e olan ilgisini Cornell Blockchain adında bir projeyle sürdürmektedir. Bu projenin amacı, kurumsal müşteriler ve öğrenciler için Blockchain teknolojisinin eğitimini vermek ve bu konuda uygulama yapmalarını sağlamaktır.
Cebelitarık Üniversitesi
Cebelitarık Hükümeti, Cebelitarık Üniversitesi ile Blockchain dahil bir çok teknoloji ile ilgili eğitimlere odaklanan ortak bir girişim başlattı. Gibraltar Chronicle isimli gazete, yerel işletmelerle birlikte bu girişimin, kamu ve özel teknoloji sektöründe yetenekli insanlara yönelik artan talebi karşılayacağını bildirdi. Grup Başkanı ve Uzman Yetiştirme Müdürü Nadine Collado, “Blockchain, kodlama, akıllı sözleşmeler ve dağınık defterler teknolojisi (distributor ledger technology) gibi konularda uzmanlar yetiştirmeyi taahhüt ediyoruz” diyor. “Zaten bu alanlara profesyonel bir yeterlilik belgesi eklemek için çeşitli teklifler planlamaktayız.”
Stanford Üniversitesi
Stanford üniversitesi bir kaç yılldır “Kripto paralar, Blockchainler ve Akıllı Sözleşmeler” isimli bir ders vermekte. Bu ders kripto paralardan Bitcoin ve Ethereum’a daha çok yoğunlaşsa da kripto paraların bütün yönlerini kapsıyor. Aynı zamanda bilgisayar bilimleri bölümünde, güvenlik laboratuvarının bir parçası olarak “Uygulamalı Kripto Grubu” isimli bir grup öğrencileri de bulunmakta. Bu grubun araştırmaları “ağ ve bilgisayar güvenliğinin çeşitli yönlerine, özellikle de gerçek dünyada kriptografi uygulamalarında oluşan güvenlik sorunlarına” odaklanmaktadır.
MIT
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Massachusetts’de yer alan bir araştırma üniversitesidir. Sanayi devrimini hızlandırmak amacıyla kurulmuştur. MIT, Blockchain teknolojisinin “tedarik zincirlerinden tutun finansal işlemlere ve denetleme yollarına kadar tüm iş alanlarını etkileme potansiyeline sahip olan bir teknoloji” olduğunu belirtiyor. Bu yüzden kendi bünyesinde bir kaç ders veriyor. Bunlardan biri de Bitcoin’in ve diğer kripto paraların dizaynıyla pratikte nasıl işlediklerine yoğunlaşan “Kripto Para Mühendisliği ve Dizaynı” dersi. Amaçları ise, Blockchain ve dijital para birimleri üzerinde araştırma yapmak ve öğrencilere bu konuda yenilikler yapabilmeleri için gereken becerileri kazandırmak.
Lefkoşa Üniversitesi
Lefkoşa Üniversitesi bu konuda tam zamanlı bir eğitim veren ilk üniversitedir. Blockchain ve dijital paralar hakkındaki bu bölüm üç yıllık bir master programıdır. Programın amacı “Blockchain’leri, dağıtık defter teknolojisine güvenlik sağlayan bir yöntem olarak işlevlerinin kavramsal olarak anlaşılmasını sağlamak” olarak belirtilmiştir. Bu program tamamen çevrimiçi olarak yürütülmektedir, bu sayede denizaşırı ülkelerde yaşayan ve bu programa katılmak isteyen teknoloji sevdalılarından büyük övgüler toplamıştır.